Mulhacén: hoogste berg van Spanje in 1 dag beklimmen

Of ik samen met gids Ron de hoogste berg (3.479 m) van het vaste land van Spanje wil beklimmen (alleen El Teide op Tenerife is met zijn 3715m. hoger), is de vraag die Anne mij stelt wanneer ik in haar B&B Casa Aire de Lecrin verblijf.

Een paar maanden eerder beklom ik de Pico Veleta (met 3398m. iets minder hoog dan de Mulhacén) met sneeuwschoenen en wandelde ik een twee-daagse huttentocht in Lanjarón. Het beklimmen van de Mulhacén zou dus zeker een goede aanvulling zijn op mijn wandeltochten door de Alpujarras lijstje. Dus uiteraard zeg ik volmondig ja op haar aanbod!

Voorbereiding beklimming Mulhacén

De beklimming van de Mulhacén is niet makkelijk en daarom komt mijn gids Ron een paar dagen voor vertrek even bij mij peilen. Hij checkt of ik wel goede spullen heb en of mijn schoenen in orde zijn. Daarnaast vertelt hij mij wat ik mee moet nemen voor deze bijzondere beklimming.

En dan, een paar dagen later is het zo ver. We vertrekken vanuit Capileira, wat betekent dat we eerst nog een dik uur vanaf de Lecrin Vallei in de auto zitten.

Voorbereiding beklimming Mulhacén

Met een groepje van vier rijden we naar het startpunt en stipt om 08:00 zit ik bij de bushalte van Durcal waar ik word opgehaald. Het avontuur kan nu echt beginnen. Een uur later, met de slaap nog in mijn ogen vraag ik of het mogelijk is om voor de wandeling nog even snel een koffietje te drinken.

koffie drinken in Capileira alpujarras

Capileira is het laatste dorp om koffie te drinken dus besluiten we daar een bakkie pleur te bestellen.

Startpunt beklimming Mulhacén

De beklimming van de Mulhacén kan gestart worden vanuit verschillende punten. Besluit je om een meerdaagse tocht te wandelen dan zou je bijvoorbeeld vanuit Trevelez (1600m.) kunnen starten. Aangezien wij in een dag zowel naar boven als naar beneden gaan starten we net iets hoger.

Startpunt beklimming Mulhacén

Ons startpunt, Hoya de Portillo ligt op 2150 meter hoogte en is te bereiken via een zandpad vanaf Capileira. Houd er rekening mee dat Hoya de Portillo vanaf Capileira nog 45 minuten tot een uur rijden is. Om een inzicht te geven qua tijd; wij vertrokken rond 8 uur vanaf Pinos de Valle (Lecrín Vallei) en begonnen rond 10 uur pas echt aan de beklimming naar boven.

Tip: overnacht een dag voor de beklimming van de Mulhacén in Capileira. Een aanrader is Hotel Rural Alfajía de Antonio

Nadat we de auto op de parkeerplaats van Hoya de Portillo geparkeerd hebben kan de beklimming van de Mulhacén beginnen. Het eerste stuk gaan we over een brede weg (genaamd Camino de la Sierra) naar boven. Het is niet heel erg steil en eigenlijk best wel makkelijk te doen. Op deze manier ga ik het wel volhouden, denk ik.

samen met gids Ron in de Sierra Nevada

Na ongeveer anderhalf uur wandelen komen we de eerste sneeuw tegen en eerlijk is eerlijk het blijft bijzonder om in mei sneeuw te zien. We houden even een pauze, drinken wat water en gaan daarna weer verder.

De wandelroute gaat door een prachtig landschap gevuld me dennenbomen en vol met gele bloemen. We lopen allemaal lekker op ons eigen tempo en zo af en toe moeten we stoppen voor een paar koeien die oversteken.

Sierra Nevada - Alpujarras

We wandelen verder en passeren Mirador Puerto Molina. Hier, maar ook iets verder zou je eventueel af kunnen slaan om naar Refugio Poqueira (de grootste berghut in de Sierra Nevada) te wandelen.

Refugio Poqueira: overnachten aan de voet van de Mulhacén

Refugio Poqeira is een bemande hut op 2500 meter. Het is mogelijk om hier te ontbijten (€7,50), lunchen (€18,50) en dineren (€18,50). Daarnaast kun je in deze hut ook overnachten voor €19,- per nacht. Voor deze prijs krijg je een bed in een slaapzaal (er zijn douches beschikbaar, hiervoor dien je wel een muntje te kopen bij de receptie). Vooraf telefonisch reserveren is verplicht.

Refugio Poqueira: overnachten aan de voet van de Mulhacén

Wanneer wij de Mulhacén beklimmen is Refugio Poqeira gesloten (vanwege de pandemie), maar deze hut is normaliter, als enige hut in de Sierra Nevada, het gehele jaar geopend.

Alto del Chorrillo wandelroute

Wij vervolgen de hike en komen uit bij een Y-splitsing. Vanaf Alto del Chorrillo wordt het zandpad smaller en steiler. We gaan hoger en hoger en ik voel het aan mijn ademhaling. Af en toe checkt gids Ron even bij ons of we allemaal nog ‘ok’ zijn. Het kan namelijk voorkomen dat iemand last krijgt van hoogteziekte en als dat gebeurt dan moeten we meteen terug naar beneden.

Gelukkig gaat alles volgens plan. We liggen zelfs een beetje voor op schema, wat fijn is. In de verte zien we de eerste berggeitjes. Ze zijn redelijk schuw, dus dichtbij komen is niet heel makkelijk.

Maar, Ron verzekerd ons dat als we hoger gaan, we nog wel meer berggeitjes tegen komen. Hij heeft gelijk. Nog geen 10 minuten later treffen we meerdere groepjes voorbij hupsen.

En dan om half 2, we zijn inmiddels 3,5 uur onderweg, wordt het echt zwaar. De klim naar boven wordt steiler, het gaat harder waaien en het wordt ook frisser. Waar ik een paar uur geleden nog dacht dat de beklimming van de Mulhacén appeltje eitje zou zijn denk ik daar inmiddels toch echt totaal anders over.

Mulhacén rondwandeling: hoogste berg van Spanje in 1 dag beklimmen

Claudia, een van mijn wandelgenootjes heeft het zwaar. Ze raakt achter en we verliezen tijd. De gids Ron stelt voor om de laatste 300 hoogtemeter zonder of in ieder geval met minder bepakking naar boven te gaan. Ik heb niet extreem veel meegenomen dus gooi alleen wat kleding eruit, maar bij Claudia scheelt dit echt een hoop.

We lopen en lopen en hoe dichter we optisch gezien bij de top komen, hoe verder weg hij voor mijn gevoel weer lijkt. De laatste drie kwartier zijn zwaar, heel zwaar. En dan bereiken we eindelijk na 5 uur, zo rond de klok van 15:00 de top van de Mulhacén.

Mulhacén rondwandeling: hoogste berg van Spanje in 1 dag beklimmen

De hoogste berg van het vaste land van Spanje beklimmen voelt echt als een enorme prestatie en overwinning. Wat zijn we alle vier trots. Rond kwart voor 4 beginnen we aan de afdaling. Het gevoel van naar beneden gaan, na meters klimmen, is heerlijk.

Acequia alta wandelroute

Na een klein uurtje komen we weer terug op de Alto del Chorrillo Y-splitsing. Nu slaan we rechtsaf en gaan we richting de Refugio Poqeira om vervolgens op de PR-A26 wandelroute uit te komen.

Deze wandelroute, ook wel Acequia Alta genoemd is vanaf de hut naar de parkeerplaats ongeveer 9km lang, Door deze wandelroute te pakken maak je echt een Mulhacén rondwandeling en eerlijk is eerlijk dit is natuurlijk net iets leuker dan dat je wanneer je weer dezelfde weg naar beneden loopt.

Acequia alta wandelroute Sierra Nevada

Vol goede moed beginnen we aan de Acequia Alta wandelroute. De wandeling door de gele bloemenvelden is echt prachtig en velen malen mooier dan de brede weg van de heenweg.

Enig nadeel is dat de route stiekem toch best wel lang is. Met al heel wat kilometers klimmen in de benen valt voor iedereen die extra kilometers zwaar. Steeds als we ergens een hoek om gaan denken we dat we er bijna zijn, maar niets blijkt minder waar. Het duurt en het duurt maar, en ook ik kan op een gegeven moment bijna geen stap meer zetten.

Maar dan eindelijk, na meer dan 40.000 stappen, 30 kilometer en 9,5 uur onderweg te zijn geweest, bereiken we de Hoya del Portillo parkeerplaats. Een ding staat op dat moment vast; als ik mijn bed zie slaap ik meteen.

Een paar dagen later ontdek ik dat de Mulhacén vernoemd is naar Abu-Hasan Ali, de laatste Moorse koning van het kalifaat Granada. Zijn bijnaam was Muley Hacen en volgens de legende zegt dat hij ooit is begraven op de top van de Mulhacén.

Weersvoorspelling en kleding beklimming Mulhacén

Beklim je de Mulhacén check dan voor je vetrek de weersvoorspelling, maar zorg sowieso voor goede kleding. Laagjes dragen is belangrijk. Zo kun je iets aan of juist uit doen tijdens de wandeling. Daarnaast kan ik ook een ademend shirt aanraden en goed ingelopen wandelschoenen. Zelf liep ik naar de top in de zomer (eind mei) en had ik voldoende aan een legging, t-shirt, trui en jasje.

Lees meer gerelateerde wandel artikelen

→ 2-daagse hike door de Alpujarras

→ De Alpujarras: de mooiste wandeling vanaf Capileira 

Auto rondreis door de Alpujarras: de mooiste dorpjes op een rij

→  Valle de Lecrin: Ermita Santo Cristo de Zapato wandeling

2-daagse huttentocht in de Dolomieten

 Hiken voor beginners: paklijst en tips voor een dag hike 

Heb je nog vragen over de Mulhacén rondwandeling of over een vakantie naar de Alpujarras / Sierra Nevada na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

2 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.