Dailynonsense
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Sanne stelt het ideaalbeeld van de vrouw in docu ter discussie

De grote steden in Nederland. De steden waar alles mogelijk is, waar dromen waar worden gemaakt, maar ook de steden van de verleidingen en hoge sociale druk. Is alles echt zoals het lijkt? Of leven de mensen in de grote stad soms voort op uiterlijke schijn? In deze interviewreeks interview ik meiden en jongens uit de hoofdstad. Allemaal met hun eigen verhaal maar ook allemaal even succesvol, een tikkeltje onzeker en enorm kwetsbaar in deze grote perfecte wereld. 

Net bij mij om de hoek zit Coffee Room, een fijn café met op de eerste verdieping een grote tafel waar je aan kan werken. Een verborgen parel en echt een must-go als je even het ’thuiswerken’ zat bent. Het leuke aan deze plek is dat ik altijd wel iemand ontmoet of verzeild raak in een gesprek. Zo ook een paar maanden geleden. 

Aan de grote tafel kom ik in gesprek met Sanne Savelsbergh. Ze is creatief, presenteert en een echte duizendpoot. Het liefst doet ze 10 dingen tegelijk en een daarvan is een documentaire maken.

Het onderwerp weet ze al; jonge vrouwen met darmproblemen. Zij is daar namelijk een van en over poepen, nee daarover praten we niet graag. Want, Mooie Meisjes Poepen Niet. Of toch wel? 

Een aantal maanden later, krijg ik opeens een berichtje van haar met de vraag of ik naar de premiere van ‘Mooie Meisjes Poepen Niet wil komen. Het is gelukt, haar droom is uitgekomen.

De documentaire is inmiddels te zien via verschillende kanalen en omdat ik toch wel benieuwd ben hoe dit taboe haar leven nou echt heeft beïnvloed en of er iets veranderd is na de docu besluit ik een paar dagen geleden bij haar langs te gaan in Amsterdam West. 

‘Leuk om hier te zijn, laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. ‘Wat is precies volgens jou het taboe en hoe heeft dit jou beïnvloed?’ 

‘Zelf denk ik dat het thema van de docu-serie eigenlijk veel groter is dan enkel het taboe op het open spreken over stoelgang. Ik denk dat je als vrouw, jij misschien ook, opgroeit met een ideaalbeeld van hoe een vrouw zich hoort te gedragen.

Hoe ze zich moet kleden, hoe ze eruit moet zien, waar ze naar moet ruiken en ga zo maar door. Met de serie wil ik dat ideaalbeeld ter discussie stellen.  

Lees ook:  Sophie Straat maakt smartlappen, geïnspireerd door irritaties

“We moeten lief zijn, maar niet over ons heen laten lopen, bescheiden én ambitieus, maar niet te veel ambitie want dat is intimiderend.” Voor mijn gevoel zijn er zoveel restricties aan vrouw zijn.

Dat is niet per se negatief, het geeft ons ook een soort leidraad, maar of we er altijd gelukkig van worden. Dat vraag ik me af.

Toen ik als puber voor het eerst klachten kreeg van het Prikkelbare Darm Syndroom merkte ik toch wel dat die restricties mij tegenhielden om er open en eerlijk over te spreken. Het voelde als een enorm taboe.’

‘En toen kwam daar opeens de docu Mooie Meisjes Poepen Niet. Waarom is deze documentaire volgens jou echt nodig?’

‘Ik denk vooral om de spijsverteringsziektes een gezicht te geven en de impact van zo’n ziekte op het leven van een jonge vrouw te laten zien, maar ook om een ander beeld te schetsen van de hedendaagse vrouw.

Ze mag wat mij betreft weleens een keer anders geportretteerd worden. Ik zie deze docu-serie echt als een feministisch manifest.

De boodschap is veel groter dan het taboe op poep en spijsverteringsziekten. Het gaat over afrekenen met schaamte, jezelf weer vinden in onzekerheid en zelfliefde. 

Daarbij besefte ik nadat ik door NOS geïnterviewd werd maar al te goed hoe er nog steeds een taboe zit rondom de stoelgang.

Op de video van NOS Stories die geplaatst werd op social media kwamen zoveel rare en lelijke reacties. En het erge, zelfs van vrouwen. Er zit nog steeds te veel schaamte op dit onderwerp.

Uit mijn onderzoek blijkt dat schaamte voor vrouwen een van de grootste ‘klachten’ is bij hun ziektebeelden, dat vind ik echt heel erg. Aan zoveel klachten kun je zo weinig doen, die schaamte is nou juist hetgeen waar je nog enigszins invloed op hebt.’

‘Moeten we nu massaal over poepen gaan praten?’ 

Nee hoor, zeker niet. Ik pleit niet voor het compleet vulgair of plat maken van het thema, maar ik hoop wel dat het jonge meisjes iets kan geven wat ik als jonge vrouw nooit gehad heb. Dat ze zien dat wat ze hebben niet vreemd is.

Vroeger was ik lid van een Hyves-pagina genaamd Mooie Meisjes Poepen Niet, maar eerlijk gezegd had ik liever deze docu gezien om te beseffen dat ik niet alleen was.’

Lees ook:  Lonneke helpt single vrouwen die alleen moeder willen worden.

‘Hoe kun je jezelf bevrijden van schaamte en wellicht onzekerheid? 

Schaamte is een belangrijk thema in mijn serie. Mijn conclusie is dat niemand jou daarvan kan bevrijden buiten jouzelf, maar dat kan inderdaad best lastig zijn. Ik denk dat je moet proberen om je eigen beste vriendin te worden.

Ik had ooit een hele fijne therapeut die me dat deed inzien. Niemand kent je zo goed als jijzelf. Niemand weet zo goed wat je nodig hebt. Je bent zelf jouw allerbeste cheerleader. We kunnen soms zo negatief tegen onszelf praten en daar moeten we mee ophouden.

Soms helpt het om te denken: zou ik dit nu ook tegen mijn beste vriendin zeggen? Als zij zou kampen met dezelfde onzekerheid? Waarschijnlijk zou je tegen haar een stuk zachter spreken, dus waarom wel zo hard tegen jezelf?’

En die grote hoofdstad Amsterdam, doet die ook nog wat met onzekerheid?

‘Ik hou van Amsterdam. Het geeft mij inspiratie en iedereen heeft ambitie in deze stad. Elke dag wordt er wel weer een nieuwe tent geopend en worden dromen nagejaagd.

Dus wil je automatisch zelf ook meer doen. Althans zo werkt dat bij mij. Wel voel ik een enorme drang om authenticiteit te waarborgen.

Mijn grootste angst is om precies hetzelfde te zijn als de rest van de stad, al moet ik toegeven dat we soms in die drang authentiek te blijven , misschien wel net zo zijn als iedereen.’

‘Dan komt toch weer dat kritische stemmetje naar boven he? Vast voor velen herkenbaar. De laatste vraag; what’s next?‘

Ik heb heel veel zin om te “maken”.En dan niet alleen maar grote langdurige projecten zoals deze docu, maar ook gewoon laagdrempelige content op mijn Instagram en TikTok. Gewoon creëren. Daarnaast ben ik bezig met een fictieserie. Wordt vervolgd. 

Meer weten over Sanne en op de hoogte blijven van haar projecten? Volg haar dan hier via Instagram en TikTok. Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Stel ze dan gerust in de reacties!

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Dit is Chloe!

Chloe (34) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt enorm van reizen en wil op een gegeven moment naar Spanje verhuizen. Op dit moment woont ze nog in een knusse studio in Amsterdam en probeert daar een gezonde balans in de welbekende rat race te vinden.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *