De mooiste dorpen van de Alpujarras bezoeken

De Alpujarras. Voor mijn rondreis door Andalusië, had ik nog nooit van deze historische streek nabij Granada gehoord. Het gebied kwam op mijn pad tijdens mijn verblijf bij Casa de la Luz. Hier vertelde Bart en Suus met enthousiasme over de Alpujarras, oftewel stuk voor stuk prachtige witte dorpjes aan de zuidflanken van de Sierra Nevada. Maar waar moet je nou naar toe als je de Alpujarras gaat bezoeken en waar ligt dit gebied precies? Al die informatie kun je vinden in dit artikel!

De Alpujarras liggen ruwweg tussen de steden Granada en Almeria. Het westelijke deel hiervan wordt Alpujarra Granadina genoemd en ligt in de provincie Granada en het zuidelijke deel wordt Alpujarra Ameriens genoemd en ligt in de provincie Almeria.

 Alpujarras kaart / map - Alpujarra Granadina

Tijdens mijn rondreis bezocht ik het westelijke deel. Dit is het deel waar een de bekendste wandelroutes en dorpen liggen, waardoor ook de meeste toeristen naar dit deel van de Alpujarras komen.

Hoelang heb je nodig voor de Alpujarras?

De dorpjes van de Alpujarras lijken op de kaart dicht bij elkaar te liggen en daarmee kun je je verkijken op de tijd die je nodig hebt om de Alpujarras goed te ontdekken. Zo dacht ik zelf dat ik makkelijk in een dag met de auto alle dorpjes die ik hieronder beschrijf, in een keer, kon bezoeken. Maar niks was minder waar! Door de velen haarspelt bochten in deze regio ben je veel langer onderweg dan je van te voren inschat. Als je dus de tijd wilt nemen om in rust de Alpujarras te verkennen adviseer ik om ongeveer 5 tot 7 dagen naar de Alpujarras te gaan.

Welke dorpen moet je gezien hebben?

Een ander ding wat ik graag wilde weten voordat ik de de Alpujarras ging bezoeken was welke dorpen nou de moeite waar zijn. Waar moet echt een stop maken als ik met de auto naar de Alpujarras ga?

Alpujarras bezoeken - tips - dingen doen

Er zijn een aantal dorpen die vooral bekend zijn onder de toeristen. Vanuit deze dorpen starten bepaalde wandelroutes en of liggen de bekende restaurants. Dit zijn onder andere de beroemde dorpen in het Poqueira dal; Pampaneira, Bubión en Capileira.

Mooiste Apujarras dorpen volgens de locals

Maar er is meer; zo zijn de dorpen Mecinilla, Mecina Fondales, Ferreirola en Fondales volgens de locals de mooiste dorpjes. Dit omdat het hier minder toeristisch, rustiger en authentieker is.

Om een beter inzicht te krijgen in de dorpen van de Alpujarras deel ik hieronder per bezocht dorp de belangrijkste tips, weetjes en mijn ervaring. Heb je vragen na het lezen van dit artikel, stel ze dan gerust hieronder in de reacties.

Órgiva

Órgiva is het centrum van de Alpujarrs en is eigenlijk meer een klein stadje. Je vindt hier net wat meer winkels, kan hier tanken en het is iets wat industrieel. Voor de grote boodschappen ga je naar Órgiva.

Daarnaast Órgiva, maar ook het nabijgelegen Lanjarón een goede uitvalbasis zijn als tijdens het hoogseizoen de accomodaties in Capileira, Bubión en Pampaneira volgeboekt zijn. In Orgiva zijn de accomodaties meestal ook net iets goedkoper.

Órgiva spanje

Iets ander waar Órgiva bekend om staat is Beneficio. Benefico is een ‘verborgen’ gemeenschap van hippies en ‘flower children’. De gemeenschap leeft in de bergen en het is een prachtige ervaring te om Beneficio te bezoeken.

Vanaf Órgiva kun je linksaf slaan richting Lanjarón of rechtsaf richting de dorpen die liggen in het Poqueira dal en het bekende Trevelez. Heb je weinig tijd sla Lanjarón dan over en bezoek sowieso de Poqueira dal dorpen.

Cáñar

Nog geen 5 minuten nadat je rechtsaf bent geslagen kun je linksaf een stijle route omhoog rijden. Deze weg leidt naar het dorpje Cáñar. Cáñar is een klein dorpje, en op het eerste oog stelt het niet veel voor. Wat het dorpje of eigenlijk de iets hoger gelegen weg bijzonder maakt is het fantastische uitzicht op het meer Guadalfeo.

Cáñar Alpujarras

Een kleine notitie bij deze weg is dat hij redelijk smal is en dat het best wel spannend kan zijn om op zo’n hoogte over deze weg te rijden. Houd hier dus rekening mee tijdens je bezoek.

Trevelez

Trevelez is een klein wit bergdorpje aan de voet van de Sierra Nevada. Met een hoogte van 1476 meter behoort het tot een van de hoogste dorpen van Spanje. Maar dat is niet wat dit dorp bijzonder maakt. Nee, dat zijn de hamdrogerijen die zich hier sinds de 19de eeuw vestigden. 

Lees ook:  Vakantie Tarifa: restaurants, activiteiten en andere tips!
Trevelez Hamdrogerijen in Sierra Nevada

Vanuit Murcia, Zaragoza en Catalonië worden de verse hambenen geïmporteerd om vervolgens ingezout te worden in de ham drogerijen van Trevelez. Interessant om te weten is dat het drogingsproces in de nacht plaats vindt. Dan worden de ramen en luiken van de drogerijen geopend. De koude berglucht die naar binnen komt zorgt ervoor dat de hambenen op een natuurlijke manier kunnen drogen en dat de jamón zo heerlijk smaakt.

Moorse invloeden in de Alpujarras

Ik had een paar uurtjes de tijd voor Trevelez, maar had er makkelijk een dag kunnen ronddwalen.

Poqueira-dal

Het Poqueira-dal is het meest bekende stukje van de Alpujarras en bestaat uit de dorpen Pampaneira, Bubión en Capileira. Pampaneira ligt aan de doorgaande weg en daarom maken de meeste mensen die de Alpujarras bezoeken een stop in Pampaneira.

Ze slaan meestal niet af om de dorpen Bubión en Capileira te bezoeken. Hierdoor is Pampaneira het meest toeristisch van de drie Poqueira-dal dorpen en zijn de andere twee dorpen net iets rustiger en minder toeristisch.

Poqueira-dal - Pampaneira, Bubión en Capileira Alpujarras Mooiste dorpen

Op bovenstaande foto is de ligging van de Poqueira-dal dorpen te zien. Alle dorpen hebben zicht op de Sierra Nevada en vanaf de weg kun je zelfs de bekende Pico Veleta zien.

Capileira

Capileira is met 1.436 m, het hoogst gelegen dorp in het Poqueira-dal en naar mijn mening ook het allermooiste dorpje van de Alpujarras. Het dorp ademt rust, voelt als een sprookje en het lijkt wel of de tijd hier heeft stil gestaan. Capileira is klein, maar je kan er dagen blijven hangen. Al is het alleen al om te genieten van het feit dat je even disconnected bent van de ‘online’ wereld.

Moorse invloeden in de Alpujarras

Vanuit Capileira starten verschillende wandelroute en tijdens mijn verblijf wandelde ik PR-A69 La Cebadilla wandelroute. Wil je hier meer over weten? Lees dan het artikel: De Alpujarras: mooiste wandelroute vanaf Capileira

Zowel in Capileira als eigenlijk in de hele Alpujarras vind je Arabische invloeden en dat heeft een reden. De Alpujarras staat namelijk bekend als het laatste toevluchtsoord van de Moren, die na de val van het Al-Andalus nog een lange tijd hier verbleven. De invloed van de Moorse cultuur is nooit echt verdwenen en dat is nog steeds terug te zien in de architectuur van de huizen in de Alpujarras, de lokale keuken, de manier van tapijtweven en sommige dorpen hebben zelfs Arbische plaatsnamen.

Bubión

Onder Capileira ligt Bubión (1300m). Het dorpje is heel klein en mijn advies is het om het te voet te verkennen. Het is een aanrader om vanuit Capileira naar Bubión te wandelen, via het aangegeven wandelpad, die start op het centrale plein in Capileira.

Mooiste dorp van Spanje Bubión

Ik liep bovenstaande wandelroute en had echt even het gevoel alsof ik in een fantasiefilm was beland. De wandelroute duurt ongeveer 45 minuten en vanaf Bubión kan je vervolgens via dezelfde weg of de grote weg terug naar boven lopen. Ben je totaal uitgeput dan rijdt er in het seizoen ook een bus tussen Bubión en Capileira.

Pampaneira

Het laaggelegen dorp van de Poqueira-dal, op 1000 meter is Pampaneira. Pampaneira is erg toeristisch, maar er is een ding waarom je dit dorpje zou moeten bezoeken, Nevadensis.

Nevadensis is de place to be als je op avontuur wilt gaan in de Sierra Nevada en of de Alpujarras. Daarnaast bevindt zich in het gebouw van Nevadensis een klein museum over de geschiedenis van de Alpujarras en Sierra Nevada. Samen met Jesus (de eigenaar van Nevadensis) ging ik een paar dagen op pas. Benieuwd naar mijn avontuur in de Sierra Nevada? Lees dan het artikel: Pico Veleta beklimmen met sneeuwschoenen.

Soportújar

Soportújar was tot een paar jaar geleden niet meer dan een van de velen dorpen die de Alpujarras rijk is. Toeristen kwamen er nauwelijks en daar moest volgens de lokale overheid verandering in komen. 

Soportújar Alpujarras

De geschiedenis vertelt dat er rond 1800 heksen in dit dorp zaten, die uiteindelijk werden verbannen en verbrand. Om de geschiedenis in eer te houden besloot de lokale overheid Soportújar om te toveren tot een heksendorp. Jesus tipte mij over Soportújar en daarom besloot ik een bezoek te brengen. Dit dorp is een enorme aanrader wanneer je de Alpujarras met kinderen bezoekt.

Ben je in Soportújar, breng dan sowieso een bezoek aan Cueva del Ojo de la Bruja. Dit is een grot waar twee heksenstandbeelden staan en diverse muntstukken op de grond liggen. Cueva del Ojo de la Bruja wordt ook wel de poort naar de verloren zielen genoemd en een muntje erin gooien schijnt je toegang te geven.

Lees ook:  Klimmen en boulderen in Tarifa / Cadiz omgeving
Soportújar Alpujarras

Ik was ongeveer een halve dag in Soportújar, maar bezoek je dit dorp met kinderen dan kun je er makkelijk een dag spenderen.

Mecina Fondales

Mecinilla, Mecina Fondales, Ferreirola en Fondales liggen bij elkaar, in het midden, onder de dorpen Pitres en Pórtugos. Volgens de locals zijn bovenstaande vier dorpen de mooiste dorpen van de Alpujarras, omdat ze het meest authentiek zijn gebleven

Mooiste dorp Alpujarras Mecina Fondales

Zelf bezocht ik Mecina Fondales en ik moet toegeven dat hier echt de tijd heeft stil gestaan. Mecina Fondales is enorm klein en je hebt het gevoel alsof je door een museum loopt. Tijdens mijn bezoek kon ik mij bijna niet voorstellen dat in Mecina Fondales mensen wonen.

Mooiste dorp Alpujarras Mecina Fondales

Mecinilla, Mecina Fondales, Ferreirola en Fondales zijn prachtige dorpen in de Alpujarras en het is zeker het bezoeken waard. Ik voeg hierbij wel toe dat je er zo doorheen bent en je dus niet heel veel tijd nodig hebt.

Lanjarón (Lanjaron dal)

Als laatste dorp Lanjarón. Lanjarón ligt aan het begin van de Alpujarras, maar trok mij als Alpujarras dorp eigelijk het minste. Het staat bekend om zijn kuuroord en om het merk bronwater Lanjaron. Daarnaast boeken sommige toeristen boeken hier een accommodatie, wanneer de accomodaties in het Poqueira-dal vol zijn.

Het is een grote aanrader om een wandeling te maken door het Lanjaron dal. Samen met Nevadensis en een groep studenten uit Granada maakte ik een tweedaagse huttentocht door dit gebied.

Lanjarón valley - huttentocht met Nevadensis

De eerste dag liepen we vanaf Lanjaron via Pico del Caballo, Laguna del Caballo, Nacimiento Rio Lanjaron naar Pico Tajo de los Machos om vervolgens te overnachten Refugio El Puntal. Dit was echt een fantastische ervaring en kan ik iedere wandelfanaat aanraden.

Waar overnachten in de Alpujarras?

Enthousiast geworden over een bezoek aan de Alpujarras? Dan vraag je je nu waarschijnlijk af welk dorp fijn is om te overnachten? In Capileira vind je mooie accomodaties en dit dorp is een hele fijne plek om te verblijven. Zelf verbleef ik een week bij Hotel Rural Alfajía de Antonio.

Overnachten in de alpujarras Hotel Rural Alfajía de Antonio.

Hotel Rural Alfajía de Antonio ligt in het centrum van Capileira en de supermarkt is om de hoek. Daarnaast kan je bij de accommodatie gratis parkeren en liggen de restaurants en cafés op loopafstand. Op steenworp afstand van dit hotel loopt de mooiste wandelroute vanaf Capileira de Sierra Nevada in.

De kamers zijn simpel, maar wel van alle gemakken voorzien. Daarnaast is er in het hotel een fijne ruimte waar je in kan chillen (ik werkte daar heel graag) en heeft het zelfs een fijn dakterras (met uitzicht).

Overnachten in de alpujarras Hotel Rural Alfajía de Antonio.

Maar de hoofd reden om te overnachten bij Hotel Rural Alfajía de Antonio is de fantastische eigenaar Antonio en zijn vrouw Lola. Het stel doet er alles aan om een verblijf in de Alpujarras onvergetelijk te maken. Ze helpen graag met wandelroutes uit stippelen, hebben de beste tips qua restaurants en zijn echt enorm hartelijk.

Typische gerechten uit de Alpujarras

Ben je in de Alpujarras dan wil je vast een typische gerecht uit de streek uitproberen. Migas Alpujarreñas is iets wat ik leerde kennen tijdens mijn tijd in de Alpujarras.

Typische gerechten uit de Alpujarras - Migas Alpujarreñas

Migas betekent letterlijk “broodkruimels” en is een eenvoudige maaltijd, gemaakt met brood, vet en vlees. In de migas Alpujarreñas zit onder andere spek, bloedworst (morcilla) en chorizo. Daarnaast wordt er meloen bij geserveerd. Dit is misschien niet een voor de hand liggende combinatie, maar het smaakt wel heerlijk.

Lees meer gerelateerde artikelen

→ 2-daagse hike door de Alpujarras

→ De Alpujarras: de mooiste wandeling vanaf Capileira 

→ Beneficio: verborgen ‘hippie’ commune in Zuid-Spanje

 Bijzonder overnachten bij Alora Yurts in Las Alpujarras

→ Mulhacén: de hoogste berg van het vaste land van Spanje beklimmen

Heb je nog vragen over de Alpujarras na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Chloë Sterk

Chloe (32) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in een knusse studio Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

4 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Supergave blog waarin heel veel informatie staat die ik ergens anders op internet niet kan vinden! Ideaal voor onze vakantie naar Orgiva, binnenkort. Vraagje: zijn de wandelroutes te doen met een kind (in buggy of op rug, 2 jaar oud)?

    1. Hi Marieke, dank voor je reactie. Oeh, dat vind ik lastig om te zeggen. Ik heb zelf geen kids dus heb daar geen ervaring mee. Maar denk dat bijvoorbeeld de route van Capileira (daar loop je gewoon plat, geen bergen) prima te doen is. Denk ook dat het te maken heeft met hoevaak je überhaupt al wandel met een kind op je rug.. Hoop dat je toch iets aan dit antwoord hebt 🙂 In ieder geval heel veel plezier in Orgiva! Ga sowieso ook even langs Beneficio 🙂