Pico Veleta beklimmen met sneeuwschoenen

Tijdens mijn rondreis door Andalusië maak ik een stop in de Alpujarras waar ik in contact kom met berggids Jesus van Nevadensis. Al vanaf 1989 organiseert hij berg en ski tochten door de Sierra Nevada en voor een beklimming van de Pico Veleta (wat ik heel graag wil doen) ben ik bij hem aan het juiste adres. Op een woensdag spreek ik met hem af in Pampaneira (een van de bekendste dorpjes in de Apujarras).

 

Pampaneira  - bubion - Capileira - Alpujarras

Ik vertel hem dat ik graag de Pico Veleta wil beklimmen en het liefst meteen een dag later. Helaas heb ik pech. Er is slecht weer opkomst, wat betekent dat een beklimming van de Pico Veleta er waarschijnlijk niet in zit. Überhaupt wandelen is de aankomende dagen niet mogelijk. ‘Maar’, zegt hij, ‘er bestaat een kans dat we toch kunnen gaan’. Echter moet ik daarvoor wel twee dagen geduld hebben.

De volgende ochtend is het stralend weer, maar al gauw begint het te regenen. Ik krijg een bericht binnen van Juan. Het is een foto van een besneeuwde Sierra Nevada met de tekst; ‘Now on the top Sierra Nevada… no Veleta’.

Ik baal even, maar als ik vrijdag ochtend van Capileira naar Pampaneira rijd heb ik toch ergens een kleine hoop dat we nu iets kunnen gaan doen. Eenmaal aangekomen in het dorp krijg ik goed nieuws! Er is zoveel sneeuw gevallen in de Sierra Nevada dat we met sneeuwschoenen naar de top kunnen wandelen. Ik maak een sprongetje van geluk: dit betekent dat ik de Pico Veleta ga beklimmen. Het wachten wordt beloond!

Van de Alpujarras naar Sierra Nevada

Na een koffietje gaat het avontuur beginnen. De Apujarras zijn de zuidflanken van de Sierra Nevada en om de Pico Veleta te beklimmen moeten we richting het noorden rijden. Dit betekent dat we twee uur in de auto moeten om het dorp Pradollano ( Sierra Nevada) te bereiken.

Pradollano skidorp Sierra Nevada 2075 meter

Rond de klok van tien bereiken we het dorp Pradollano, wat ligt op 2075 meter. Pradollano is de naam van het skidorp aan de Sierra Nevada en je vind hier een aantal hotels, voor ieder budget wat wils. Wij slapen vanavond in Albergue Universitario en daarvoor moeten we nog 500 meter omhoog rijden.

Albergue Universitario Sierra Nevada overnachten

Als we naar boven rijden zie ik dat het steeds kouder wordt. Waar het is Pampaneira nog zo’n 15 graden is, is het opeens hier 4 graden. Dat wordt koukleumen.

Albergue Universitario Sierra Nevada

Albergue Universitario is een hostel (er zijn ook double rooms beschikbaar) vanwaar je zo de bergen in loopt. Voor een overnachting inclusief diner betaal je rond de 35 euro.

Eenmaal aangekomen bij Albergue Universitario drop ik mijn spullen en eten we even een typisch Spaanse snack; tostada con Jamon. Hierna gaan we naar de opslag waar Jesus mijn sneeuwschoenen klaar maakt. Het avontuur kan nu echt beginnen.

De zon schijnt, maar het is koud dus ik heb maar liefst vijf lagen aan als we naar boven rijden. Een slimme meid is op de toekomst voorbereid, zeggen e dan maar.

Houdt er rekening mee dat wanneer er teveel sneeuw ligt er geen auto naar boven kan en je dus vanaf de Albergue Universitario gaat sneeuwwandelen. Dit betekent dat de wandeling naar de Pico Veleta niet 3,5 uur, maar 6 uur duurt.

Pico Veleta beklimmen met sneeuwschoenen

De Pico Veleta is op 3396 meter hoogte, na de Mulhacén, het hoogste punt van de Sierra Nevada. Wielrenners noemen het ook wel het ‘dak van Europa, omdat hier de hoogst gelegen geasfalteerde weg van Europa ligt. In de zomer is deze berg dan ook een grote attractie voor wielrenfanaten.

In de sneeuw naar de Pico Veleta

Rond de klok van 12 begint onze wandeling door de sneeuw naar boven. Op de rechte stukken kan ik gewoon lopen waar ik wil, maar als we stijl naar boven gaan moet ik achter Jesus blijven. Op deze manier kan hij checken of er bepaalde stukken ijzig zijn, of dat er grote gaten in de sneeuw zitten.

Pico Veleta beklimmen met sneeuwschoenen

Tijdens de tocht naar boven waait het flink, maar verbazingwekkend genoeg heb ik het niet koud. Achteraf gezien denk ik dat het de enorme adrenaline was die mij warm hield.

Pico Veleta beklimmen met sneeuwschoenen

En dan na 1,5 uur wandelen bereiken we de top. Op 3396 meter waait het nog harder en ik vries echt weg, maar het uitzicht is adembenemend. Uiteraard ben ik trots en wil ik met Jesus een foto maken. Zie hieronder het resultaat. Ik besef mij dat na twee dagen wachten ik toch op de Pico Veleta sta. Geduld is een schone zaak, zeggen ze schijnbaar niet voor niets!

 

Pico Veleta beklimmen met sneeuwschoenen

Als ik stil sta besef ik pas echt hoe koud het is, dus al snel besluiten we weer terug naar beneden te wandelen. Ook tijdens de wandeling naar beneden door de sneeuw zijn de uitzichtjes weer prachtig.

Pico Veleta beklimmen met sneeuwschoenen

Rond de klok van 3 komen we weer aan bij Albergue Universitario. Het zonnetje schijnt in het dal dus we eten een spaghetti met bolognesesaus op het terras. Daarna wordt het al snel kouder en spendeer ik de hele middag voor het haardvuur. Dit is genieten met een grote G!

Albergue Universitario Sierra Nevada overnachten

Wil je nou ook de Pico Veleta beklimmen met sneeuwschoenen? Dat kan! Via Nevadensis kun je verschillende tours en activiteiten boeken. Deze activiteit kost rond de 35 euro per persoon (inclusief materiaal).

Heb je nog vragen over de Pico Veleta beklimmen met sneeuwschoenen, na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Wil je wandelen in de Alpujarras? Lees dan het artikel: De Alpujarras: de mooiste wandeling vanaf Capileira.

Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.