Dailynonsense
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Migraine behandelen met botox: lange termijn effecten

Deze maand, twee jaar geleden schreef ik het artikel ‘Botox tegen migraine: dit is mijn ervaring‘. Vandaag de dag krijg ik op dit artikel, maar ook op het voorafgaande chronische migraine artikel nog steeds veel reacties. Ik vind het erg fijn om te zien dat ik dus niet de enige ben en ben enorm dankbaar voor al jullie steun en reacties.

Migraine verhelpen door botox

Alweer 2,5 jaar geleden nam ik de beslissing om botox te proberen, in de hoop zo mijn migraine te verhelpen en/of te verminderen. In het eerste artikel had ik net de eerste behandeling gehad. In dit artikel vertel ik jullie meer over de (voor mij) lange termijn effecten van botox tegen migraine.

Het eerste jaar

In het eerste jaar kreeg ik iedere drie maanden de botoxprikken bij de neuroloog. Het tweede jaar zou dit afgeschaald worden naar iedere zes maanden en tot slot een onderhoudsbehandeling van één keer per jaar. Inmiddels zijn we 2,5 jaar verder en meld ik mij nog steeds iedere drie maanden in het CWZ. Leuk? Absoluut niet. Effectief? Zeker! 

Het tweede jaar

Tijdens het tweede jaar waar ik iedere zes maanden een behandeling zou moeten krijgen, merkte ik dat ik na vier maanden helaas alweer terugviel in migraine aanvallen. Ik zat op gemiddeld vijf aanvallen per maand (waar dit voorheen op 12 tot 15 lag), maar ging in het tweede jaar weer terug naar 10 tot 12 per maand. 

Voordat ik weer eens in de drie maanden botox kon krijgen, moest mijn verzekeraar dit eerst goedkeuren. Botox is en blijft een duur grapje en als mijn verzekeraar het niet goed zou keuren (lees meer over dit onderwerp), zou dus het hele feestje überhaupt niet door gaan. De neuroloog schreef een brief en gelukkig stemde zij in!

Waar ik voorheen gigantisch op zag tegen deze behandeling, kijk ik er inmiddels bijna naar uit. Hoe gek dit ook klinkt, maar ik sta onderhand te springen om iedere drie maanden 35 prikken in mijn hoofd te krijgen.

Ondanks dat dit een nare en pijnlijke behandeling is, is de frequentie van aanvallen wel naar beneden gegaan. Daarnaast is de intensiteit over het algemeen ook lager en de duurt de aanval een stukje korter. 

Lees ook:  Lonn kreeg door een ongeluk een niet-aangeboren hersenletsel.

Medicatie na botox behandeling

Een ander voordeel van de botoxbehandeling tegen migraine is dat ik bijna volledig van de medicatie af ben. Alleen wanneer ik een migraine aanval heb neem ik nog iets in. Dit is natuurlijk een heel concreet voorbeeld van de voordelen die deze botox behandeling voor mij met zich meebrengt. Het feit dat ik weer een stukje van mijn leven terug heb, is natuurlijk het allerbelangrijkste. Ik vind dit altijd heel zwaar klinken: “een stukje van mijn leven terug hebben”, maar het is wel zo.  

Afgelopen jaar ben ik naar Curacao op vakantie geweest. Voorheen kon ik mij opmaken voor de eerste dagen migraine omdat ik altijd moest wennen aan een ander klimaat en weinig slaap door lange vlucht.

Ik ben tijdens deze vakantie één avond op tijd naar bed gegaan en omdat ik een aanval voelde opkomen heb ik mijn medicatie ingenomen. Hierdoor heb ik een aanval kunnen voorkomen en voor de rest heb ik een vakantie zonder een enkele aanval gehad. 

Verandering van mindset

Ik ben er overigens van overtuigd dat niet alleen de botox er voor zorgt dat ik de boel beter onder controle heb. Het is ook een manier van leven, een mindset. Je mindset kan zo veel voor je doen, als je maar weet hoe je daar mee om moet gaan. Begrijp me niet verkeerd, want ik weet hoe lastig het is om, na dagen van pijn en ellende, positief te blijven.

Daarnaast zijn mijn aanvallen zeker niet weg en zit ik nog steeds op een frequentie van ongeveer vijf keer per maand. De ene is heftiger dan de andere en ik moet me helaas nog steeds wel eens ziek melden op mijn werk of afspraken afzeggen. Je gevoel mag echt wel een keer gewoon kut zijn. Want dat is het ook, migraine is kut. Punt.

botox behandeling tegen migraine eigen ervaring

Het klinkt misschien stom maar ik ben voor iedere dag die ik opsta zonder koppijn of migraine, dankbaar. Dankbaar dat ik een dag kan beginnen zonder pijn en dus zonder frustratie en negativiteit. Het klinkt gek maar ik verplicht mezelf bijna om hier even bij stil te staan, iedere dag weer. 

Onder controle krijgen van een chronische ziekte 

Ik hoop dat iedereen die dit leest en zich herkent in mijn verhaal, een manier vindt waarop hij of zij geholpen gaat worden met het onder controle krijgen van deze chronische ziekte. Voor de een zal deze botox behandeling wel werken, voor de ander helaas niet. Ik heb namelijk zelf ook nog steeds geen idee of deze botox behandeling tegen mijn migraine blijft werken. De tijd zal het leren. 

Lees ook:  Op mijn 21ste kreeg ik een gastric bypass oftewel een maagomleiding.

Maar ik merk wel aan mezelf dat wanneer ik probeer positief te blijven en de welbekende stip op de horizon te blijven zien, alles wat makkelijker te relativeren is en ik er niet in blijf hangen. Op het moment dat dit wel gebeurt, gaan die aanvallen namelijk echt niet over en worden ze echt niet minder.

Maar blijf vooral niet stilzitten, dat doet de medische wereld namelijk ook niet. Er komen gelukkig steeds meer inzichten en nieuwe behandelingen op de spreekwoordelijke markt en gun jezelf die beterschap. Je moet alleen wél een lange adem hebben en blijven volhouden, afgesproken?

Vragen over botox tegen migraine of over chronische migraine? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Dit is Chloe!

Chloe (34) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt enorm van reizen en wil op een gegeven moment naar Spanje verhuizen. Op dit moment woont ze nog in een knusse studio in Amsterdam en probeert daar een gezonde balans in de welbekende rat race te vinden.

Categorieën

4 reacties

  1. Hi Edith,

   Ik heb nog steeds de behandeling en het werkt ook nog gelukkig 🙂
   De aanvallen zijn niet weg maar wel met meer dan 50% verminderd.

  1. Hi Doris,
   Wat goed dat je er mee gaat starten! Ik doe het nog steeds, ook in het CWZ.
   Veel succes en ik hoop dat het wat voor je doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *