De Alpujarras: mooiste wandelroute vanaf Capileira

Alpujarras, in alle eerlijkheid, voordat ik op reis ging naar Zuid Spanje, had ik er nog nooit van gehoord. Ja de Sierra Nevada, die kende ik wel. Maar Alpujarras, ik had geen idee. Inmiddels weet ik wel beter en ben ik verliefd geworden op dit deel van het Spaanse Andalusië.

De streek Las Alpujarras of La Alpujarrra, ligt ten zuiden van de beroemde stad Granda en de dorpen zijn de zuidelijke uitlopers van de Sierra Nevada (ter verduidelijking aan de noordkant vind je het skigebied van de Sierra Nevada).

Poqueira-dal Alpujarras: Pampaneira, Bubión en Capileira

Tijdens mijn rondreis door Andalusië maak ik een onverwachts een stop in het Poqueira-dal van de Apujarras. In het dorp Capileira vind ik een hotel om de nacht door te brengen. Het Poqueira-dal is het meest bezochte berggebied van de Alpujarras en je vind hier de dorpen Pampaneira (1150m.), Bubión (1300m.) en Capileira (1436m.).

Capileira Poqueira-dal Alpujarras

Eenmaal ingecheckt bij La Alfajía de Antonio, vertelt Antonio (de eigenaar van het hotel) dat ik echt de PR-A69 La Cebadilla wandelroute moet doen. Dit is de meest bekende, maar eigenlijk ook wel de mooiste wandelroute in de Alpujarras.

De volgende dag is het zo ver, in de middag vetrek ik vanuit het hotel richting het onbekende. Volgens Antonio is het simpel, ik moet gewoon de PR-A69 paaltjes en de Sendero La Cebadilla bordjes volgen.

Wandelen in de Alpujarras  - Wandelroute La Cebadilla

Het eerste stuk gaat stijl omhoog en dan nog geen 10 minuten later is het dorp Capileira verdwenen en lijk ik in een onbewoonde wereld aan te zijn gekomen. Dit is dus Nationaal Park Sierra Nevada, waar eeuwenlang volkeren van landbouw en veeteelt leefden.

Wandelen door de Sierra Nevada

Ik vervolg mijn wandeling door de Sierra Nevada en spot een groepje Spaanse wandelaars. Dit is een kans voor een foto van mijzelf, hier moet ik gebruik van maken. In mijn gebrekkige Spaans vraag ik netjes of iemand een foto wilt maken. Uiteindelijk maakt de desbetreffende fotograaf een foto, die best prima is voor dit artikel.

Chloe Sterk in de Sierra Nevada

De wandelroute loopt langs de kloof van Poqueira met uitzicht op de bergtoppen Mulhacén en Lújar. Ik wandel deze hike in de herfst, wat betekent dat de kleuren om mij heen echt een feestje voor het oog zijn. Daarnaast hoor ik de vogels fluiten, spot ik af en toe een aantal beestjes en schijnt het zonnetje. Wat wil een mens nog meer? Ik voel mijzelf intens gelukkig.

Wandelen door de Alpujarras, verschillende wandelroutes
PR-A69 La Cebadilla de mooiste wandeling door de Alpujarras

En dan na ongeveer 1,5 uur wandelen komt er een dorpje in zicht. Ik moet toegeven dat de wandelpaden in de Alpujarras duidelijk zichtbaar zijn, maar toch, zo in een uitgestrekt gebied als Nationaal Park Sierra Nevada ben ik ook blij als ik weer eens een PR-A69 paaltje of een de La Cebadilla bordje spot.

Het verlaten dorp La Cebadilla

La Cebadilla is een verlaten dorp en was vroeger een levendige stad genaamd La Central. La Central grensde aan de Poqueira ravijn, een steile die kloof waar de Poqueira rivier doorheen stroomt.

Lees ook:  Pico de la Concha: hiken in de buurt van Marbella

De stad werd oorspronkelijk gebouwd voor de werklieden van de nabijgelegen waterkrachtcentrale en had ongeveer 200 inwoners. Bijzonder genoeg had het zijn eigen school en zelfs een kerkje.

De inwoners van de stad hadden daarnaast ook een eigen boodschapper die om de twee dagen met een ezel naar de steden ging om zo La Central te voorzien van voedingsmiddelen en dergelijke.

Met de afname van het werk in de fabriek vertrokken ook de inwoners van de stad. Er bleven slechts negen gezinnen voor een langere tijd wonen die uiteindelijk rond de jaren 50 ook La Cebadilla verlieten. Momenteel woont er niemand in de stad en is het er angstaanjagend verlaten.

Het verlaten dorp La Cebadilla in de Sierra Nevada

Eenmaal aangekomen in La Cebadilla heb ik het idee alsof dit nog gewoon een bewoond dorpje is. Althans, vooral de kerk is, vooral vanaf de buitenkant, nog prima in tact. Ik dwaal door het kleine straatje en eerlijk is eerlijk ik huiver stiekem wel een beetje van deze leegstaande gebouwen.

Volgens een legende verovert het spectaculaire landschap het hart van de mensen die er doorheen trekken. En het hart veroveren, dat deed het ook bij een Moorse prinses, die ooit door dit landschap trok. Het schijnt dat deze prinses nog steeds door het dorpje en het diepe ravijn landschap dwaalt. Spannend!

Ik neem nog even een kijkje in de kerk. Het altaar schijnt (volgens Google) met graffiti te zijn beschilderd, maar op dit moment staan er hooibalen voor die waarschijnlijk voor de koeien en paarden, die ik in de wei zie staan, zijn. Op de grond ligt glas van de ramen die zijn inslagen, heel veel stenen en rotzooi. Dan spot ik een oude krant met een angstaanjagende foto erop.

Ik kan het niet laten om er een foto van te maken, want hey dit is natuurlijk goed voor het verhaal. Daarnaast vind ik het zelf hartstikke spannend en heb ik helemaal het idee alsof ik in mijn eigen spannende horror film zit. Je kan maar ergens plezier in hebben, zullen we maar zeggen.

Het verlaten dorp La Cebadilla in de Sierra Nevada

Na mijn spannende avontuur in La Cebadilla neem ik even een kleine pauze. Ik drink water en eet twee mandarijntjes voor de dagelijkse vitamientjes. Vanaf hier kun je een andere wandelroute pakken naar de Refugio, maar omdat het al laat is, en de Rufugio nog eens 5,7km extra wandelen is besluit ik verstandig mijn wandelroute door de Alpujarras te blijven volgen.

Vanaf La Cebadilla volg ik mijn originele plan en passeer ik de Poqueira waterkrachtcentrale. Hier steek ik de rivier Poqueira over via een brug en vervolgens sla ik linksaf om mijn wandelroute te vervolgen. Ik loop nu aan de andere kant van de Poqueira ravijn ( dit betekent dus dat je echt een rondje loopt).

Lees ook:  2-daagse hike door Alpujarras: Lanjarón & Poqueira vallei

De ruïnes van Cortijo Abuchite

De weg terug naar Capileira gaat echt dwars door het bos heen. Het pad stijgt en daalt en ik zie geen enkele wandelaar meer. Onderweg passeer ik een paar ruïnes. Een van de ruïnes is ‘Cortijo Abuchite’ oftewel boerderij Abuchite.

Eeuwenlang brachten de mensen in de Alpujarres hun tijd door met het verbouwen van tarwe, maïs, aardappelen, tomaten, paprika’s en het houden van schapen, geiten en varkens voor het vlees. De cortijos waren alleen toegankelijk via lange tochten en zijn onder andere daarom nu verlaten en in verval.

De ruïnes van Cortijo Abuchite

Hierna vervolg ik mijn wandelroute door de Sierra Nevada en komt er een tijd lang niks. Het wandelpad gaat van beneden naar boven en steeds denk ik dat ik er bijna ben. Af en toe, als een PR-A69 paaltje te lang duurt, pak ik toch even snel mijn navigatie erbij om te checken of ik wel de goede kant op loop. Want hey, je weet maar nooit.

PR-A69 La Cebadilla de mooiste wandeling door de Alpujarras

En dan eindelijk zie ik weer een aanknopingspunt. Ik ben nog steeds op de goede weg naar Capileira. Ik slaak toch even een diepe zucht van opluchting.

De brug Puente Abuchite

Ik bereik Puente Abuchite, een brug die beide kanten van de kloof verbind en over de Poqueira-rivier loopt. Leuk om te weten dat de Alpajarras bekend staat om zijn natuurlijke drinkwaterbronnen en je dus ook het water uit de rivier kan drinken.

De laatste meters zijn het zwaarst zeggen ze en zo ook tijdens deze wandelroute door de Alpujarres. Maar dan na 3,5 uur wandelen bereik ik een beetje vermoeid, maar enorm voldaan weer het dorp. I DIT IT!

Alpujarras wandelroute informatie

Enthousiast geworden? En wil je ook gaan wandelen in de Alpajarras? Hieronder de praktische informatie over de PR-A69 La Cebadilla wandelroute.

  • Duur: +/- 3 uur
  • Lengte: 8,5km
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk, redelijk rechttoe-rechtaan
Alpujarras wandelroute: praktische informatie

Lees meer gerelateerde artikelen

→ 2-daagse hike door de Alpujarras

→ De mooiste dorpen in de Alpujarras bezoeken

→ Beneficio: verborgen ‘hippie’ commune in Zuid-Spanje

 Bijzonder overnachten bij Alora Yurts in Las Alpujarras

→ Mulhacén: de hoogste berg van het vaste land van Spanje beklimmen

Heb je nog vragen over Alpujarras, deze wandelroute en of de Sierra Nevada na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Chloë Sterk

Chloe (32) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in een knusse studio Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

2 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Bedankt voor je leuke verhaal! Ik heb na het lezen ook het hotel geboekt en ga zeker deze wandeling lopen als we er in juni zijn! Mocht je nog meer leuke tips hebben dan houd ik mij aanbevolen 🙂