Forest bathing: tot jezelf komen in de natuur

Zie jij soms ook door de bomen het bos niet meer? Ik persoonlijk ben geneigd om heel veel, heel snel te doen en vergeet soms dat het ook belangrijk is om even te landen en een versnelling lager te gaan zitten. En laat het nou zo zijn dat net toen ik weer even te veel in die ‘doen’ modus zat, de kans zich aanbood om mee te doen aan een forest bathing sessie.

Wat is forest bathing? 

Forest bathing – of ook wel bosbaden – kan je je inderdaad precies zo voorstellen als het klinkt. Baden in het bos. Jezelf onderdompelen in de natuur. Dit in een begeleide setting waarbij je heel bewust de natuur in je opneemt. Het is rustig, meditatief door de natuur wandelen waarbij je bepaalde opdrachten uitvoert.

Lees ook: ‘Mediteren veranderde mijn ‘te drukke’ leven.’

Forest Bathing komt oorspronkelijk uit Japan. Shinrin-yoku (de Japanse naam voor Forest Bathing) is een vorm van natuurtherapie en is een soort van mindfulness. Het is bedoeld om te mensen meer in contact te brengen met zichzelf en de natuur, om zo de natuur te waarderen en te beschermen. Het idee erachter is dat wat je lief hebt je niet kapot maakt. 

De voordelen

Momenteel loopt er veel onderzoek naar de voordelen van forest bathing en deze zijn ook niet mis.

  • Het is bewezen dat bosbaden de bloeddruk kan verlagen, het immuunsysteem kan versterken en het concentratie- en kan energieniveau verhogen.
  • Bosbaden heeft een kalmerend effect en werkt stressverlagend,iets wat de meesten van ons wel kunnen gebruiken!
  • Voor sommige mensen stimuleert forstest bathing zelfs creativiteit.

The Forest Bathing Circle in het Amsterdamse bos

Onder begeleiding van Eefje van The Forest Bathing Circle kreeg ik de kans om deel te nemen aan een Forst Bathing sessie in het Amsterdamse Bos.

The Forest Bathing Circle - Amsterdamse Bos - ervaring - review

Deze sessie is altijd met een groepje van ongeveer 10 personen en de gehele sessie duurt in totaal zo’n drie uur en gedurende deze tijd krijg je verschillende opdrachten.

Bosbaden: mijn persoonlijke ervaring 

We begonnen samen in een cirkel, waarbij we in een meditatie werden geleid en we ons eerst echt even verbonden met ons lijf en onze zintuigen. Vervolgens werden we telkens ongeveer 10 minuutjes erop uitgestuurd met een bepaalde taak, zoals bijvoorbeeld ruiken. Of we moesten op een plekje staan en deze plek met al je zintuigen in je op te nemen.

Bosbaden - Amsterdamse Bos meditatie

Gedurende de hele workshop werd alles op een lagere versnelling gedaan, alles wat we deden was bewust vertraagd. Door deze bewuste vertraging merkte ik de enorme onrust in mijn eigen lijf.

k heb vrij veel energie, soms iets “teveel”, waardoor het voor mij persoonlijk zeer waardevol is om even bewust rustiger aan te doen. Eefje beschikt ook over veel kennis, interessante feitjes en inzichten die ze tijdens de sessie deelde. In de natuur zijn doet mij altijd goed en een forest bathing sessie zorgt daarbij voor een nog groter kalmerende effect. Dit is echt heel erg fijn!

Na afloop van de sessie kwamen we nog een keer samen in een cirkel om onze ervaringen te delen onder het genot van zelfgemaakte brandnetelthee en bananenbrood. 

The Forest Bathing Circle - Amsterdamse Bos - ervaring - review

De liefde die Eefje heeft voor dit vak is voelbaar en geeft ze op een ontzettend mooie manier door. Alleen al daarom zou je een keer moeten delen nemen aan Forest Bathing in het Amsterdamse Bos.

Forest bathing toepassen in het dagelijks leven

Een van de opdrachten tijdens de sessie was het vinden van je eigen plekje, oftewel je sitspot. Het is de bedoeling dat je daar gedurende 20 minuutjes blijft zitten. Een sitspot is een tool die Eefje aanraadt om een paar keer per week in het dagelijks leven toe te passen. Dit doe je door je eigen makkelijk te bereiken plekje te vinden in de natuur (dit kan bijvoorbeeld in je tuin, in een binnenplaats of in een park).

Je hoeft wanneer je op je sitspot zit niet per se niets te doen, maar dit mag wel. Je kan bijvoorbeeld schrijven of tekenen (laat die smartphone liever even liggen). Ik vond dit de meest inspirerende oefening. Het is een super krachtig oefening en het is waardevol om je eigen plekje te vinden en alles om je heen in je op te nemen. Het voelde echt als een cadeautje!

Waar kan je forest bathing doen?

Enthousiast geworden over Forest Bathing. The Forest Bathing Circle biedt sessies aan op verschillende plekken die aangekondigd worden op de website. Een workshop in een groep van ongeveer 10 personen kost 35 euro per persoon. Het is ook mogelijk om sessies voor individuen of grote groepen te boeken.

Heb je op of aanmerkingen? Laat het ons dan ook weten. Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram. PS. Lees ook mijn artikel: Kambo: kikkergif medicijn uit de Amazone. Dit is mijn ervaring

Lisa Wadle
Lisa Wadle

Na een traditionele carrière in marketing en tech is Lisa (28) momenteel bezig haar leven om te gooien en haar zielsmissie achterna te gaan - vrouwen helemaal verliefd te doen worden op zichzelf. Met haar coaching bedrijf Rising Goddess gebruikt ze technieken uit onder andere yoga, Reiki en tantra om vrouwen te helpen weer in contact te komen met hun lijf en seksualiteit. Je kunt haar vinden op @risinggoddessnl waar ze dagelijks inzichten en tips deelt om dichter bij jezelf te komen.

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP