Door een bezoek aan Happilization Centre kwam ik nog dichter bij mijzelf

Voordat ik in contact kwam met Yoann van de Happilization Centre dacht ik altijd dat Tai Chi iets was als mediteren in combinatie met dans moves. Ik zag het als simpel, een beetje gekke bewegingen maken met je armen. Easy toch? Maar wat is Tai Chi nou echt en wat doet het voor de mens? Om daar achter te komen breng ik tijdens mijn rondreis door Andalusië een bezoek aan de Tai Chi School Happilization Centre in Cortes de la Frontera en ik kan je alvast vertellen deze ervaring was mind blowing! 

 Tai Chi School Happilizationcentre in Cortes de la Frontera

Lees ook het artikel: Ik ben een einzelgänger, is dat zo gek?

Een dag voordat ik een bezoek breng aan Happilization Centre en oprichter Master Choy ontmoet kom ik samen met een vriendinnetje aan in Cortes de la Frontera. We overnachten in hotel Las Camaretas waar het die nacht sinds mijn aankomst in Zuid Spanje voor de eerste keer vreselijk stormt en onweert. De onweer lijkt naast ons in te slaan en het voelt angstaanjagend.

Storm en onweer zorgt voor een spirituele verandering

Mijn vriendinnetje vertelt dat ze ooit het spirituele boek ‘Ki – Kracht van binnen uit‘ van Hans Peter Roel heeft gelezen. Het gaat over een man, die na een burn-out, de Himalaya beklimt en een klooster in Nepal bezoekt. ‘Wanneer je tijdens de klim naar boven storm en dus slecht weer hebt dan zou je leven na het bezoek aan het klooster drastisch veranderen. Dit is een voorteken Chloë, ik voel het’ zegt ze terwijl we in bed liggen. 

De volgende ochtend komt het nog steeds met bakken uit de hemel en ik vraag mezelf af waarom ik in vredesnaam hier ben. We pakken onze spullen en rijden met de auto naar het Happilization Centre. De wegen zijn overspoeld en de rit naar de tai chi school is al een avontuur en ervaring an sich.

Ik vraag mij af of ik ook iets meer van mijzelf kom te weten na deze dag

Als we aankomen is het stil, maar al gauw komt Yoann de hoek om zetten. Hij heet ons welkom en hij vertelt dat ik straks mijn interview ga hebben met Master Choy (de oprichter van het Happilization Centre). Ik stap naar binnen, waar ik leerlingen zie die hier een opleiding volgen of puur zijn om meer over zichzelf te leren. Ik vraag mij af of ik ook iets meer van mijzelf kom te weten na deze dag.

 Tai Chi School Happilizationcentre in Cortes de la Frontera

Ik kijk naar boven en zie knoflookjes en heb het gevoel dat die je aura beschermen en mogelijke kwade geesten weren, aan het plafond hangen. Daar komt Master Choy. Hij draagt een grijze joggingbroek, tie die sweater, sandalen en een hoed. Master Choy neemt plaats op een stoel onder de knoflookjes en sluit zijn ogen. Hij heeft bijna niks gezegd tegen ons en ergens moet ik een beetje giechelen.

Als ik resultaat wil zien vandaag dan moet ik dit uiterst serieus nemen

Ik heb het gevoel alsof ik in een film of een soort van banensplit ben beland. Wat is dit? Ik weet mijzelf geen houding aan te geven en probeer mijzelf te herpakken. Als ik resultaat wil zien vandaag dan moet ik dit uiterst serieus nemen.

 Tai Chi School Happilizationcentre in Cortes de la Frontera  Master Choy

Een half uurtje later betreed ik samen met mijn vriendinnetje de, laat ik het, kantine, noemen. Ze zegt nog tegen mij dat ik misschien beter het interview alleen kan doen, maar omdat ik altijd liever iemand naast mij heb, want dan voel ik mij veiliger, zeg ik dat ze er gewoon bij moet gaan zitten. ‘We zijn hier met ze’n tweeën, ik wil je ook niet alleen laten.’ 

We gaan zitten en ik vuur de eerste vragen af. Ik stel de standaard vragen als wat is Tai Chi, waarom ben je Tai Chi gaan volgen en ga zo maar door. Het interview gaat moeizaam. Master Choy geeft namelijk niet de antwoorden die ik verwacht en eigenlijk geeft hij helemaal geen antwoord op mijn vragen. Hij gebruikt metaforen die ik ergens wel een beetje lijk te begrijpen, maar mijn vriendin niet duidelijk genoeg vindt. 

 Tai Chi School Happilizationcentre in Cortes de la Frontera  Master Choy

‘So you mean’ en ze begint een paar zinnen en termen er door heen te gooien. Op een gegeven moment is zij meer aan het interviewen dan dat ik dat doe. Ik wil honderd dingen zeggen, maar merk dat er geen woorden komen. Ik blijf stil, grijp niet in en laat het gewoon zijn. Precies zoals ik altijd handel in dit soort situaties.

En dan opeens gebeurt het, iets wat ik totaal niet aan had zien komen. Master Choy wordt boos, boos omdat hij het gevoel heeft dat hij een interview met mijn vriendin heeft in plaats van met mij. ‘I got interviewed by BBC and you guys are really spilling my time, and you’.  Hij wijst naar mijn vriendin, ‘you are arrogant and think you know everything’ Ik schrik en raak even lichtelijk in paniek. Fuck, waar heb ik mijzelf nu weer in gebracht, denk ik.

Mijn eerste gevoel is angst, angst dat ik iets fout heb gedaan

Mijn eerste gevoel is angst, angst dat ik iets fout heb gedaan. Dat ik niet in heb gegrepen. Zou mijn vriendin nu boos op mij zijn? In een split seconde veranderd de hele situatie. Mijn vriendin en Yoann verlaten de ruimte en ik blijf over met Master Choy.

Well done, Chloe, spreek ik mijzelf toe. Master Choy kijkt mij aan en vraagt hoe ik mij voel. ‘I feel scared’ zeg ik. ‘It is ok to be scared, just let it go’. Het vreemde aan de situatie is, is dat wanneer ik mijn ogen sluit ik mijzelf zie als klein meisje. Ik ben helemaal alleen in een grote wereld.

Ik wil hem het uitleggen, mezelf verklaren en vooral verontschuldigen voor deze gekke situatie. ‘Look at me, just feel. You are a beautiful person and you have more in you then you show’ zegt Master Choy. Niks zeggen, denk ik. Poeh dit is behoorlijk lastig.

Lange tijd is het stil en dan komen er tranen. Ik voel mij klein en kwetsbaar

Lange tijd is het stil en dan komen er tranen. Ik voel mij klein en kwetsbaar. En dan plots valt het kwartje dat dit voorval van vandaag, eigenlijk niks nieuws is. Het enige verschil is dat ik het nu voel, ik voel de angst. Die angst die vaker opkomt en die ik nu opeens kan verklaren.

Want verschuilen achter iemand, niks zeggen, vooral de confrontatie niet aangaan is wat ik altijd heb gedaan. Als kind dacht ik regelmatig dat ik bepaalde dingen toch niet kon en gaf dan liever het heft uit handen. Vragen stellen, de in mijn ogen niet verwachte antwoorden geven en of het nogmaals proberen dat vond ik dood eng. Ik conformeerde mij liever aan iemand anders en kopieerde gedrag, dan dat ik echt liet zien wie ik was of wilde zijn. 

En dan nadat ik een tijdje mijn ogen dicht heb besef ik het: als kind heb ik dit gecreëerd als veiligheid, maar inmiddels is het een gewoonte geworden, die nu mijn persoonlijke groei in de weg staat… 

Benieuwd hoe dit verhaal afloopt? In de middag ging ik terug naar het Happilization Centre voor een tai chi sessie. Hoe dit was? Dat lees je binnenkort in deel 2 van dit artikel. Heb je nog vragen over mijn bezoek aan Happilizationcentre, na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

4 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Een bijzondere ervaring Chloe, die als je het toelaat en je eigen maakt een verschil zal maken hoe je naar de wereld om je heen en vooral naar de mensen kijkt.
    Je vraagt naar opmerkingen en dan heb ik er een…..jou vriendinnetje is echt wel een vriendin voor je dus ik zou haar ook zo noemen en het verkleinwoordje uit je tekst halen. Veel liefs en ga maar zo door met je No Nonsense en blijf bij je eigen gevoel dat lijkt me een goede weg.
    “Spiritueel” is wel echt een Sterken ding …..als je er iets mee doet dan brengt het je ook wat.
    Benieuwd hoe je verder gaat……liefs

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP