Women’s circle: dichterbij jezelf en verbinden met elkaar

Een paar jaar geleden kwam ik via-via terecht bij mijn eerste women’s circle. Dit was in een periode waarin ik nogal met mezelf worstelde ondanks dat ik altijd veel aan zelfontwikkeling deed. Ik kwam in contact met een vrouw die me vertelde hoezeer een women’s circle haar hielp bij haar eigen gevoelens van onrust en stress. Zij had door de jaren heen ook al van alles geprobeerd om zich lekkerder in haar vel te doen voelen, en zweerde dus bij women’s circles.

Een vrouwencirkel? Ik werd er in eerste instantie een beetje giechelig van, het riep nogal wat interessante beelden en associaties bij me op. Er was echter iets in mij wat zich meteen enorm tot dit concept aangetrokken voelde. Dus ging ik mee. 

Women’s circle: wat is dat?

Wellicht heb je het ergens al voorbij zien komen, women’s circles worden namelijk meer en meer georganiseerd. En dat is ook met goede reden! De behoefte naar verbinding is naar mijn idee sterker dan ooit. En dat is precies wat er gebeurt in een vrouwencirkel – verbinden.

Women's circle wat is het doel en review - ervaring

Vrouwen van alle leeftijden komen samen in een circle als gelijken om steun te vinden bij elkaar. Hier is in de samenleving nog niet genoeg sprake van, als je het mij vraagt zien we elkaar nog veel teveel als elkaars concurrentie. Daarom zijn women’s circles ontzettend helend! 

Delen en met elkaar verbinden

Het doel van een circle is dan inderdaad ook delen en met elkaar verbinden. Ervaringen uitwisselen. Ruimte geven aan elkaars verhaal. Je zou vrouwencirkels bijna kunnen zien als groepstherapie, er gebeurt iets heel krachtigs wanneer vrouwen op deze manier bij elkaar komen. Voor mij is het echt een gevoel van thuiskomen, een antwoord op dat knagende ‘er mist iets’.

Women’s circles zijn een eeuwenoude traditie. Oorspronkelijk kwamen vrouwen samen in een tent tijdens hun menstruatie – deze samenkomsten werden ook wel ‘Red Tents’ genoemd. Vrouwen waren heel verbonden met de natuur en bloedden meestal op hetzelfde moment – rondom de nieuwe maan. Vaak worden vrouwencirkels momenteel dan ook georganiseerd rondom de nieuwe maan, ook wel een periode van loslaten.

Een veilige plek om je hart uit te storten

Een Women’s circle wordt meestal rondom een bepaald thema georganiseerd en geleid door een of twee vrouwen. Vaak worden bepaalde rituelen en activiteiten gedaan zoals mantra’s zingen, dansen, mediteren, oefeningen uit de tantra en yoga, tarot kaarten trekken, of wat er maar ontstaat – er is meestal ruimte voor creativiteit en flow.

Lees ook: Tarotkaarten: wat moet je ermee?

Het belangrijkste wat tijdens een women’s circle gebeurd is delen. Tijdens een vrouwencirkel zitten we letterlijk in een cirkel, als gelijken. Er wordt ruimte gegeven aan elkaars verhaal zonder oordelen.

Women's circle wat is het doel en review - ervaring

Er worden geen adviezen of wijze raad gegeven. Er wordt echt naar elkaars verhaal geluisterd. En het is aan jou om te delen wat je ook maar wilt delen. Je zult merken wanneer er echt wordt geluisterd dat er dingen voor jezelf op een plek beginnen te vallen, het is een ontzettend fijn gevoel als er op een dergelijke manier plek voor je wordt gemaakt – iets waar we onbewust naar verlangen maar waar we vaak niet in worden voorzien.

Bepaalde thema’s bespreekbaar maken

Daar komt bij dat het ontzettend helend is om te ervaren dat we echt allemaal met dezelfde thema’s worstelen. We zijn niet alleen. En we hoeven het ook niet allemaal alleen te doen!

Sisterhood – vertrouwen en ondersteunen

Omdat we in een cirkel zitten en elkaars gelijke zijn wordt er dan ook wel gesproken van sisterhood. Dat wat op je hart ligt wordt zonder oordelen ontvangen door je sisters. Ik denk dat diep vanbinnen elke vrouw naar sisterhood verlangt – dat vrouwen elkaar ondersteunen in plaats van met elkaar concurreren.

Women's circle wat is het doel en review - ervaring

Vrouwen die met elkaar voor elkaar een veilige ruimte creëren, elkaar opvangen en steunen. Het voelt gewoon ontzettend kloppend wanneer vrouwen op deze manier samenkomen, alsof het zo hoort te zijn. 

Mijn ervaring met women’s circles

Tijdens mijn eerste circle wist ik niet zo goed wat ik moest verwachten en was ik ook best zenuwachtig. Mijn eerste ervaring was dan ook een beetje onwennig, want op deze manier met vrouwen samenkomen was nieuw voor mij. En ook best een beetje intimiderend in eerste instantie, juist omdat ik vrouwen onbewust nog teveel als ‘concurrentie’ zag. Inmiddels loop ik ze plat. Elke circle is anders en prachtig. Het is fantastisch om op deze manier met vrouwen te verbinden en elkaar echt te ondersteunen.

Alles is welkom tijdens een women’s circle, er is geen sprake van vijandigheid of concurrentie. Er ontstaat altijd een bepaalde energie en magie die moeilijk in woorden vast te leggen is. Het is rauw, puur, eerlijk, en vooral heel empowering. Het geeft een gevoel van “thuiskomen”, een bepaalde rust.

In mijn ervaring werkt het enorm stressverlagend. Het is trouwens ook een heerlijk geheimpje voor jezelf om met je mee te dragen in de gewone wereld  – al die gekke dingen die tijdens vrouwencirkels gebeuren.

Hoe kan ik aan een circle meedoen?

Is je interesse gewekt en klinkt een vrouwencirkel als iets wat je zou willen uitproberen? Zoals ik al zei worden ze steeds meer georganiseerd en zijn ze dus ook steeds makkelijker te vinden. De investering, dus de prijs die je betaalt voor het meedoen, ligt gemiddeld rond de 30 euro, sommige zijn ook op donatiebasis.

Women's circle wat is het doel en review - ervaring

Vaak de Women’s cirkels via Facebook aangekondigd – als je zoek op “women’s circle” bij “Events” kan je hier ook filteren op locatie. Onder yogastudios is de trend ook te zien, de volgende hebben al women cirkels in Amsterdam georganiseerd of hebben ze op de planning staan.

Women’s circles in Amsterdam

  • De Nieuwe Yogaschool
  • Yogaschool Noord
  • Delight Yoga
  • Rasalila
  • The Conscious Club

Instagram accounts om te volgen

Op Instagram worden ze ook steeds vaker aangekondigd, bij deze een paar accounts die het waard zijn in de gaten te houden.

Ander goed nieuws: binnenkort zal ik mijn eerste Women’s circle gaan organiseren, deze zal ik aankondigen op mijn Instagram account, Risinggoddessnl. Heb je vragen over women’s circle en of opmerkingen? Laat het vooral weten in de reacties hieronder. Sister, ik zie je snel!

Lisa Wadle
Lisa Wadle

Na een traditionele carrière in marketing en tech is Lisa (28) momenteel bezig haar leven om te gooien en haar zielsmissie achterna te gaan - vrouwen helemaal verliefd te doen worden op zichzelf. Met haar coaching bedrijf Rising Goddess gebruikt ze technieken uit onder andere yoga, Reiki en tantra om vrouwen te helpen weer in contact te komen met hun lijf en seksualiteit. Je kunt haar vinden op @risinggoddessnl waar ze dagelijks inzichten en tips deelt om dichter bij jezelf te komen.

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP