Zweethut: een ritueel van overgave en wedergeboorte

“Dit is zoals ik me de hel voorstel,” gromde ik nog tegen mijn partner op de heenweg. Ik houd niet eens 5 minuten sauna vol – dat is voor mij al genoeg confrontatie met mijn demons. Laat staan dat ik deze hitte ook nog eens in een ceremoniële setting aanga. Maar zoals met alles wat stiekem toch wel goed voor je is, trok me dit alsnog, en was ik dus onderweg naar mijn eerste zweethut.

Wat is een zweethut? 

Een zweethut is een zuiveringsritueel oorspronkelijk uit Noord- en Zuid-Amerika en werd door kolonisten verboden omdat het te krachtige helende effecten zou hebben. Voor een zweethut wordt een tentachtige hut van wilgentakken gebouwd waar vervolgens hete stenen in worden gebracht.

Zweethut ceremonie - hoe werkt het - Amsterdam

Er zit ontzettend veel symboliek in een zweethut – zo zijn de wilgen buigzaam en is alles rond. Dit laatste staat symbool voor de cirkel van het leven. Ceremonieleidster Amber van Ecozweethut legde uit dat je de zweethut als een soort baarmoeder kan zien – veel ervaren de ceremonie dan ook als een wedergeboorte. Er sterft een stukje van je in de zweethut, er wordt een nieuwe jij geboren. Zoals je hier misschien al uit kan lezen is een zweethut niet per se bedoeld als een comfortabele ervaring; het is lichamelijke en mentale reiniging in een ceremonie van nederigheid en dankbaarheid. 

Controle loslaten en overgave

Tijdens een zweethut gaat het om overgave en controle loslaten. Op het moment dat je je ertegen gaat verzetten wordt het echt een hel. Amber gaf een aantal tips om het wat dragelijker te maken op zware momenten – zo kan je je hoofd buigen en ook gaan liggen, wat enorm scheelt in de temperatuur.

De uitnodiging was om te laten zijn wat er is zonder dat het een wedstrijd zou worden. “Gewoon blijven ademen,” was het mantra. Natuurlijk is er altijd een way out als het echt niet gaat, stelde Amber ons gerust.

Het zetten van intenties

De ceremonie begon met het maken van kettinkjes van kleine stofzakjes. Je kan de zweethut ingaan met één intentie of met meerdere. Er werd uitgelegd dat je deze intenties in de kleine stofzakjes kon knopen. Het kettinkje hang je vervolgens boven je in de hut, iets wat mij een veilig gevoel gaf.

Zweethut ceremonie - hoe werkt het - Amsterdam

Lees ook: Kambo: kikkergif medicijn uit de Amazone. Dit is mijn ervaring!

Het gaf meteen een soort houvast en een reden om door te blijven ademen wanneer het  zwaar werd. Tijdens het maken van het kettinkje kwam ik al in een meer meditatieve toestand terecht. Er werd ook minder gepraat, je begon duidelijk wat zenuwen van de groep te merken. De groep bestond uit ongeveer 10 personen waarvan sommigen al bekend waren met de zweethut. Deze waren duidelijk meer op hun gemak dan degenen die dit voor de eerste keer kwamen doen – waaronder ik.

De zweethut ceremonie

“Vandaag gaan we twee zweethutjes doen,” vertelde Amber opgewekt. Dit betekent dat we dus twee grotere rondes doen met tussendoor een langere pauze zodat we wat op adem kunnen komen, de eerste ervaringen kunnen delen en wat kunnen drinken en eten. Hoe lang een ronde duurt verschilt per ritueel, maar op de dag dat ik er was duurde de eerste ronde ongeveer anderhalf a twee uur. De tweede was wat langer dan een uur.

We gingen in een cirkel één voor één op handen en knieën de zweethut in. Zodra we allemaal binnen waren werden de roodgloeiende stenen gebracht, die Amber naar de kuil in het midden van de zweethut sleepte.

Overvallen door duisternis en hitte

En zo begonnen we aan onze eerste ronde. De hut werd gesloten en opeens was het pikdonker, écht donker. Amber begon met het gieten van water op de stenen. De hitte overviel me – bovenal merkte ik dat mijn angst me overviel. Ik lag al gauw opgevouwen op de grond in de overtuiging dat ik dit niet kon handelen.

Amber begon met zingen, anderen zetten bij, en al snel kwamen de eerste emoties ook bij anderen opzetten. Het was veel. Heel veel. Vooral omdat ik echt nog niet wist wat te kunnen verwachten. Hoe ga ik het ooit volhouden in deze duisternis en hitte?

Opluchting en emotionele release 

Voordat we het wisten werd de ingang van de hut opengeslagen en kwam er lucht en licht binnenstromen. Letterlijk een verademing. Ik had dit niet zien aankomen en was instant opgelucht. De eerste release van emoties kwam eruit en er werd kort in de groep gedeeld. Wat was dit overweldigend!

Toen iedereen weer een beetje op adem was gekomen werd de hut weer gesloten en begon het opnieuw. Dit keer zat ik rechtop – nu wist ik dat het niet ondraaglijk lang ging duren voordat we kort op adem konden komen. En al vrij snel merkte ik dat ik dit echt wel kon handelen. Sterker nog, ik merkte dat het vooral tussen mijn oren zat dat ik dit niet zou kunnen. Het voelde vrij empowering.

Zoals opgemerkt hou ik echt niet van de sauna en vond ik het hele idee van een zweethut zeer intimiderend. De energie van Amber en de groep zorgde ervoor dat ik steeds meer in de ervaring kon zakken en er zelfs langzaam van kon genieten.

De tweede ronde

Tussen de eerste en tweede ronde zat een langere pauze waarbij iedereen even kon bijkomen in de prachtige omgeving met watermeloen uit de ijskast en zelfgemaakte brownies.

De sfeer met de groep was zo fijn dat we de tijd een beetje uit het oog waren verloren voor de tweede ronde. Deze duurde uiteindelijk ook wat korter dan de eerste – de luchtingsmomenten waren korter, er werd minder gedeeld, iedereen zat echt in een veel meer ontspannen en meditatieve toestand. Je merkte de opluchting, de release, de overgave. Er ontstond een heerlijk gevoel van rust.

zorgboerderij De Groene Boerderij - eco zweethut

Na afloop van de tweede ronde hebben we een duik genomen in het water. Terug op de boerderij stonden soep, brood, groenten en smeersels klaar en bleef iedereen nog lekker lang plakken om na te bespreken.

Wat neem ik mee uit de zweethut? 

Mijn koppie had de hele ervaring van tevoren al ondraaglijk gemaakt. De zweethut bevestigde voor mij nog eens hoezeer we onze eigen realiteit creëren met onze mind. Vaak maken onze gedachten iets veel erger dan het daadwerkelijk is. De zweethut voelde voor mij dan ook als een bevrijding hiervan. En dit zal dus zeker niet de laatste zweethut voor mij zijn – en zeker niet op deze prachtige plek.

De sfeer die er hangt is onbeschrijfelijk mooi en Amber wist echt een ongelooflijk krachtige en toch veilige sfeer neer te zetten. De verbondenheid die de ervaring schepte met de groep was ook heel bijzonder. Je maakt toch wat mee zo samen!

Waar kan je een zweethut doen?

De zweethut die ik heb gedaan was bij de Ecozweethut in Den Ilp, 20 minuutjes rijden vanaf Amsterdam. De Ecozweethut is onderdeel van zorgboerderij De Groene Boerderij welke mensen met mentale problemen structuur biedt en een mogelijkheid om talenten te ontdekken en te ontwikkelen.

Er wordt samengewerkt aan het land en gezorgd voor de dieren op de boerderij.

cacao ceremonies - zorgboerderij De Groene Boerderij

Lees ook: Women’s circle: dichterbij jezelf en verbinden met elkaar

Op het terrein van De Groene Boerderij staat ook een tipi waarin ook cacao ceremonies en women’s circles worden georganiseerd. Deze is overigens ook voor workshops te huren! Het terrein van de Groene Boerderij is met zoveel zorg ingericht, de energie die er hangt is echt magisch.

Ik kan deze prachtplek echt met heel mijn hart aanbevelen en kom hier zelf ook zeker terug. Een zweethut ceremonie kost rond de 90 euro en wordt nu maandelijks aangeboden.

Vragen?

Heb je nog vragen over de zweethut? Stuur ons dan een berichtje of plaats een reactie hieronder. Je kan mij ook altijd een vraag sturen via Rising Goddess.

Lisa Wadle
Lisa Wadle

Na een traditionele carrière in marketing en tech is Lisa (28) momenteel bezig haar leven om te gooien en haar zielsmissie achterna te gaan - vrouwen helemaal verliefd te doen worden op zichzelf. Met haar coaching bedrijf Rising Goddess gebruikt ze technieken uit onder andere yoga, Reiki en tantra om vrouwen te helpen weer in contact te komen met hun lijf en seksualiteit. Je kunt haar vinden op @risinggoddessnl waar ze dagelijks inzichten en tips deelt om dichter bij jezelf te komen.

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP