Waar ik aanvankelijk voor een korte workation (een combinatie van werken en vakantie vieren) naar Spanje zou gaan werd ik per toeval een digital nomad die maar liefst 8,5 maand woonde en werkte in het zonnige zuiden. Het Spaanse leven beviel wel en is aan ieder, die vanaf een laptop kan werken, aan te raden.
Want zeg nou zelf, mede door de pandemie hebben we allemaal gezien dat we prima ergens anders kunnen werken. We hebben geen zin meer in lange dagen op dat kantoor waarin we met regelmaat ongeïnspireerd voor ons uit zitten te kijken. We hangen het liefst die 9 tot 5 mentaliteit aan een boom en proberen alternatieven te zoeken om ons leven wat minder voorspelbaar te maken.
Het is daarbij menselijk dat we steeds iets nieuws willen en laat het ‘digital nomad’ leven, waar je van plek naar plek hopt, daar nou perfect bij aan sluiten.
Digital nomad leven in Spanje
En dan zijn natuurlijk de grote hoeveelheid aan zonuren en de lage kosten van levensonderhoud in Spanje alleen maar fijne meegenomen extra’s. Maar waar moet je nou precies naar toe als je even jouw Nederlandse kantoor wilt inruilen voor een kantoor in de zon?
Wat betreft het digital nomad leven in Spanje zijn er verschillende opties. Het jaargetijde wanneer je als digital nomad wilt werken is een belangrijk element om te beslissen welke plaats in Spanje de beste keus voor jou is.
Wil je in de wintermaanden op pad dan zijn de Canarische eilanden een hele goede optie. Vooral het eiland Fuerteventura, waar watersport gecombineerd kan worden met wonen en werken, groeit steeds meer uit als de winter digital nomad hotspot van Spanje.
Digital nomad hubs op Fuerteventura
Het eiland Fuerteventura is verdeeld in noord en zuid waarin het noorden ongerepter is in vergelijking met het zuiden. Dit maakt het zuiden (waar je prachtig stranden en daarom ook veel toeristische dorpjes vindt) aantrekkelijker voor de vakantieganger (en heel eerlijk je struikelt er ook over de Duitse toerist), terwijl de watersporters en digital nomads liever naar het noorden trekken.
De drie grootste digital nomad hubs op Fuerteventura, in het noorden, zijn Lajares, Corralejo en El Cotillo.
Lajares
Lajares, is hip en happening. De trendy digital nomads vind je dan ook hier. Ze huren een huis of verblijven bij de Surf Escape.
- Lajares is een authentiek dorp met hippe cafe’s en winkels. Het is vernieuwend en dit trekt een bepaald soort, noem het de early adopter, reiziger aan.
- Het dorp ligt precies tussen de twee surfspots Corralejo en El Cotillo in. Het maakt niet uit waar de goede golven zijn, want je bent namelijk overal even snel. Zit je in Lajares dan heb je de voordelen van beide plekken, alleen moet je daar wel even voor rijden.
- In Lajares is onlangs een nieuwe coworking spot geopend genaamd de Surf Escape. Lees daar meer over hier.
- Doordat het dorp klein, maar wel erg populair, is zijn de huizen en accommodatie prijzen aan de hoge kant.
- Het openbaar vervoer, en dan vooral in de avonden, op Fuerteventura is slecht. Wanneer je in Lajares verblijft ben je daarom afhankelijk van een auto. Vooral als je meer van het eiland wilt zien en of vaker in de avond een drankje wilt drinken in de uitgaansspot Corralejo is het hebben van een auto aan te raden.
- Lajares ligt niet aan de zee, waardoor je niet even tussendoor snel een heerlijke duik in het water kan nemen. Wandelmogelijkheden zijn er daartegenover wel weer genoeg.
El Cotillo
El Cortillo adement natuur en is de digital nomad hub als je opzoek bent naar rust, ruimte en wilt disconnecten van het drukke stadse leven.
- El Cotillo is een relatief rustig authentiek dorp aan de zee. Het is groter dan Lajares, maar kleiner en authentieker dan Corralejo. Ondanks dat het meer voorzieningen heeft dan Lajares heeft het wel zijn lokale vibe behouden.
- Ruige ongerepte stranden, maar ook kleine strandjes vind je in de buurt van El Cortillo. Mijn favoriet is La Concha.
- De beste restaurants van Fuerteventura, zoals La Vaca Azul en Olivo Corso, liggen in El Cortillo.
- Eind 2021 werd hier coworking spot Cocoworking geopend. Deze coworking spot is iets duurder in vergelijking met Surf Escape, maar is wel een stuk moderner. Daarnaast voelt deze plek meer als een ‘echt’ kantoor waar je ook voor langere tijd een bureau kan huren.
- Er is niet echt een uitgaansleven in El Cortillo, hiervoor moet je naar Corralejo. Zoals hierboven al vernoemd is het openbaar vervoer, vooral in de avonden, niet zo goed. Als je uit wilt en je woont in El Cortillo ben je dus afhankelijk van een auto.
Corralejo
De bekendste en populairste digital nomad hotspot van Fuerteventura is Corralejo.
- Alles is te vinden in Corralejo. Er zijn meerdere supermarkten, er is groot uitgaansaanbod, restaurants, twee taalscholen en verschillende coworking spots. De meest bekende coworkingspot is Surfing Colors.
- Je hebt in principe geen auto nodig, omdat, vooral wanneer je in het centrum een appartement/kamer huurt, alles op loopafstand is.
- Door bovenstaande voordelen is de stad redelijk toeristisch. Het is in vergelijking met dorpen als Lajares en El Cortillo veel minder authentiek. Daarnaast tref je hier redelijk veel vakantiegangers (in Corralejo zitten namelijk ook een aantal all-inclusive hotels). Wil je meer een lokale digital nomad ervaring kies dan voor El Cortillo of Lajares.
Wonen, werken en een beetje vakantie in Corralejo
In 2021 heb ik zelf drie maanden als digital nomad geleefd. Per toeval kwam ik in Corralejo terecht en bleef er door de gunstige omstandigheden hangen. Arena Beach Hotel (El Campanario) was toentertijd omgebouwd als de digital nomad place to be en bood appartementen aan voor maar 22,50 euro per nacht.
Helaas is dit digital nomad aanbod niet meer geldig en zijn de appartementen inmiddels flink duurder geworden. Een goed alternatief is Surfing Colors (centrum) of Buendía Corralejo NoHotel (centrum).
De eilanden van de eeuwige lente is de bijnaam van de Canarische eilanden. Het is er constant zo’n 22 graden (in de wintermaanden wordt het bijna nooit kouder dan 18 graden) en er waait altijd een lekker briesje. Iedere ochtend als ik mijn balkondeur open maakte (foto linksboven is het uitzicht vanaf mijn balkon te zien) werd ik begroet door een blauwe lucht en de zon. Ik kan je uit ervaring alvast verklappen dat dat een mens enorm gelukkig maakt.
Cafe’s om te werken in Corralejo
In de ochtend startte ik meestal met een kopje koffie op mijn balkon om vervolgens de eerste mails weg te werken. Als ik zin had in een ander behangetje koos ik er voor om naar een van mijn mijn favoriete werkplekjes te lopen.
Zoals hierboven al beschreven zijn er diverse mogelijkheden wat betreft co-working spots. Het is fijn om te weten dat die mogelijkheden er zijn, maar zelf merkte ik toch dat ik beter werkte in mijn appartement of in een cafe.
Bakkerij en cafe Trigo
Mijn favoriete spot voor ontbijt is Trigo. Handig om te weten is dat Corralejo opgedeeld is in het centrum en het El Campanario gedeelte. El Campanario ligt iets wat uit het centrum. Groot voordeel van dit gedeelte is dat het er wel rustiger is en dichterbij Flag Beach (kitesurf strand) ligt.
Trigo ligt in El Campanario. Dit cafe serveert betaalbare ontbijtjes en daarnaast vind ik het een hele fijne spot om te werken. Let er wel op dat Trigo geen eigen WIFI verbinding heeft. Vanuit het winkelcentrum El Campanario is er een WIFI verbinding die je, als je binnen werkt, op kan vangen. Voor mij was dit voldoende. Moet je echt van call naar call dan is deze plek niet aan te raden.
Ugu Uga Café
Trigo sluit om 15:00, dus als ik in de middag even mijn appartement wilde ontvluchten koos ik voor Ugu Uga Café. Dit cafe ligt in het centrum (vanaf El Campanario is het zo’n 35 minuten lopen) aan het water. Je kan hier lekker lunchen voor een schappelijke prijs.
Daarnaast heeft Ugu Uga Café super snelle WIFI verbinding. Groot voordeel is het terras, waar je, in het zonnetje met uitzicht op het water, altijd kan genieten van een fijne pauze.
Opzoek naar de leukste restaurants of lunchplekken? Lees dan het artikel: Beste restaurants op Fuerteventura in het noorden
De mooiste stranden in het noorden
Wanneer ik in de middag of soms de hele dag vrij was (ja het was natuurlijk pandemie tijd) ging ik naar het strand.
Chiringuito Entubadera
Een van mijn favoriete strandtentjes om heen te gaan is Chiringuito Entubadera. Ik huurde hier met regelmaat een strandbedje of dronk een biertje op het terras (met de voetjes in het zand). Een hele fijne plek om te vertoeven!
Kleine side note: Chiringuito Entubadera ligt naast een groot RIU hotel. Tijdens de pandemie was dit hotel gesloten. Op het moment van schrijven is natuurlijk alles weer open, dus het kan zijn dat de ervaring bij Chiringuito Entubadera hierdoor anders is.
Piedra Playa
Aan de El Cotillo kant ligt Piedra Playa, oftewel de meest bekende surfspot van Fuerteventura. Op dit strand werden regelmatig, vaak na het surfen of werken, strandborreltjes georganiseerd. De zonsondergang is hier namelijk prachtig.
De week afsluiten met leuke mensen, een biertje, goede muziek en dit alles terwijl de zon langzaam ondergaat. Geloof mij dit gaat de beste vrimibo worden die je ooit hebt gehad.
Playa del Medio
Wanneer ik klaar was met werken, maakte ik met regelmaat een avondwandeling over het strand Playa de Medio om in het centrum wat te eten of te drinken.
Terug lopen in de avond gaat trouwens prima (Ik heb mij totaal niet onveilig gevoeld op Fuerteventura), maar een taxi van het centrum naar El Campanario is ook zeker betaalbaar.
Kiten en surfen op Fuerteventura
De Canarische eilanden staan bekend om de grote hoeveelheid zonuren en Fuerteventura in het algemeen staat bekend om de watersport. In de wintermaanden is dit de nummer 1 surfbestemming van Europa. Maar ook kitesurfers (vooral in de zomer als het harder gaat waaien) kunnen hun hart op dit eiland ophalen.
Tijdens mijn digital nomad tijd op Fuerteventura nam ik een aantal kitesurf lessen op Flag Beach. Wil je daar meer over weten? Lees dan het artikel: Kitesurfen op Fuerteventura: kitespots en wind tips.
Spaans leren op Fuerteventura
Na ongeveer een maand kreeg ik het idee om Spaanse les op Fuerteventura te gaan volgen. Hoe leuk is het om de taal van de plek waar je woont te leren? Qua taalscholen zijn er twee opties. Spanish & Surf school en Academia Kunz.
Spanish & Surf school
Spanish & Surf biedt echt pakketten aan waar ook overnachting bij in is begrepen. Omdat ik zelf meer opzoek was naar losse lessen (en ik het spontaan bedacht en daarom Spanish & Surf al vol was) besloot ik voor Academia Kunz te gaan.
Academia Kunz
Je kan er voor kiezen om privé of groepslessen te boeken. Een groepsles kost 8 euro per uur en voor privé lessen betaal je 25 euro. Omdat ik flink bij wilde leren nam ik drie keer per week les. Ik sprak geen woord Spaans in het begin van de cursus en moet zeggen dat ik flink wat bij het geleerd.
Het enige nadeel van Spaans leren op Fuerteventura is dat, mede doordat het een digital nomad / vakantiebestemming is, de voertaal op het eiland Engels is. Hierdoor kun je je Spaanse lessen niet echt toepassen in de praktijk.
Mijn eigen digital nomad ervaring
Zelf kijk ik met heel veel plezier terug op mijn digital nomad ervaring op Fuerteventura. Ik kwam er bij toeval terecht en moet eerlijk bekennen dat het anders nooit in mij op was gekomen om op dit eiland te gaan women en werken.
De diversiteit van de Canarische eilanden ontdekken
Vanuit Nederland zijn Tenerife en Gran Canaria de meest bekende Canarische eilanden, maar er is zoveel meer.
Zo heb ik een bijvoorbeeld een uitstapje gemaakt naar Isla de Lobo (klein eilandje bij Fuerteventura) en maakte ik ook een tripje naar het meest onbekende Canarische eiland El Hierro.
Gelijkgestemden ontmoeten
Corralejo geeft het gevoel van een kleine stad en trekt daardoor veel digital nomads aan (die vaak alleen komen). Hierdoor ontmoet je snel nieuwe mensen.
Toen ik op een van de eerste dagen bij cafe Uga Uga zat kwam ik al snel in gesprek met Anouk, een meisje die ik half kende vanuit Nederland. Zij verbleef al langer op het eiland en introduceerde mij in no-time met een enorm leuke digital nomad groep.
Juist omdat iedereen alleen komt is contact maken (vooral als je naar de bekende cafeetjes/of coworking spots gaat) hartstikke makkelijk.
Vamos! De Spaanse podcast
Wil je meer weten over het digital nomad leven op Fuerteventura? Luister dan naar Vamos de Spanje podcast waar ik met Marlies Duquesnoy in gesprek ga over dit hele avontuur.