Vakantie Noord Tenerife: de mooiste plekken in 2023

Hoe vaker ik richting de Canarische eilanden ga, hoe meer ik besef dat ieder Canarische eiland zijn eigen karakter heeft. De afgelopen jaren bezocht ik Gran Canaria, La Palma, Fuerteventura, El Hierro, Lanzarote en begin januari 2023 was het dan eindelijk tijd om Tenerife te ontdekken.

Gran Canaria en Tenerife zijn de populairste Canarische Eilanden (onder andere vanwege de voordelige pakketprijzen). Daarom had ik altijd het idee dat op Tenerife alleen de massatoerist die opzoek is naar winterzon te vinden is.

Pas tijdens mijn bezoek aan het noorden van Tenerife, beter bekend als het onbekende deel van het eiland, ontdekte ik dat het noorden totaal anders is dan het ’toeristische’ zuiden.

Handige tips voor een vakantie naar Noord-Tenerife

Voordat we verder gaan over de mooiste plekken van Noord-Tenerife even een aantal handige tips en antwoorden op vragen op een rij:

  • Hoelang heb je nodig om het noorden van Tenerife te ontdekken? Wij verbleven van woensdag begin middag tot en met zondag ochtend (+/- 3,5 dag) in het noorden van Tenerife. In mijn ogen kwamen we net twee nachten te kort. Tenerife is groot en wil je de mooiste plekken in alle rust ontdekken dan adviseer ik om minimaal zes nachten te boeken.
  • Waar kun je het beste overnachten in Noord-Tenerife? Wij verbleven in drie verschillende hotels die ik allen kan aanbevelen. Mijn advies is het om drie nachten in Gran Hotel in La Laguna te verblijven (verken vanuit hier La Laguna, Anaga en Taganana) om daarna een of twee nachten bij Hotel El Patio (verken vanuit hier Garachico, de bananenplantages en eventueel Icod de los Vinos) te boeken. Als afsluiter raad ik twee nachten MYND Adeje (verken vanuit hier El Teide en geniet van de zon aan net zwembad of strand in het zuiden) aan.
Mooiste hotel in Noord Tenerife Hotel El Patio
  • Hoe is het weer en wat is de temperatuur in het noorden van Tenerife? Vooral in de wintermaanden kan het een stuk kouder zijn in het noorden van Tenerife. In Adeje (het zuiden) kunnen mensen op het strand liggen, terwijl je op de El Teide (3715m.) met een winterjas aanloopt. Mede door die El Teide vulkaan en het nationaal park Anaga is het weer in het noorden wisselvallig (het kan opeens zonnig, maar ook opeens bewolkt worden – gemiddeld tussen de 15 en 20 graden). Houd hier dus zeker rekening mee tijdens het inpakken van je koffer.
  • Heb ik een huurauto nodig om het noorden van Tenerife te ontdekken? JA! Het noorden is veel minder toeristisch dan het zuiden van Tenerife (dus minder goed bereikbaar met het OV). Wil je het noorden goed ontdekken dan raad ik het zeker aan om een auto te huren. Een auto bij Sunny Cars huur je all-in (dus zonder verborgen kosten) voor ongeveer 50 euro per dag.

San Cristóbal de La Laguna

Wij begonnen ons Noord-Tenerife avontuur in San Cristóbal de La Laguna. Het noordelijke vliegveld van Tenerife ligt hier in de buurt. Echter, wanneer je vanaf Nederland vliegt kom je aan op Tenerife Zuid vliegveld (vanaf Spanje en andere Canarische Eilanden kun je naar het vliegveld Tenerife-Noord vliegen).

Vanaf vliegveld Tenerife Zuid is het ongeveer 45 minuten rijden naar La Laguna. Hou je van surfen? Maak dan onderweg een korte stop in El Médano, het surf stadje van Tenerife.

San Cristóbal de La Laguna - Mooiste plekken Noord Tenerife / bezienswaardigheden

San Cristóbal de La Laguna is een enorm leuke stad. Daarom heb ik er een apart artikel over geschreven. Wil je weten wat je allemaal in La Laguna kan doen en meer lezen over deze noordelijke stad? Check dan zeker het artikel: Noord Tenerife: 7x doen in La Laguna.

Anaga Rural Park

Op een kleine 30 minuten rijden van San Cristóbal de La Laguna ligt Anaga Rural Park. Anaga Rural Park is een natuurreservaat (+/-10.000 hectare) en heeft een uniek ecosysteem.

Het bevat bossen van laurierbomen en dennen, evenals endemische plantensoorten die alleen in de Canarische Eilanden voorkomen. Vanuit het gebied heb je een prachtig uitzicht op de omliggende bergen en de Atlantische Oceaan.

Wandelen in Anaga Rural Park

In Anaga Rural Park zijn verschillende wandelroutes te vinden. Wij wandelden samen met onze gids een lineaire route naar Toborno en werden aan het einde van de route weer opgehaald.

Deze route is prachtig en het is zeker de moeite om hier te wandleen, alleen raad ik deze wandeling niet aan als je op eigen gelegenheid het park bezoekt.

Als niemand je op komt halen in Toborno moet je namelijk dezelfde weg weer terug lopen. Ga je op eigen gelegenheid wandelen in Anaga Rural Park, zoek dan een passende wandelroute uit via WikiLoc.

Mirador de Jardina

Ben je niet zo’n wandelaar en/of heb je weinig tijd? Maak dan een korte roadtrip door Anaga Rural Park om zo de mooiste uitzichtpunten te ontdekken.

Vanaf La Laguna is het eerste uitzichtpunt welke je tegenkomt Mirador de Jardina.

TIP: In de ochtenduren schijnt de zon door de bossen en over de bergen. Vertrek dus vroeg om zowel de toeristen voor te zijn als Anaga Rural Park op zijn mooist te ervaren.

Pico del Inglés

Het tweede uitzichtpunt, die je het idee geeft alsof je in Hawai bent, is Pico del Pico del Inglés.

Pico del Inglés Anaga park Noord Tenerife

Dit uitzichtpunt mag je echt niet missen als je het noorden van Tenerife gaat ontdekken.

Lees ook:  6x mooiste stranden op Lanzarote

Taborno

Op een kleine twintig minuten rijden van Pico del Inglés ligt het bergdorpje Taborno. Dit dorp staat bekend om zijn traditionele Canarische architectuur, witte huizen en smalle straatjes.

Na een wandeling in Anaga Rural Park maakten wij een korte stop bij Restaurante Historias Para No Dormir. Dit restaurant is super lokaal en een must go als je in de buurt bent.

Ben je, net als ik, dol op lokale lekkernijen proberen, bestel dan zeker een Barraquito. Dit is koffie met meerdere lagen en bestaat uit espresso, opgeschuimde melk, gecondenseerde melk en een vleugje Licor 43.

Vanaf Restaurante Historias Para No Domir is het 5 minuten lopen naar uitzichtpunt Mirador Fuente del Lomo.

Taganana

Vanaf Taborno is het ongeveer 45 minuten rijden, over een panoramische slingerweg, naar Taganana.

Taganana als dorp stelt niet veel voor, maar de gemeente Taganana waar verschillende stranden onderdeel van zijn is een van de mooiste bezienswaardigheden van Noord-Tenerife.

Taganana mooiste plekken en bezienswaardigheden Noord Tenerife

Vooral de uitzichten vanaf de TF-134, de weg die ook langs alle stranden gaat, zijn adembenemend mooi. Neem dus zeker de tijd om af en toe te stoppen om te genieten van het uitzicht.

Playa de Benijo

Het bekendste en meteen ook het meest afgelegen strand van Taganana is Playa de Benijo. Ter hoogte van dit strand stopt de weg en kun je alleen te voet verder.

Playa de Benijo Noord Tenerife nabij Anaga park

Playa de Benijo is bereikbaar met een steile trap die net naast restaurant El Mirador (het graffiti huisje hieronder op de foto) begint. Vanaf het terras van restaurant El Mirador heb je een prachtig uitzicht over de oceaan en de kustlijn. Hier lunchen of een drankje doen is dus zeker geen straf.

Pakeren kan op de parkeerplaats die is gelegen onder restaurant La Venta de Marrero.

restaurant El Mirador dichtstbij Playa de Benijo

Wij bezochten Playa de Benijo in januari en het was geen strandweer. Met het zonnetje was het met blote benen prima te doen, maar toen de zon weer weg was, werd het meteen fris.

Je kunt vanaf dit strand ook naar Playa Draguillo wandelen. Let op: het wandelpad is zo’n 2,4 km en niet begaanbaar (gevaarlijk) voor kinderen.

Playa de Almáciga

Op een kleine vijf minuten rijden ligt Playa de Almáciga, het middelste strand. Dit strand is net iets beter bereikbaar (kortere trap en dichter bij de weg).

Playa de Almáciga strand in Noord Tenerife

Er zijn hier geen voorzieningen, maar cafés en restaurants vind je om de hoek, op het nabijgelegen strand van El Roque de las Bodegas.

Playa del Roque de las Bodegas

Iets verderop ligt het eerste strand van Taganana genaamd El Roque de las Bodegas. Dit strand is het meest toegankelijk, omdat hier in vergelijking met Almáciga en Benijo minder sterke golven zijn.

Zelf werd ik enthousiaster van de de andere stranden, waarbij voor mij Playa de Benijo het mooiste strand in Taganana is.

Restaurant La Ola

Op steenworp afstand van Playa del Roque de las Bodegas ligt restaurant La Ola. Eigenlijk kan ik maar een ding zeggen: ‘ga hier naar toe’!

Naast dat de gastheer zeer vriendelijk is, drink je hier heerlijke lokale wijn en zijn de canelone en pulpo om je vingers bij af te likken. Heb je nog meer nodig om overtuigd te worden?

La Orotava

Na een paar dagen La Laguna reden wij naar Garachico. Wij maakten tussendoor nog een stop bij Cueva del Viento (de grootse vulkaan tunnels van de wereld).

Deze vulkaantunnels kun je door middel van een rondleiding van binnen bekijken. Een ticket kost 20 euro (entree + rondleiding) en je bent dan +/- 2,5 uur onder de pannen.

Orotava Noord Tenerife

De tunnels zijn zeker interessant, maar voor mij was 2,5 uur te lang. Helaas is het niet mogelijk om een korte rondleiding te boeken. Bedenk van te voren of je zolang onder de grond wilt zijn.

In alle eerlijkheid was ik liever naar La Orotava gegaan. Dit dorp wordt gezien als het mooiste dorpje van Noord-Tenerife.

Guachinche (Romance)

Lokaler dan een guachinche kan je het niet krijgen en deze ‘huiskamer’ restaurants zijn alleen te vinden in de bergen, in het noorden van Tenerife.

Ze zijn in de jaren vijftig opgezet door wijnbouwers om overtollige wijn te verkopen in hun huizen of garages. Rondom La Orotava vind je de meeste en beste guachinches van Tenerife.

Lokaal dineren Guachinche Romance / Noord Tenerife in de bergen

Door de populariteit van deze huiskamer-restaurants besloten veel restaurants in het zuiden van Tenerife ook de naam guachinche in hun restaurantnaam te gebruiken. Maar laat je hierdoor niet lokken.

De traditionele guachinches liggen allemaal in het noorden (in de bergen) en moeten ook aan een aantal criteria voldoen. Zo moeten ze lokale producten en wijn van eigen origine of uit eigen zone gebruiken.

In La Orotava zit digital nomad en co-living spot Gato Azul. Wil je als digital nomad werken in Noord-Tenerife? Bekijk dan zeker de mogelijkheden bij Gato Azul.

Helaas zat een bezoek aan een guachinche er voor ons niet in, maar wat bleek? Een van mijn volgers bezocht een paar dagen na mijn terugkomst in Amsterdam Guachinche Romance (de guachinche die ik graag had willen bezoeken). De foto in dit artikel is dus ook door haar gemaakt. Toeval bestaat of toch niet?

Lees ook:  Bij Hacienda De Abajo op La Palma kom je echt tot rust.

Garachico

In 1496 werd Garachico door Cristobal de Ponte, een handelaar uit Genua, gesticht en werd het de belangrijkste havenstad van Tenerife.

Garachico havenstad in Noord Tenerife / mooiste plekken en bezienswaardigheden

Door de vulkaanuitbarsting van de El Teide in 1907 kwam hier abrupt een einde aan. Op dit moment is Garachico dan ook niet meer dan een slaperig dorpje in het noorden van Tenerife.

Hotel El Patio

Maar het oude familiehuis van Cristobal de Ponte in Garachico bleef wel bestaan en werd een aantal jaar gleden omgebouwd tot hotel El Patio. Je kan dus in het familiehuis van de familie El Ponte, midden in de bananenplantage van Garachico, overnachten.

Mooiste hotels Tenerife Canarische eilanden Hotel El Patio

Ook het oude familievertrek is nog geheel in tact en tijdens de feestdagen komt de familie vaak terug om hier te verblijven. Voor hotelgasten zijn er aparte kamers ingericht.

Maar, omdat alle hotelkamers vol waren kregen Renee en ik de kans om een van de slaapkamers in het Familie De Ponte vertrek te overnachten.

We voelden ons vereerd, maar ergens was het toch wel spannend. Het werd een nacht om niet snel te vergeten.

Goed om te vermelden is dat het hotel traditioneel is, maar wel van alle gemakken is voorzien. Zo is er een zwembad, tennisbaan en restaurant met groot terras.

Hotel El Patio / Garachico / Cristobal de Ponte

Iedere ochtend wordt vanaf 08:00 het ontbijt geserveerd. Geniet met een prachtig uitzicht over de bananenplantages van een typisch Spaans ontbijt.

En laat je ook zeker in de watten leggen door El patio chef Inma, die je met liefde meer vertelt over haar zelfgemaakte cakes.

Proef sowieso de plátano variant, een soort van bananenbrood gemaakt met bananen van hun eigen plantages.

Bananenplantages / Playa del Guincho

Op loopafstand van El Patio liggen de bananenplantages die je als hotelgast kan bezoeken.

Bananen plantages Noord Tenerife bezoeken

Aan het einde van de bananenplantages ligt Playa del Guincho. Op Google Maps lijkt dit een strand, maar dat is het niet. 

Playa del Guincho Tenerife strand (dit is geen strand, maar een klif in het noorden)

Het is een kleine baai vol stenen en je kan hier niet zonnen. Wel kan je vanaf de bananenplantage genieten van het uitzicht op Playa del Guincho (lees: de perfecte zonsondergang spot).

Restaurant El Rebojo 

Tijdens ons bezoek aan Garachico aten wij bij restaurant El Robojo (gelegen in het oude centrum).

Dit is een modern tapasrestaurant (Michelin kwaliteit) waar tapas in een hip en trendy jasje worden geserveerd.

Masca

De mooiste en meest indrukwekkende plek van Noord-Tenerife is voor mij Masca.

Ik ben overigens niet de enige die dit vindt, want dit is ook de plek in Noord-Tenerife waar de meeste toeristen heen gaan (m.u.v. El Teide). Dit heeft, onder andere, als reden dat deze mooie plek relatief dichtbij de zuidelijke badplaatsen ligt.

Mooiste plekken Noord Tenerife Masca

Groot nadeel aan La Masca is de bereikbaarheid. Het is klein en alleen bereikbaar via een hele smalle slingerweg (tot 1961 was het dorp overigens alleen bereikbaar via een zandpad).

Dit resulteert in het feit dat er regelmatig file staat naar het dorp en het toeristische deel (gelegen rondom de Masca kloof) overvol is. Dan maar niet gaan? Zeker wel, maar ga vroeg. Het liefst voor 09:00 in de ochtend, of anders laat in de middag (na 17:00).

Bar / Restaurant Masca

Met de komst van toeristen komen er, je raad het al, toeristische restaurantjes. Zo gebeurde dat ook, de laatste jaren, in Masca. Rondom het bezoekerscentrum van Masca vind je deze dus ook zeker. Wil je echt lokaal genieten? Ga dan naar Bar/Restaurant Masca.

Dit restaurant, eigenlijk niet meer dan een kleine supermarkt voor snacks, drinken en snacks, is gelegen in het authentieke dorp Masca. Vandaag de dag wonen in La Masca nog zo’n 90 mensen.

Mooiste plekken Noord Tenerife Masca

Wil je hier naar toe? Toets dan op Google Maps Bar / Restaurant Masca in. Houd er rekening mee dat parkeren hier echt onmogelijk is.

Ben je met de auto parkeer dan in de buurt van het bezoekerscentrum en loop vanuit hier naar boven richting Masca. Dit is even een klim, maar geloof mij, het is echt de moeite.

Mooiste plekken Noord Tenerife Masca

Want, de Masca kloof (die rondom het bezoekerscentrum ligt) ziet er wellicht heel mooi en instagramable uit op de plaatjes, maar het dorp (welke wellicht iets minder mooi is voor het oog) is velen malen authentieker.

Vulkaan El Teide

De laatste bezienswaardigheid in Noord-Tenerife is vulkaan El Teide, de hoogste berg van Spanje. Wij gingen hier in de middag (na een bezoek aan Masca) naar toe, maar hadden echt veel te weinig tijd. 

Wil je hier, net als ik had gewild, gaan wandelen? Trek daar dan minimaal een volle dag voor uit. Aangezien er zoveel te vertellen valt over de El Teide vulkaan heb ik er een apart artikel over geschreven. Meer weten? Check dan zeker even het artikel: Vulkaan El Teide op Tenerife bezoeken: dit zijn de tips!

Vulkaan El Teide bezoeken / wandelen / tips /

Zin om je Noord-Tenerife vakantie af te sluiten in de zon aan het strand? Boek dan nog een paar nachtje in het zonnige Adeje bij MYND Adeje. Fijne vakantie! 

Heb je nog vragen over de bezienswaardigheden in Noord-Tenerife en/of een vakantie naar Tenerife na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Chloë Sterk

Chloe (34) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt enorm van reizen en wil op een gegeven moment naar Spanje verhuizen. Op dit moment woont ze nog in een knusse studio in Amsterdam en probeert daar een gezonde balans in de welbekende rat race te vinden.

3 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.