El Hierro: mooiste plekken, bezienswaardigheden en tips

El Hierro, het meest westelijke en tevens het kleinste Canarische eiland. Door de ligging en iets wat lastige bereikbaarheid, er gaan alleen vluchten vanaf Gran Canaria en Tenerife naar dit eiland, vind je hier geen massatoerisme.

In 2000 werd El Hierro door UNESCO uitgeroepen tot biosfeerreservaat, wat inhoudt dat de meeste fauna en flora beschermd zijn. Je kan er dagenlang wandelen, tot rust komen en genieten van de prachtige natuur.

El hierro - El Sabinar - door Max Terwindt

Om meer te weten te komen over dit bijzondere eiland, ver weg van de bewoonde wereld, besloot ik ergens in februari 2021, een binnenlandse vlucht van Fuerteventura, via Gran Canaria, naar El Hierro te pakken.

El Hierro is niet groot, maar dat betekent niet dat je je al na twee dagen op het eiland uitgekeken bent. Integendeel! Vooral doordat de meeste plekken redelijk ver uit elkaar liggen kun je makkelijk 4 tot 5 dagen jezelf vermaken.

Bezienswaardigheden El Hierro

Zoals hierboven al beschreven is El Hierro niet toeristisch en dat werd meteen duidelijk toen ik opzoek ging naar de mooiste plekken en bezienswaardigheden op El Hierro. Op het internet was bijna niks te vinden. Gelukkig kreeg ik op het vliegveld een handige kaart en informatieboekje waarmee ik op pad ben gegaan.

Onderstaande bezienswaardigheden en plekken kun in ongeveer vier dagen bezoeken. Omdat er maar een paar wegen op het eiland liggen is het handig om een planning te maken. Bezoek bijvoorbeeld de ene dag mooie plekken in het zuiden en de andere dag bezienswaardigheden in het westen. Om het meteen wat makkelijker te maken hieronder een reisroute voor 4 dagen El Hierro.

Dag 1

De plekken Ecomusea de Guinea, Fuga de Goretta, Church of Virgen de Candelaria, Las Puntas, Mirador de La Peña, árbol el  Garoé, Isora, Mirardor de Isora en La LLania zou je op de eerste dag kunnen bezoeken.

Ecomuseo de Guinea

De eerste bezienswaardigheid is meteen het belangrijkste museum van El Hierro. Bij Ecomusea de Guinea ontdek je hoe de eerste bewoners, de Bimbaches, van El Hierro vroeger woonden en leefden.

Ecomuseo de Guinea - El Hierro door Max Terwindt

Het museum is niet enorm groot, maar een bezoek is vooral interessant om zo meer te weten te komen over de geschiedenis van El Hierro. Het museum is iedere dag geopend een entree ticket voor het museum en Fuga de Gorreta kost €9,50.

Fuga de Gorreta

Naast het museum ligt een broedcentrum voor de Gallotia simonyi. Deze reuzehagedis komt alleen voor op El Hierro en wordt ernstig bedreigd. Door middel van het broedcentrum op El Hierro hoopt de overheid de populatie reuzehagedissen weer te laten stijgen.

Fuga de Gorreta -Gallotia simonyi

Op dit moment is van de Gallotia simonyi nog maar een kolonie over, die uiteraard streng wordt bewaakt (op een klein afgelegen eiland, zie foto hieronder).

El Hiero bezienswaardigheden en tips

Uit onderzoek blijkt dat het nogal lastig is om de populatie te laten stijgen. Dit vooral, omdat de grote hoeveelheid katten, de uitgezette hagedissen binnen mum van tijd opeten.

Iglesia de La Candelaria

De kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Candelaria, ook wel iglesia de Nuestra Señora de La Candelaria genoemd, is een bekende kerk in het noorden van El Hierro.

Iglesia de La Candelaria door Max Terwindt

Deze rood-witte kerk ligt op een berg wat zorgt voor een prachtig plaatje.

Las Puntas

Op ongeveer 10 minuten rijden van de kerk ligt Las Puntas. Las Puntas staat vooral bekend om hotel PuntaGrande wat met vier kamers het smalste hotel ter wereld is.

Een paar jaar geleden werd dit hotel gekocht door Italianen en anno 2021 is het een van de duurste en meest luxueuze hotel van de Canarische eilanden. Las Puntas is vooral erg mooi om te bezoeken tijdens zonsondergang.

Mirador de La Peña

Vervolgens kan je doorrijden naar Mirarador de La Peña. Mirardor betekent uitzichtpunt, maar deze plek is veel meer dan alleen maar een uitzichtpunt. Bij Mirardor de la Pena zit namelijk een restaurant waar je een prachtig uitzicht over de Golfio Valley.

Mirador de La Peña El hierro restaurant

Het is zeker aan te raden om een keer hier te gaan lunchen of dineren. Of ga er in de ochtend langs, zoals ik deed, voor een kopje koffie. Een ding is zeker: het uitzicht stelt nooit teleur.

Vanaf hier rijd je via de HI-10 en HI-1 naar árbol el Garoé. Je passeert op deze weg de ruïnes van de oude stad La Albarrada. Deze, nu niet meer dan een paar stenen, zijn de eerste nederzettingen op El Hierro.

Árbol el Garoé

Árbol el Garoé lijkt op het eerste oog een nietszeggende boom, maar niets is minder waar. Het is namelijk een heilige boom die diende als waterbron voor de Bimbaches.

Deze boom had de capaciteit om het water wat meekwam met mist en bepaalde wind (wanneer de lucht stijgt en de bergen raakt. condenseert het een lichte motregen) te destilleren tot drinkwater. Het water wat van de bladeren stroomde werd opgevangen om zo tijdens droogte het volk van drinkwater te voorzien.

Árbol el Garoé -Bimbaches

Helaas overleefde de orginele Árbol el Garoé een heftige storm in de 17de-eeuw niet. Uiteindelijk werd er een nieuwe, kleinere boom, gepland als aandenken aan het eerste volk op El Hierro.

Een bezoek (ticketprijs:€2,50) aan de Árbol el Garoé is zeer interessant om zo meer over de waterkringloop te leren die vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt op El Hierro.

Isora

De volgende stop is Isora, een vredig en rustig dorpje. De gids waarmee ik een dag op pad was komt uit dit dorp en vertelde mij dat iedereen een keer het gerecht Carne de Fiesta bij het dorpscafé oftewel Bar Cafetería El Pueblo moet hebben gegeten.

Grappig feitje is dat het bankje voor het cafe er eerder was dan het cafe. Op het bankje werden de mentidero oftewel roddels uit het dorp verteld.

Ironisch eraan is dat vandaag de dag nog steeds bewoners van de stad samenkomen bij het bankje. En of de roddels daar nog steeds verteld worden, dat is de vraag.

Mirardor de Isora

Iets verderop ligt Mirardor de Isora. Dit is, na Mirador de La Peña, mijn favoriete uitzichtpunt.

Mirardor de Isora

Je kijkt vanaf hier uit over de klif en Las Playas. Daarnaast je ook de bekende ‘Bonanza’ rots en het Parador hotel zien liggen.

Houd er rekening mee dat het op dit uitzichtpunt flink kan waaien.

La LLania

De laatste stop is Sedero La Llania, een wandelroute door een dicht en vochtig bos die leidt naar paden vol met varens. Zelf had ik weinig tijd en besloot daarom alleen een klein stukje het bos in te lopen.

La LLania wandelen El Hierro

Heb je meer tijd? Wandel dan sowieso een van de La LLania wandelroutes. Het is een van de meest populaire wandelroutes op het eiland en er zijn drie verschillende routes.

La LLania wandelen El Hierro

De korte groene route is 4,2km lang en duurt 2 uur, de middellange oranje route is 5,6km en duurt 3 uur en de langste blauwe route is 7,4km en duurt 5 uur.

Mirardor Jinama

Neem je de langste wandelroute dan kom je ook langs Mirardor Fireba en Mirardor Jinama. Vooral Mirardor Jinama is prachtig!

Wil je lang gaan wandelen dan zou je ook kunnen besluiten om op de eerste dag meteen de La LLania wandeling te doen om vervolgens naar bovenstaande bezienswaardigheden te rijden. Tip: sluit je dag sowieso af met een zonsondergang bij Las Puntas.

Dag 2

De tweede dag zou je de bezienswaardigheden en mooie plekken in het oosten van het eiland kunnen verkennen. Ga zwemmen bij Charco Manzo, ontdek het kleurrijke dorp Valverde, lunch aan het strand van Timijiraque en geniet van de zonsondergang bij Roque de la Bonanza. Heb je tijd over? Ga dan paragilden op El Hierro!

Pozo de las Calcosas

De eerste bezienswaardigheid, en mijn favoriete dorpje op El Hierro is Pozo de Las Calcosasas. De huizen werden ooit gebouwd door vissers en diende als zomerverblijf.

Pozo de las Calcosas EL Hierro

Inmiddels is het dorp verlaten en is het door de invloed van de natuur (de golven zorgden meerdere malen voor overstromingen) onbewoonbaar. Af en toe spot je, zoals ik deed, nog een paar oude bewoners, die hun zomerhuis komen bezoeken (zie onderstaande foto).

In het dorp staat een standbeeld van Neptunus dat gemaakt is van gerecycled materiaal. Het is een eerbetoon aan Neptunus, de ‘Romeinse’ god van de golven en stromend water. Zeer toepasselijk voor een dorp als Pozo de las Carcosas.

Een charco is een natuurlijk zwembad die alleen zichtbaar is met laagtij. Op Fuerteventura maakte ik voor het eerst kennis met verschillende zogeheten chaconnes.

Charco Manso

Op El Hierro is Charco Azul het meest bekende natuurlijke zwembad, maar daarnaast staat bij veel locals het noord-oost liggende Charco Manso hoog op het mooiste plekken van El Hierro lijstje.

Charco Manso door Max Terwindt

Zelf bezocht ik El Hierro in de wintermaanden en dan kan de zee nogal wild zijn. Dit betekent dat het erg lastig is om in de chaconnes op El Hierro te gaan zwemmen. Kom je in de zomer naar El Hierro check dan voordat je een bezoek brengt aan Charco Manso altijd even goed wanneer het laagtij is.

Valverde

Iets verderop ligt Valverde, een schattig gekleurd stadje en tevens de hoofdstad van El Hierro. Valverde ligt op een berg en is de enige Canarische eiland hoofdstad welke niet aan de zee ligt.

hoofdstad EL Hierro Valverde

Vanaf Valverde kun je via de HI-2 de oostkust van El Hierro verkennen. Als tip kreeg ik Tamaduste, maar was niet echt onder de indruk van dit dorpje.

Timijiraque

Daarintegen vind ik Timijiraque, waar een van de enige zandstranden van El Hierro ligt, wel een echte aanrader.

Timijiraque surfen op El Hierro

Wil je surfen op El Hierro dan kan dat op Timijraque. Lunchen kan bij Bar Restaurante Bahía Timijiraque, een klein schattig restaurantje op loopafstand van het strand van Timijraque.

Roque de la Bonanza

De laatste stop van de tweede dag is Roque de la Bonanza. Deze rotsformatie, welke 200 meter boven de zee ligt is de meest gefotografeerde bezienswaardigheid van El Hierro.

Roque de la Bonanza door Max Terwindt

Iets verder op ligt hotel Parador de El Hierro, een bekend 4 sterren hotel waar je een koffietje kan drinken. Leuk om te weten is dat je Mirardor de Isora ziet liggen wanneer je naar boven kijkt.

Dag 3

Op de derde dag zou je het westen van El Hierro kunnen verkennen. In het westen ligt onder andere El Sibinar, de iconische jeneverbessen boom van El hierro.

Deze dag is in vergelijking met de tweede dag weer langer (houd hier rekening mee qua planning). Vooral de H-400 weg van Mirador de Bascos naar El Julan en uiteindelijk het weer terugrijden naar Frontere kan veel tijd in beslag nemen.

Charco Azul

Charco Azul is volgens velen de beste bezienswaardigheid en mooiste plek van El Hierro. Charco Azul is een natuurlijk zwembad op nog geen 5 minuten van La Frontera.

En bij deze weer de tip om niet te vergeten dat de natuurlijke zwembaden op het eiland alleen te zien zijn met laagtij. Houd hier dus rekening mee.

Charco Azul door Max Terwindt

vanaf Charco Azul rijd je langs het dorpje Pozo de Salud, en twee uitzichtpunten genaamd Mirardor El Negro (I en II) naar El Verodal. Zelf had ik helaas geen tijd om El Verodal, een rood zandstrand te bezoeken, maar volgens de locals is dit een hele fijne plek als je even op een strand van de zon wilt genieten.

Faro de Orchilla

In het zuid westen van het eiland ligt Faro de Orchilla. De slingerweg, HI-503, er naar toe is al een prachtige belevenis. In de buurt van Faro de Orchilla ligt een picknick en zwemplaats genaamd Embacadero de Orchilla.

Vanaf Faro de Orchilla rijd je terug naar de HI-500 om via de HI-506 het magische El Sibinar te bereiken. Je passeert op deze weg ook La Emita de los Reyes, waar je eventueel en kleine stop zou kunnen maken.

El Sibinar

El Sibinar is iconisch voor El Hierro. In de omgeving van El Sibinar staan een aantal jeneverbesbomen die door de sterke en bijna altijd aanwezige noord-oosten wind een bijzondere vorm hebben gekregen.

Vooral tijdens zonsondergang is El Sibinar een prachtige plek om te bezoeken. Wil je hier zijn met zonsondergang? Bezoek dan eerst de archeologische plek El Julan, om vervolgens terug te komen bij El Sibinar.

Mirador de Bascos

Mirardor de Bascos is zoals je misschien al wel had gedacht een uitzichtpunt. Vanaf dit uitzichtpunt heb je uitzicht over Pozo de Salud en het gebied La Frontera.

Mirador de Bascos El Hierro

Aan de andere kant is er niets meer dan de Altaltische oceaan. Hier staan, en dan vooral wanneer je naar de linkerkant kijkt, geeft je echt even een dat speciale ‘eind van de wereld’ gevoel.

El Julan

De laatste bezienswaardigheid van dag drie is de archeologische vindplaats El Julan. Op de plek El Julan zijn opgravingen en tekeningen van de Bimbaches gevonden. Het is een plek, waar geschiedenis liefhebbers sowieso geweest moeten zijn.

El Julan - Bimbaches

Wil je deze plek bezoeken dan kan ik het aanraden om dit met een excursie met een gids te boeken. Hij neemt je dan mee op pad en vertelt alles over de geschiedenis van El Julan. Meer weten? Stuur dan een email naar ELjulan@gmail.com

Dag 4

Op de vierde dag zou je het zuiden van El Hierro kunnen bezoeken. Verblijf je in La Frontera (in het noorden) dan is het een uur rijden naar het meest zuidelijke puntje van het eiland genaamd La Restinga.

Cala de Tacoron

Maar voordat je naar La Restinga gaat, moet je eerst naar het prachtige Cala de Tacaron. Dit is een klein strandje en een van mijn favoriete plekken op El Hierro.

Je kan hier zwemmen, chillen en picknicken. Het water is hier echt azuurblauw en het is een aanrader om hier een ochtend door te brengen om vervolgens te gaan lunchen in La Restinga.

La Restinga

La Restinga is het meest zuidelijke dorpje van het eiland en staat bekend om de velen vissersbootjes. Wil je vis eten op El Hierro, ga dan naar La Restinga.

het zuiden van El Hierro La Restinga

Aan de haven zitten diverse leuke lunchplekken en tijdens mijn bezoek aan La Restigna probeerde ik het Canarische gerecht Lapas. (linkerfoto). Lapas is een slakkensoort en een delicatesse op El Hierro.

Daarnaast staat La Restinga bekend als een van de beste duikspots op de Canarische eilanden. Het onderwaterlandschap is gevormd door vulkanische activiteit en de zeebodem is bedekt met rotsformaties, grotten en tunnels.

Je vind er kreeften, garnalen, zeepaardjes en koraal. In sommige seizoenen bezoeken zelfs tijgerhaaien, manta’s, walvishaaien, dolfijnen en schildpadden dit gebied.

lavalandschap La Restinga - door Max Terwindt

Als laatste is het landschap van La Resting prachtig. De jonge lavagrond in La Restinga is echt een must-see!

Doen en extra tips El Hierro

Naast dat je sowieso alle mooie plekken op El Hierro moet bezoeken zijn er ook nog een aantal andere dingen die sowieso op je to-do lijstje moeten staan. Daarnaast hieronder nog een aantal extra tips voor een vakantie naar El Hierro.

El Hierro Pasaporte

Wil je meerdere bezienswaardigheden op El Hierro bezoeken en geld besparen? Koop dan op de luchthaven het zogeheten El Hierro Pasaporte voor 9,90 euro. Hiermee krijgt je toegang tot maar liefst zeven verschillende bezienswaardigheden op El Hierro.

Paragliden

El Hierro staat bekend om ‘sport’ paragliding. Door de goede weercondities komen de paragliding sporters van over de hele wereld in de winter hierheen om deze sport te beoefenen. Maar ook het eiland zelf kun je het beste ontdekken vanuit de lucht.

Tijdens de eerste dag kreeg ik de kans om te gaan paragilden en stiekem vond ik het echt reuze spannend. Vooral in de wolken vliegen, als je geen idee hebt waar je vliegt en hoe diep het onder je is, gaf mij zweethanden. Uiteraard had ik deze ervaring niet willen missen. Wil je gaan paragilden, boek dan een sessie via de Instagram van Dani. Paragilden op El Hierro kost €100 voor 20 minuten en €145 euro voor 45 minuten.

La quesadilla herreña

La quesadilla herreña is een locale snack, heeft iets weg van cake en is alleen verkrijgbaar op El Hierro. Iedere supermarkt verkoopt het en deze snack, gemaakt van kaas en met heel veel suiker, moet je gewoon geproefd hebben wanneer je naar El Hierro gaat.

Restaurants El hierro

Iets wat mij op is gevallen tijdens mijn verblijf op El Hierro is dat er relatief weinig restaurants op El Hiero zijn. De meeste eetgelegenheden zijn vooral voor de snelle hap. Ben je op El Hierro en opzoek naar een leuk restaurant dan kan ik de volgende restaurants aanbevelen.

  • Restaurant mirador de La Peña is het beste restaurant op het eiland en dit vooral door het prachtige uitzicht.
  • Restaurante Volcán del Hierro is een authentiek visrestaurant in La Frontera.
  • Restaurant PuntaGrande is een prachtig restaurant in het meest luxueuze hotel van El Hierro
  • Canary Burger café bar is de place to be als je de lekkerste hamburgers op het eiland wil eten.

Overnachten op El Hierro

Enthousiast geworden over een paar dagen El Hierro, dan is het nu tijd om opzoek te gaan naar een geschikte accommodatie. Maar waar moet je precies verblijven? Zelf verbleef ik in het La Frontera gebied (noorden van het eiland) bij Hotel Ida Inés.

  • Hotel Ida Inés is een basic 2 sterren hotel waar je voor een goede prijs kan overnachten. Het hotel ligt zeer centraal en je kan voor de deur gratis parkeren. Houd er rekening mee dat de zon door de grote berg vaak wordt geblokkeerd. Hierdoor kan het in het noorden kouder zijn.
  • Hotel Puntagrande is in mijn ogen echt het allermooiste hotel van het eiland. Heb je goed gespaard en wil je uitpakken? Boek dan sowieso een nachtje in dit fantastische hotel. De locatie, het eten, de kamers, alles klopt.
  • Sur Restinga zijn schattige kleine appartementen in La Restinga (het zuiden van El Hierro). In het zuiden is het vaak warmer, alleen is de locatie met betrekking tot de bezienswaardigheden en mooiste plekken op het eiland, niet helemaal handig. Wil je een paar dagen genieten van de zon en rust, kies dan voor dit hotel!

El Hierro vakantie aanrader of niet?

Ik vind een vakantie naar El Hierro zeker een aanrader. Dit vooral omdat dit Canarische eiland nog niet ontdekt is en het daarom lekker rustig is. De natuur is prachtig en je kan er fantastische wandelen. Het gevoel van alleen op de wereld, en vooral op het einde van de wereld zijn, is fantastisch.

Als je, net als ik, tijdens je vakantie ook graag naar leuke barretjes, restaurantjes en strandjes wilt dan kan ik het aanrader om El Hierro te combineren met een andere Canarisch eiland. Zelf bezocht ik bijvoorbeeld El Hierro en Fuerteventura (lees meer over Fuerteventura hier). Met Bintair Canary vlieg je binnen no-time van het ene naar het andere eiland. Super easy!

Ik bezocht El Hiero samen met fotograaf Max Terwindt. Meer werk zien van Max? Check dan zijn Instagram. Heb je nog vragen over een vakantie naar El Hierro na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze dan gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.