Kitesurfen op Fuerteventura: kitespots en wind tips

Nadat ik, per toeval, de kans kreeg om te leren kitesturfen in Tarifa raakte ik verliefd op deze watersport. Maar echt leren staan en een beetje over het water vliegen is zo makkelijk nog niet. Hoe ‘easy’ de pro’s met gemak drie meter hoog springen, hoe moeilijk het voor mij was om in eerste instantie de kite onder controle te houden en te gaan staan.

Aangezien de kitesurf weersomstandigheden voor beginners in Tarifa niet optimaal zijn, besloot ik het ‘echt’ leren kitesurfen in Fuerteventura nog een kans te geven. Ooit zou ik toch wel leren staan?

Kitesurf seizoen Fuerteventura

Fuerteventura betekent letterlijk vertaald uit het Spaans sterke wind. Het zou dan ook bijna gek zijn als je niet het hele jaar door kan kitesurfen. Maar wanneer zijn de beste wind weersomstandigheden op dit eiland?

De beste maanden om te gaan kitesurfen op Fuerteventura zijn mei tot en met augustus. In deze maanden staat er veel wind, meestal een noorden wind, en is het bijna zeker dat je iedere dag in het water ligt op te kitesurfen.

Ik verbleef in de maanden februari, maart en april op Fuerteventura en had sommige weken iedere dag wind, maar het kon ook zeker voorkomen dat er een week geen wind was. De weersomstandigheden voor surfers zijn in de wintermaanden ideaal!

Kitesurfen voor beginners

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Kitesurfen op Fuerteventura is niet heel veel makkelijker in vergelijking met kitesurfen in Tarifa. In het zuiden ligt een lagoon genaamd Sotavento, waar je als beginner goed kan leren. Echter verschijnt deze lagoon er alleen tijdens volle en nieuwe maan. Je moet dus maar net geluk hebben dat zowel de wind als de lagoon er is.

In het noorden van Fuerteventura kan je leren kitesurfen bij Flagbeach, een fijne school die verschillende les pakketen aan bieden. Omdat er langs de kust veel rotsen zijn ga je met boten het water op. Je leert dus midden op zee kitesurfen. Dit is natuurlijk niet de easiest way om te leren kitesurfen.

Kitesurfen op Fuerteventura – Flagbeach 

Na een paar weken Fuerteventura verkend te hebben beland ik in het noorden. Ik vind een appartement in Corralejo en kom als ik over het strand loop in contact met Ben. Ben, de eigenaar van Flagbeach startte in 1988 startte zijn bedrijf met het verhuren van windsurf materiaal. inmiddels is deze plek uitgegroeid tot een van de bekendste kitesurfscholen van Fuerteventura.

Flagbeach

Omdat ik een aantal weken in het noorden van Fuerteventura verblijf besluit ik het kitesurfen weer op te pakken en een aantal lessen bij Flagbeach te nemen.

Kitesurf cursus Fuerteventura

Een groot voordeel voor mij is dat Flagbeach werkt met een aantal Nederlandse kitesurf leraren. Ideaal! Wat betreft kitesurf lessen zijn er bij Flagbeach diverse mogelijkheden.

Kitesurf lessen voor beginners

Heb je nog nooit gekitesurft dan kun je het beste starten met kitesurf lessen voor beginners. In deze lessen word je op het strand ales geleerd over veiligheid en leer je de kite onder controle te krijgen.

Materiaal huren kitesurfen Flagbeach

Een dagcursus duurt 4 uur en kost 150 euro. Ben je na een dag nog niet klaar om het water in te gaan? Geen probleem! Meerdere dagen les op het strand is ook zeker een optie.

Met de boot leren kitesurfen

Kun je al een beetje vliegeren dan is het tijd om het water op te gaan. Zoals ik hierboven al schreef is het voor beginners niet toegestaan om te leren kitesurfen langs de kustlijn. De scholen zijn daarom genoodzaakt om met een boot het water op te gaan en vanuit daar les te geven.

Lees ook:  Kitesurfen in Tarifa: 50 kitespot en wind tips!
per boot leren kitesurfen op Fuerteventura

Maar hoe gaat dat nou precies in zijn werk? De kitesurf lessen per boot starten iedere dag om 10 uur en om 2 uur (je wordt een uur van te voren geappt als de kiteles door bijv. geen wind niet door gaat). Met een groep van maximaal 6 leerlingen en 3 kitesurf leraren ga je met de boot het water op. Eenmaal op het water en wanneer de goede wind gevonden is worden de kites opgepomd en kan het leren kitesurfen beginnen.

Meestal gaan er 4 kites mee en wordt er gerouleerd onder de leerlingen. De boot vaart rondjes zodat iedere leerling zowel zelf kan oefenen als voldoende aanwijzingen krijgt om te leren kitesurfen. Door het rouleren kan je ook af en toe in de boot tot rust komen. Deze kitesurf cursus kost 160 euro per dag tot 490 euro voor 5 dagen.

Leren kitesurfen op Fuerteventura

Uiteindelijk heb ik vier kitesurflessen bij Flagbeach gehad en daar kijk ik met gemende gevoelens op terug. Hieronder de voor en nadelen even op een rij.

Voordelen

  • Flagbeach werkt met Nederlandse leraren, wat ik zelf heel fijn vind. Dit vooral omdat ik soms last kan hebben van angst en paniek (lees daarover in het artikel: Door kitesurfen kon ik mijn zelfsabotage doorbreken, en dan is communiceren in je eigen taal erg fijn.
  • Doordat je de boot op pad is er vaker kans op goede wind. Soms kan er op het strand nauwelijks wind staan, maar na 15 minuten varen is er opeens prachtige wind.
  • Eenmaal op zee liggend met je kite in het water word je onderheven aan soms heftige omstandigheden. Groot voordeel als je het dan eenmaal hier leert, dan is het zeker dat je overal kan kitesurfen.

Nadelen

  • Doordat je met een groep gaat en iedereen aan de beurt moet komen, kost het gaan kitesurfen veel meer tijd. Het kan zomaar zijn (vooral als je lang moet zoeken naar wind) dat je 5 uur onderweg bent en uiteindelijk maar 1,5 uur echt in het water ligt.
  • Er wordt niet gewerkt met een radio (zoals dat wel het geval was tijdens mijn lessen in Tarifa) waardoor, vooral met veel wind, de leraren moeilijk te verstaan zijn.
  • Er bestaat een kans om zee ziek te worden op de boot. De laatste keer had ik daar last van en dat was zeker geen pretje.

Uiteindelijk ben ik tot het besef gekomen dat kitesurf groepslessen, zoals ik ergens al dacht, niet voor mij geschikt zijn. Persoonlijke aandacht tijdens een leerproces werkt voor mij beter en ik merkte dat wanneer ik niet zo goed wist wat ik moest doen ik in paniek raakte.

Na vier lessen kon ik een beetje downwind varen, maar heb daarna toch besloten om of in Tarifa en of in Nederland verder te gaan met prive lessen.

Prive kitesurf les

Hou je ook niet zo van groepen, dan is het ook mogelijk om een prive kitesurf les te nemen. Echter is dit wel pas mogelijk als je downwind kan varen. Kan je dat niet, dan ben je genoodzaakt om deel te nemen aan de groepslessen.

Kitesurf spots Fuerteventura

Kun je al kitesurfen? Dan wil je nu vast weten waar je allemaal kan gaan kiten op Fuertventura. Er zijn verschillende kitesurf spots verspreid over het eiland.

Sotavento Lagoon

Satovento is een van de bekendste kitesurf spots, gelegen in het zuiden van Fuerteventura. Verblijf je in het noorden (bijvoorbeeld in Corralejo) dan is het ongeveer 1,5 uur rijden naar de lagoon. Sotavento wert goed met thermische wind die ontstaan in de zomermaanden (op zijn vroegst in maart).

kitesurf spots op Fuerteventura Sotavento Lagoon

Daarbij is deze kitespot ideaal wanneer de wind vanuit het noorden komt. Deze wind waait vaker in de zomermaanden, wat Satovento een goede zomerspot maakt. De beste maanden zijn maart tot en met september.

Lees ook:  Leren kitesurfen Tarifa: beginners tips voor de eerste les

Glass beach (el burro)

Glass beach is een minder bekende kitespot en ligt tussen Satavento en Flagbeach in. Overigens heet het strand officieel El Burro, maar wordt het Glass Beach genoemd omdat vroeger hier al het glas in de zee werd gedumpt. Ga je hier duiken dan zou je dus nog veel glas aantreffen.

Qua wind werkt deze kitespot eigenlijk hetzelfde als Sotavento. Je kan hier goed kitesurfen met een noorden of noord-westen wind.

El Cortillo – Piedra Playa

El Cortillo is een leuk vissersdorpje op het noord-westen van het eiland. Met noord-oosten wind kan de wind overdag op Flagbeach (precies aan de andere kant) side-onshore waaien. Met deze wind is het beter om naar El Cortillo te rijden. Houd er rekening mee dat de zee aan deze kant van het eiland veel heftiger is (vooral in de wintermaanden). De golven zijn hier veel hoger in vergelijking met de oostkant (Sotavento en FlagBeach)

Wil je gaan kitesurfen in El Cortillo ga dan naar Piedra Playa. Dit strand is ingedeeld in drie ruimtes (kiting, windsurf en surf). De kitsurf spot ligt in het midden van Piedra Playa.

El Cortillo Lagoon

In El Cortillo dichtbij de vuurtoren ligt een prachtige lagoon. Hoe aantrekkelijk deze lagoon er ook uit ziet, het kan zeer gevaarlijk zijn om hier te gaan kitesurfen.

kitesurf spots op Fuerteventura - El Cortillo lagoon

Kitesurfen wordt hier uiteraard wel gedaan, maar houd er rekening mee dat het een een erg smalle lagoon is waardoor het met 2 tot 4 kitesurfers al vol is. Daarnaast is de lagoon omgeven door rotsen en vergeet niet dat een ongeluk in een klein hoekje zit.

Flagbeach

Als laatste kitesurf spot Flagbeach. Flagbeach ligt tegen Corralejo aan en werkt perfect met noorden wind. Deze spot is de meest bekende spot op het noorden van Fuerteventura en je vind hier ook een aantal kitesurfscholen.

kitesurf spots op Fuerteventura - Flagbeach

Ondanks dat de wind niet iedere dag waait in de wintermaanden is Fuerteventura in mijn ogen een goede kitesurf bestemming in Europa voor de winter. Een groot voordeel is dat Fuerteventura nog binnen Europa ligt, op een paar uur vliegen van Nederland en het weer (gemiddeld zo’n 20 graden) ideaal is.

Ik verbleef zoals al beschreven ook een aantal weken in Tarifa, het kitesurf mecca van Europa, maar daar was het vooral in januari erg regenachtig en stukken kouder.

Kitesurf vakantie Fuerteventura accomodatie tips

Enthousiast geworden over een kitesurf vakantie op Fuerteventura? Ik verbleef zelf twee maanden in Arena Beach hotel. Dit hotel biedt kleine appartementen, welke van alle gemakken (wasmachine/keuken etc), zijn voorzien. De accommodatie ligt op nog geen 5 minuten van Flagbeach. Wil je meer de surfvibe voelen tijdens je kitesurf vakantie op Fuerteventura? Boek dan een kamer bij Aloha surf house of Surfing Colors Hotel&Apartments.

Lees meer gerelateerde artikelen

  → Kitesurfen in Tarifa: 50 kitespot en wind tips!

→ Beste restaurants op Fuerteventura in het noorden 

→ Fuerteventura: 29 mooiste plekken en bezienswaardigheden

→ El Invernadero: het beste vegan restaurant op Fuerteventura

→ Villa Winter en Playa Cofete op Fuerteventura bezoeken 

Heb je nog vragen over Fuerteventura en of kitesurfen op Fuerteventura na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Chloë Sterk

Chloe (32) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in een knusse studio Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.