Leuke sportactiviteiten voor een actieve wintervakantie

Actief zijn in de wintermaanden. Ik heb daar in Nederland, moet ik eerlijk toegeven, niet altijd even veel zin in. Vooral wanneer het in de ochtenden nog zo donker is, draai ik mij liever nog een keer om in bed, dan dat ik mijzelf in een sportoutfit hijs om te gaan hardlopen. Daarentegen heb ik wanneer ik op reis ben, in een ander land, juist weer veel minder moeite om actief bezig te zijn.

Waar dat dan aan ligt? Soms denk ik dat de stad, mij een beetje een opgesloten gevoel geeft. Het is hier veel minder aantrekkelijk om iets actiefs te gaan doen dan wanneer je vol in de natuur bent. Al moet ik wel weer toegeven dat een nieuwe omgeving mijn vaak weer enthousiaster maakt en dat werkt natuurlijk ook mee.

6x sportief en actief in Europa

Anyway, omdat ik de afgelopen paar jaar redelijk wat winterse sportactiviteiten tijdens mijn reisjes heb gedaan lijkt het mij leuk om een klein overzicht te maken. Heb jij ook zin in meer actie in je leven of wil je graag op een actieve wintervakantie? Laat je dan zeker inspireren door onderstaande winterse sportactiviteiten.

Skiën en snowboarden

Hoog bij mijn op nummer 1 staat skiën. Sinds dat ik een jaar of vier ben sta ik al op de latten en het is en blijft een van mijn lievelingsbezigheden in de wintermaanden. Als kind gingen we met het gezin altijd op skivakantie in het Oosterijkse Obertauern en later was ik veel te vinden in Saalbach-Hinterglemm. Skiën heeft iets magisch en het is echt heerlijk om je gedachte even helemaal uit te zetten.

Wintersport Dolomiti Superski Italie

Helaas, door de pandemie, ging skiën in de winter van 2020/2021 niet door, maar de jaren ervoor heb ik verschillende ski-gebieden bezocht. Mijn favoriete plekken om op wintersport te gaan zijn de Italiaanse Dolomieten ook wel Dolomiti Superski genoemd en het Oostenrijkse Ski Arlberg (met oa. Sankt Anton en Warth).

Geen zin in grote drukte? In de week na de kerstvakantie (tweede week van januari) is het altijd heerlijk rustig op de piste. Dit is dus de ideale tijd om te gaan als je wilt leren skiën of snowboarden.

Kitesurfen en surfen

Geen zin in sneeuw en kou, maar wil je toch op een actieve vakantie in de wintermaanden? Boek dan een reisje naar Zuid-Spanje. Precies een jaar geleden verbleef ik maar liefst twee maanden in Tarifa. Tarifa is het kitesurf mecca van Europa en met een gemiddeld temperatuur van zo’n 15 graden is het hier prima vertoeven. Vooral de maanden november en december zijn ideaal om te gaan kitesurfen in Tarifa.

Lees ook:  Geocaching: eerste keer geocachen op Fuerteventura

Groot voordeel aan Tarifa is dat het op ongeveer een uurtje rijden van het surfdorp El Palmar ligt. Dit dorp is tijdens de wintermaanden de surfspot van Europa. Twee vliegen in een klap dus!

Sneeuwschoenwandelen

Van de zon gaan we weer terug naar de kou oftewel wandelen in de sneeuw. Sneeuwschoenwandelen kan in principe overal, als er maar, je raad het al, sneeuw ligt. De afgelopen jaren heb ik een aantal keer in verschillende landen gesneeuwschoenwandeld en ik moet bekennen dat het vooral leuk is om te doen in een mooie omgeving.

Ik ben bijvoorbeeld dol op Oostenrijk qua skigebieden, maar vond sneeuwschoenwandelen hier tegenvallen. Dit komt, omdat Oostenrijk niet enorm bosrijk is en de routes vooral op en rondom de pistes liggen. Wat ik wel kan aanraden is sneeuwschoenwandelen in Noorwegen of Zweden. Vooral tijdens zonsondergang (zie foto linksboven) kijk je je ogen hier uit.

Iets anders, wat ik het afgelopen jaar deed, en echt een te gekke ervaring is, is met sneeuwschoenen de Pico Veleta beklimmen. Plezier gegarandeerd!

Winterkajakken

Voor alles een eerste keer en zo ook voor winterkajakken. Ik hoor je denken kajakken, dat doe je toch alleen in de zomer. Precies dat is wat ik dacht, maar niks is minder waar. Vooral in de Scandinavische landen is winterkajakken een erg populaire winterbezigheid.

Winterkajakken in Stockholm Zweden

Zelf verkende ik vanaf het water, met een kajak, het Zweedse Stockholm. Wil je hier meer over weten? Lees dan: Stockholm citytrip: leukste wijken en tips voor 2021

Mountainbiken

Mountainbiken, eerlijk? Lange tijd was ik geen fan. Tijdens een tripje naar het Italiaanse Carezza ging ik een middag mountainbiken (met een e-mountainbike) in de bergen. Doordat ik op een elektrische fiets zat was naar boven, vooral op de boosterstand, geen probleem.

Mountainbiken in Italie wintersport

Maar naar beneden gaan, dat vond ik mij toch een partijtje spannend. De kleine steentjes gaven mij constant het gevoel dat ik onderuit zou gaan. Ik zat hierdoor enorm gespannen op mijn fiets en was constant de remmen in aan het knijpen. Niet enorm prettig kan ik je vertellen. Daarbij had ik de dag erna precies op die plekken ook ontzettend spierpijn.

Een jaar later probeerde ik het weer en besloot ik de angst om te vallen van mij af te zetten. Dit is natuurlijk wel even een mentale verandering, die je bewust moet doorvoeren, maar het werkte. Doordat ik niet meer bang was om te vallen zat ik een stuk ontspannener op de fiets.

Lees ook:  Geocaching: eerste keer geocachen op Fuerteventura
mountainbiken in Spanje

In andere landen, maar ook in ons eigen land is mountainbiken, maar ook e-mountainbiken steeds populairder aan het worden. Ook de elektrische fiets maakt zijn opmars. Ik ben er zelf nog niet echt van overtuigd om daadwerkelijk een elektrische fiets of e-bike aan te gaan schaffen.

Overigens zou ik eerst eens moeten kijken wat nou de beste elektrische fiets is, want door de hype is de keuze ook reuze. Tot die tijd, gebruik ik gewoon lekker mijn oude vertrouwde fiets om van a naar b te gaan. Ook helemaal prima!

Biatlon

Als laatste winterse spotactiviteit biatlon. Biatlon is een sport waarbij langlaufen wordt gecombineerd met schieten. Tot een paar jaar geleden kende ik deze sport alleen maar van TV, maar tijdens mijn reis naar het Zweedse Jämtland kreeg ik de kans om in het Östersunds skidstadion deze sport uit te proberen.

Biatlon in Zweden

Tijdens biatlon moet je telkens een ronde langlaufen om vervolgens liggend vijf schijven weg te schieten. Voor elke misser volgt een straf in de vorm van een strafronde of een tijdstraf. Ik moet eerlijk bekennen dat het niet helemaal mijn favoriete wintersport is, maar het is zeker leuk om het eens uit te proberen.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Chloë Sterk

Chloe (32) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in een knusse studio Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.