Winterport Saalbach-Hinterglemm; de tips voor een lang weekend skiën.

Ik ski de piste in Saalbach-Hinterglemm naar beneden. De lucht is blauw en ik kijk uit over de besneeuwde bergtoppen. Voor mij skiet mijn reisgenoot. Hij lijkt als een licht veertje naar beneden te skiën. Verder is er niemand op de piste. Er verschijnt een grote glimlach op mijn gezicht en ik besef dat skiën iets magisch heeft, waarbij je alleen maar na hoeft te denken over waar je jouw bochtje gaat draaien.

Ik leerde skien in Obertauern, een klein, overzichtelijk en sneeuwzeker gebied welke ideaal is voor families. Toen ik ouder werd besloten mijn ouders voor Saalbach-Hinterglemm te kiezen. Obertauern is mooi, maar in dit skigebied was er meer te doen qua après-ski, dus dat was dan iets gezellig voor een tiener, welke ik toentertijd was.

Alweer twee jaar geleden bezocht ik voor het laatst, tijdens de White Pearl Mountain days, Saalbach-Hinterglemm. Skicircus Saalbach – Hinterglemm is een groot ski-gebied, maar stiekem stonden deze dagen meer in het teken van ‘party’ dan dat we echt veel geskied hebben.

Wintersport Saalbach - Hinterglemm 2020

In juli 2019 kwam ik terug in dit gebied en ervaarde ik Saalbach – Hinterglemm in de zomer. En toen het ski-seizoen 2019/2020 begon lonkte het toch wel weer om een keer tijdens het ski-seizoen dit skigebied te ervaren. Dus zo gezegd zo gedaan.

Ski Alpin Card

Maar er was nog een reden om naar Saalbach-Hinterglemm te gaan. Vanaf het winterseizoen 2019/2020 heb je namelijk met de Ski Alpin Card toegang tot het skigebied van Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn én het skigebied van Zell am See en Kaprun (inclusief de Kitzsteinhorn gletsjer). Dit betekent dat je dus met een ski-pas maar liefst 408km aan pistes tot je beschikking hebt. WOW! Hier moest ik natuurlijk meer van weten.

Wintersport Saalbach - Hinterglemm 2020 - Ski Alpin Card

Nieuwe lift verbinding van Viehofen naar Zell am See.

Een van de redenen dat de Alpin Ski Card werd gelanceerd is de nieuwe lift-verbinding tussen Viehofen en Zell am See. De blauwe dal-afdaling vanuit Saalbach naar Viehofen lag er al een tijdje, maar nu kun je door de zellamseeXpress ook de oversteek maken naar Zell am See.

Direct vanuit Kaprun naar de Kitzsteinhorn gletsjer 

Daarnaast is er vanaf winter 2019-2020 ook een directe liftverbinding tussen het bij Kaprun gelegen Maiskogel skigebied en de Kitzsteinhorn gletsjer geopend. Door de K-onnection hoef je niet meer met de auto of de skibus naar de gletsjer en dat scheelt een hoop tijd.

Een lang weekend skien Saalbach – Hinterglemm

Op uitnodiging van Adler Resort verkende ik samen met mijn reisgenootje drie dagen het ski-gebied. Samen probeerden we iedere dag een andere skiroute uit te stippelen om zo te ontdekken wat Saalbach-Hinterglemm voor de wintersporter nou precies te bieden heeft.

Saalbach Hinterglemm pistekaart

Wintersport Saalbach - Hinterglemm 2020 - Ski Alpin Card - pistekaart

Dag 1 vanuit Hinterglemm naar Fieberbrunn

De eerste dag willen we naar Fieberbrunn. Adler Resort ligt op steenworp afstand van de Reiterkogelbahn dus we pakken die lift naar boven. In de ochtend regent het een beetje, maar als dan de zon door breekt is het genieten geblazen op de piste.

Met de TirolS I lift gaan we naar Fieberbrunn waarna we vervolgens eerst de E berg ontdekken en daarna voor de lunch richting Lärchfilzhochalm gaan.

Wintersport Saalbach - Hinterglemm 2020

Na de lunch skiën we terug naar Saalbach-Hinterglemm en sluiten we de dag af bij dé après-ski van Hinterglemm en een plek waar je ooit geweest moet zijn, de Goaßstall. Adler Resort zit bijna letterlijk naast de Goaßstall dus na een aantal drankjes kunnen we rollend naar huis en schuiven we net voordat het diner sluit aan tafel.

Dag 2 een rondje Saalbach-Hinterglemm skien via Leogang

De tweede dag besluiten we een rondje Saalbach-Hinterglemm met als lunchstop Leogang te skiën. We pakken de Reiterkogelbahn omhoog en beslissen vervolgens om bij de Hochalmbahn, aan het einde van Hinterglemm, de oversteek te maken naar de noord kant.

Afgelopen jaren heb ik diverse ski-gebieden, van het Noorse Trysil tot het Oostenrijkse Ischgl verkend en wat mij opvalt is dat er in Saalbach-Hinterglemm zoveel diversiteit is aan ski-hutten. Bijna overal op de piste spot ik skihutten en mensen in de zon. Het maakt mij enorm vrolijk!

We vervolgen onze ski-route via de hoogste berg van Saalbach-Hinterglemm, Schattberg West, richting Vorderglemm. Bij Schattberg Ost zie ik nog een lange zwarte piste liggen en ik enthousiasmeer mijn reisgenoot om deze nog even snel mee te pakken. Het is een foute keuze, want deze piste is naast stijl enorm ijzig en het is er dus zeker geen pretje om af te dalen.

We besluiten om niet helemaal naar beneden te skiën en pakken daarom de gondel weer naar boven om vervolgens via de blauwe 2 (heerlijke lange afdaling) naar Vorderglemm te skiën. Hierna is het nog een paar liften en een aantal pistes tot de lunch.

Lunchen bij de Alte Schmiede in Leogang

Als je naar Saalbach-Hinterglemm gaat dan moet je een keer bij Alte Schmiede geluncht hebben. Deze berghut heeft een gigantisch zonneterras, welke de hele middag in de zon ligt. Het is echt een uitstekende plek om even bij te komen na een ochtendje skiën.

Wintersport Saalbach - Hinterglemm 2020 - de leukste skihutten - Alte Schmiede in Leogang

Wat opvalt op de menukaart bij de Alte Schmiede is dat ze tegenwoordig een grote variatie aan vegetarische gerechten aanbieden. Dit restaurant is daarom zeker aan te raden als je eens iets anders wilt dan bijvoorbeeld een traditionele kaiserschmarrn, germknödel of gulaschssuppe.

De zon bevalt goed en voordat we het door hebben is het al weer bijna drie uur. De liften in Saalbach-Hinterglemm sluiten rond 16:00 dus als we nog een beetje willen skiën moeten we gaan. Vanuit Leogang skiën we terug via Saalbach naar Hinterglemm. Bij het prachtige kerkje, midden op de piste van Leogang, moet ik natuurlijk even stoppen voor een foto.

Wintersport Saalbach - Hinterglemm 2020 - Leogang

Uiteindelijk komen we te laat bij de verbindingslift naar Hinterglemm. Goed om te weten als je op wintersport naar Saalbach-Hinterglemm gaat en in Hinterglemm verblijft is dat de verbindingslift Bernkogelbahn I om 16:00 sluit.

Ik baal dat we de lift hebben gemist, maar mijn reisgenoot blijft er nuchter onder en zegt dat we ook een biertje kunnen drinken in Saalbach; ‘Hebben we dat ook weer gezien’. Bauer’s Schi-Alm is dé après-ski van Saalbach, maar omdat we geen zin hebben om ver te lopen besluiten we meteen bij Eva Alm, op steenworp afstand van de lift, een plekje te zoeken.

Dag 3: Een dag skiën in Zell am See vanuit Saalbach-hinterglemm

De laatste dag van de wintersport in Hinterglemm wil ik graag naar Zell am See. Ik wil weten hoeveel tijd je nodig hebt om vanuit Hinterglemm naar Zell am See te komen en daarnaast wil ik ook weten of het de moeite is om tijdens een wintersport Saalbach-Hinterglemm een dagje naar Zell am See te gaan.

Om vanuit Saalbach-Hinterglemm in het skigebied Zell am See te komen moet je eerst richting Vorderglemm/ Viehofen skiën (I berg). De meest efficiënter manier om in Zell am See te komen is via de blauwe skipiste 168 naar Viehofen. Vanuit hier gaat de zellamseeXpress naar Zell am See.

Wintersport Saalbach - Hinterglemm 2020 - Een dag skiën in Zell am See vanuit Saalbach-hinterglemm - zellamseeXpress

Echter is de blauwe 168 niet altijd geopend (dit omdat deze piste niet kunstmatig besneeuwd wordt). Wanneer deze piste niet geopend is dien je naar Vorderglemm te skien. In Vorderglemm pak je vervolgens de skibus naar de zellamseeXpress in Viehofen. De skibus naar Viehofen/Zell am See gaat om de 10 minuten, is geheel gratis en de rit duurt ongeveer 5 tot 7 minuutjes. In de ochtend schijnt de zon nog, maar als we aankomen in Zell am See is het helaas bewolkt.

Wintersport Saalbach - Hinterglemm 2020 - Een dag skiën in Zell am See vanuit Saalbach-hinterglemm - Trass 14

Zell am See betekent letterlijk vertaald uit het Duits Zell aan het meer en dat meer is ook precies wat skiën in Zell am See bijzonder maakt. Het gebied heeft maar 77km aan pistes en is dus niet enorm groot. Desalnietmein zijn de afdalingen met uitzicht op het meer echt fantastisch.

Trass 14 – de langste zwarte piste van Oostenrijk

Als we aankomen in Zell am See is het nog even zoeken waar we precies naar toe moeten, maar al gauw hebben we een aantal goede afdalingen gevonden. We stuiten op een zwarte afdaling, waar een grote vlag bij staat met de tekst; 70% stijl, extreem lang en alleen voor ervaren skiërs. Omdat die dag ervoor de zwarte 1A piste bij de Schattberg enorm ijzig was, twijfel ik even.

Mijn reisgenoot zegt; ‘komt goed’ en voordat ik het door heb skiet hij naar beneden. Uiteindelijk skiën we deze piste meerdere keren, want het is een heerlijke afdaling, met een prachtig uitzicht op Zeller See en een aanrader voor ervaren skiërs.

Tijdens de lunch kom ik erachter dat de Trass 14 een legendarische piste blijkt te zijn. De Trassafdaling is met +/- 4km de langste zwarte afdaling van Oostenrijk en tijdens het skiën overbrug je een hoogteverschil van 1000 meter.

Wintersport Saalbach - Hinterglemm 2020 - Een dag skiën in Zell am See vanuit Saalbach-hinterglemm - Trass 14

Na de lunch besluiten we weer richting Hinterglemm te skiën. Op de pistes van Zell am See wordt duidelijk met bordjes de route naar Saalbach aangeven. De laatste afdaling richting Viehofen is de rode 21 die langs de zellamseeXpress loopt. Hierna volgt de X4 ski-route, maar die is door te weinig sneeuw gesloten (daarnaast is deze afdaling stijl en is er regelmatig lawine gevaar).

Vanuit dit punt ben je dus genoodzaakt en is het ook veiliger om met de gondel naar beneden te gaan. Bij het dalstation dien je de skibus naar de Schönleitenbahn te pakken om hier weer het skigebied Saalbach-Hinterglemm in te skiën.

Met de skibus van Zell am See naar Saalbach-Hinterglemm

De plannen om een gondel vanuit Viehofen (waar dus de blauwe afdaling ligt) naar de I berg (dalstation Polterlift) te bouwen liggen er al. Op het moment van schrijven kun je nog niet direct vanuit Zell am See terug skien naar Saalbach-Hinterglemm.

Het terug skiën duurt aanvankelijk langer dan we denken (houd hier dus rekening mee als je ook terug moet naar Hinterglemm) en, je gelooft het of niet, een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen, we missen weer de verbindingslift vanuit Saalbach naar Hinterglemm.

 

Gelukkig gaat de ski-bus echt om de hoek van deze lift. Als je met de ski-bus vanuit Saalbach naar Hinterglemm gaat word je in het dorp afgezet. Dit betekent voor ons, dat we moeten lopen. Na een hele dag skiën en verzuurde benen voelt dit dus even zwaar. We hebben daarom hierna wel een drankje verdiend en lopen, na de skischoenen voor een paar Timberlands te hebben ingewisseld, naar mijn favoriete après-ski in Hinterglemm; Der Schwarzacher.

Het blijft niet bij een drankje, maar het wordt een soort van après-ski kroegentocht die eindigt met twee pizza’s bij de Knappenstube (naast de legendarische Tanzhimmel). Aan het einde van de avond besef ik mij dat deze wintersport zonder planning en structuur mij echt dat vakantiegevoel geeft. Een gevoel die, ondanks dat ik maandelijks ‘zakelijk’ op reis ga, al tijden niet mee heb gevoelt. WAUW!

Wintersport Saalbach-Hinterglemm – Mijn mening + tips

Nadat ik groot fan werd van gebieden als Dolomiti Superski en Ski Alberg en daar dan ook het liefste heen ga, kwam het eigenlijk nooit meer in mij op om af te reizen naar Saalbach-Hinterglemm. In mijn ogen, vraag mij niet waarom, had ik altijd het idee dat Saalbach-Hinterglemm alleen leuk is voor de beginnende skiër.

Maar ik neem mijn woorden terug! Saalbach-Hinterglemm heeft dan relatief veel blauwe pistes, wat ideaal is voor de beginnende skiër, maar er heerst daar in tegen wel een enorme gezelligheid op de piste. Op iedere afdaling vind je wel een skihut waar je een drankje of hapje kan doen en als dan ook nog de zon schijnt zit je bijna overal in de zon. Daarnaast zijn de pistes breed, waardoor je niet ‘hutje mutje’ op elkaar skiet, maar juist heerlijk naar beneden kan carven.

Wintersport Saalbach - Hinterglemm 2020

Enthousiast geworden na het lezen van dit artikel over Saalbach-Hinterglemm? Denk je erover na om ook op wintersport naar dit skigebied te gaan? Hieronder nog een aantal tips en weetjes die handig kunnen zijn voor jouw volgende wintersport naar Saalbach-Hinterglemm.

  • Een Ski Alpin Card kost €56.50 per dag en voor een week (6-dagen) betaal je €278.00.
  • Pinnen in après-ski kroegen is niet altijd mogelijk. Bij Der Schwarzacher kan je bijvoorbeeld pas pinnen bij een besteding vanaf 20 euro, maar in sommige restaurants op de piste is het helemaal niet mogelijk om te pinnen. Zorg dus dat je voordat je iets gaat eten en of drinken geld gepind hebt.
  • Ondanks dat ik het al twee keer vermeld heb in dit artikel; de verbindingslift naar Hinterglemm, Bernkogelbahn I, sluit om 16:00. Zorg dus dat je hier op tijd bent als je niet met de skibus naar Hinterglemm wilt.
  • De lift naar Fieberbrunn en de skipiste naar Viehofen is niet altijd geopend. Check voordat je gaat skiën goed welke ski-liften en of pistes gesloten zijn om onnodig lopen en klunen te voorkomen.
Wintersport Saalbach - Hinterglemm 2020

Hoe kom je in Saalbach-Hinterglemm?

Saalbach-Hinterglemm ligt op ongeveer 1000km vanaf Utrecht en is het makkelijkst te bereiken met de auto. Na de roadtrip door Oostenrijk en de Balkan roadtrip kreeg ik weer de kans om met een Peugeot 5008 op pad te gaan. Gemiddeld rij je (inclusief stops) in ongeveer 10 tot 12 uur naar Saalbach-Hintergelemm.

Peugeot Oostenrijk roadtrip met een Peugeot 5008 door Chloe Sterk

Het is natuurlijk ook mogelijk om met het vliegtuig op wintersport te gaan. Het dichtstbijzijnde vliegveld bij Saalbach-Hinterglemm is Salzburg. In de wintermaanden (hoogseizoen) vliegt Transavia dagelijks rechtstreeks vanuit Amsterdam naar Salzburg. Vanaf Salzburg is het ongeveer een uurtje rijden naar Saalbach-Hinterglemm.

Nog niet overtuigd om ook op wintersport te gaan? Lees dan het artikel; de vijf redenen om op wintersport te gaan. Geen idee wat je aan moet doen als het extreem koud is op de piste? Lees dan het artikel; dit zijn de vijf kleding tips tegen extreme kou in de Alpen.

Al een keer wezen skien in Saalbach-Hinterglemm en toe aan iets anders? Laat je inspireren door andere skigebieden als het Oostenrijkse KitzbühelIschglhet Zweedse Åre, Olympia skiworld Innsbruck, het Noorse Trysil, het Oostenrijkse Sölden, het Italiaanse Dolomiti Superski en/of het Oostenrijkse Ski Alberg. En voor nu: viel Spaß!

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Lees ook:  Een paar dagen skiën in Oostenrijk
Chloë Sterk

Chloe (32) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in een knusse studio Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.