Vakantie naar Zuid Tirol: Carezza Dolomieten in de zomer.

Begin oktober reisde ik voor de derde keer naar Zuid Tirol in de Italiaanse Dolomieten. Eind 2017 bezocht ik Alta Badia voor een Gourmet Ski Safari, begin 2019 ging ik skiën in vijf verschillende Dolomiti Superski ski-gebieden en dit keer verbleef ik 4 nachten in het net vernieuwde hotel Moseralm en verkende ik de Dolomieten in Carezza. 

Een vakantie naar Zuid Tirol is bijzonder, want deze regio behoort pas vanaf na de eerste wereldoorlog bij Italie. Voor 1919 was het een deelstaat van Oostenrijk, waardoor doorgaans de meeste bewoners van Zuid Tirol zowel Duits als Italiaans spreken. Zelfs drie valleien in Zuid Tirol spreken Ladinisch, een Romeinse taal die alleen in Zuid Tirol wordt gesproken. Zuid Tirol kent dus een interessante geschiedenis. 

Vakantie naar Zuid Tirol, Dolomieten in de zomer - Rosengartengruppe - Vajolet Towers

Maar dat is niet het enige waarom mensen op vakantie naar Zuid Tirol gaan, nee de meeste mensen komen hier om de stijle rotswanden en pieken van de Dolomieten te aanschouwen.

De Dolomieten

De Dolomieten zijn bergketens verspreid over het noorden van Italie. Al vanaf Verona wanneer je in de trein stapt tot aan Bolzano (aankomst station) kun je de reusachtige bergen en prachtige pieken bewonderen. Van alle bergpieken is de Marmolada met 3343 meter de hoogste, maar daarnaast zijn er natuurlijk nog een aantal andere interessante berggroepen om te bezoeken.

Bergroepen Rosengarten en Latemar

Twee van de bekendste berggroepen in de Dolomieten, die ook nog eens liggen in Carezza, zijn Rosengarten en Latemar. Vanuit mijn kamer (de net gebouwde juniorsuite in het nieuwe deel van het hotel) had ik echt een fantastisch uitzicht op beide gebergtes. Ik sliep iedere nacht met de gordijnen open en het was dus echt elke dag weer een feestje om wakker te worden.

Vakantie naar Zuid Tirol, Dolomieten in de zomer - Rosengartengruppe - Hotel Moseralm Carezza

Al jarenlang ga ik naar de Oostenrijkse, Franse en Italiaanse alpen om te skiën en ben echt een groot fan van wintersport. Daarom ben ik ook meerdere malen per jaar in verschillende ski-gebieden te vinden. Doordat ik tijdens de vorige zomer in Saalbach-Hinterglem met het weer een beetje pech had, kwam in de zomer naar de bergen gaan niet meteen op in mijn gedachte.

Maar, na mijn adembenemende rondreis door Noorwegen en de korte trip naar de Dolomieten in Carezza ben ik totaal omgeslagen en kan ik iedereen een vakantie naar Zuid Tirol in de zomer aanrader. 

Wandelen in de bergen van Val D’Ega

Wandelen in de bergen klinkt misschien heel suf, maar met de uitzichten die je hebt tijdens het hiken (vind ik altijd een beetje een hip woord voor wandelen) in Carezza verveel je je echt geen moment.

Vakantie naar Zuid Tirol, Dolomieten in de zomer - Rosengartengruppe - Hotel Moseralm Carezza

In het wandelgebied Val D’Ega (Carezza is hier en onderdeel van) vind je maar liefst 530 kilometer aan wandelpaden die geschikt zijn voor jong en oud. De meeste wandelroutes zijn rond de 10 kilometer lang, maar het is ook mogelijk om te kiezen voor een meerdaagse hike tijdens je vakantie in Zuid Tirol. 

Rosengartengroep – Christomannos monument

De meest populaire wandelroutes liggen in het Rosengarten gebied ook wel Rosengartengruppe genoemd. Het gebied rondom Roda de Vael is populair, omdat op dit bergmassief het hele seizoen en zelfs nog in oktober de zon schijnt. Ga je hier wandelen, dan wandel je echt de hele dag in de zon.

Het Roda de Vael gebied is te bereiken met de Paulina lift (retourticket kost 14 euro) die start bij Hotel Alpenrose. Via bewegwijzering of via de wandelkaart die verkrijgbaar is in het hotel kun je vanuit het eindpunt van de lift een wandelroute die bij jou past kiezen. Wil je net als ik richting de twee berghutten op 2283 meter wandelen kies dan voor Hirzlpad (‘Hirzlweg’) nr. 539.

Vakantie naar Zuid Tirol, Dolomieten in de zomer - Rosengartengruppe - Christomannos monument

Loop je deze wandelroute in Val D’Ega dan passeer je het Christomannos-monument, een bronzen adelaar ter herinnering aan Theodor Christomannos. Voor de bewoners van Zuid Tirol is dit een belangrijk en bijzonder monument. Het levenswerk van Theodor Christomannos was de aanleg van een van de mooiste wegen van de Alpen oftewel de Dolomietenweg. De Dolomietenweg is een 110km trajact en voert je langs de belangrijkste berggroepen van de Dolomieten: Rosengarten, Latemar, Marmolada en Sella.

Vakantie naar Zuid Tirol, Dolomieten in de zomer - Rosengartengruppe - Christomannos monument

Wij gingen hier al vroeg wandelen en ik moet eerlijk bekennen dat ik constant van links naar rechts, boven en naar beneden, aan het kijken was. De Dolomieten zijn enorm indrukwekkend.

Honger gekregen na een wandeling in de Dolomieten? Op ongeveer 45 minuten lopen vanaf de Paulina lift, op 2283 meter hoogte, liggen twee berghutten genaamd Rifugio Roda di Vaèl en Rifugio Pederiva. Rifugio Roda Di Vaèl is een grote hut en beschikt over een vijftigtal bedden. Wij dronken hier in de ochtend een Itiaans koffietje, maar in de middag was het hier zo druk dat we besloten naar Rifugio Pederiva te gaan.

Vakantie naar Zuid Tirol, Dolomieten in de zomer - Rosengartengruppe - Rifugio Roda Di Vaèl

Rifugio Pederiva (rechts op de foto) is een kleine typische Italiaanse berghut. Ben je hier, ga dan sowieso even naar binnen om naar alle souvenirs, posters, krantenknipsels en andere historische dingen te kijken. Aanrader bij Rifugio Pederiva is zeker een kaiserschmarrn met een chinotto (Italiaanse frisdrank, vergelijkbaar met Cola).

Rosengartengroep – Vajolet Towers

Een wandeling naar de Vajolet Towers (op de foto hieronder) is weer totaal anders dan bovenstaande wandeling door het Roda de Vael gebied. Waar je bij bovenstaande wandeling een combinatie hebt van grasland en gebergte, loop je bij deze wandeling echt over het gesteente heen en door de bergtoppen. Dit is te gek en een echte aanrader.

Vakantie naar Zuid Tirol, Dolomieten in de zomer - Rosengartengruppe - Vajolet Towers

Hieronder geef ik meer uitleg over deze wandelroute, welke een combinatie is van wandelen en klimmen. Wil je deze wandelroute door de Dolomieten volgen trek dan voldoende tijd uit en vertrek al vroeg vanuit je hotel.

Leuk om te weten is dat officieel de Vajolet towers in Val di Fassa (Trentino) liggen, maar dat deze drie typerende bergtoppen ook te vanuit Carezza in Zuid Tirol te bereiken zijn.

Vakantie naar Zuid Tirol, Dolomieten in de zomer - Rosengartengruppe - Vajolet Towers

Wil je naar de Vajolet Towers vanuit Carezza in Zuid Tirol? Pak dan Laurin 1 lift naar boven. Loop vanaf hier naar de Passo Delle Cornelle en pak vervolgens pad nummer 550. Op het moment dat je de heuvel hebt bereikt wordt het pad een goed gemarkeerd grindpad. Neem bij de kruising het pad nummer 541 richting de Vajolet hut (deze wandelroute duurt ongeveer 1,5 uur). 

Vakantie naar Zuid Tirol, Dolomieten in de zomer - Rosengartengruppe - Vajolet Towers - how to reach Vajolet hut

Net voordat wij Rifugio Vajolet bereikten zagen we moeflons langs het wandelpad. Een Moeflon is het kleinste wilde schaap en het is enorm indrukwekkend om deze beesten te zien lopen (kleine sidenode; op de terugweg onder de sterrenhemel zagen we ook hertjes lopen). Helaas kun je niet heel dichtbij komen, omdat de beesten schuw zijn. Maar de ervaring is er een om nooit te vergeten. Dus deze wandelroute is zeker een aanrader als je in de Dolomieten bent.

Aangekomen bij Rifugio Vajolet? Rust hier even uit, neem een drankje en geniet van het uitzicht. Neem vervolgens het pad nummer 542 door de ‘gorge of towers’ naar boven richting Rifugio Re Alberto. De klim omhoog duurt volgels de boekjes rond de 45 minuten, maar ik vind het een redelijk stijle klim en was meerdere malen buiten adem (misschien heb ik gewoon slechte conditie, dat kan natuurlijk ook).

Daarnaast moet toegeven dat wij hier natuurlijk in het begin van de herfst en aan het begin van de avond liepen. Het was al donker aan het worden, het was fris en ik vond de hike pittig. Nogmaals dit kan ook aan het tijdstip hebben gelegen. Ga je deze wandelroute in de Dolomieten lopen, neem dan sowieso voldoende water mee. 

En toen na een paar uur hiken kwamen we eindelijk uit bij de Rifugio Re Alberto hut. Wat was ik blij! Ik vond het zo’n enorme overwinning. Vanaf hier heb je echt een super indrukwekkend uitzicht over de vallei. Grapje weetje: Als je hier in het begin van de zomer boven komt tref je ook een meer aan (smeltwater van de bergen) en gedurende de zomer droog dit meer op. Toen wij hier kwamen in oktober was er dus geen water meer te zien. Wil je even uitrusten na deze klim? Bij Rifugio Re Alberto kun je terecht voor koffie en wat lekkers op het terras.

Kom je hier net als ons in de avond aan? Dan kan je er ook  voor kiezen om een nachtje te logeren bij deze hut. Voor half pension betaal je rond de 50 euro per nacht en voor alleen een bed betaal je rond de 30 euro.

Houd er wel rekening mee als je in dit soort hutten genaamd Rifugio’s gaat slapen je meestal je eigen beddengoed en handdoek mee moeten nemen (vaak kan dit ook gehuurd worden). Handig om te weten: het zomerseizoen in de Dolomieten loopt van begin juni tot eind september/begin oktober (afhankelijk van de weersomstandigheden in de Dolomieten). 

Vakantie naar Zuid Tirol, Dolomieten in de zomer - Rosengartengruppe - Vajolet Towers - how to reach Vajolet hut and Rifugio Re Alberto

Slaap je bij Hotel Moseralm in Carezza dan is het natuurlijk handiger om terug te gaan naar Carezza. Na een korte break bij Rifugio Re Alberto hut loop je verder omhoog (ongeveer 20 minuten) richting Rifugio Passo Santner. Hier start de Via Ferrata / Klettersteig richting Laurin’s Lounge. (let op hier moet je dus wel klim spullen voor mee nemen)

Als je vroeg in de ochtend start kom je ongeveer rond de klok van 3/4 uur aan in Laurin’s Lounge. Deze lounge is echt perfect om even uit te rusten en om te genieten van het uitzicht over Carezza. Honger gekregen? Bestel dan zeker een van de heerlijke Zuid Tirolse gerechten.

Na het eten is het een kwestie van in de Laurin lift stappen om weer terug naar het dorp te gaan. De Laurin Lift gaat echt stijl naar boven, dus ook stijl naar beneden. Eerlijk? Dit was is even spannend, maar jemig het uitzicht vanuit de lift (zie foto) is wederom weer een feestje voor het oog! 

Vakantie naar Zuid Tirol, Dolomieten in de zomer - Rosengartengruppe - Vajolet Towers - how to reach Vajolet hut and Rifugio Re Alberto

Wil je meer weten over diverse wandelroutes in de Dolomieten? Stel dan gerust je vraag helemaal onderaan in de reacties. Geen zin om te wandelen? Dan zijn er ook zat andere leuke dingen te doen in Carezza. 

E- Moutainbiken in de Dolomieten

De Dolomieten in Carezza zijn namelijk ook de perfecte omgeving voor een mountainbike tour. Verspreid door Val D’Ega liggen diverse mountainbikeroutes. Ben je nou wat minder getraind, net als ik, dan is er een mogelijkheid om e-mountainbikes te huren in het hotel. Voor ongeveer 50 euro per dag huur je een e-bike en verken je het hele gebied.

Ik vond het echt super leuk om het e-mountainbiken te proberen, maar moet wel toegeven dat ik het naar beneden gaan toch best wel spannend vond. Iedere keer had ik het gevoel dat mijn mountainbike door de stenen op het pad zou gaan slippen. Ik was dus constant aan het rennen, wat het schijnbaar juist nog enger maakt.

Ben je een beginner, dan kan ik route 16 die langs deze schattige Alm genaamd Yolanda loopt zeker aanrader. Deze hut is het hele jaar geopend en je zit er heerlijk in de zon! 

De via feratta Masaré beklimmen

Nadat ik een dagje was gaan hiken, wilde ik natuurlijk meer. Vanuit hotel Moseralm kun je ook een dag klimmen boeken met een groep of alleen met een privé gids. Dus hey, waarom niet? Samen met gids Erich van Alpine Zentrum Rosengarten ging ik op pad. Er zijn verschillende Via feratta’s door de Dolomieten en deze keer beklom ik Via Feratta Masaré

Een via ferrata wordt ook wel klettersteigen genoemd en is een met staalkabels uitgezet parcours langs een rotswand. Ooit, heel lang geleden, heb ik weleens, met een kinderfeestje, geklommen in een klimhal. ‘Zou ik het nog kunnen?’ dacht ik aan het begin van de klimroute.

Hoe ik het vond? In het begin vond ik het spannend, maar daarna echt hartstikke gaaf! Uiteindelijk klommen we naar boven de 2600 meter en dan is het uitzicht over de Dolomieten echt adembenemend! Wil je ook deze route klimmen dan raad ik je aan om een gids te boeken. Ben je gevorderd dan kun je ook met eigen materiaal gaan klimmen.

Wil je deze route gaan klimmen? Neem dan stoeltjeslift naar Rifugio Pailina op 2.125 meter. Van daaruit neem je pad 549 naar de Rotwandhütte op 2.280 meter. Daarna ga je omhoog naar het begin van de klettersteig ten zuiden van Punta di Masaré op 2.564 meter. Via de top van Punta di Masaré, 2.564 meter, de Teufelswand-Spitze, 2.723 meter, en Fensterlturm, 2.670 meter, daal je weer af richting de Rotwandhütte. Deze hike/via feratta route duurt ongeveer 5 uur.

Paardrijden in de Dolomieten

Wist je dat Zuid-Tirol de oorsprong is van de Haflingerpaarden? Daarom kun je overal door de Dolomieten met een haflinger een buitenrit maken om zo de omgeving te verkennen. Ik ben echt dol op paardrijden in het buitenland en ging al eerder paardrijden in Tanzania tijdens een safari ter paard. 

Wil je ook paardrijden in de Dolomieten? Bij reitzentrum Angerle Alm (op ongeveer 5 minuten rijden vanaf Hotel Moseralm) kun je een buitenrit boeken. Je betaalt hiervoor 17 euro per uur. Ik reed een uurtje, maar ik kan het echt aanbevelen als je van paardrijden houdt om een halve dag of dagrit te boeken. Prijzen variëren dan tussen de 60 en 100 euro per persoon.

Wijn proeven in Zuid Tirol

Doordat de zon gemiddeld zo’n 300 dagen per jaar in Zuid Tirol schijnt is deze regio ideaal voor wijnbouw. Enkele van de beste rode en witte wijnen van heel Italië komen uit deze omgeving. Dus ben je in  Carezza en houd je van wijn dan kan een wijnproeverij natuurlijk niet ontbreken tijdens je vakantie in Zuid Tirol. 

Bij hotel Moseralm kunnen tegen een kleine meerprijs een keer in de week deelnemen aan een wijnproeverij. Eigenaar Georg Eisath laat samen met zijn vrouw gedurende een uur drie verschillende witte en rode wijnen proeven. Dit gebeurt natuurlijk allemaal onder het genot van typische borrelplank uit de Alpen. Smullen maar! 

Spa & Wellness in de Dolomieten

Wat is er nou lekkerder om na een dag wandelen, klimmen of mountainbiken in de bergen, aan het eind van de middag tot rust te komen in een wellnesscentrum. Ik kan je een ding vertellen bij Hotel Moseralm vind je echt de mooiste wellness van de hele Dolomieten. De Dolomiti Mountain Wellness is een apart gedeelte gelegen in het net nieuw gebouwde stuk van Hotel Moseralm.

De Dolomiti Mountain Wellness beschikt over een buitenzwembad, drie verschillende sauna’s (zelfs een hooi sauna), stoombad en stilte ruimtes waar je een prachtig uitzicht hebt over de Dolomieten Rosengarten and Latemar.

Spierpijn na het hiken? Het is ook mogelijk om een massage te boeken (aanrader!). Geen hotelgast, maar wil je wel een dagje relaxen tijdens je vakantie in Zuid Tirol? Geen probleem, het is namelijk ook mogelijk om een dagkaart voor de Dolomiti Moutain Wellness aan te schaffen.

Handig om te weten: De Dolomiti Mountain Wellness is alleen toegankelijk voor volwassenen. Heb je kinderen? Dan kunnen die zich vermaken in het andere zwembad in het hotel. 

Handige en interessante informatie over een vakantie naar Zuid Tirol

  • Wil je veel gebruik maken van de liften in Carezza? Schaf dan een meerdaagse liftpas aan. Het is mogelijk om een 3 of 5 dagen in 7 dagen liftpas voor in de zomer te kopen. Voor 3 dagen betaal je inclusief bus 47,00 euro en voor 5 dagen betaal je 61 euro. Het is ook mogelijk om een liftpas zonder bus aan te schaffen.

Vakantie naar Zuid Tirol, Dolomieten in de zomer - Rosengartengruppe - liften en bereikbaarheid

  • Op ongeveer 20 minuten wandelen van Hotel Moseralm ligt Karersee of op zijn Italiaans gezegd Lago di Carezza. Lago Di Carezza is een van de bekendste bezienswaardigheden in de Dolomieten. Wil je Karersee bezoeken houd er dan rekening mee dat aan het eind van het zomerseizoen het water laag staat. De beste tijd om Lago Di Carezza te bezoeken is aan het begin van het zomerseizoen wanneer het smeltwater uit de bergen komt. Kom je met de auto? Parkeren kan op de aangeven parkeerplaats en kost 1 euro per uur (er kan alleen met cashgeld betaald worden).

Vakantie naar Zuid Tirol, Dolomieten in de zomer - Rosengartengruppe - Lago di Carezza - Karersee
  • Nadat in 1922 de fascisten de macht namen in Zuid Tirol en dit deel opeens Italie werd, werd het verplicht om alle voor- en achternamen van de bewoners in het Italiaans te vertalen. Was je naam Anton dan heette je nu opeens Antonio. De ruim 8000 Italiaanstalige plaatsnamen die toentertijd ook geïntroduceerd werden, zijn nog steeds de officiële plaatsnamen in de provincie Bozen-Zuid-Tirol. Feitje: Carezza heet officieel Welschnofen – Nova Levante / Karresee. Bovenstaande belangrijke gebeurtenis, maar ook zeker een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Zuid Tirol.

Hoe kom je in Zuid Tirol?

Enthousiast geworden over een vakantie naar Zuid Tirol en wil je ook een keer Carezza in de Dolomieten bezoeken? De plaats Carezza ligt in Zuid Tirol, op ongeveer 14 uur rijden vanaf Utrecht en op ongeveer 45 minuten rijden vanaf Bolzano treinstation.

Ga je niet met je eigen auto naar Zuid Tirol dan kan je vanaf Nederland het beste met Transavia vliegen naar Verona. Vanaf hier gaat meerdere malen per uur de Sud Tirol trein naar Bolzano. Treinkaartjes kosten tussen de 10 en 20 euro en ik moet toegeven dat ik met de trein reizen in Zuid Tirol echt een aanrader vind. De uitzichten vanuit de trein zijn fantastisch!

Aangekomen in Bolzano? Dan kan je er voor kiezen om een transfer te boeken. Dit kan heel makkelijk online via Sud Tirol Transfers. Een enkele reis naar Carezza kost rond de 70 euro. Wil je besparen? Dan kan je ook vanaf Bolzano met de bus naar Carezza rijden. De bussen vertrekken 1x in het uur, dus check dit zeker even van te voren.

Geen zin in gedoe met de trein en bus of wil je gewoon graag meer bezienswaardigheden in de Dolomieten zien? Huur dan op het vliegveld van Verona een auto. Tip: huur een auto via Sunnycars. Wat een voordeel is van een auto huren bij Sunny Cars is dat je volledig verzekerd bent (dus alle schade die je rijdt wordt vergoed) en geloof mij dat is echt heel erg fijn wanneer je over die bergweggetjes in Zuid Tirol rijdt.

Vakantie naar Zuid Tirol, Dolomieten in de zomer - Rosengartengruppe - via feratta Masaré beklimmen - klettersteig

Wil je meer weten of heb je vragen aan over een vakantie naar Zuid Tirol of wil je misschien meer weten over skiën in de Dolomieten? Laat mij dat dan gerust weten en stel je in de reacties hieronder. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP