Tarotkaarten: wat moet je ermee?

De associatie die ik had met tarotkaarten was in mijn brein opgeslagen naast het vakje van hekserij, Hollywoodfilms en ouija-borden. Mysterie en onbereikbaarheid zorgden er bij mij voor dat ik me niet echt aangetrokken voelde tot deze kaarten. Althans, ik was wel geïnteresseerd in het bovennatuurlijke, maar ik dacht niet dat het aan mij besteed was.

Tot de tijd rijp was. Iets met divine timing. Een aantal yogasessies, numerologische + astrologische apps en wat lijpe ervaringen verder, merkte ik dat ik me toch meer wilde verdiepen in ‘het spirituele’. 

Achelle Kooning, spirituele artikelen

Wie op zoek is naar betekenis van het leven, kan het beste beginnen met leren over zichzelf. In onze westerse cultuur wordt daar op verschillende manieren naar gekeken. Toch checken we stiekem onze horoscoop, om te kijken of we daar misschien bevestiging of kennis uit kunnen halen. Als je dat interessant vindt, raad ik je aan om je ook te verdiepen in numerologie.

Voor de mensen die zich aangetrokken voelen tot informatie over tarot of orakelkaarten, scroll gerust verder. Je bent tenslotte niet voor niets naar deze pagina geleid. 

Wat is Tarot?

Tarot is een levende en groeiende filosofie die inzichten geeft op vragen of situaties door middel van symboliek. Denk aan het gezegde: ‘Eén plaatje zegt meer dan 1000 woorden.’

Rider-Waite tarot kaarten

De bekendste tarotkaarten zijn die van Rider-Waite en dit deck bestaat uit 78 kaarten. De afbeeldingen van de Rider-Waite zijn in te delen in 3 delen: De grote Arcana, de kleine Arcana en de hofkaarten. Dit deck vat in 78 afbeeldingen lessen uit de kabbala, numerologie, de elementen lucht, water, vuur en aarde, horoscopen en archetypen samen. Het leven in een reeks plaatjes zou je kunnen zeggen. Een kaart kan ook ondersteboven tevoorschijn komen, dat heeft dan weer een andere betekenis dan ‘recht op’. Hieronder zie je bijvoorbeeld ‘Bekers 10’ in reverse. Dat is geen foutje, dat is juist onderdeel van de boodschap.

Tarot kaart leggen, Rider-Waite tarot kaarten, spirituele artikelen

Varianten op tarot

De toepassingen en varianten op tarot zijn eindeloos, denk aan orakelkaarten, sjamanensets, engelenkaarten, affirmatiedecks, advieskaarten, enzovoorts. Zelfs pokémonkaarten zou je kunnen gebruiken als tarot. Pikachu, ik kies jou!

Starten met Tarot, waar begin ik?

Er zijn tal van mogelijkheden wat betreft tarot. Ik ben zelf niet direct in het aanschaffen van kaarten gedoken, maar heb vooral veel Youtube tarot kaartlegging gekeken die ik op gevoel heb uitgekozen. Je kan dan gaan voor video’s die op sterrenbeeld zijn gemaakt, of juist voor de ‘Pick a deck’ categorie, dan kies je uit de zichtbare stapels degene die jou het meest aanspreekt.

Kijk Youtube legging over Tarot

Ik ben een groot fan van ‘Consciousness Evolution Journey’ en ‘Baba Jolie Guided Messages’ maar ook voor algemenere leggingen en voor wat meer humor kan je terecht bij ‘Gregory Scott’.

Boek een Tarot lezing

Als je wat dieper wil ingaan op een persoonlijke reading, raad ik je aan om een tarot legging te boeken bij een reader die jou aantrekkelijk lijkt. Het gaat er wederom om dat je iemand kiest die bij jou aansluit, en tot wie je je aangetrokken voelt. Een legging laten doen door iemand waar je je twijfels bij hebt, slaat natuurlijk nergens op. Ik ben zelf groot fan van Estella Claire, lichtwerker met een talent voor persoonlijke kaartleggingen. Zij heeft mij ook veel geleerd over hoe je kaarten in je leven kan toepassen, en hoe ze je kunnen helpen.

Download een Tarot app

Als je tijdens je pauze, ontbijt of het tandenpoetsen een makkelijke instapmanier zoekt om een kaart te trekken, zijn er talloze apps en websites die je gratis een dagkaart aanbieden. Ik heb de Google Playstore app ‘Your Tarot’ op mijn telefoon, die is ook in de Apple store te downloaden. Aanrader voor het direct trekken van een kaart is deze Engelenkaart via Catharinaweb, dit kan geheel gratis en zo vaak je wil.

Is Tarot kaart leggen gevaarlijk?

Nee, het is zeker niet gevaarlijk, maar als je kijkt vanuit je schaduwzijde, focus je op je angst. En angst als leidraad, is een slechte raadgever. Ook zou ik de kaarten leggen in een veilige omgeving met muziek die jou een goed gevoel geeft, ik heb eventueel wat Spotify lijsten in de aanbieding, maar stilte kan ook helend werken. Je kan je voorstellen dat er wat andere vibes doorkomen als je hardcore op hebt staan dan wanneer je een meditatief geluid je woonkamer laat vullen.

Ik wil je tegelijkertijd ook waarschuwen voor charlatans. Iedereen moet doen wat hem of haar goed dunkt, maar ik raad je aan je te focussen op ‘the light side’ en de kaarten dus niet te misbruiken voor het misleiden van mensen of jezelf.

Kan iedereen Tarot kaarten leggen?

Tsja, praktisch gezien, kan iedereen natuurlijk kaarten leggen. Maar hiervoor geldt hetzelfde als voor bijvoorbeeld zingen of boekhouden, niet iedereen is er even goed in. Bepaalde elementen zoals focus, gevoeligheid, interpretatie en ervaring zijn wat mij betreft dealbreakers voor de kwaliteit. Als je je aangetrokken voelt tot zelf leggen, zou ik er zeker mee beginnen, waar wacht je op? Een teken? Bij deze.

Maar als je vooral nieuwsgierig bent en niet het idee hebt dat het jou wat brengt om je er zelf in te verdiepen, zou ik de specialisten inschakelen. Dat je alles kán, betekent niet dat je alles hoeft te doen.

Kunnen Tarotkaarten de toekomst voorspellen?

Vrijwel alle orakel of kaartendecks (van klassieke tarot tot Engelenkaarten) zullen op een bepaalde manier met jou communiceren. Welke interpretatie bij de kaart past, kan je uiteindelijk zelf het beste bepalen. En welke boodschap bij jou binnenkomt, hangt natuurlijk ook af van jouw eigen state of mind. Zoek het internet af, kijk naar de symboliek, praat en lees erover, net zo lang tot je het antwoord hebt gevonden wat je zocht. En als je meer verheldering wil over een bepaalde kaart, kan je natuurlijk ook gewoon nog een kaart erbij leggen. 

Lees ook: Mijn eerste ayahuasca ceremonie. Dat ging zo!

Mijn ervaring met Tarot

Voor mij heeft tarot vooral veel positieve energie opgeleverd. Het is leuk om te zien hoe de antwoorden soms naadloos aansluiten op je vragen, en hoe meer je weet, hoe meer informatie je krijgt. Daar begint het natuurlijk niet mee, Rome wasn’t build in a day en je doet geen Eindexamen in groep 1. #Rustaaaagh

Het boek met alle antwoorden

Hoe het bij mij is begonnen? Heel klein, letterlijk; vorig jaar had ik in mijn boekenkast een kleine versie liggen van ‘Het boek met alle antwoorden’ (leuke cadeau-tip ook). Dit is geen tarot, maar de toepassing is vergelijkbaar.

Hij sprong in het oog en zodoende nam ik deze mee naar festivals en afters. Als iemand een vraag had, of ik zelf, stelden we deze in gedachte of hardop, en sloeg ik ‘op gevoel’ het boekje open op een pagina met een antwoord. Vermakelijk en grappig is het begonnen, maar naar mate ik meer mee maakte, zag ik grotere verbanden.

‘Jij hebt echt een hoog abstractieniveau’, is mij ooit eens verteld. Nou dat klopt. Maar het is wel fijn als je vanuit abstractie ook concrete gedachten kunt vormen. Want in dit informatietijdperk zie je soms door de bomen het bos niet meer.

Dichter bij je ‘hogere zelf’ komen door Tarot

Dat is dus waar de kaarten met de afbeeldingen mij helpen. Niet om de toekomst te voorspellen, of om te lezen dat ik de loterij ga winnen. Maar om dichter bij mijn ‘hogere zelf’ te komen. Om te leren hoe ik uit kan gaan van mijn intuïtie, om te oefenen met hoe ik beelden, die uiteindelijk symbool staan voor ervaringen in het leven, kan interpreteren op een positieve manier.

Tijdens een periode waarin ik nogal zoekende was naar mijn krachten en ‘missie hier op aarde’, kreeg ik van mijn moeder een eerste set orakelkaarten cadeau: Het Aarde deck van Stacey DeMarco. Inmiddels is mijn kleine collectie uitgebreid met het Art Oracles Deck van uitgeverij Laurence King, Tarot van Rider-Waite en The Starseed Oracle Deck van uitgeverij Rebecca Campbell. Combineren vind ik heerlijk en je kan de bijgeleverde leggingen doen, je eigen leggingen op gevoel creëren, freestylen noemen ze dat, of een specifieke dagkaart trekken.  Oh, en mijn missie? Die heb ik gevonden.

Welke tarotkaarten kan je het beste kopen?

Enthousiast geworden en wil je ook aan de slag met tarot? Dan snap ik dat je eerste vraag is; welke kaarten kan ik het beste kopen. Mijn antwoord; dat is geheel aan jou! Zoals ik al zei, is het zeer persoonlijk wat je aantrekkelijk vindt, welk deck voor jou het beste kanaal vormt om je boodschappen te ontvangen of andere mensen zelfs mee te helpen. Het is een kwestie van gevoel, dat kan ik niet uitleggen.

Wie weet wil je direct met de Rider-Waite beginnen, dan raad ik het boek  Tarot voor Dummies aan,  waarbij je naast de kaarten zelf, ook leggingen en interpretaties krijgt.

Wil je liever beginnen met Engelenkaarten, dan zijn de kaarten van Doreen Virtue aan te raden. Een goede site voor inspiratie is www.tarot.nl. De opties zijn eindeloos. En anders zijn tarot kaarten altijd een leuk verjaardags- en/of moederdagcadeau tussen alle douchegels en mokken door. Geven is krijgen…

Enjoy! 

Achelle Koonings
Achelle Koonings

Achelle (28) is na 10 jaar Amsterdam en een jaar Utrecht terug in ’t Gooi. Na haar studie Nederlandse Taal aan de UvA werd ze aangenomen aan een Fine Arts Master in Acting For Film in Los Angeles, maar uiteindelijk besloot ze om geen gigantische schuld aan te gaan voor deze hele onderneming. Van haar eerste expositie als kunstenaar tot een opname in een afkickkliniek, is ze nu volledig in haar spirituele kracht gaan staan om haar passie voor tekst en kunst te vervolgen. Voor DailyNonense.nl schrijft Achelle over kunst, culuur en spiritualitiet. Ze gaat opzoek naar interessante gadgets, deelt oefeningen om meer tot en bij jezelf te komen en checkt de leukste evenementen die te maken hebben met kunst en spiritualiteit. Wilt u graag uw gadget gericht op kunst, cultuur of spiritualiteit onder de aandacht brengen of lijkt het u wat als Achelle verslag komt doen van uw evenement of expositie? Dan is in overleg, ‘niets te gek’. Enthousiast geworden? Stuur ons gerust een mailtje!

2 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.