Op mijn 21ste kreeg ik een gastric bypass oftewel een maagomleiding.

Terwijl ik in de auto zit en uit het raam staar spoken er verschillende vragen door mijn hoofd. Kan ik echt in aanmerking komen? Krijg ik niet weer te horen dat ik aan moet komen? Zou ik dan eindelijk vandaag gewoon een keer wel groen licht krijgen? De gedachte dat ik een gastric bypass krijg laat mijzelf dansjes maken in mijn hoofd. Praktijk Gabriels popt op, we zijn er. De zenuwen gieren door mijn lichaam heen. 

Bovenstaand fragment dateert uit mei 2019. Na tientallen keren te zijn afgewezen voor een gastric bypass oftewel maagverkleining besloot ik samen met mijn moeder een vrijblijvend adviesgesprek aan te vragen bij Praktijk Gabriels. Deze praktijk kwam ik tijdens het scrollen tegen op Facebook. In eerste instantie ging ik er van uit dat deze kliniek alleen maar neuscorrectie of borstvergroting behandelingen uitvoerde, maar na een telefoontje bleek iets heel anders.

Toen ik aan de telefoon vertelde over mijn lengte en gewicht veranderde de stem van de medewerkster.

Toen ik aan de telefoon vertelde over mijn lengte en gewicht veranderde de stem van de medewerkster, ze praatte en ze zei dat het verstandig was om een vrijblijvend consult aan te vragen. Dus zo gezegd, zo gedaan! Ergens had ik de hoop opgegeven en het idee dat ik toch door alle strenge regels heen zou komen voelde als een droom.

Maar nu hoor ik je denken; je bent jong, 21 jaar en je wilt een gastric bypass. Hoe dan? Waar is het mis gegaan? Nou dat zou ik je vertellen. Vanaf mijn vierde jaar kamp ik al met overgewicht en al vrij snel kwam ik bij een diëtiste terecht. Dit omdat ik veel te zwaar was voor mijn kleine lijfje en mijn ouders zich zorgen maakten over de toekomst.

gastric bypass, maagverkleining, Claire Bos, ervaring kosten
gastric bypass, maagverkleining, Claire Bos, ervaring kosten

‘Als dit nu al zo is hoe gaat het dan met onze dochter als ze ouder wordt?’ Was een vraag die ik regelmatig hoorde. Maar naarmate ik ouder werd, werd het alleen maar erger en de ruzies in het huis gingen regelmatig over mijn gewicht en eetpatroon. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik tijdens een zomervakantie in Italie maar liefst 5 kilo was aangekomen. Iets wat niet heel normaal is voor een kind.

Als ik er aan terug denk besef ik dat mijn leven vanaf mijn vierde tot aan mijn twintigste een grote schommel is geweest. Ik heb alles geprobeerd om maar af te vallen, van Cambridge tot Herbalife of noem ze naar op. Daarnaast stond ik vanaf mijn 11de al in de sportschool en na geen succes besloot ik maar te gaan hockeyen. Hier werd ik buitengesloten omdat ik dik was en een bril had.

Ik werd met regelmaat het dikke kleine varkentje genoemd. Of meiden zeiden; ‘ja joh neem nog een snoepje je bent toch al zo dik?’

Ik werd met regelmaat het dikke kleine varkentje genoemd. Of meiden zeiden; ‘ja joh neem nog een snoepje je bent toch al zo dik?’ Dit ging door totdat ik naar een nieuwe school ging, SBO Klavervier in Beuningen. Eindelijk vond ik een rust en daar ben ik nog steeds dankbaar voor. Hier had ik de beste tijd van mijn leven, want daarna ging ik naar de middelbare school en daar begon de ellende weer opnieuw. Ik had buikpijn om naar school te gaan en was vaak “schoolziek”. Ik praat zelden over deze tijd, want ik kijk veel liever vooruit.

Een ding was zeker, ik moest hulp vinden. Logischerwijs kom je dan terecht bij de NOK oftewel Nederlandse Obesitas Kliniek. Maar helaas was ik daarvoor te gezond. Als ik geholpen wilde worden moest ik maar liefst 30 kilo aankomen terwijl er al drie getallen op die stomme weegschaal stonden.

Als ik geholpen wilde worden moest ik maar liefst 30 kilo aankomen.

Ik was zo overstuur en verdrietig, maar gaf de moed niet op. Samen met mijn moeder heb ik maar liefst tien verschillende ziekenhuizen benaderd. Hier vroeg ik hoe hoog mijn BMI moest zijn om in aanmerking te komen voor een gastric bypass. Wil je een gastric bypass dan moet je BMI hoger zijn dan 40 of lager dan 40, maar dan moet je medische klachten hebben. Ik dacht die medische klachten, met mijn verzwakte enkels, knieën en allemaal andere symptomen, te hebben, maar helaas was dit alles niet genoeg voor mijn lichaam. Wat een domper, wat een pech. Even dacht ik dat ik er was, maar nee. 

gastric bypass, maagverkleining, Claire Bos, ervaring kosten

En toen kwam de gouden tip: Praktijk Gabriels in Barendrecht. In mei 2019 kwam ik binnen en het voelde meteen goed. Nadat ik gewogen was (en de weegschaal 107kg aangaf) wist ik een ding zeker, dit kan zo niet langer. Hoe gaat dit verder in de toekomst? Afvallen was naast een droom ook enorm noodzakelijk geworden. Het klinkt misschien vies, maar mijn organen zwommen letterlijk in het vet.

Praktijk Gabriels is een Nederlandse kliniek en werken samen met Belgische ziekenhuizen. Hierdoor krijg je al een gastric bypass / maagomleiding als je rond de 100 kilo weegt en een BMI hebt boven de 37. Ik werd dus geholpen en was reuze blij!

De kosten van een gastric bypass liggen tussen de 7000 en 8000 euro.

De kosten van een gastric bypass liggen tussen de 7000 en 8000 euro en omdat Praktijk Gabriels een prive-kliniek is werden deze helaas niet vergoed. Maar niets hield mij meer tegen, want mijn gezondheid gaat gewoon voor alles!

gastric bypass, maagverkleining, Claire Bos, ervaring kosten

Inmiddels zijn we ongeveer twee maanden verder en is er al 15 kilo af en er komen steeds meer mensen naar me toe om me even een compliment te geven. Dit doet mij natuurlijk enorm goed. En als ik er dan even doorheen zit, dan denk ik juist aan die momenten en komt er sneller dan gedacht weer een brede lach op mijn gezicht. 

Heb je vragen over een gastric bypass? Laat het dan vooral weten in een reactie hieronder. In het volgende artikel schrijf ik over de operatie en het herstelproces na het krijgen van een gastric bypass. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram. 

Carlijn Bos
Carlijn Bos

Carlijn (21) kampte jarenlang met overgewicht en onderging een gastric bypass. Ze woont in Weurt, is single, werkt als gastouder en is dol op shoppen. Het liefst doet ze mode-inspiratie op via Pintrest en heeft ze een kleine schoenen tik. Oh en ze heeft ook nog twee hondjes Teun & Saar.

12 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Wouw jonge Dame petje af hoor nou ik heb respect voor je eerst door een hel moeten gaan en dan uiteindelijk toch heb kunnen berijken wat je berijken wou !!! Nou Dame wees trots kin omhoog voor wat jij heb berijkt.

  2. Tjonge Carlijn, wat ben jij een geweldige meid! Je mag zo trots zijn op jezelf, niet omdat je nu al 15 kilo bent afgevallen (ook geweldig) maar om het geweldige karakter dat je hebt en het enorme doorzettingsvermogen. pffft wat heb ik een bewondering voor jou!

  3. Ik vind je heel, heel erg dapper dat je de operatie hebt laten doen. Ik ben bang dat ik achteraf veel pijn zal hebben bijvoorbeeld.. heb jij pijn gehad na de operatie? En hoe gaat t eten nu? Ik ben 1.67m en weeg momenteel 118kg mét kleren… ik heb trombosebenen en 2x longembolieën gehad… kans op trombose wordt lager als je minder weegt, maar rond de operatie is er wel meer risico op trombose..

  4. Ik heb inmiddels een BMI van 37,8.
    Ben 162 lang en 44 maar ben bang dat ik niet voor deze in aanmerking kom omdat het een privé kliniek is.
    Ik woog voor het laatst 99,2 maar ik wil wel een maag verkleining.
    Wat kan ik nog doen?