Stedentrip Sevilla: bezienswaardigheden en andere tips!

Een stedentrip naar Sevilla kon ik niet overslaan tijdens mijn rondreis door Andalusië. Nadat ik de Andalusische steden Cordoba, Granada en Malaga had bezocht besloot ik een bezoek te brengen aan Sevilla.

Sevilla: de stad van de sinaasappelboompjes en vol met vele bezienswaardigheden. Maar waar moet je nou echt naar toe als je een stedentrip Sevilla boekt? In dit artikel alle bezienswaardigheden in het oude centrum en tips voor een paar dagen Sevilla op een rij.

Guadalquivir

Sevilla werd, door de Guadalquivir rivier die zich uitmondt nabij Cadiz, rond 1500, het centrum van de handel met Amerika. Alle schepen die van en naar Amerika gingen moesten een stop maken in Sevilla. Dit zorgde ervoor dat in de 16de eeuw Sevilla een van de rijkste steden ter wereld werd.

stedentrip Sevilla Guadalquivir - Giralda

Het varen over de rivier was door verschillende redenen niet zonder gevaren, maar mede door de strategische ligging landinwaards (minder gevoelig voor aanval van zeepiraten) werd Sevilla, en niet het aan zee liggende stad Cadiz, als havenstad gekozen. Vandaag de dag is de haven verdwenenen en wordt de rivier vooral gebruikt voor sportieve activiteiten als kanoën en suppen.

→ Tip: ontdek Sevilla vanaf het water en maak een boottocht over de Guadalquivir.

Nao Victoria 500

Sinds maart 2020 ligt een replica van de Noa Victoria in de Guadalquivir. Dit ter ere van de 500ste verjaardag van de eerste reis om de wereld die startte in Sevilla. Naast het schip ligt First Tour Around The World, een net geopend museum waar de bezoeker meer te weten komt over de expeditie van ontdekkingsreiziger Magallan.

Nao Victoria 500 - Sevilla

Tijdens mijn stedentrip Sevilla bracht ik een bezoek aan First Tour Around The World en ik kan een bezoekje zeker aanraden.

First Tour Around The World is iedere dag geopend van 10:00 tot 18:00. Een entreeticket kost zes euro per persoon (dit is een ticket voor zowel een bezoek aan het schip als een bezoek aan de expositie).

Torre de Oro

Iets verder op ligt Torre de Oro, letterlijk vertaald toren van het goud. Deze toren, aan de Guadalquivir, werd gebouwd in de tijd van de Moren en is een van de drie belangrijkste torens uit die tijd.

Torre de Oro - bezienswaardigheden Sevilla

De meningen over hoe de toren zijn naam heeft gekregen zijn nogal verdeeld. De een zegt dat al het geld (goud) wat Sevilla verdiende aan de nieuwe wereld hier lag opgeslagen, terwijl de ander zegt dat de zon de toren een gouden gloed gaf.

→ In Torre de Oro zit een maritiem museum gevestigd, die op maandagen gratis te bezoeken is. Op overige dagen kost een entreeticket 3 euro.

Giralda en kathedraal van Sevilla

Twee van de bekendste bezienswaardigheden in Sevilla zijn de Giralda en de Kathedraal van Sevilla. De Giralda was ooit de hoogste minaret ter wereld en werd in de tijd van Al-Andalus (toen de Almohaden aan de macht waren) gebouwd. Aangrenzend zat een moskee, maar die werd toen Spanje door de Christenen werd terugveroverd, verbouwd tot Kathedraal.

Giralda en kathedraal van Sevilla

De Kathedraal van Sevilla is de grootste Gotische kathedraal ter wereld.

→ De Cathedral Santa Maria de la Sede is iedere dag geopend en een ticket kost zo’n 10 euro per persoon.

Real Alcazar

Real Alcazar is een van de oudste paleizen in de wereld en is nog steeds in gebruik. Tot op de dag van vandaag neemt de Spaanse koning wanneer hij Sevilla bezoekt intrek in de koninklijke appartementen.

Het complex waar Real Alcazar gevestigd is, is bijzonder. Dit omdat, door de eeuwen heen, er verschillende volkeren hebben gewoond. Het gevolg hiervan is dat in het complex zowel Moors, Mudejar, Barok, Gotisch als Katholieken bouwstijlen te herkennen zijn.

Real Alcazar - bezienswaardigheden Sevilla

Tijdens mijn stedentrip in Sevilla kreeg ik een rondleiding door het Real Alcazar en liet gids Manuel van Passion Tours mij mede door zijn verhaal de geschiedenis van Sevilla herbeleven.

→ Het Real Alcazar is iedere dag geopend en een ticket kost 12 euro. Op maandagen aan het eind van de middag (in de zomer is dit na 18:00) kan je het Real Alcazar gratis bezoeken.

Patio de Banderas

Achter het Real Alcazar ligt Patio de Banderas. Dit is een klein schattig pleintje waar je prachtige foto’s van de bekende sinaasappelboompjes, met op de achtergrond de Giralda, kan maken.

Patio de Banderas Giralda

Op de eerste dag van mijn stedentrip Sevilla verkende ik samen met Mandy van Sevilla Sights, de stad per fiets. Leuk weetje: het personeel van het Real Alcazar woonde in de huizen op Patio de Banderas.

Santa Cruz wijk

De poort van Patio de Banderas was vroeger de enige toegang tot Santa Cruz. Jarenlang hadden de Joden, Christenen en Moslims een haat/liefdes relatie met elkaar en in Santa Cruz leefde voornamelijk de Joods bevolking.

Santa Cruz wijk Giralda

Santa Cruz is een relatief kleine wijk, maar kent tientallen kleine straatjes waar je doorheen kan dwalen.

Tip: in de avond zijn Sevilla en de bezienswaardigheden in de stad verlicht. Daarom is het een aanrader om juist in de avond Santa Cruz te verkennen.

La Susona

De meeste tours starten in Calle Susona. De straat die zijn naam dankt aan het Joodse meisje Susona. Zij had een stiekeme relatie met een Christelijke jongen en toen ze vanuit haar familie hoorde dat er een aanval kwam op de Christenen besloot ze hem te waarschuwen.

Het verhaal gaat dat de jongen, voor dat de aanval plaats vond, de assistent van Sevilla al had ingelicht, die op zijn buurt een bevel gaf, om meer dan twintig Joden op te hangen. Onder deze Joden zat een deel van Susona’s familie.

Na haar dood wilde Susona dat haar schedel boven de deur van het ouderlijk huis werd gehangen zodat haar verhaal en vooral de moeilijke relatie tussen de Joden en de Christenen in die tijd, nooit vergeten zou worden.

Iglesia de Santa María la Blanca 

In de wijk Santa Cruz ligt Iglesia de Santa Maria La Blanca. Dit was eerst een synagoge, maar werd verbouwd tot kerk. Wat deze kerk vooral bijzonder maakt is de prachtige barok kenmerken aan de binnenkant.

Lees ook:  B&B Casa Arena: de gezelligste accomodatie nabij Sevilla

Net naast deze kerk ligt de Iglesia de San Bartolomé. Deze kerk is van binnen minder bijzonder.

Christopher Columbus Monument

Vanuit de wijk Santa Cruz loop je langs de oude stadsmuren via Jardines de Murillo naar het bekende Plaza de España. Jardines de Murillo behoorde tot het Real Alcazar, maar werd later geschonken aan Sevilla en is nu een stadstuin.

In Jardines de Murillo staat een monument van Christopher Columbus die een grote rol in de geschiedenis van Sevilla heeft gespeeld. In 1492 ontdekte hij onder de Spaanse vlag Amerika.

Plaza de España

Plaza de España is het meest typerende plein in Sevilla en was het hoofdterrein tijdens de wereldtentoonstelling van 1929 (Expo 1929).

Stedentrip Sevilla Plaza de España

Vandaag de dag is het plein vooral een plek waar in de wintermaanden de Spanjaarden samen komen. In de zomermaanden wordt dit plein vaak overspoeld door toeristen, maar ondanks dat, is het zeker een aanrader om even een kijkje te gaan nemen.

Belangrijke kenmerken aan het plein zijn de vier bruggen die de 4 oude koninkrijken van Spanje (Leon, Castilla, Aragón en Navarra) vertegenwoordigen en de tegelmozaïeken aan de onderkant van het gebouw waarmee alle Spaanse provincies zijn afgebeeld.

Breng je een bezoek aan Plaza de España tijdens een stedentrip Sevilla focus dan vooral op de prachtige details of bezichtig het plein vanaf een bootje.

Maria Luisa park

In het verlengde van Plaza de España ligt het Maria Luisa park waar in de zomermaanden verkoeling wordt gezocht.

Tip: ga op een zonnige middag picknicken in het Maria Luisa park.

Paleis van San Telmo

Het Maria Luisa park werd vernoemd naar de schenker: een Franse hertogin die verliefd werd op de Sevilla. Na het overlijden van haar man schonk ze zowel het Paleis van San Telmo (wat voorheen een zeevadersschool was) en de tuinen erachter aan Sevilla.

Paleis van San Telmo

Leuk weetje: zo’n 21 jaar geleden hebben Koning Willem Alexander en Maxima op Feria in Sevilla elkaar ontmoet.

Macarena wijk

Macarena, een mengelmoes van verschillende wijken, was ooit een van de armste gedeelte van Sevilla. Rond 2005 kwam daar verandering in. Sevilla wilde zo’n 15 jaar geleden de stad uitbreiden en om nieuw leven in de wijk Macarena te blazen werd de Metropol Parasol oftewel Setas de Sevilla gebouwd.

Inmiddels is Macarena uitgegroeid tot een alternatieve, maar ook een van de hipste wijken van Sevilla. De leukste vintage winkels, markten, restaurantjes, barretjes en terrasjes van Sevilla vind je in deze wijk.

Setas de Sevilla

Metropol Parasol is de grootste houten constructie ter wereld, naar een ontwerp van de Duitse architect Jürgen Mayer.

Setas de Sevilla - Metropol Parasol

De bouw van Setas de Sevilla heeft een lange tijd stilgelegen, omdat tijdens de bouw resten uit de Romeinse (1e-6e eeuw na Chr.) en Almohade tijd (11e-13e eeuw) werden ontdekt. Onder Metropol Parasol is het Antiquarium gevestigd, waar archeologische vondsten bekeken kunnen worden.

Tip: beklim de Setas de Sevilla en geniet van een prachtig uitzicht over de stad (entreeticket 5 euro)

→ Het Antiquarium is iedere dag geopend en een entreeticket kost 3 euro per persoon.

Iglesia Santa Catalina

In de wijk Macarena liggen nog drie bezienswaardigheden die vooral leuk zijn om te bezoeken tijdens een wandeling door deze wijk.

Ter hoogte van de Metropol Parasol ligt Iglesia Santa Catalina.

Iglesia de San Luis de los Franceses

Vanaf hier is het een aanrader om over de Calle San Luis te wandelen en de wijk te verkennen. Aan deze straat liggen leuke barretjes, restaurantjes en Iglesia de San Luis de los Franceses.

Houd er rekening mee dat op maandag veel winkels en restaurantjes in deze wijk gesloten zijn, en het daardoor minder gezellig is.

Alameda de Hércules 

Het grootste en meest bruisende plein in de wijk Macarena is Alameda de Hércules. Tegelijkertijd met de bouw van de Metropol Parasol werd ook dit plein onder handen genomen. Op en rondom dit plein komen vooral de Spaanse ‘alternatieve’ jongeren samen.

Op dit plein staan twee zuilen uit de Romeinse tijd met beelden van Julius Caesar en Hercule erop.

Shoppen in Sevilla

Een stedentrip Sevilla is voor velen niet compleet zonder de leukste winkels te hebben gezien. Hieronder een aantal handige winkeltips voor een weekendje Sevilla.

 • Calle Sierpes en Calle Tetuan zijn de bekendste winkelstraten van Sevilla waar je winkels vindt als Zara, Stradivarius, Mango en H&M.
 • In La Calle Asunción liggen de net iets duurdere winkels.
 • Vintage shoppen in Sevilla? Ga dan naar de straten rondom Las Setas de Sevilla en Alameda de Hércules. Tips zijn: Antro, Crispa2Vintage en Flamingo Kilo Vintage Sevilla.
 • Iedere donderdag van 08:00 tot 14:00 vindt er een ‘flea market‘ plaats in Calle Feria.
 • In de straat Calle Ortiz de Zúñiga en Calle Don Alonso el Sabio (wijk  Alfalfa) vind je een paar leuke conceptstores zoals Isadora (welke Deense en Spaanse merken verkoopt). Daarnaast vind je hier het net geopende winkeltje N6 (aanrader) en het net geopende vijf sterren hotel Unuk (tip!).
 • Iets om de hoek ligt Lina 1960, een prachtige ‘flamenco’ winkel die in 2020 nog tijdens Paris Fashion Week samenwerkte met Italiaanse designer Giambattista Valli. Daarnaast droeg de Amerikaanse atrice Grace Kelly een jurk ontworpen door deze winkel.
 • Regent het een dagje? Dan biedt winkelcentrum Lagoh, buiten het centrum, de uitkomst. Parkeren is hier gratis!

Eten en drinken in Sevilla

Tijdens mijn stedentrip Sevilla viel een ding op; de grote hoeveelheid terrassen en leuke barretjes. Vooral in het weekend, wanneer de zon schijnt zitten de terrassen vol. Maar waar moet je nou echt naar toe als je een paar dagen naar Sevilla gaat?

 • Het oudste restaurant / tapasbar van Sevilla is El Rinconcillo. Om de hoek hiervan ligt Los Claveles wat minder oud, maar ook minder druk en toeristisch is.
 • Het beste uitzicht op de Guadalquivir heb je vanaf het restaurant en op het terras van het luxe Maria Trifulca.
 • Rondom Casa Vizcaíno is het meestal erg gezellig. Hier verzamelen de locals die genieten van een biertje, wijntje, tapas en de zon.
Lees ook:  Casa La Siesta: rural luxery hotel in Andalusie
uiteten Casa Vizcaíno
 • Het design restaurant in de buurt van Metropol Parasol is CasaPlata. Alleen al voor de strakke, moderne, maar wel kleurijk inrichting zou je er een kijkje moeten gaan nemen.
 • In de straat Calle Regina, achter CasaPlata, zitten verschillende leuke restaurantjes en tapas barretjes, waar je de hele dag heerlijk in de zon zit. Tip: Restaurant La Santa Sevilla.
 • De Ovejas Negras company is een bekende restaurantgroep in Sevilla. Inmiddels hebben ze maar liefst 9 restaurants door Sevilla geopend en bij elke tent kun je lekker eten. Al is volgens mijn lokale contact Castizo hun allerbeste restaurant.
 • La Sra Pop is een cafe in de wijk Macarena, waar in de ochtend vooral taartjes worden gegeten en in de avond de alternatieve jongeren samen komen. Alleen al voor het nogal interessante interieur zou je een bezoekje moeten brengen aan La Scra Pop.
 • In de buurt van La Scra Pop ligt Doctor Bar. Dit is een bar/pub waar regelmatig bandjes optreden, tentoonstellingen en culture evenementen plaatsvinden. De slogan van Doctor Bar luidt ‘we genezen aandoeningen van lichaam en ziel’. Daarnaast is deze bar onlangs een samenwerking aangegaan met Vegani, om veganistisch eten in Sevilla op de kaart te zetten (dit menu is er alleen op zondagen!).
veganistisch eten in Sevilla Doctor Bar Macarena
 • Iets verderop, net voorbij de gezellige markt Mercado de Feria ligt Parceria. Dit tentje is klein en stelt weinig voor qua interieur, maar dit is de plek als je gezond en biologisch wilt ontbijten in Sevilla. Rondom liggen meerdere restaurants waarvan Pitacasso, een Griekse kleine bistro, ook aan te raden is.
Mercado de Feria - Parceria - Macarena
 • Op Alameda de Hércules zitten verschillende leuke barretjes en restaurantjes. Wil je Mexicaans eten in Sevilla? Kies dan voor Mano de Santo. Opzoek naar een goede bistro? Ga dan voor El Disparate.
 • Om de hoek van Alameda de Hercules ligt Plaza San Lorenzo waar Eslava ligt. Dit is een tapas tentje die met onder de sigaar tapa (zie foto hieronder) meerdere prijzen heeft gewonnen (aanrader)!
 • Op Plaza America zit nachtclub Bilindo en op hun terras genaamd Terraza Bilindo kun je cocktails drinken in de zon. Het publiek is hier iets wat chique en jong (18 -25 jaar).
 • Mercado Gourmet Lonja del Barranco is een foodhal die in 2014 geopend is. Diverse bekende restaurants in Sevilla hebben hier een eigen plekje. In vergelijking met de Triana Market, waar vooral de locals heen gaan, is deze markt net iets luxer.
 • In het centrum op loopstand van Kathedraal van Sevilla ligt El Pintón. Een kleurijk ‘instagrammable’ restaurant waar je volgens velen de beste sangria van Sevilla kan drinken.
 • In de meeste reisgidsen vind je het beste tapas tentje van Sevilla Brunilda, wat daardoor in de zomer maanden vol zit met Chinese toeristen. Het kleine zusje Bortolomea is iets minder bekend, veel kleurijker qua interieur en het eten is bijna net zo lekker.

Overnachten in Sevilla

Enthousiast geworden en heb je helemaal zin gekregen om een stedentrip Sevilla te boeken?

 • Zelf verbleef ik bij B&B Casa Arena. Dit gezellige, in 2020 geopende boutique hotel, wordt gerund door de Nederlandse Ruud en Mandy. Het ligt net iets buiten Sevilla in het dorpje Tomares. Voordelen om hier te overnachten zijn: enorme gastvrijheid, ruime en moderne kamers, groot zwembad met ligbedden en er is gratis parkeergelegenheid voor deur.
 • Het meest bekende 5 sterren hotel midden in de stad is hotel Alfonso XIII – A Luxury Collection Hotel. Dit hotel werd gebouwd voor EXPO 1929, ligt naast het Real Alcazar en wordt gekenmerkt door bogen in Arabische stijl en keramische tegels. 
 • Halo Boutique Hotel, is een in recent geopende **** hotel in Sevilla midden in de Santa Cruz wijk.
 • Het hotel Las Casas de la Judería is gevestigd in 27 oude Joodse herenhuizen,  die verbonden zijn door gangen en binnenplaatsen. Op het dak zit een zwembad en een spa.
 • In de hippe wijk Macarena ligt hotel Unuk Soho, een in 2019 geopend ***** sterren hotel met zwembad op het dak.
 • In de wijk Alfalfa is in 2021 een **** sterren boutique hotel genaamd Hotel Cetina geopend.

Extra tips Stedentrip Sevilla

Maak een stedentrip Sevilla compleet en ga onbezorgd een paar dagen weg met deze extra’s tips.

 • De stad Sevilla heeft een eigen vliegveld. Vanuit Nederland vliegt Transavia iedere dag van Amsterdam en vier keer per vanaf Eindhoven naar Sevilla. Ryanair vliegt vanaf Eindhoven naar Sevilla. Het is eventueel ook mogelijk om naar Jerez de la Frontera, Malaga, of Faro (Portgal) te vliegen.
 • In de buurt van Sevilla liggen resten van de oude Romeinse stad Itálica, die te bezoeken zijn. Carmona is een prachtig wit dorp in de buurt en ook de sherry stad Jerez de la Frontera ligt om de hoek. Een stedentrip Sevilla van twee dagen is dus vaak niet genoeg. Mijn advies is daarom minimaal 4 of 5 dagen naar Sevilla te gaan.
 • Game of Thrones fan? Boek dan een Game of Thrones tour en ontdek de filmlocaties in het Koninklijk Paleis van Sevilla.
 • Meer weten over de geschiedenis van Sevilla? Bezoek dan het museum Archivo General de Indias.
 • Zin in ontspanning en wil je even relaxen? Bezoek dan Aire Ancient Sevilla, waar je de geschiedenis van Sevilla herbeleefd door het nemen van verschillende ‘Arabische’ baden. Het pand waar deze spa zich in bevindt is al een sprookje, maar het thermaal bad op het dak, met uitzicht op de Giralda, spant de kroon. 
 • Parkeren in Sevilla is zeer prijzig, wil je goedkoop parkeren? Parkeer je auto dan bij Torre Sevilla. Hier parkeer je de eerste drie uur gratis en daarna betaal je 2 euro per uur.

Ook leuk om te lezen: 

→ Córdoba stedentrip: bezienswaardigheden en tips!

→ De mooiste dorpen van de Alpujarras bezoeken

→ Ronda stedentrip: bezienswaardigheden en handige tips

Citytrip Cádiz: de tips voor een weekend weg

Heb je vragen over een stedentrip Sevilla of wil je iets anders weten? Laat dan gerust een berichtje in de reacties achter! Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Chloë Sterk

Chloe (34) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt enorm van reizen en wil op een gegeven moment naar Spanje verhuizen. Op dit moment woont ze nog in een knusse studio in Amsterdam en probeert daar een gezonde balans in de welbekende rat race te vinden.

2 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Van het busstation op Plaza Las Atlas rijden frequent bussen naar Italica, ook daar zijn opnames gemaakt voor Game of Thrones.
  Trouwens een leuk artikel

 2. “Vandaag de dag is de haven verdwenenen en wordt de rivier vooral gebruikt voor sportieve activiteiten als kanoën en suppen.”
  Sevilla heeft nog steeds een zeehaven wn zelfs verschillende scheepswerven.