De mooiste rondreis door Bosnië & Herzegovina

We rijden van Sarajevo naar Mostar. Het is stralend weer. Ik hang met mijn hoofd en camera buiten het raam om foto’s te maken. De uitzichten over de Neretva rivier zijn fantastisch. Om de paar minuten zou ik eigenlijk willen stoppen, maar we hebben het doel om vandaag Mostar te bereiken. Dan opeens popt er een camping langs te weg op. ‘Een camping!’ zeg ik enthousiast. Mijn reisgenoot trapt op de rem. ‘Plan maar wijzigen en hier een nachtje blijven?’ zegt hij lachend. ‘Yes, top idee!’ zeg ik meteen. Het onbezonnen, zonder plan reizen geeft mij een glimlach van oor tot oor. 

Een rondreis door Bosnië & Herzegovina. Als je mij een paar jaar geleden of misschien wel voor deze reis zou vertellen dat ik verliefd zou worden op dit land had ik je niet geloofd. Bosnie & Herzegovina, daar ga je toch niet op vakantie? Eerlijk? Bosnië & Herzegovina is mijn favoriete land van de Balkan roadtrip. Waarom? Dat lees je in dit artikel.

Toerisme Bosnië & Herzegovina

Ondanks dat de Bosnische oorlog al meer dan 20 jaar voorbij is, zijn de sporen van de oorlog nog duidelijk zichtbaar. Dit maakt dat het toerisme nog redelijk in de kinderschoenen staat. Maar hey, ieder nadeel heeft zijn voordeel. Want juist doordat Bosnië & Herzegovina nog niet zo toeristisch is, is alles enorm goedkoop, is het niet druk (vooral niet op de weg) en zijn de mensen enorm vriendelijk.

rondreis door Bosnie & Herzegovina

In Bosnië & Herzegovina betaal je met de Bosnische Mark (BAM). 1 BAM staat ongeveer gelijk aan 2 euro (€1,95). Geen zin om met de auto naar Bosnië & Herzegovina te gaan?

Vanaf Eindhoven vliegt Wizzair 3x per week naar Tuzla (2 uur vanaf de hoofdstad Sarajevo) en vanaf Dusseldorf vliegt Eurowings 3x per week naar Mostar. Let op: vliegdagen kunnen afwijken in het laagseizoen. Wil je vanaf Amsterdam vliegen dan kun je er voor kiezen om naar Split te vliegen en vanaf hier met een huurauto richting Bosnië & Herzegovina te rijden.

Krijg 25 euro Airbnb tegoed voor jouw  rondreis door Bosnië & Herzegovina

Mis deze kans niet om je gratis 25 euro Airbnb-coupon te bemachtigen door je via deze link aan te melden bij Airbnb! Ja, je moet een nieuw account maken met een uniek e-mailadres, maar dat duurt slechts 2 minuten en een paar klikken. Het is de gemakkelijkste manier om een ​​paar euro voor je rondreis door Bosnië & Herzegovina te besparen. 

Roadtrip door Bosnië & Herzegovina

In de zomer van 2018 kreeg ik de kans om vier weken met een gloednieuwe Peugeot 5008 door de Balkan te rijden. Er was geen plan en dat maakt het natuurlijk een groot avontuur. De eerste nacht verbleven we in Duitsland en toen het plan om te gaan kamperen bij Königssee letterlijk in het water viel besloten we koers te zetten naar Sarajevo.

Een roadtrip door Bosnië & Herzegovina is totaal niet gevaarlijk. Integendeel juist! De uitzichten tijdens de roadtrip zijn echt adembenemend mooi.

rondreis door Bosnie & Herzegovina

rondreis door Bosnie & Herzegovina

rondreis door Bosnie & Herzegovinarondreis door Bosnie & Herzegovina

Zoals ik hierboven schreef hadden we tijdens deze Balkan roadtrip niet echt een plan. Wel hadden we hier en daar een samenwerking met een organisatie, waardoor we op sommige dagen op een bepaalde plek moesten zijn. Om deze dagen heen hebben wij een reisplanning gemaakt. Omdat mijn reisgenoot en ik beide verliefd werden op Bosnië & Herzegovina besloten we aan het einde van de reis terug te keren naar dit land. Hierdoor zijn we in totaal 6 dagen in Bosnië & Herzegovina geweest.

Onderstaande bezienswaardigheden hebben wij dus in 6 dagen bezocht. De eerste nacht sliepen wij in Sarajevo, daarna hebben wij een nacht gekampeerd tussen Sarajevo en Mostar in, vervolgens boekten wij 2 nachten een appartement in Mostar om vanuit hier door te rijden naar Montenegro. Pas op einde van onze Balkan roadtrip kwamen wij weer terug in Srebrenica (vanuit Servië).

In mijn ogen was onze tijd in Bosnië & Herzegovina is dit veel te kort, want er is namelijk zoveel te zien in dit land. Daarnaast wil je op sommige plekken ook langer zijn en is het zonde om dan te gaan haasten. Neem dus voldoende tijd om het land te ontdekken.

Extra tip:  Combineer een rondreis door Bosnie & Herzegovina met een bezoek aan de kust van Kroatie of met de bergen van Montenegro.

De 5 bezienswaardigheden waar je geweest moet zijn!

Door het land heen rijdend waan je je in een sprookje. De wegen zijn avontuurlijk en prachtig te gelijk. Maar raas tijdens je rondreis door Bosnie & Herzegovina niet zomaar overal snel voorbij. Neem juist de tijd om ook eens ergens te stoppen. Hieronder vijf bezienswaardigheden waar je sowieso geweest moet zijn als je Bosnië & Herzegovina bezoekt.

Sarajevo

Je mag Bosnië & Herzegovina natuurlijk niet verlaten zonder een bezoek te hebben gebracht aan de hoofdstad. Tijdens de Bosnische oorlog werd Sarajevo van verschillende kanten gebombardeerd, maar gelukkig is de stad niet geheel verwoest.

De bekendste bezienswaardigheid van Sarajevo is de Latin Bridge. Op deze plek werd in 1914 aartshertog Franz Ferdinand vermoord. Deze gebeurtenis was de aanleiding van de eerste wereldoorlog. De brug is dus een echt plekje met geschiedenis dus!

rondreis door Bosnie & Herzegovina Sarajevo

Wij begonnen onze trip in Sarajevo. We kwamen hier in de avond laat aan en de volgende ochtend hebben wij alleen maar een gratis tour via Sarajevo Walking Tours gedaan. Wil je de stad echt verkennen dan raad ik je aan om hier twee nachten te verblijven. Tijdens ons verblijf in Sarajevo verbleven wij in Hotel Dom Faletiai. Dit hotel ligt net buiten het centrum en was die avond de goedkoopste optie (volgens mij hebben we 15 euro per nacht betaald).

Boek een voordelig appartement in Sarajevo via deze link

Mostar

Mijn favoriete stad tijdens de rondreis door Bosnie & Herzegovina is met stipt op nummer een Mostar. Deze stad heeft echt mijn hart gestolen. Mostar bezochten we vanuit Sarajevo (ongeveer 2,5 uur rijden). In de stad zijn echt tal van appartementen die je voor een kleine prijs kan boeken. Wij betaalden bij Zigana Appartements 20 euro per nacht (voor een groot appartement – we verbleven hier twee nachten) en deze plek kan ik aan iedereen aanbevelen (dichtbij de stad, goede WIFI, eigen keuken en gratis parkeergelegenheid).

Aangezien wij de stad Mostar combineerden met andere bezienswaardigheden in de buurt hadden we in principe maar een avond voor het oude centrum. In alle eerlijkheid vond ik dat te kort. Ik had graag nog een avond extra in het oude centrum rondgelopen en gegeten.

rondreis door Bosnie & Herzegovina Stari Most brug Mostar

De blikvanger van de stad is Stari Most. Dit is een brug over de rivier de Neretva welke sinds 2005 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De brug is het best te zien net buiten het centrum (dan kijk je namelijk op de brug, zie foto hieronder).

De Stari Most brug verbind twee kleine oude stukken van de stad (ook wel het oude centrum van Mostar genoemd). In het oude centrum van Mostar vind je tal van kleine souvenir winkeltjes, barretjes en restaurantjes. Nu zou je denken dat je voor een diner op deze plek de hoofdprijs betaald. Niks is minder waar. Wij betaalden voor een soepje, twee salades, omelet en twee drankjes nog geen 25 euro. Geen geld dus!

rondreis door Bosnie & Herzegovina oude centrum van Mostar

rondreis door Bosnie & Herzegovina Oude centrum van Mostar

rondreis door Bosnie & Herzegovina oude centrum van Mostar

rondreis door Bosnie & Herzegovina oude centrum van Mostar

Kravica waterval

Een van de mooiste bezienswaardigheden van Bosnië & Herzegovina vind ik de Kravica waterval. De Kravica waterval ligt op ongeveer 43 km van Mostar en is een perfecte dagactiviteit in Bosnië & Herzegovina. Aangezien de Kravica waterval dicht bij de grens met Kroatië ligt is deze plek ook prima te bezoeken vanuit het Kroatische Dubrovnik en/of Split.

rondreis door Bosnie & Herzegovina Kravica waterval

De Kravica waterval is altijd geopend (er zijn geen speciale openingstijden) en entree kost (afhankelijk van het seizoen) tussen de 3 en 5 euro. Geen auto tot je beschikking? Boek dan een dagtour. De meeste tours (startend vanuit Sarajevo, Mostar, Dubrovnik of Split) duren rond de 6 uur en kosten tussen de 35 en 50 euro.

Wij bezochten de Kravica waterval vanuit Mostar. Het was een heerlijke warme dag dus natuurlijk nam ik een duik in het water. Hierna mijn handdoekje neergelegd om een uurtje lekker van het weer te genieten.

rondreis door Bosnie & Herzegovina Kravica waterval

Tijdens het hoogseizoen zijn er drie restaurants en dit seizoen (artikel geschreven in 2018) wordt er zelfs een eco-camping geopend. Toen wij er waren (juni 2018) was alleen het hoofdrestaurant geopend. Hier hebben wij heerlijk ongezond gegeten. Voor een cola en een grote pizza betaal je omgerekend ongeveer 7,50 euro.

rondreis door Bosnie & Herzegovina Kravica Waterval

Blagaj & Pocitelj

Blagaj en Pocitelj zijn twee verschillende plekken, maar deel ik als een bezienswaardigheid. Zelf bezocht ik de plekken Blagaj, Potocitelj en Kravica waterval op een dag. Dit omdat we niet enorm veel tijd hadden. Als ik meer tijd had gehad, had ik een dag uitgetrokken voor Kravica waterval. Dit omdat je hier heerlijk kan relaxen. Heb je meer tijd kies dan voor een dag Kravica waterval en een dag combinatie trip met de plekken Blagaj en Pocitelj (eventueel kun je deze twee plekken ook nog combineren met een nacht + extra dag Dubrovnik (Kroatië)).

rondreis door Bosnie & Herzegovina Kravica Waterval Blagaj

rondreis door Bosnie & Herzegovina Kravica Waterval Blagaj

Blagaj is een klein dorpje op 20 minuten afstand van Mostar. In Blagaj vind je een eeuwenoud Islamitisch klooster genaamd Blagaj Tekke (zie foto 1). Tegen een kleine vergoeding kun je binnen kijken.

In alle eerlijkheid; er valt niet heel veel te beleven in dit dorpje en daarom besloten we na een rondje te lopen, koffie te gaan drinken op een van de velen terrassen. Uiteindelijk hebben wij op bovenstaande plek (zie foto) een paar uur gezeten. Het uitzicht is natuurlijk prachtig. Dit is waarom mijn bezoek aan Blagaj ook echt is blijven hangen. Snappen jullie wel toch?

Even een kleine note: wij bezochten Blagaj in juni (voorseizoen) en toen was het heerlijk rustig. Je betaalt  1 euro entree (2 BAM) en kan makkelijk parkeren. Van horen zeggen schijnt het wel veel drukker te zijn in het hoogseizoen. Houd hier dus rekening mee.

rondreis door Bosnie & Herzegovina Počitelj

rondreis door Bosnie & Herzegovina Počitelj

Na een bezoek aan Blagaj reden wij verder naar Počitelj (ongeveer een half uur rijden van elkaar). Počitelj is een dorpje wat zwaar beschadigd werd tijdens de Bosnische oorlog en nog steeds in wederopbouw is. Maar dat neemt niet weg dat het een prachtig dorpje is om even te stoppen en een klein kijkje te nemen tijdens je rondreis door Bosnie & Herzegovina.

Verwacht niet teveel. Maar, het zijn hier juist de kleine dingen die het doen. Denk bijvoorbeeld aan een vrouw die voor je neus verse jam en sapjes maakt. Ik kocht een aardbeien sapje voor nog geen 1 euro en deze was heerlijk!

Srebrenica

Srebrenica wil je tijdens je rondreis door Bosnie & Herzegovina niet bezoeken omdat het nou zo mooi is. Nee in Srebrenica of beter gezegd Potočari ligt een vreselijke geschiedenis, maar is zeker het bezoeken waard als Nederlander.

Even een kleine samenvatting om je geheugen op te frissen. Onder de naam Dutchbat probeerde de Nederlanders de Bosnische Moslims tijdens de Bosnische oorlog te beschermen. Helaas ging dit mis. Op 11 juli 1995 (alweer 23 jaar geleden) vielen Servische troepen onder bevel van generaal Ratko Mladic met tanks Srebrenica binnen. De mannen en jongens werden gescheiden van hun vrouwen en afgevoerd. Later bleek dat de meer dan 8000 afgevoerde mensen allemaal zijn vermoord. Het was de ergste genocide na de tweede wereldoorlog. Wil je meer hierover weten? Ik bezocht deze plek en schreef een artikel met alle informatie en dingen die je moet weten als je een bezoek wilt brengen aan Srebrenica.

rondreis door Bosnie & Herzegovina Srebrenica

Wij bezochten Srebrinica op onze laatste dag van de Balkan roadtrip en besloten uiteindelijk te slapen rondom Zagreb (we zijn dus na een bezoek aan Srebrincia doorgereden). Wil je toch hier slapen dan kan ik Hostel Srebrenica aanbevelen.

Kamperen in Bosnie & Herzegovina

“Willen jullie gaan kamperen in Bosnië & Herzegovina. Dat is toch super gevaarlijk?” Was een vraag die ik kreeg nadat ik vertelde over mijn reis naar Bosnië & Herzegovina.

Misschien klinkt het idee van kamperen in een Balkan land gevaarlijk, maar ik heb mijzelf geen een moment onveilig gevoel. Houd er wel rekening mee dat er niet overal campings zijn in Bosnië & Herzegovina.

rondreis door Bosnie & Herzegovina Auto Camp Miris Ljeta

Wij kampeerden zelf op Auto Camp Miris Ljeta. Dit is een camping op de weg tussen Sarajevo en Mostar. Na een dag Sarajevo wilde wij eigenlijk meteen doorrijden naar Mostar. Onderweg bleek de weg en uitzichten zo mooi dat we besloten te stoppen bij deze camping.

Voor een nacht betaal je rond de 6 euro (er is gratis wifi en stroom bij de toiletten, maar verwacht geen extreme luxe). Er is ook een klein restaurant aanwezig. Het is hier wel eten wat de pot schaft. Dagelijks kan je kiezen tussen vlees, vis of Bosnische maaltijd. De camping is redelijk basic, maar stiekem is dat wat het juist zo leuk maakt.

rondreis door Bosnie & Herzegovina Auto Camp Miris Ljeta

Hou je van kamperen, maar heb je geen zin in veel gedoe? Schaf dan voor je rondreis door Bosnie & Herzegovina een pop-up tent aan. Deze tent zet je in nog 2 minuten op (je gooit hem gewoon open en prikt de haringen erin) en vouw je ook weer in 5 minuten op. In bovenstaande tent kun je prima met twee personen slapen.

Dingen om rekening mee te houden als je Bosnië & Herzegovina bezoekt:

 • Een rondreis door Bosnië & Herzegovina is niet gevaarlijk
 • Je kunt niet overal pinnen in Bosnië & Herzegovina. Houdt hier dus rekening mee en pin in de grote steden.
 • Niet genoeg geld gepind? Bijna overal kan je ook met Euro’s betalen. Deze moet je natuurlijk wel mee nemen vanuit Nederland.
 • Koffie is bijna overal verkrijgbaar en kost maar 50 cent. Let er wel dat bij een Bosnische koffie de koffiedrab nog onderin je kopje zit. Dus pas op als je een snelle koffie drinker bent.
 • Bezoek je Bosnië & Herzegovina vanuit Kroatie met een huurauto? Check dan eerst even of je met de auto de grens over mag. Dit scheelt weer geregel aan de grens.
 • De wegen in Bosnië & Herzegovina (vooral rondom de mooie afgelegen plekjes) zijn niet overal even goed en er zijn bijna geen snelwegen. Hierdoor kun je bijna nergens hard rijden. Op sommige stukken kun je hooguit 50 kilometer per uur rijden. Houdt hier rekening mee als je een route uitstippelt en een  tijdsplanning maakt.

Meer weten over een Balkan roadtrip? Lees dan ook over mijn avonturen in KroatieMontenegroKosovo, Albanie, Macedonië en Slovenie. Heb je nog vragen over deze reis of wil je iets anders weten? Laat dat dan weten hieronder in de reacties!

Wil je meer Balkan landen bezoeken? Lees dan het artikel: Balkan roadtrip: 3-weekse reisroute + de tips! 

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

7 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Leuk verhaal! Wij vertrekken over een dag met de auto naar Bosnië, dus jouw tips komen goed van pas;) Groetjes uit België!

 2. Beste Chloe,
  Over 1,5 week ga ik met mijn gezien naar Bosnie. Tussenstop, dagje Wenen.
  Je schrijft dat je 6 dagen in Bosnie hebt overnacht. Nu heb ik toevallig ook die zelfde bezienswaardigheden als favoriet opgeslagen. Wel ben ik benieuw op welke plaatsen jullie hebben overnacht.
  bijv. 3 dagen sarejevo, 1 dag daar, 1 daar hier…Dat mis ik een beetje in je verhaal.
  Ik twijfel of het nou genoeg of teveel is als ik ergens verblijf..Misschien kan je mij hierin een beetje helpen.

  alvast bedankt.

  1. Hi 🙂 ik denk dat je inmiddels al terug bent. Ik heb net ook alles aangevuld, maar een beetje te laat. Hoe is je reis geweest? Ik ben heel erg benieuwd! Groetjes Chloe Sterk 🙂

 3. Dank u wel voor deze super informatie,wij gaat met onze camper door bosnia rijden richting Orebic/kroatie met de bedoeling in Blagaj te overnachten dan Mostar en Kravica watervallen te bezoeken,wij kijken echt naar uit,het zal voor onze de eerste keer zijn in Bosnia.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP