Dailynonsense
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vakantie naar Macedonië. Aanrader of toch niet?

[adrotate banner=”7″]

Een vakantie naar Macedonië. Aanrader of toch niet? Volgens bewoners uit verschillende Balkan landen, die ik gesproken heb tijdens mijn reis, mist Macedonië een eigen identiteit. Desondanks wordt Macedonië steeds populairder onder de Nederlanders als vakantieland en kiezen reisorganisaties als TUI en Corendon om juist op deze bestemming in de Balkan te vliegen? Wat maakt een vakantie naar Macedonië zo aantrekkelijk?

Tijdens mijn Balkan roadtrip waar ik onder andere de landen Bosnië & Herzegovina, Montenegro, Albanië, Kosovo, Servië en Slovenië bezocht besloot ik ook Macedonië te ontdekken. Is het een aanrader als vakantiebestemming, of kun je het beter links laten liggen?

Macedonië als vakantieland

De laatste jaren is Macedonië steeds meer in trek als vakantieland. De combinatie van natuur, bossen, bergen, het mooie weer en vooral de lage prijzen maakt dat Macedonië steeds populairder wordt onder de Nederlandse vakantieganger. Daarnaast is Macedonië een relatief veilige bestemming ten opzichte van Egypte en Tunesië.

Vakantie naar Macedonië Meer van Ohrid

Twee keer per week vliegt zowel Corendon als TUI vanaf Amsterdam naar het toeristische Ohrid. Wil je de hoofdstad van Macedonië bezoeken? Dan kan je het beste een vlucht boeken vanaf Eindhoven. Twee keer per week vliegt Wizzair vanaf Eindhoven naar Skopje. In Macedonië betaal je met de Dinar ( 1 euro is ongeveer 61 Dinars), maar ook Euro’s worden (bijna) overal geaccepteerd als betaalmiddel.

Balkan roadtrip

Na Bosnië & Herzegovinade bergen van Montenegro en een dag in Albanië reden wij tijdens de 12de dag van de Balkan roadtrip via de grens van Albanie, Macedonië binnen. Wij reden in de avond, maar dat is niet aan te raden. Houdt er rekening mee dat wanneer je vanaf Lake Komani in Albanie naar Macedonië rijdt de wegen niet al te best zijn. Er zitten veel hobbels en gaten in de weg. Zorg daarom dat je op tijd weg rijdt, zodat je voor het donker de grens van Macedonië bereikt

Het meer van Ohrid

Op vakantie naar Macedonië? Dan kom je met de meeste reisorganisaties uit bij het meer van Ohrid. Het meer van Ohrid is een van de oudste en diepste meren van Europa en een perfecte plek (volgens reisorganisaties) om je vakantie door te brengen.

Tijdens de roadtrip reden wij vooral door de bergen, dus ik vond het echt even een verademing om strand, (zon) en water te zien. Ik zet zon tussen haakjes omdat het weer tijdens mijn bezoek aan Ohrid nogal wisselvallig was. Ik was er natuurlijk maar 2 dagen, maar mensen die er twee weken zaten vertelde dat het de regelmatig wisselvallig weer was geweest. Dit maakt het in mijn ogen tot een minder aantrekkelijke zonvakantiebestemming (terwijl dit wel zo wordt aangegeven).

Vakantie in Macedonië Het meer van Ohrid

Ohrid

Net voordat we doorreden naar de hoofdstad van Macedonie, besloten we nog even snel een bezoek te brengen aan de stad. De stad is opgedeeld in het nieuwe centrum (waar je de bekende ketens + toeristische restaurants vindt) en de oude stad. In de oude stad vind je diverse typische Macedonische restaurantjes, pittoreske huisjes en een Orthodoxe kerk (zie foto). Het is mogelijk om voor 5 euro een bootje te huren en een stukje over het meer van Ohrid te varen.

Vakantie naar Macedonië het oude centrum van Ohrid

Zoals je misschien uit de tekst kan opmaken ben ik niet razend enthousiast over Ohrid. Dit klopt! Het is een prima bestemming om even een break te nemen tijdens je rondreis door de Balkan. In alle eerlijkheid; voor mij was dit ook heerlijk. Tijdens zo’n reis door verschillende landen doe je toch enorm veel indrukken op en het is dan heel fijn om even twee of drie dagen niks te doen aan het zwembad of aan het strand van Ohrid.

Skopje

Skopje is de hoofdstad van Macedonië. De stad leefde tot 2014 op de bekendste bezienswaardigheid; de Stone Bridge,  een aantal winkels, restaurantjes en de Old Bazaar. De oude Romijnse gebouwen, die ooit de stad zo mooi maakte, waren namelijk in een ver verleden door een grote aardbeving verwoest. In de tijd van de Sovjet-Unie kwamen hier gebouwen in de meer socialistische bouwstijl voor terug (lees: niet heel aantrekkelijk voor de toerist).

Vakantie naar Macedonië Skopje

Vakantie naar Macedonië Skopje

Macedonië vond dat hier verandering in moest komen en lanceerde het project Skopje 2014. De regering investeerde in renovatie van gebouwen, plaatste grote bronzen beelden van diverse oudheden in de stad en opende in het centrum een luxueus Marriott hotel.

Als je Skopje bezoekt denk je in eerste instantie dat je in de oudheid (net als bijvoorbeeld Rome) loopt, maar stiekem is het eigenlijk een soort van Disneyland, welke pas net geopend is. Een ding is zeker; qua toerisme helpt het zeker. Vanaf 2011 trekt Skopje als stad eindelijk meer toeristen dan Ohrid.

bezienswaardigheden naar Macedonië Skopje Vakantie in Macedonië Skopje

Vakantie naar Macedonië Skopje

Vakantie naar Macedonië Skopje

Matka Kloof

Mijn favoriete plek in Macedonië is met stipt op nummer een Matka Kloof. Matka Kloof is een Canyon op ongeveer een half uur rijden van Skopje. In Matka Kloof kun je met een bootje varen, kano’s huren, lunchen en er zelfs een hotel waar je kan overnachten.

Matka Kloof is de ideale plek om even tot rust te komen en is perfect voor een dagtrip vanuit zowel Skopje als het meer van Ohrid.

Vakantie naar Macedonië Matka Kloof

Praktische tips voor een bezoek aan Matka Kloof

  • Een taxi van Skopje naar Matka Kloof kost ongeveer 10 euro.
  • Er is voldoende parkeergelegenheid bij Matka Kloof. Vanaf de parkeerplek naar Matka kloof is ongeveer 10 minuten lopen.
  • Een korte boottocht van 25 minuten kost 250 Dinars (omgerekend 4 euro) per persoon.
  • Een kajak huren (dubbel of enkel) kost tussen de 150 en 500 Dinars per kajak (keuze tussen 30 of 60 minuten)
  • Er is een mogelijkheid om te gaan hiken. De wandeling omhoog is stijl en eindigt bij een oud klooster. Om aan de overkant te komen kun je het bootje pakken. Een ritje naar de overkant kost 30 Dinars (ongeveer 50 euro cent)
  • Bij het hotel is een restaurant aanwezig. Hier kun je lunchen, dineren en of wat gaan drinken. De prijzen zijn ongeveer gelijk aan westerse prijzen.

Vakantie naar Macedonië Matka Kloof

vakantie naar Macedonië Matka Kloof

vakantie naar Macedonië Macedonië Matka Kloof

Mijn mening over een vakantie naar Macedonië

Laat ik een ding voorop stellen; de bezienswaardigheden van Macedonië vind ik niet zoveel voorstellen. Dus voor de avontuurlijke reiziger stelt dit land niet echt veel voor, maar Macedonië heeft wel iets anders wat perfect is tijdens een rondreis door de Balkan.

In Macedonië vind je even rust tijdens het reizen. Is dat niet aan het meer van Ohrid of het zwembad van je hotel, dan is dat wel in een bootje in de Matka Kloof of in een van de velen restaurantjes in Skopje. Juist die rust van even terug schakelen is wat je ook even nodig kan hebben tijdens een rondreis. Maar of ik nou een vakantie naar Macedonië  van een of twee weken zou aanraden. Daar heb ik zo nog mijn twijfels over. Mijn beste advies: combineer Macedonië met een paar dag avontuurlijk Albanië. Dan heb je avontuur, natuur en relaxen in een. Wat wil je nog meer?

Meer weten over een Balkan roadtrip? Lees dan ook over mijn avonturen in Kosovo, Albanie, Bosnië & Herzegovina, Kroatie en Slovenie. Heb je nog vragen over deze reis of wil je iets anders weten? Laat dat dan weten hieronder in de reacties!

[adrotate banner=”7″]

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Dit is Chloe!

Chloe (34) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt enorm van reizen en wil op een gegeven moment naar Spanje verhuizen. Op dit moment woont ze nog in een knusse studio in Amsterdam en probeert daar een gezonde balans in de welbekende rat race te vinden.

Categorieën

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *