Modellenwerk in Kaapstad klinkt als een financieel sprookje, maar schijn bedriegt

Honderden modellen vliegen ieder winterseizoen, wanneer het in Zuid-Afrika zomer is, richting het zonnige Kaapstad om er het modellenseizoen mee te draaien. Het seizoen loopt van oktober tot en met maart en is erg populair onder de Nederlandse modellen. Zo kunnen ze lekker de barre Nederlandse winter te ontvluchten.

Van de ruim 15-20 jaar dat deze modellenmarkt in Kaapstad bestaat is het pas de laatste vijf jaar enorm populair geworden. De Europese, veelal Nederlandse en Duitse, en Amerikaanse merken vliegen naar Zuid-Afrika om hier hun volgende zomercampagnes te schieten. Het is dan zo lekker zonnig en de productie en andere kosten liggen vele malen lager in een Zuid Afrikaans land. Twee vliegen in een klap. Erg handig dus!

modellenwerk in Kaapstad

Er is een Kaapstad een groot aanbod aan modellenbureaus. De meeste populaire bureaus zijn: Boss Models, Ice Model Management, Outlaws Model Agency, Base Model Agency, D&A Model Management, Max Models, Full Circle Model, Fusion Models en Topco Models.

Jaarlijks komen er honderden modellen naar Kaapstad, maar het aantal klanten is flink gedaald

Werken in de zon en ondertussen genieten van een cocktailtje op Camps Bay. Modellenwerk in Kaapstad klinkt als een sprookje, maar schijn bedriegt. De markt is aan het verzadigen. Jaarlijks komen er honderden modellen naar Kaapstad, maar het aantal klanten is flink gedaald. Dit betekent dat dus een overvloed van modellen in de stad is met een tekort aan opdrachten en shoots. Maar hoe kan dat dan? Vroeger was het toch zo’n walhalla. Wat is er gebeurt?

Dit heeft meerdere redenen:

 1. Klanten nemen tegenwoordig vaak hun model mee vanuit Europa. Ze vliegen dan dus het model in voor de opdracht, vergoeden de vlucht, hotel, dagtarief en buy-out en wordt daarna weer teruggevlogen.
 2. De kosten, zoals het productiebedrijf, verblijf, eten en drinken, is tegenwoordig een stuk duurder geworden. Het is financieel dus minder aantrekkelijk als bijvoorbeeld 10 jaar geleden toen de ZAR (Zuid Afrikaanse Rand, lokale munteenheid in Zuid-Afrika) nog erg laag stond en de kosten een stuk lager waren. Daarbij zijn er nu andere plekken op de wereld bijgekomen waar ze voor dezelfde of minder kosten ook hun producties kunnen laten schieten, zoals Miami of Bali.

Daarbij komende tv-programma’s zoals Models in Cape Town maakt het de markt natuurlijk ook niet makkelijker. Enerzijds wordt de bestemming steeds populairder en komen er nóg meer modellen naar Kaapstad. Terwijl anderszijds er niet genoeg opdrachten meer zijn voor het aantal modellen wat naar de stad komt.

Sommige modellen zitten drie maanden in Kaapstad en halen geen een opdracht binnen.

Dit bekenent dat sommige modellen twee tot drie maanden in Kaapstad zitten, dagelijks castings en go-sees doen en maar uiteindelijk geen èèn opdracht binnen halen. Natuurlijk is Kaapstad een heerlijke plek om te zijn en om lekker vakantie te vieren, maar je wilt natuurlijk ook werken. Als je geen opdrachten binnen haalt kun je net zo goed in Nederland een aantal maandjes doorwerken en daarna genieten van een vakantie in Zuid-Afrika.

modellenwerk in Kaapstad Models in CapeTown

Maar waarom laten die modellenbureaus dan toch alle modellen over komen? Nou dat zit zo! Het liefst hebben ze zoveel mogelijk modellen in het bestand die beschikbaar zijn voor de klanten, en die er dan ook van het begin van het seizoen in oktober tot aan het einde van het seizoen in maart zijn. Dit heeft namelijk een aantal voordelen voor de bureaus:

 1. Het is natuurlijk altijd beter als een bureau een groot aanbod van modellen aan de klant kan aanbieden. Wat ik dan alleen niet snap, waarom er 100 soortgelijk uitziende Nederlandse modellen van ongeveer dezelfde lengte, blauwe ogen en blond haar, worden aangeboden. Die zien er voor de klant toch allemaal hetzelfde uit zou je denken? Maar nee dat maakt voor het modellenbureau niet uit want..
 2. Ze verdienen geld door modellen over te laten komen voor het seizoen. Ze schieten namelijk een deel van de kosten die modellen gaan maken voor (dit geldt in alle steden waar modellen langer blijven zoals bijvoorbeeld  Londen, Milaan en New York). Als je als model opdrachten binnen haalt betaal je die weer terug.  Als ze niet zoveel vertrouwen in jou hebben om veel werk binnen te halen vragen de bureaus of je zelf je vlucht en accommodatie kunt betalen zodat je niet aan het einde van je verblijf in de min blijft staan. Op al deze “kosten” verdienen de bureaus geld. Bijvoorbeeld bij de accommodatie betaal je 10% extra administratiekosten, je betaalt voor je setcards, jaarlijkse kosten op de website, koerier, online portfolioboek, huur, wifi in de accommodatie, belasting registratie, go-see boekje met overzicht van alle casting adressen, polaroids op de agency, testshoots met fotografen om je portfolio op te bouwen etc.

modellenwerk in KaapstadBovenstaand een voorbeeld van een overzicht met de kosten en inkomsten van een model in Kaapstad. Het rood gearceerde zijn de opdrachten die binnengehaald zijn. Dit is een goed voorbeeld hoeveel “kosten” er dus van je inkomsten afgetrokken worden. Samengevat; ook al heb je een paar opdrachten binnen gesleept, je houdt aan het einde niet zoveel over. In dit geval sta je zelfs! nadat je gewerkt hebt ZAR 1.113, ongeveer €76, in de min. Het heeft dus financieel niet veel baat om naar Kaapstad te komen werken als je kijkt naar dit overzicht.

Waarom komen er dan toch zoveel modellen? Het lijkt wel een speld in een hooiberg zoeken. Nou de meeste modellen hopen uiteindelijk geluk te hebben en een commercial binnen te halen met een grote buy-out (je krijgt daarna een flinke fee). Hierdoor ben je in èèn keer uit je kosten bent en kan je eindelijk beginnen met geld verdienen.

Het heeft weinig financieel baat om naar Kaapstad te komen, maar het is dè plek om aan je portfolio te werken.

Maar daarentegen is Kaapstad wel dè plek om aan je portfolio te werken. Er is een groot aanbod aan topfotografen. Let wel op dat als je bureau je vraagt om een testshoot te doen, deze vaak betaald zijn. Dit betekent dat je als model betaalt om met een fotograaf te mogen werken in plaats van andersom. I know, het is van de zotte, maar het wordt toch echt gedaan.

Een tip: je hoeft niet perse shoots via je bureau te regelen je kunt ook shoots met fotografen via bijvoorbeeld Facebook of Instagram regelen. Er komen ieder seizoen ook Nederlandse fotografen naar Kaapstad die graag portfolio shoots doen om van het mooie Zuid-Afrikaanse licht en locaties gebruik te maken.

modellenwerk in Kaapstad

Samengevat; Kaapstad is en blijft een top plek voor prachtige foto’s voor je portfolio. Er heerst een heerlijke sfeer, de mensen zijn leuk en de lifestyle is fantastisch. Als je geluk hebt haal je nog een aantal leuke opdrachten binnen maar verwacht geen booming business voor je portemonnee.

Houd vooral je statement/overzicht met kosten altijd goed in de gaten om ervoor te zorgen dat er geen kosten opkomen die er niet thuishoren. En weetje wat je ook kan doen? Gewoon wat centjes sparen en lekker op vakantie komen naar Zuid-Afrika om zo die barre Nederlandse winter te vermijden ;-). Dat is uiteindelijk mijn beste tip!

Heb je nog vragen over modellenwerk, Kaapstad of dergelijke? Laat het mij dan vooral weten hieronder in de reacties.

Janneke Scherpenhuyzen
Janneke Scherpenhuyzen

Janneke (25), is fulltime model en woont sinds kort samen met haar grote liefde in Port Elizabeth, Zuid Afrika. Ze is gek op nieuwe uitdagingen, reizen en gaat al haar hele leven al haar dromen achterna.

1 Reactie

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Hi Janneke!

  Ik heb een vraagje 🙂 Ik neem aan dat jij via een bureau uit Nederland naar Kaapstad bent gegaan?
  Als dit geen mogelijkheid is, zou je dan zeggen dat het ook interessant is om op eigen houtje daarheen te gaan, of denk je dat dat niet slim is… En zo ja, heb je daarvoor dan een werk visum nodig?

  Thanks voor je reply alvast 🙂

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP