Dit zijn de tips om weer in het werkritme te komen

“Ben jij juf? Relaxt dan heb je super veel vakantie !” Deze uitspraak krijg ik regelmatig te horen als ik vertel wat voor werk ik doe. Meestal ga ik daar dan met een hoop argumenten waarom ik die vakanties dik verdien vol tegenin. Maar, eerlijk is eerlijk, die vijf en halve week vakantie is gewoon ook genieten.  Even bijkomen, niks moet en alles mag.

Hoe lekker is het om geen wekker zetten, gezellig te lunchen in de stad, all day Netflixen, terrasjes pakken, citytrippen en om gewoon in de zon te liggen? Klinkt als een heerlijk leventje toch? Voordat je het doorhebt ben je de vijf weken doorgevlogen en komt het besef dat je weer bijna aan het werk moet. Even slaat de paniek toe. Hoe kom ik in vredesnaam weer in het werkritme na zoveel weken vakantie vieren?

Met deze tips kom je makkelijk in het werkritme Nicky De Bar

Als juf, met al die weken vakantie, ben ik inmiddels ervaringsdeskundige en daarom deel ik graag een paar van mijn tips/tricks om weer in het werkritme te komen.

Kom op tijd terug van je vakantie

Je vakantie gebruik je vaak om je batterij weer helemaal op te laden. Sommige mensen doen dat door hele dagen aan het strand te liggen, andere trekken met een backpack de jungle in. Welke vakantie je ook kiest, zorg dat je op tijd weer thuis bent.

“Joh Nicky dat lijkt me logisch, want ik moet gewoon weer aan het werk”. Dat klopt, maar zorg dat je twee of drie dagen voor je eerste werkdag weer terug bent van vakantie. Deze dagen gebruik ik vaak om thuis nog wat te rommelen, te acclimatiseren aan Nederland en alles op de rit te krijgen. Gebruik deze dagen ook om je koffer op te ruimen. Er is namelijk niks zo frustrerend als een volle vakantiekoffer die je steeds weer tegenkomt. Zorg dat je alles geordend hebt, zodat je met een goed humeur en een opgeruimd huis en hoofd op je werk verschijnt.

Zet je wekker alvast

Zodra de eerste werkdag weer in beeld komt vliegt de gedachte door mijn hoofd hoe ontzettend vroeg ik weer op moet staan. Daar heb ik toch helemaal geen zin in?
Ik ben slecht in vroeg opstaan dus dwing mijzelf de laatste 4-5 dagen vóór mijn eerste werkdag een wekker te zetten. En nee, die wekker zet ik dan echt niet al om half zeven maar om half negen. Doordat ik langzaam gewend raak aan het geluid van mijn wekker, valt het opstaan tijdens de eerste werkdag hartstikke mee.

Maak to do lijstjes

Zodra je terugkomt op het werk moet je vaak meteen weer volle bak aan de slag. Veel dingen zijn blijven liggen en collega’s overvallen je met stapels werk. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik duik er vaak vol in. Met als gevolg dat ik het overzicht totaal kwijt ben en na een paar dagen alweer werkstress heb. Herkenbaar voor jullie?

Tegenwoordig maak ik iedere dag een to do lijstje. Wat moet er echt die dag gedaan worden en wat kan ik eventueel later in de week doen. Deze manier van werken zorgt er voor dat ik in de eerste week op tijd naar huis ga en niet meteen start met overwerken.

Met deze tips kom je makkelijk in het werkritme Nicky De Bar

Op deze manier houd je ook het overzicht en weet je wanneer je nee moet zeggen tegen collega’s die je nieuwe opdrachten willen geven. Denk in de eerste weken echt aan jezelf en duik er niet te enthousiast in. Voor je het weet loop je een burn-out op en daar zit niemand op te wachten.

Plan leuke dingen naast je werk

Er is niks zo saai als een dag waarop je gaat werken, thuis komt, heel de avond onderneemt, de volgende dag de wekker weer gaat en het hele riedeltje overnieuw begint. Zeker in de eerste weken na mijn vakantie heb ik zwaar de behoefte om de deur uit te gaan. Ik plan etentjes met vriendinnen, ga op een zonnige dag naar het terras en plan leuke uitjes in het weekend. Zo hoef ik nog niet helemaal afscheid te nemen van het heerlijke vakantie leventje. Begrijpelijk toch?

Terwijl ik deze post schrijf bedenk ik me dat ik nog teveel lege avondjes in mijn agenda heb staan. Hier moet ik dus echt even iets aan gaan doen.

Hopelijk heb je iets aan mijn tips/tricks. Ik ben benieuwd wat goed werkt voor jou. Laat je het me weten in een reactie? Dan ga ik nu snel mijn vriendinnen bellen om gezellige dingen te plannen ! Werkse!

Nicky de Bar
Nicky de Bar

Nicky (30) woont in de mooiste stad van Nederland, Eindhoven, en ja daar is ze enorm trots op. Vroeger wilde ze naar de mode academie, maar uiteindelijk besloot ze om naar de Pabo te gaan en is nu een fulltime juf. Goedgekleed uiteraard, en volgens de laatste trend, want die liefde voor mode is nooit verdwenen. Nicky schrijft ook op haar eigen blog PinkConfetti, waar ze haar liefde voor mode en eten met jullie deelt.

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP