De drie tips om beter om te gaan met social media stress

Ik weet nog goed dat ik als jong meisje andere vrouwen altijd mooier vond dan mezelf. Vriendinnetjes, klasgenootjes, de juf: allemaal waren ze mooi. Ik niet. Pas sinds ik studeer sta ik stevig en zelfverzekerd in mijn schoenen.

De druk om er zo goed mogelijk uit te zien is enorm

Waarschijnlijk speelt die onzekerheid onder tieners en jonge vrouwen tegenwoordig een nog grotere rol dan toen. Social media wordt namelijk steeds belangrijker en toegankelijker voor jongeren. Dag in dag uit worden we geconfronteerd met ‘perfecte’ modellen lichamen, outfits en piekfijne huidjes zonder sproet, rimpel of pigmentvlekje. De druk om er zo goed mogelijk uit te zien is enorm. Als je maar lang genoeg over je Instagram scrollt, kun je je dagelijks met oneindig veel vrouwen vergelijken.

social media stress

Worden we hier gelukkig van ? Nee. En eerlijk is eerlijk, stiekem hebben we allemaal last van social media stress. Herkenbaar? Om je een beetje uit ” The perfect picture droom” te helpen deel ik vandaag de drie tips om beter om te gaan social media stress. Ben je er klaar voor? Hier komen ze:

Houd het hoofd koel

Bedenk je dat de meeste Instagram posts ontzettend staged zijn. Dat wil zeggen dat van ál die foto’s van perfecte lichamen en outfits, misschien 10% oprecht is. Vaak worden zulke posts in grote foto shoots geschoten, waar een professioneel team van stylisten, visagisten en topfotografen aan te pas komt. Niks spontaans aan dus.

Houd ook in je achterhoofd dat het merendeel van de kiekjes flink is opgepoetst en er vaak ook een filter overheen is geplaatst. Er zijn zelfs apps waarmee je jezelf slanker of zelfs langer kunt laten lijken.

Veel Instagrammers kopen hun likes

En die enorme aantallen likes? Sinds Instagram zijn algoritme aangepast heeft, kopen veel Instagrammers kopen hun likes en zijn er speciale whatsapp groepjes waarin wordt gevraagd elkaars foto te liken. Laat je dus niet gek maken door alle glorie op Instagram. Een grote kans dat die jaloersmakende foto niet op waarheid gebaseerd is.

social media stress

Neem een break

Merk je dat je onzeker wordt van het staren naar perfecte Instagram profielen? Stop er dan mee. Kijk niet te lang naar een jaloersmakende feedblijkbaar vrolijk je er niet van op en geeft het je alleen maar een slecht gevoel. Wat ook helpt, is om te stoppen met het volgen van de grote namen op Instagram. Zoek in plaats daarvan naar wat ‘kleinere’ bloggers/artiesten of whatever met bijvoorbeeld 20 tot 50 duizend volgers. Deze profielen zijn een stuk minder commercieel en vaak dus ook oprechter.

Love yourself

Hoe cliché het ook is. Leer van jezelf te houden. Je bent goed zoals je bent. En mooi.  Een glimlach kan soms zo veel meer doen dan lachen make-up. Vergeet vooral niet, perfect? Dat is niemand.

social media stress

Ik kon het toch niet laten om nog een paar selfies aan dit artikel toe te voegen. Social media stress, yep, stiekem heb ik er ook wel een beetje last van. Welke van bovenstaande foto’s zou de meeste likes op leveren? Grapje hoor! Tot de volgende keer!

Veerle van den Brink
Veerle van den Brink

Veerle (22) is bijna afgestudeerd Amerikanist. Ze studeerde in Groningen, woonde vier maanden in Amerika en is inmiddels neergestreken in Amsterdam. Ze is verliefd op Wijnand, eigenaresse van teckels Billie en Katootje, en na haar stage bij Elle en Cosmopolitan op zoek naar haar eerste echte grotemensenbaan.

4 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP