Nieuw Zeeland rondtrip (deel 1)

De liefde voor alles in en om de keuken zat er door haar Indische achtergrond vroeg in. Anneloes Buijs-Vink (29) kreeg dit door haar moeder met de paplepel ingegoten, maar dit werd pas echt een missie na haar opleiding Food and Business. Buiten dat ze in januari haar eigen lunchservice is begonnen, heeft haar uit de hand gelopen hobby meer onderhoud nodig. Nieuwe restaurantjes proberen, experimenteren in de keuken, recepten uitwisselen en kook/dieetboeken uitpluizen zijn een paar voorbeelden die haar passie voor eten en koken weergeven. Omdat zij met haar lunchservice gebruik maakt van (bio)streekproducten heb ik haar gevraagd of ze om de week een recept wil maken waar één van die producten centraal staat. Deze maand is Anneloes op reis en hieronder vertelt zij daar meer over. 

Roundtrip part 1 

Na een vlucht van 12 uur kwamen we aan in Hong Kong voor een overstap naar Brisbane Australië. Ik vond het al behoorlijk spannend om zo’n lange vlucht te maken met mijn 2 jaar oude dochtertje maar toen het entertainment system een half uur na opstijgen uit Amsterdam er de brui aan gaf, kreeg ik het echt een beetje benauwd.  Alles leuk en aardig maar probeer maar eens zo’n kleine stuiterbal 12 uur bezig te houden met 3 boekjes, wat kleurpotloden en een puzzel… We hadden in Hong Kong nog 2 uur de tijd om misschien iets te eten, drinken en perhaps some shopping. Dat laatste was ik eigenlijk niet van plan maar de landing en mijn verstrooide inpakbeleid voor de handbagage hebben ervoor gezorgd dat we toch even een nieuw shirtje voor de mini moesten kopen (als in: peuter geeft over, ojeej ojeej, waar liggen de schone kleren?? Shit, vergeten..).

Maar toen we eenmaal bij het foodcourt van Hong Kong Airport aankwamen was ik plotsklaps alle stress vergeten. Ja, je had er ook Amerikaanse fastfoodketens zoals Mc D en Popeye’s maar de rest wat er aan fastfood te vinden is, dat noem ik nou echt een cultuurverschil! Niet voor niets dat Hong Kong en Singapore als de Aziatische foodmecca’s  van de wereld worden gezien. Van Japanse Ramen (Noodlesoep) en Karaage (Fried chicken) tot de Hong Kongse specialiteiten Dim Sum (gestoomde dumplings) en eend, buikspek en worsten, alles tot perfectie gebakken. Ik snelde meteen naar een Ramenshop om een “Spicy Beef Ramen” te bestellen (een stuk beter dan dat vliegtuig voedsel).

FullSizeRender1
FullSizeRenderEenmaal aangekomen om half 1 ’s nachts in Brisbane was ik mijn wederhelft zo dankbaar dat hij een heerlijk kingsize bed in een mooi hotel voor ons had geboekt want na 22 uur in een vliegtuig konden mijn nek en rug wel een zacht matrasje gebruiken. De volgende ochtend werden we door mijn nicht opgehaald en naar mijn oom en tante gebracht die een huis aan het strand hebben. Daar werden we verwelkomd met, heb ik me laten vertellen, een typisch Australische ‘treat’; te weten pumpkin and raisin scones met cream and jam. (ik dacht dat je het uitsprak als “skoons” maar zij zeggen “skons”)

FullSizeRender2
De volgende dag nam mijn nicht ons mee naar de Brisbane Zoo van Steve Irwin (die krokodillengek die doodgestoken is door een rog, een dag van nationale rouw in Australië) en hebben we alle wildlife van Australië van dichtbij kunnen zien en ook kunnen aaien (de krokodillen en Tasmanian devils natuurlijk niet).

FullSizeRender4
Omdat ik iets voor mijn familie wilde terugdoen voor hun gastvrije onthaal heb ik die avond gekookt. Ik keek wat er te vinden was in de supermarkt en nam het meest verse en lokale mee naar huis: heerlijk verse King Prawns!

Een recept van een gerechtje uit dat diner:

Geroerbakte King Prawns met Knoflook en Limoen

700 gram verse ongepelde King Prawns

handje verse peterselie klein gehakt

1 a 2 groene pepers in ringetjes gesneden

3 tenen knoflook klein gehakt

1 theelepel rasp van de schil van een limoen

het sap van 1 limoen

1 theelepel suiker

zout en peper

olijfolie

Zet een wok of grote koekenpan op hoog vuur. Wacht tot hij heet is en doe er dan een flinke scheut olijfolie in. Doe daarna de garnalen en daarboven alle andere ingrediënten in de pan en goed doorroeren met een pollepel of ijzeren spatel (denk aan je anti-aanbaklaag). Houd het vuur hoog en de inhoud van je pan in beweging. Als je ziet dat de garnalen donkerder oranje/rose beginnen te kleuren, is het klaar!

FullSizeRender5
FullSizeRender7Een paar huizen naast mijn oom en tante hadden ze een hele goede “Fish ‘N’ Chips Shop” en die wilde ik natuurlijk wel even uitproberen na een lange strandwandeling de volgende middag. Het assortiment was een stuk uitgebreider dan onze gemiddelde viskraam en de ‘lekkerbek’ met frietjes was echt heel lekker! De korst was lekker knapperig en droog (niet vettig) gebakken en de vis erin heerlijk juicy. Dat ben ik in Nederland nog niet vaak tegen gekomen…

FullSizeRender8
FullSizeRender9
Al met al, heb ik nog niet hele grote verschillen kunnen opmerken tussen onze en de Australische eetcultuur maar iets wat me toch wel verraste, waren de “public bbq’s” die ik overal zag. Ik wist natuurlijk wel dat Australiërs van barbecuen houden, maar dat er zo op straat bbq’s stonden die iedereen kon gebruiken, dat zal je in Nederland niet zo snel vinden. Onze laatste avond bij de ‘Ozzies’ werd dan ook afgesloten met een typische Australische ‘Barbie’ met een ‘Lamb butterfly’ (mals stuk lam dat na het braden getrancheerd (in reepjes gesneden) wordt).

IMG_2661
FullSizeRender12Die nacht stonden we om 3 uur op om onze volgende vlucht naar Auckland, Nieuw-Zeeland te pakken. Daar zijn we nu aan het rondtouren met een camper en daarover volgt volgende week meer! Vind je deze post nou leuk vergeet dan niet dit artikel te liken via de bekende Facebook like button hieronder!
FullSizeRender15

Anneloes Buijs
Anneloes Buijs

Anneloes Buijs-Vink (32) is getrouwd, heeft twee kinderen en besloot na haar opleiding Food and Business een eigen lunchservice, waar voornamelijk gebruik wordt gemaakt van (bio) streekproducten, op te starten. Voor Daily Nonsense gaat ze opzoek naar de leukste en lekkerste eetspots van Nederland.

4 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Oh een hele onderneming met een peuter van 2 jaar,wel fantastie s dat jullie dat doen!
    En wat een heerlijke gerechten,en super leuke foto s heb je gemaakt!

  2. Oh een hele onderneming met een peuter van 2 jaar,wel fantastie s dat jullie dat doen!
    En wat een heerlijke gerechten,en super leuke foto s heb je gemaakt!

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP