Nieuw Zeeland rondtrip (deel 2)

De liefde voor alles in en om de keuken zat er door haar Indische achtergrond vroeg in. Anneloes Buijs-Vink (29) kreeg dit door haar moeder met de paplepel ingegoten, maar dit werd pas echt een missie na haar opleiding Food and Business. Buiten dat ze in januari haar eigen lunchservice is begonnen, heeft haar uit de hand gelopen hobby meer onderhoud nodig. Nieuwe restaurantjes proberen, experimenteren in de keuken, recepten uitwisselen en kook/dieetboeken uitpluizen zijn een paar voorbeelden die haar passie voor eten en koken weergeven. Omdat zij met haar lunchservice gebruik maakt van (bio)streekproducten heb ik haar gevraagd of ze om de week een recept wil maken waar één van die producten centraal staat. Deze maand is Anneloes op reis en hieronder vertelt zij daar meer over.

Mijn eerste indrukken van de Nieuw Zeelandse keuken in een paar trefwoorden: meatpie!! (als de Mc Donalds het op z’n menukaart heeft staan is het een echt nationaal gerecht, zullen we maar zeggen..)

3 soorten meatpie
drie soorten meatpie

Prachtig lamsvlees, ook het rundvlees is hier van topkwaliteit!, lokale wijn/bier (we zijn verliefd geworden op de Pinot Noir, die je net iets koeler drinkt dan andere rode wijnen), white bait (kleine visjes die lokaal gevangen worden), gigantische mosselen (Greenlip Mussels), pastries (lekkere en mooie gebakjes) en feijoa (de ananasguave, volgens mij komt de vrucht uit Zuid Amerika maar ze beschouwen het hier als een nationale vrucht).

panfried white bait op muffin besmeerd met remoulade
panfried white bait op muffin besmeerd met remoulade

mossel

dark chocolate mouse mudcake, merengue lemonpie en pecanpie
dark chocolate mouse mudcake, merengue lemonpie en pecanpie

De rest van groente en fruit is hier jammer genoeg best duur. Er moet veel geïmporteerd worden dus dat zal er natuurlijk ook mee te maken hebben. Een bakje champignons dat bij ons 3 euro kost, is hier met gemak meer dan 10 dollar! (ongeveer 7 euro) Als ik boodschappen deed voor in onze camper, lette ik dus wel even op de aanbiedingen. We zijn met de camper over het noorder- en zuidereiland gereden en zoals verschillende mensen ons al voorspeld hadden was de natuur van het zuider eiland echt prachtig mooi. Veel ongerept en overweldigend natuur gebied.

The Marlborough Sounds
The Marlborough Sounds

Als je je beseft dat er maar 4 miljoen mensen hier wonen tegenover de 16 miljoen bij ons… Heel veel “hutjes op de hei” dus. Ik moest ook erg lachen om sommige gebouwen in de dorpjes waar we doorheen reden. Ze zijn ‘multi perpose’ zullen we maar zeggen.

New Zeeland Citytrip Anneloes Travel
Naast rechtbank ook een schapenboerderij

Ik zal jullie even meenemen naar een paar (culinaire) highlights van het noorder- en zuidereiland, want alles bij elkaar wordt echt teveel voor een tweewekelijkse blog.

(Culinaire) highlights Nieuw Zeeland:

Noordereiland:

Vine Eatery & Bar (Taupo):

Erg leuk nieuw restaurant met een uitgebreide wijnkaart. Vriendelijke gastvrouw en ze hadden gratis wifi! Heel fijn als je met een kleine koter op (I)pad bent. De calamaris was er echt heerlijk en niet taai zoals je ze vaak geserveerd krijgt en met een lekkere huisgemaakte remoulade erbij was het niet te versmaden. Ik had ook de oesters op ‘Kilpatrick’ wijze gekozen want die kende ik nog niet. Niet echt mijn ding moet ik zeggen. Ze worden gegrild met bacon en een mengsel van Worcestershire en soyasaus zodat de smaak van de oester zelf in geen velden of wegen meer te bekennen was. Om me een beetje ‘op te vrolijken’ kreeg ik een verse Cleveland Pacific Oyster van het huis. “Nice and creamy, huh?!” vroeg de gastvrouw me. Yes, it was… omdat de oester melkig was. Dat is dan een cultuur verschilletje neem ik aan. Waar wij Hollanders geen oesters eten wanneer ze melkig/in hun paartijd zijn (Dwz; vol met zaad… bleggggh!), vinden ze dat hier juist heerlijk. Een truc om te weten wanneer ze niet ‘melkig’ zijn; Zodra de “R” weer in de maand zit, is het veilig om een oestertje te bestellen. (In mei, juni, juli en augustus zie je ze bovendien in de betere restaurants ook niet op de kaart staan.)

Lees ook:  Nieuw Zeeland rondtrip (deel 1)

calamaris oesters

Ortega Fishshack and Bar (Wellington)

We hadden de weergoden met ons want we kwamen aan in een stralend ‘Wet, Windy, Wellington’. Ik sprak een serveerster op het zuidereiland en die had toen ze een jaar hier woonde maar 5 dagen zon gehad… “You must be blessed!” zei ze me.

sunny
De haven in Wellington

ortega

Ter ere van onze 4e trouwdag aten we bij hier bij Ortega Fishshack and Bar. Klinkt en ziet er van de buitenkant misschien een beetje shabby uit maar gezien de rekening die ze presenteerden was dat het beslist niet. Hier heb ik het White Bait gerecht gegeten op muffins met remoulade (zie foto hierboven). Het was erg lekker moet ik zeggen maar toen ik later zag dat het toch al niet te grote gerecht 58! dollar kostte, kreeg ik toch een ietwat zure nasmaak.

Zuidereiland:

The Mussel Pot (Havelock)

Musselpot

Hier hebben we de gigantische ‘Greenlip Mussels’ gegeten. Ik hou van seafood en zeker van mosselen maar deze mega units waren iets te taai naar mijn smaak. De serveersters waren wel erg vriendelijk en eentje was er zelfs Nederlands.

Mussels

Penguino Gelato Cafe (Nelson)

In Nelson kwamen we bij toeval bij een gelateria die veel prijzen had gewonnen in Nieuw Zeeland. En nou wilde het toeval ook nog dat het werd gehouden door een Nederlander. Penguino Gelato Cafe serveert je ijsjes met verrassende smaken zoals lavender and honey, watermelon/mint and chilli, cucumber yoghurt of dark chocolate/sea salt and caramel. Maar het kawakawa ijs is echt bijzonder, want dat is namelijk een Nieuw Zeelandse plant. Smaakte een beetje als Aloë Vera. Ik vond het erg lekker, vooral omdat het niet zo zoet was. Mijn dochtertje is degene die ijsjes het liefst dagelijks op haar menu heeft staan maar dat is aan mij niet echt besteed. Daarom des te leuker dat ik door haar op deze ‘hidden gem’ stuitte.

ijs
ijs proefplateau
krant
De eigenaar van Penguino heeft in verschillende kranten gestaan

Fergburger (Queenstown):

Ik had een ding op de planning om te doen als ik aankwam in Queenstown en dat was een burger eten bij Fergburger! Over de hele wereld bekend en er staan elke dag rijen dik om er een burgertje te scoren. Je kan zelfs afrekenen en een paar uur later terugkomen als je geen zin hebt om te wachten. We waren attent gemaakt op deze burgertent door de eigenaar van onzer eigen burgertent in Nijmegen; Wally. Hij had de droom om tenminste 1 keer daar een burger te eten. Nou laat ik hem even uit de droom helpen; Het was zeker een lekkere hamburger maar ‘don’t believe the hype, man!’. Je hoeft er echt niet naar de andere kant van de wereld voor te reizen.

Lees ook:  Nieuw Zeeland rondtrip (deel 1)

burger

Blue Kanu (Queenstown):

restaurant1

Om het fastfood af te wisselen met iets meer fine dining gingen we de volgende dag naar Blue Kanu. Dit restaurant heeft een fusion cuisine met een mix tussen polynesisch en aziatisch oftewel; Polynasian. Heel creatief en mooi interieur. Lekkere voorgerechtjes , maar de hoofdgerechten lieten te wensen over. De getrancheerde Pekingeend met pannenkoekjes was vet, niet goed uitgebakken en taai. Daarbij kwam dat we gebeld hadden of het ok was dat we ons dochtertje van 2 meenamen en dat was echt geen probleem volgens hen. Desalniettemin werden we bijna weggekeken en toen mijn lege wijnglas werd uitgehaald, had ik schijnbaar ook genoeg gehad volgens de gastheer want er werd niet gevraagd of ik nog iets te drinken wilde. Leuk om te zien, minder om te eten dus.

restaurant2
Fried Softshell Crab met een frisse Thaise papayasalade
restaurant3
kleine stukjes karaage kip met een wasabi mayo

Lunchen aan het meer bij  Lake Pukaki

Na twee daagjes chillen in deze stad reden we met een stopover bij Lake Tekapo naar Christchurch. Waar we dachten dat we alle mooie natuurgezichten hadden gezien, kregen we toch nog meer natuurschoon om ons oren. Lokaal gekweekte en verkochte sashimi van zalm was een fantastische lunch met een magnifiek uitzicht op turquoise Lake Pukaki met op de achtergrond Mount Cook, de hoogste berg van Nieuw Zeeland.

sashimi

Bungeejumpen bij Kwarau Bridge Bungee

Tussendoor moest mijn hubby ook nog even bungeejumpen.. Kawarau Bridge Bungee is de eerste plek in de wereld waar bungeejumpen commercieel werd uitgebaat. Da’s alweer zo’n 25 jaar geleden. Ik heb het even aan me voorbij laten gaan…

bungee

Ilex Cafe (Christchruch)

ilex

In deze stad werden we opgevangen door mijn Nieuw Zeelandse familie. Toen ik aan mijn nicht vroeg of ze ons naar een leuke lunchplek wilde brengen, bracht ze ons naar Ilex. Dit is een heel nieuw cafe restaurant die midden in de botanische tuinen is gebouwd. Lekkere huisgemaakte gezonde lunchgerechten van zoetigheden tot lekkere bagels, salades en wraps. Aan de kinderen hebben ze ook gedacht en de carrotcake was ‘to die for’!

bagel

Dit is een behoorlijk lange blog geworden maar we zijn ook een maand weggeweest en hebben natuurlijk veel beleefd. Ik hoop dat jullie het leuk vinden om te lezen en als je misschien zelf plannen hebt om ‘Down Under’ te gaan, kan je m’n lijstje er nog eens op na slaan. Volgende week mijn laatste reisblog in Hong Kong! Vind je deze post nou leuk? Vergeet dan niet deze post te liken via de bekende Facebook like button.

Ps. Lees mijn eerste New Zealand roundtrip post hier.

Anneloes Buijs

Anneloes Buijs-Vink (32) is getrouwd, heeft twee kinderen en besloot na haar opleiding Food and Business een eigen lunchservice, waar voornamelijk gebruik wordt gemaakt van (bio) streekproducten, op te starten. Voor Daily Nonsense gaat ze opzoek naar de leukste en lekkerste eetspots van Nederland.

5 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Hoi David, Anneloes, en Lily Wat zijn jullie een fantastische reis aan het maken! super leuk om deze verslagen te lezen! En Wikidave wat een lef om van die brug af te springen!