Uitstelgedrag overwinnen. Dit zijn de 6 tips!

Uitstelgedrag. Wie kent het niet? Voor mij was het weer eens de tijd van het jaar: de administratie. Ik ben eigen ondernemer, heb geen boekhouder, maar gelukkig wilt mijn lieftallige vader, ook ondernemer, altijd wel helpen. Een week voordat we daadwerkelijk afspreken stuurt hij mij een berichtje dat ik wel echt binnenkort naar zijn kantoor moet komen. Anders ben ik weer eens te laat.

Ondanks dat ik bijna 10 jaar een eigen bedrijf heb, was ik tot een paar maanden geleden een ster in uitstellen. Uitstelgedrag, dat hoorde bij mij. Niet alleen de boekhouding had last van mijn uitstelgedrag, ook tal van andere dingen leden daaronder.

Uitstelgedrag is menselijk 

Maar wat blijkt tijdens de dag op kantoor, wanneer ik een poll over uitstelgedrag plaats? Maar liefst 95% procent van mijn volgers doet precies hetzelfde. We gaan dus allemaal liever iets anders doen, dan doen wat we daadwerkelijk moeten doen. Maar, waarom doen we dit dan?

Psychologie en oorzaak 

Volgens Fuschia Sirois, professor Psychologie aan de Universiteit van Sheffield heeft uitstelgedrag niets te maken met luiheid. Nee, dingen uitstellen gebeurt omdat je het lastig vindt om met bepaalde emoties of gemoedstoestand om te gaan. Denk hierbij aan verveling, angst, onzekerheid, frustratie, wrok en ga zo maar door.

In de trein van Amsterdam naar Nijmegen dacht ik hier over na. Wat doe ik dan precies? Waarom laat ik alles altijd op het laatste moment aan komen en doe ik het gewoon niet meteen?

Door coaching werd ik bewust van bepaalde angsten en in Tarifa doorbrak ik een deel van mijn zelfsabotage. Het was dus nu tijd om mijn onderneming naar een hoger niveau te gaan tillen en mijn uitstelgedrag te gaan overwinnen. Mijn nieuwe doel; niet meer uitstellen, maar gewoon doen.

Uitstelgedrag aanpakken

In een boekje schreef ik een aantal punten op die mij zouden gaan helpen om dat doel ook daadwerkelijk te bereiken. En omdat ik denk dat deze punten jullie ook naar een leven met minder uitstelgedrag laad leiden, deel ik ze met liefde hieronder.

Word bewust van de reden achter je uitstelgedrag

Om uitstelgedrag aan te pakken dien je eerst bewust te worden van de reden achter jouw gedrag. Bewustwording zorgt voor verandering, dus deze stap was voor mij een van de belangrijkste.

Lees ook:  Als we de nieuwe collectie inkopen zie ik nauwelijks mijn bed

Als ik naar mijzelf kijk was mijn reden de angst om iets niet goed te doen, of niet goed genoeg te doen. Dus door het helemaal niet te doen, hoef je die angst van ‘ben ik wel goed genoeg’ nooit echt te voelen en uiteindelijk te overwinnen. De oplossing? Minder streng voor jezelf zijn. Want wist je dat wat wij niet goed vinden, de ander juist hartstikke goed vinden?

Wees lief voor jezelf

Dat brengt mij meteen op de volgende stap, wees lief voor jezelf. De afgelopen jaren was ik altijd streng. Mijn to-do listen stonden vol met taken, maar nooit kwamen ze af.

uitstelgedrag overwinnen, de tips en oorzaken

Hierdoor was ik met regelmaat teleurgesteld in mijzelf. Ooit zei iemand tegen mij dat wanneer je in de ochtend met een kleine taak begint je al meteen jezelf een compliment kan geven dat iets gelukt is. Vergeet daarbij niet dat echt niet alles meteen af hoeft te zijn, nogmaals wees lief voor jezelf.

Verdeel je werk in korte blokken

Toen ik tegen mijzelf zei dat alles niet meteen af hoeft, werkte dit heel verlichtend. Vervolgens besloot ik in blokken te werken en tussen deze blokken mijzelf ook rust te gunnen. Voorheen kon ik makkelijk de hele dag achter de laptop zitten, zonder of met weinig pauzes.

Nu neem ik veel meer korte breaks en ga ik tussendoor, vooral tijdens het thuiswerken, even buiten wandelen. Ik zit dus minder achter de laptop, maar ben wanneer ik achter de laptop zit veel productiever.

Maak van iets negatiefs iets positiefs

De boekhouding is iets waar ik al jaren iedere keer weer tegen op zie. Niet alleen ik, maar ook mijn vader. Doordat we er allebei geen zin in hebben, stralen we negatieve energie uit, waardoor het werk onbewust veel langzamer gaat. En zeg nou zelf dat is natuurlijk hartstikke jammer!

uitstelgedrag overwinnen, de tips en oorzaken

Dit veranderde toen ik tegen mijn vader zei dat we de boekhouding als iets leuks, ik weet het het klinkt gek, moeten gaan zien. We doen het samen en het is ook een soort van quility time van vader en dochter. Wanneer je dus meer de positieve aspecten van een saaie taak naar voren schuift zul je uiteindelijk zien dat het werk veel sneller en makkelijk af komt.

Durf fouten te maken en vragen te stellen

Fouten maken, oh wat vond ik dat altijd een ding. Ik was echt doodsbang om fouten te maken. Deze angst hoef je natuurlijk niet te voelen wanneer je een taak uitstelt. Of je doet het gewoon helemaal niet niet, en dat is op korte termijn lekker makkelijk.

Lees ook:  Zakendoen in Spanje is een hele uitdaging

Maar op lange termijn resulteert dit vaak in een bepaald schuldgevoel en boosheid. Waarom heb ik het nou nog steeds niet gedaan? Op een gegeven moment kreeg ik door dat vragen stellen ook een ding was. Onbewust was ik bang dat ik domme of verkeerde vragen zou stellen dus stelde ik ze gewoon niet. Maar geloof mij, hoe meer je vraagt, hoe meer je leert en hoe meer je ook groeit. Nog iets anders positiefs, tijdens deze groei ga je ook steeds meer je uitstelgedrag overwinnen.

Neem de tijd

Een paar weken geleden tijdens mijn bezoek aan landgoed Energy Up spotte ik de volgende quote. ‘De natuur telt geen uren, alleen de mens wil weten hoe laat het is’. De tijd nemen voor dingen. Oh wat was ik daar slecht in. Ik raasde door de dag heen, want ik had zoveel te doen en weinig tijd. Maar was alles wat ik moest doen ook wel nodig? Tijdens mijn rondreis door Andalusië besefte ik dat ik in Nederland, maar weinig echt de tijd neem.

Eenmaal thuis bracht ik daar verandering in. Voor alles wat ik doe, en dat zijn de kleinste dingen, neem ik de tijd. Dus dat betekent ook dat ik in alle rust lunch, een koffie drink en of een meeting heb. Ik neem de tijd voor de mensen die ik ontmoet en geniet ook van rust.

Iets wat grappig aan dit verhaal is dat ik dit artikel voor mijn vakantie naar Mallorca wilde publiceren, maar zoals je ziet is dat niet gelukt. Maar of dat uiteindelijk nou zo erg is? Een ding is zeker van de uitdrukking ‘van uitstel komt afstel’ heb ik voorgoed afscheid genomen. En de rest? Laten we zeggen wordt vervolgd..

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Chloë Sterk

Chloe (32) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in een knusse studio Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.