De laatste jaren heb ik in verschillende skigebieden geskied, maar Sankt Anton am Arlberg blijft toch echt wel mijn favoriet.
Sankt Anton am Arlberg is verbonden aan de skidorpen St. Christoph am Arlberg, Stuben, Lech, Oberlech, Warth en Zürs en samen vormen zij Ski Arlberg. Ski Arlberg is met 305 km piste en 87 skiliften het grootste skigebied van Oostenrijk.
Mede door de grote heb je als wintersporter genoeg opties wat betreft skipistes. Echter zit er wel wat verschil in de Ski Arlberg dorpen.
Waar Lech een chique dorp is en de wintersporter na een dagje rustig skiën geniet met champagne of een goed glas wijn in het dorp bij Krone focust Sankt Anton zich veel meer op de sportieve wintersporter die aan het einde van de dag aftapt met een lekker biertje in de Mooserwirt. Voor de insiders ook wel Moos genoemd.
Sankt Anton skigebied voor de gevorderde en off-piste skiër
Dit betekent dus ook dat de afdalingen in Sankt Anton een stuk uitdagender zijn dan in Lech. Er zijn een aantal fantastische zwarte pistes en skiroutes (90,86,87).
Een Ski Arlberg skipas kost voor 1 dag €78,00 en voor 6 dagen €423,00 (prijzen winter 24/25)
Daarnaast kan ook de freerider / off-piste wintersporter (met meer dan 200km off-piste gebied) zijn of haar hart ophalen in Sankt Anton am Arlberg.
Der Weiße Rausch
Der Weiße Rausch is een groot ski-event (down-hill race) welke ieder jaar, ter afsluiting, van het skiseizoen in Sankt Anton wordt georganiseerd.
De wedstrijd is gebasseerd op de film, Der Weiße Rausch, die in 1931 werd opgenomen in Sankt Anton. Tijdens het seizoen kan je als wintersporter deze 9km lange afdaling skiën.
De start van de Weiße Rausch begint boven aan de Valluga I en gaat vervolgens via de rode 92, 85, blauwe 78, 55 en 50 helemaal terug naar het dorp.
Beginners pistes in Sankt Anton
Sankt Anton heeft weinig pistes voor beginners en is dus niet een ideaal dorp om te verblijven als je wilt leren skiën. Ben je opzoek naar minder uitdaging dan adviseer ik om richting Lech te gaan. Rondom dit dorp liggen bredere pistes en meer blauwe afdalingen.
Ben je een beginnende wintersporter, verblijf je in Sankt Anton en is het te zwaar voor je? Pak dan de auto en parkeer gratis bij Schlosskopf Parkplatz in Lech.
Je kan er ook voor kiezen om te skiën van Sankt Anton naar Lech, maar als je echt beginner bent raad ik je aan de auto te pakken.
Skiën van Sankt Anton naar Lech
Sinds 2016 is het, door de komst van de Flexenbahn die loopt van Stuben naar Zürs, mogelijk om direct van Sankt Anton naar Lech te skiën. Hierdoor hoef je geen ski-bus meer te pakken en is Ski Arlberg geheel door liften en pistes verbonden. Maar hoe kom je vanaf Sankt Anton in Lech?
Pak in de ochtend de Galzig en vervolgens de Schindlergrat naar boven. Vanaf de Schindler Spitze volgt een lange, zonnige afdaling die helemaal gaat naar Stuben.
Ook als je niet naar Lech wilt skien is deze piste een enorme aanrader. Let op dat de piste 85 begint als rood en later verkleurd naar blauw 100 en 102. Vanaf Stuben pak je de Flexenbahn naar boven om vervolgens via de rode 137 en 138 af te dalen naar Zürs. Bij Zürs dien je de weg over te skien om daar de Zürsersee en vervolgens de Madloch lift naar boven te pakken.
Bovenaan de Madloch pak je de skiroute 171, die over gaat in 173, naar het centrum van Lech.
Run of Fame – een skitour van 85km
De langste skitour van Oostenrijk genaamd Run of Fame ligt in Ski Arlberg. Ben je een paar dagen in Sankt Anton en hou je er van om lange ski-tochten te maken? Dan kan deze skisafari zeker een optie zijn. De Run of Fame is een 85 kilometer lange skitocht van Sankt Anton naar Warth en terug.
Tijdens deze skitocht (welke is aangegeven met bordjes) ski je geen een keer dezelfde piste.
Houd er rekening mee dat deze ski-tocht alleen geschikt is voor de gevorderde skiër en dat je goede sneeuwcondities moet hebben om de Run of Fame te skiën. De beste maand voor de Run of Fame is januari.
Wil je in het voorjaar een mooie sneeuwzekere route skiën? Lees dan het artikel: Ski Arlberg: mooiste skitocht vanaf Lech in het voorjaar. Deze route loopt vanaf Lech, maar is ook prima op te pakken vanaf Sankt Anton.
De leukste berghutten in Sankt Anton
Sankt Anton heeft twintig berghutten, van selfservice restaurants tot haute cuisine restaurant, verspreid over het gebied. Aangezien Sankt Anton zich meer richt op de sportieve skiër zijn de meeste hutten ingericht op snel lunchen.
Verwallstube
Alleen Verwallstube, die hoog op het lijstje staat als je van lang tafelen houdt, is daarop een uitzondering.
Dit bergrestaurant is op 2085 meter een van de hoogste culinaire restaurants van Europa en is een must voor fijnproevers.
Ulmer hütte
Totaal het tegenovergestelde, gelegen aan de blauwe 78, tussen Sankt Anton en Sankt Christoph, is de Ulmer hütte. Hier kan je terecht voor traditionele gerechten in het zonnetje bij de ijsbar of knus binnen in de hut.
Op het zonnige terras staan grote tafels waar iedereen gezellig aanschuift. Hou je van après-ski muziek en een schnaps tijdens de lunch dan is dit de place to be.
Sennhütte – SENNsationell
Op de blauwe dalafdaling 50, nog voor de Heustadl en de Mooserwirt, ligt de Sennhütte – SENNsationell. Waar iedereen in de regio wijnsommelier is besloot Tanja Senn, eigenaresse van de Sennhütte het totaal anders te doen. Ze werd schnapssommelier en in haar Sennhütte serveert ze maar liefst 13 verschillende schnaps.
De Sennhütte heeft een prachtig terras, serveert traditionele Oostenrijkse lunch en in de namiddag speelt hier met regelmaat ook een live-muziek.
Leuk feitje is dat Eugen Scalet, de eigenaar van de Mooserwit, tips kreeg van Markus Senn toen hij in 1989 met het idee kwam om een nieuw soort apres-ski bar te openen. Vandaag de dag zijn ze nog steeds goede vrienden!
Heustadl
Heustadl is een bekende apres-ski aan de blauwe dalafdaling 50. Het is vooral ingericht op apres-ski, maar je zit hier rond de klok van 11:00 al heerlijk in het zonnetje.
Restaurant Griabli
Tijdens mijn ski-trip in 2021/2022 maakte ik kennis met restaurant Griabli, welke tegenover de bekende Mooserwirt zit. Meestal ski ik direct naar de Moos, maar dit keer besloot ik hier eens te gaan lunchen.
Eerlijk is eerlijk deze plek heeft mij positief verrast. De burgers zijn echt goddelijk!
De leukste berghutten in Sankt Christoph
In het nabij gelegen Sankt Christoph liggen twee berghutten waar je sowieso een keer moet gaan lunchen.
Hospiz Alm
De Hospiz Alm, onderdeel van hotel Hospiz, is een begrip in Ski Arlberg. Reserveer een tafel op het balkon tijdens de lunch als je van fine-dining en goede wijnen houdt.
Wil je snel wat eten en toch genieten van de sfeer en de zon? Reserveer dan een tafel beneden op het terras.
Tijdens mijn wintersport naar Sankt Anton in april 2022 ging ik tijdens een lunch op het befaamde balkon in gesprek met de Adi Werner, eigenaar van de Hospiz Alm, over het ontstaan van deze bijzondere plek. Wil je daar meer over weten? Lees dan het artikel: Lunchen bij Hospiz Alm met Ski Arlberg icoon Adi Werner.
Arlberg Thaja
Op loopafstand van de Hospiz Alm ligt de Arlberg Thaja wat een goed aternatief kan zijn wanneer de Hospiz vol zit. Daarnaast is het eten in deze berghut net iets goedkoper in vergelijking met de Hospiz Alm.
Na een dag skiën in Oostenrijk is er natuurlijk niks leuker dan afsluiten in een goede après ski tent. Wist je dat après ski zoals we het vandaag de dag kennen voort komt uit five o’clock afternoon tea, waarvan de eerste plaats vond in Hotel Post in Sankt Anton.
Mooserwirt: de beste après ski van Oostenrijk
De vader van Eugen Scalet, de eigenaar van de iconische Mooserwirt, werkte ooit in dit hotel. Het was mister Douglas, een Australische man, die après ski, zoals we het vandaag de dag kennen, introduceerde bij de Krazy Kanguruh.
Dj Gerhard & de Moos
Pas veel later, in 1989 (mijn geboortejaar) opende mijn lievelingsplek de Mooserwirt zijn deuren. De plek is over heel de wereld bekend en werkt al sinds 1992 met dezelfde formule.
Dagelijks opent de après ski om 15:30 met het nummer The Final Countdown van Europe en sluit het om 20:00 met Thank you for the music van Abba. Tussendoor draait DJ Gerhard de bekendste après-ski hits.
Leuk om te vermelden is dat DJ Gerhard ieder jaar maar vijf nummers verwisseld en dus al jaren zo’n 60 dezelfde après ski nummers draait.
Skigebied Ischgl staat natuurlijk ook bekend om de uitbundige après-ski. Het grote verschil is dat Sankt Anton (ondanks dat het tegen het Lech aan ligt) een heerlijke down-to-earth vibe heeft en Ischgl toch iets meer posh is.
Tip: overnacht in het hotel van de Mooserwirt: Mooser Hotel
In de Mooserwirt sta je in ski-kleding en met ski-schoenen aan waarna je vervolgens pas gaat douchen en omkleden. Mijn voorkeur gaat daarom uit naar Sankt Anton am Arlberg.
Let er wel op dat je alleen de Mooserwirt met ski-schoenen mag betreden. Met ski-schoenen wordt je in het dorp in de restaurant niet toegelaten (met uitzondering van Pizzeria Dolce Vita)
Overnachten in Sankt Anton am Arlberg
Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: overnachten in Sankt Anton am Arlberg is niet goedkoop.
Budget: Cell hostel Sankt Anton
Een goed budget alternatief is overnachten bij Cell Hostel. Je kunt hier met een vrienden of vriendinnen-groep een kamer voor 4 personen boeken of als soloreiziger alleen een bed boeken.
Het hostel ligt een dorp verder, maar voor de deur gaat in de ochtend en in de avond een gratis skibus naar het centrum van Sankt Anton.
Omdat ik wilde weten of ik dit hotel zou kunnen aanraden heb ik hier tijdens een van mijn wintersporttrips overnacht (de foto hierboven is het uitzicht van mijn kamer).
Na deze ervaring kan ik niet anders zeggen dan dat ik dit hostel een perfecte accommodatie vind als je met een klein budget op wintersport naar Sankt Anton wilt.
Wil je hier meer over weten? Lees dan het artikel: The Cell Hostel: betaalbaar overnachten in St. Anton.
Centrale ligging: Alte Post hotel
Echt midden in het dorp, aan de dorpsstraat, op nog geen 5 minuten lopen van de skipiste, ligt het traditionele hotel Alte Post.
Dit hotel is authentiek en precies wat je van een Oostenrijks hotel kan verwachten. Het is wel wat aan de prijzige kant, maar door de ideale ligging een aanrader. Enthousiast geworden? Boek dan een overnachting hier.
Hotel Schwarzer Adler
Iets verderop ligt Hotel Schwarzer Adler, waar ik zelf twee keer verbleef en erg enthousiast over ben. Vooral de deluxe tweepersoonskamers van 40 m² zijn een aanrader: ruim, comfortabel en van alle gemakken voorzien. Het hotel beschikt over een grote spa, een buitenzwembad met ligstoelen, en het personeel is uitzonderlijk vriendelijk.
Het hotel beschikt over een grote spa, een buitenzwembad met ligstoelen, en het personeel is uitzonderlijk vriendelijk.
Parkeren gratis en elektrische auto’s kun je gemakkelijk opladen voor de deur. De piste ligt op slechts 5 minuten wandelen. Een echte aanrader!
Boek een overnachting bij Hotel Schwarzer Adler hier!
Design: Hotel Valluga
In december 2019 verbleef ik een nachtje bij hotel Valluga. Hotel Valluga is een sfeervol design hotel, net iets buiten het centrum. In de ochtend en in de middag rijdt er een gratis ski-bus naar de Nassereinbahn en de Galzigbahn liften.
Je kan hier voor de deur gratis parkeren en er is een spa/wellness centrum.
Overnachten in Sankt Anton am Arlberg te duur? Kies er dan voor om een hotel/appartement te boeken buiten Sankt Anton. Een goed alternatief zijn de dorpen Flirsch en Landeck.
Wintersport Sankt Anton am Arlberg: handig om te weten
Om dit artikel af te sluiten nog even de handigste tips voor een wintersport Sankt Anton op een rij!
Bereikbaarheid
- Sankt Anton am Arlberg ligt op ongeveer 9 uur rijden van Utrecht (880 km)
- Het dichtstbijzijnde vliegveld is Innsbruck. In het winterseizoen (half december tot begin april) vliegt Transavia dagelijks 2x per dag van Amsterdam naar Innsbruck.
- Sankt Anton heeft een eigen treinstation welke op 5 minuten loopafstand van de Galzigbahn skilift ligt. Ik probeerde de treinverbinding Amsterdam naar Innsbruck uit. Lees daar meer over in het artikel: Met de nachttrein naar Oostenrijk op wintersport.
Skipistes
- Het is mogelijk om met de Valugga II lift naar de top van de Valugga (op 2811 meter) te gaan. Vanaf het top-station gaat geen piste naar beneden. Je kunt hier dus alleen maar off-piste skiën. Let op: je mag hier alleen off-piste skien met een gids en zonder gids mag je daarom ook je ski’s niet meenemen naar boven.
- Op 2.645 meter hoogte, boven de Riffelbahn-II-liften loopt de enige winter via Ferrate van Tirol. Deze Via Ferrata is perfect voor ski touring fans (en dus alleen geschikt voor de vergevorderde skiër).
- Aan de overkant van het bekende skigebied gedeelte van Sankt Anton ligt Rendl. Dit is een kleiner skigebied en ideaal als je even de rust op wilt zoeken.
- Houd er rekening mee dat de enige dalafdaling richting St. Anton vanuit de Galzigbahn kant via een stevige zwarte piste (nr52.) gaat. Er is wel een blauwe piste (nr.55), maar deze is regelmatig dicht vanwege lawinegevaar. Aan het einde van de dag kan de zwarte nr.52 piste ijzig en vol met boekels zijn, neem bij twijfel de gondel naar beneden.
Restaurants
- Ga een avond eten bij The Museum Restaurant in Sankt Anton. Je eet hier traditioneel Oosterijks in een museum. Let op: met skischoenen kom je hier niet binnen.
- De lekkerste pizza’s in Sankt Anton eet je in het dorp bij Anthony’s.
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook, Instagram en TikTok.
Eén reactie
Ohhh Sankt Anton, ik ben hier zelf ook een paar jaar geleden geweest en zo’n top tijd gehad. Vooral in de Mooserwirt, haha!