Authentieke plekken in Ski Arlberg die je wilt bezoeken

Wie mij kent weet dat ik dol ben op après-ski en dat het ieder wintersportseizoen voor mij ook weer een feestje is om naar Sankt Anton am Arlberg te gaan. Een avond in de Mooserwirt is, hoe je het wendt of keert, goud waard! Geen enkele après-ski plek kan op tegen deze iconische tent.

Doordat ik altijd maar gefocust ben op die legendarische tent (confession) zag ik eigenlijk nooit meer van het gebied Ski Arlberg. Maar tijdens de wintersport naar Lech en Sankt Anton (april 2022) komt daar verandering in wanneer ik een bezoek breng aan verschillende ondernemingen die bepalend zijn geweest voor de geschiedenis van Ski Arlberg.

 Hotel Post – Lech Am Arlberg

De eerste onderneming die ik bezoek is Hotel Post oftewel het oudste en meest iconische hotel van Lech am Arlberg. In 1937 werd dit hotel geopend door Irma en Erich Moosbrugger en in de begin periode was Gasthof Post niet meer dan een boerderij met twintig bedden en een kleine winkel (met postkantoor). Het duurde toen ook nog zo’n 25 jaar dat de Nederlandse Koninklijke familie hotel Gasthof Post koos als vaste verblijfplaats voor hun wintersport.

Het oudste hotel van Lech am Arlberg

Om te begrijpen waarom Hotel Post zoveel impact heeft gemaakt op Lech Arlberg moeten we even terug naar begin jaren ’30. Irma Skardarasy was fotografe en haar familie bezat maar liefst drie verschillende hotels (Vanaf 1931 hotel Flexen in Zürs en later ook Hotel Lorünser en Zürserhof) in Zürs.

Het oudste hotel van Lech am Arlberg Gasthof Post

Zürs, waar in 1937 ook de eerste skilift werd geopend, was het wintersportgebied. De familie van Irma keek daarom ook wat vreemd op toen ze samen met skileraar Erich Moosbrugger besloot een oud postkantoor in Lech (waar toentertijd dus nog niks te doen was) op te kopen.

Toevluchtsoord voor de Nederlandse Koninklijke familie

Prinses Juliana en Prins Bernhard kozen altijd voor het wintersport dorp Sankt Anton. Het was Erich Moosbrugger die Prins Bernhard, tijdens een skitocht, inspirerende om ook eens naar Lech te komen. Berhard en Erich bleken dezelfde hobby’s te hebben; skiën en jagen.

Nederlandse Koninklijke familie Gasthof Post

Dit contact, in 1959, monde uiteindelijk uit in een band tussen de Oranjes en de familie Moosbrugger, die overging van generatie op generatie en vandaag de dag nog steeds in tact is.

Tijdens mijn verblijf in Lech Am Arlberg word ik uitgenodigd om langs te komen bij Hotel Post. Het hotel ligt midden in het dorp en wordt gekenmerkt door haar roze gevel en verschillende beschilderingen. Bij aankomst ontmoet ik Helen (PR/Marketing Hotel Post) die mij van alles vertelt over de geschiedenis.

Traditionele Lechtaler Nusstorte

En als ik hier nu toch ben, dan moet ik volgens haar echt de traditionele Lechtaler Nusstorte proeven. Uiteraard sla ik dat aanbod niet af. Het recept van de Lechtaler Nusstorte komt vanuit de Lechtal vallei, op zo’n 40km afstand van Lech, en is een traditioneel gebakje uit de regio.

Traditionele Lechtaler Nusstorte Ski Arlberg regio

Je kan het bestellen in de hele regio, maar volgen Helen steekt het team van Post er wel heel veel liefde en aandacht in. Naast dat de manier van serveren door een ringetje te halen is ( de decoratie – het groene lintje met logo- en het bordje) smaakt het gebakje verrukkelijk. Aanrader dus.

Na genoten te hebben van zo’n heerlijk gebakje krijg ik nog een kleine rondleiding door het hotel. Ondanks dat het hotel al meerdere keren is uitgebreid en verbouwd, oa. door de huidige eigenaren Florian en zijn vrouw Sandra die in 1999 het hotel overnamen, is de inrichting nog steeds traditioneel en authentiek.

Kaiserlich und königlich in de Kutscherstube

Hotel Post heeft vier verschillende restaurants en vooral de oude details vind ik fantastisch.

Zo hangt er in The Kutscherstube, ook wel the Guesthouse van het hotel genoemd, nog een bord van het postkantoor uit de Austrian Hungarian Empire tijd. K + K staat voor kaiserlich und königlich en verwijst naar het feit dat het staatshoofd van Oostenrijk-Hongarije, zowel keizer van Oostenrijk als koning van Hongarije was.

Die Grande Dame Kristl Moosbrugge

Als we even later in de living room area aankomen tref ik Kristl Moosbrugger. In 1964 trouwde zij met Franz Moosbrugger en werd ze de manager van het hotel. Samen maakten ze van Post Lech een van de beste hotels van Europa. In 1988 stierf haar man Franz, een gepassioneerd bergklimmer, plotseling aan hoogteziekte in de Himalaya.

Lees ook:  Drie dagen zomer skiën in Ischgl
Die Grande Dame Kristl Moosbrugge geschiedenis Lech / Ski Arlberg

Ondanks het grote verdriet en een paar slechte zomers zette ze Post Lech voort. Inmiddels heeft ze het stokje overgedragen, maar blijft ze betrokken bij belangrijke beslissingen. Het voelt voor mij als een grote eer om deze sterke vrouw te mogen ontmoeten.

Wanneer ik gaar tref is ze uiterst vriendelijk en als ik haar vraag of we samen een foto kunnen maken wil ze dat graag doen voor het gewijde die zij zelf heeft geschoten, in 1993 tijdens de Koninklijke jacht rondom Paleis het Loo.

Museum Lech

Net buiten het centrum van Lech ligt Museum Lech. En ondanks dat ik mij zo kan voorstellen dat je alleen maar wilt skiën als je op wintersport naar Lech gaat raad ik toch aan een bezoek te brengen aan dit museum. Museum Lech ook wel Huber-Hus genoemd is gevestigd in een Walserhuis (huis dat grotendeels van hout is gebouwd door Walsers in de Middeleeuwen).

Wintersport lech / Ski Arlberg Museum Lech

In dit museum kom je meer te weten over de geschiedenis van Lech Zürs, de regio Arlberg en het oude huis. Daarnaast is er ieder seizoen een wisselende tentoonstelling te bekijken. Tijdens mijn bezoek wordt ik rondgeleid door de enthousiast Monika.

Tot april 2023 staat de wisselende tentoonstelling in het teken van de cultuurgeschiedenis van de skimode ( in samenwerking met het 100-jarig jubileum van Sporthaus Strolz). Lech heeft zich door de jaren heen samen met St. Moritz en Charmonix gepositioneerd als een luxe bestemming in de Alpen en dat is ook aan de kleding te zien.

Museum Lech - FRESH - 100 jaar skikleding trends

Een bezoek brengen aan deze tentoonstelling kan het hele winterseizoen. Het museum is van donderdag tot en met zondag tussen 15:00 -18:00 geopend. De hoogte van de entreeprijs bepaal je zelf en met jouw donatie steun je het werk van het Lech museum.

The Museum Restaurant St. Anton

Zo’n 25 minuten verderop, in Sankt Anton am Arlberg, ligt The Museum Restaurant. In 1912 werd The Museum Restaurant, als Arlberg-Kandahar Haus gebouwd door de Duitse industrieel Bernhard Trier en na verschillende eigendomswisselingen verwierven de gemeente St. Anton en de VVV het huis. Hierdoor kom in 1978 de lang gekoerde droom om een museum in een restaurant te bouwen eindelijk in vervulling gaan.

Op de vierde dag van mijn Ski Arlberg trip word ik samen met mijn vader uitgenodigd om te komen dineren in dit traditionele restaurant. Het restaurant ligt net iets boven het dorp, op steenworp afstand van Mooserwirt, en is te bereiken met de auto. Ondanks de korte afstand tot deze iconische tent is het zeker niet de bedoeling om met skischoenen naar het restaurant te gaan. Advies: ga eerst douchen en omkleden voordat je het restaurant betreed.

Als we binnen komen worden we vriendelijk begroot door Patricia Hoffman, die samen met haar man Manuel vanaf 2015 The Museum Restaurant runt. Leuk feitje: tijdens een gesprek met Patricia kom ik erachter dat ze het nichtje is van de Mooserwirt eigenaar Eugen Scalet.

Traditioneel restaurant in Sankt Anton

Het restaurant bevindt zich in de lagere kamers en in de schouwzaal, de studeerkamer, de woonboerderij, de pianokamer en de bibliotheek komt de historie van de woning nog helemaal terug. Wij nemen achterin plaats en als ik aanschuif valt mij meteen het tafellaken met een borduursel van skiërs erin op. Je kan mij voor gek voor klaren, maar ik ben echt dol op dit soort kleine details.

Volgens de ober is de lammrucken een specialiteit van het huis. Mijn vader en ik zijn beide geen groots fan van lamsvlees, maar ik besluit toch de gok te wagen en hier heb ik zeker geen spijt van. Het vlees is heerlijk mals en de saus is zeer smaakvol. Een enorme aanrader dus.

Samen met mijn vader ben ik heerlijk aan het tafelen en het loopt al tegen achten. We kunnen natuurlijk niet het museum restaurant verlaten zonder een bezoek te hebben gebracht aan het museum. Maar dan verschijnt Patricia aan onze tafel die ons vertelt dat we rustig kunnen genieten en ook na sluitingstijd wel even een kijkje kunnen nemen. Wat fijn!

Lees ook:  Wintersport Stubaital: Schlick 2000 en Stubaier Gletscher

Museum ter ere van skipioniers en skihelden

Na het diner wandelde we rustig richting de eerste verdieping van het huis waar maar liefst vier kamers zijn ingericht ter ere van de bekendste skipioniers en skihelden van Sankt Anton. Interessant om te weten is dat de eerste bewoners van dit huis, Bernhard Trier, wordt beschouwd als een grote sponsor van de Arlberg-skipionier Hannes Schneider. In deze historische kamers werd Schneider aangemoedigd om zijn skitechniek over de hele wereld te verspreiden.

Bruderschaft St. Christoph

Overal waar je kijkt kom je e het wapen van de bruderschaft St. Christoph tegen en zo ook in dit museum. Dit is niet vreemd, want vandaag de dag heeft deze liefdadigheidsverninging meer dan 25.000 leden.

Dit verhaal begon rond 1300 bij Heinrich Findelkind, een varkenshouder aan de Arlberg die opmerkte dat veel mensen die de Arlbergpass probeerde over te steken het leven lieten. Om dit te voorkomen bouwde hij in 1386 een herberg aan de Arlbergpass, op de plek waar nu het huidige Arlberg Hospiz hotel te vinden is. Hier vonden mensen die de oversteek maakte onderdak.

Geschiedenis Ski Arlberg  Bruderschaft St. Christoph

Als boodschapper van de Christelijke naastenliefde ontving Heinrich van paus Bonifatius het recht om de Broederschap van St. Christoph te stichten. De drie rode kruisen op een witte achtergrond symboliseren de Christelijke deugden Geloof – Hoop – Liefde.

Ski Club Arlberg

Wist je dat de oudste skiclub van de Alpen opgericht is in de Arlberg regio. De Ski Club Arlberg (3 januari 1903) telt inmiddels meer dan 8500 leden uit 55 verschillende landen en uiteraard was Bernhard Trier, aan het begin van de 20e eeuw, lid was van deze club.

Geschiedenis Ski Club Arlberg 1901 Ski Arlberg / Sankt Anton

Maar er is natuurlijk meer te zien in het museum en geloof mij je bent minimaal een uurtje zoet.

Hannes Schneider en Rudolf Gomperz

Zo ligt in de andere kamers de focus op de twee pioniers van de wintersport: Hannes Schneider en Rudolf Gomperz. Zij waren het die in het interbellum (periode tussen de eerste en tweede wereldoorlog) innovatieve ski- en lestechnieken ontwikkelden en worden gezien als de uitvinders van het moderne wintertoerisme.

De carrière van Hannes Schneider begon op 13-jarige leeftijd toen hij zijn eerste ski’s kreeg. Hij ontwikkelde een nieuwe downhill-techniek, werkte op 17-jarige leeftijd als eerste vaste skileraar in de regio en richtte in december 1921 de eerste skischool op in St. Anton am Arlberg. Later maakte hij naam als auteur en acteur.

Sennhütte – SENNsationell

De laatste onderneming is de Sennhütte, waar we op de vertrekdag onze lunch hebben. Wij hebben geen idee wat ons te wachten staat tot dat we Tanja Senn, de eigenaresse, ontmoeten.

Waar iedereen in de regio wijnsommelier is besloot zij het totaal anders te doen. Ze werd schnapssommelier en in haar Sennhütte serveert ze maar liefst 13 verschillende schnaps.

Arle schnaps

De meest bijzondere van het stel is de Arle schnaps die gebrouwen wordt van de arlen. De arlen is een den die alleen groeit in het Arlberg gebied en is tevens de naamgever van de Arlberg. Want voor diegene die het nog niet weet: de Arlberg verwijst niet naar een enkele berg, maar naar een regio waar deze den groeit. De schnaps smaakt naar meer, maar omdat we vandaag huiswaarts gaan besluiten we het bij een schnaps te laten.

Tijdens het gesprek vertelt Tanja dat ze dol is op kruiden en bloemen en dat ze in de zomer onder andere kruidenwandelingen organiseert. Daarnaast worden de kruiden en bloemen van SENNsationell gebuikt in de zomerkeuken. Ze zijn niet alleen decoratief maar ook gezond! Als ik in de auto terug naar Nederland zet besef ik mij een ding maar al te goed: ooit moet ik een keer in de zomer naar Ski Arlberg.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook,  Instagram en TikTok.

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Chloë Sterk

Chloe (32) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in een knusse studio Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.