Met de nachttrein naar Oostenrijk op wintersport

‘Als je met de nachttrein naar Oostenrijk op wintersport gaat, dan heb je het gevoel alsof de Oostenrijkse bergen in je achtertuin liggen’ is wat een vriend van mij zegt nadat hij spontaan een lang weekend is gaan skiën en met de nachttrein van Amsterdam naar Oostenrijk is gereisd.

Als ik een paar maanden later wordt uitgenodigd om Stubai te komen verkennen, een gebied op zo’n 20 minuten rijden van Innsbruck, besluit ik eens te gaan onderzoeken of die vriend gelijk heeft. Want hoe is het eigenlijk om met de nachttrein naar Oostenrijk op wintersport te gaan?

Directe wintersporttrein naar Innsbruck vanaf Amsterdam Centraal

Het wintersport nachttrein avontuur begint voor ons op een dinsdag in maart. De nachttrein, die dagelijks direct van Amsterdam Centraal naar Innsbruck rijdt vertrekt om 19:00. Op het bord zie ik dat de nachttrein naar Oostenrijk in Nederland ook stopt op de stations Utrecht Centraal (19:28) en Den Bosch (20:07).

Hierna rijdt de nachttrein in een ruk door naar Keulen, en stopt vervolgens nog in Bonn, Koblenz, Mainz, Frankfurt (vliegveld en station), Würzburg, Neurenberg, Augsburg, München, Rosenheim, Kufstein, Wörgl, Jenbach en Innsbruck.

Met de nachttrein naar Oostenrijk op wintersport

Omdat de nachttrein naar Oostenrijk pas zo laat vertrekt heb ik nog de hele dag kunnen werken. Op het station stuur ik er nog een paar mails uit en dan kan de laptop dicht. De wintersportvakantie naar Oostenrijk is begonnen!

Coupes in de nachttrein naar Oostenrijk

De nachttrein naar Oostenrijk heeft verschillende coupes en ik moet eerlijk toegeven dat zowel tijdens de treinreis als na de treinreis nogal wat onduidelijkheid is wat nou precies wat is. Uiteindelijk blijkt dat er slaap, zit en dames-coupés te boeken zijn.

Slaapcoupé 

Voor ons is er een comfort slaapcoupé geboekt. Deze slaapcoupé is bij aankomst ingericht als een zitcoupé met drie stoelen en wordt later omgebouwd. De coupé is klein, maar wel van alle gemakken voorzien. Zo zit er in de kast een wastafel verstopt en vind ik in het welkomstpakket zelfs pantoffels en een handdoek. En als we nog maar net ingestapt zijn komt de conducteur al aan met een welkomstdrankje. Wat een feest!

soorten coupes in de nachttrein naar Oostenrijk

De gemeenschappelijke douche is te vinden op de gang (zelf geen gebruik van gemaakt, maar zag er schoon uit). Wil je graag een eigen douche in jouw slaapcoupé dan kun je een slaapcoupé deluxe boeken. In de OBB nightjet zitten drie van dit soort slaapcoupés en je betaalt hiervoor een meertarief.

Boek hier een ticket voor een slaapcoupé

Zitcoupé

We zijn nog maar net ingestapt als we een gezellige groep, die ook op wintersport gaan, ontmoeten. Zij hebben een 6-persoons zitcoupé geboekt. De stoelen in deze zitcoupé zijn vergelijkbaar met vliegligstoelen, al kun je deze wel openschuiven, zodat je net iets fijner kan liggen in de nacht.

De zitcoupé is basic en tijdens de reis besluiten daarom drie van de vijf jongens een extra slaapcoupé te boeken zodat ze net iets meer ruimte hebben. Zelf raad ik niet aan om op zo’n lange reis een zitcoupe te boeken.

Damescoupé 

Als ik een paar uur later verder op onderzoek ga blijkt dat er ook nog een damescoupé in de nachttrein naar Oostenrijk zit. Deze coupé is, je raad het vast al, alleen maar te boeken voor alleenreizenden vrouwen.

Lees ook:  Op wintersport naar Pure Resort in Warth - Schröcken am Arlberg.

Wil je een damescoupe boeken? Kies dan bij het boeken voor de optie ‘damescoupé’ in de categorie ligrijtuig of neem contact op met de ÖBB klantenservice.

Restaurant in de nachttrein

Ik hoor je denken; hoe zit het met eten en drinken in de nachttrein, is er een restaurant aanwezig? Waar er in de ICE een rijtuig is ingericht als bar is dat helaas in de Nightjet niet het geval.

Maar, dit betekent niet dat er niks te eten en drinken te krijgen is. In alle coupes ligt een menukaart (in verschillende talen) en bij de conducteur, die geregeld langs komt, kan je het een en ander bestellen.

Restaurant in de nachttrein eten en drinken naar Oostenrijk

Let er op dat ze zowel in Duitsland als Oostenrijk niet dol zijn op pinnen. Cashgeld op zak hebben kan dus heel handig zijn. Tijdens onze wintersport vakantie was daarbij ook nog eens de pinautomaat kapot, waardoor meerdere reizigers niks konden bestellen. Houd hier dus rekening mee!

Ontbijt en wekdienst 

Boek je een slaap of ligcoupe dan zit het ontbijt inbegrepen. Praktisch gezien betekent dit dat je in de avond invult wat je die dag erna wilt ontbijten. Je gewenste ontbijt wordt de volgende ochtend, net na het wekken (ja je wordt dus gewekt, zodat je niet opeens wakker wordt bij het verkeerde station), naar jouw coupé gebracht.

Restaurant in de nachttrein eten en drinken naar Oostenrijk

Hierboven een foto van mijn ontbijtje. Niet enorm bijzonder, maar geloof mij, het is toch wel lekker om een beetje rustig wakker te worden met een koffietje en een broodje.

Nachttrein ticketprijzen voor de Nightjet

‘Wat kost een ticket voor de nachttrein van Amsterdam Centraal naar Innsbruck’ is een van meest gestelde vragen tijdens mijn wintersport trip. Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen; de kosten van een treinticket variëren enorm. En hoe korter je voor je wintersport naar Oostenrijk boekt, hoe hoger de prijs is (wat logisch is).

Goedkoop met de trein naar Oostenrijk

Wil je goedkoop met de trein naar Oostenrijk boek dan op tijd en daarbij is de meest voordelige optie een zitplek. Boek je ver van te voren dan moet je net geluk hebben als je een ticket voor het voordeligste tarief van 29,95 euro kan scoren. Met deze prijs wordt ook geadverteerd, maar over het algemeen betaal je voor een zitplek in de nachttrein tussen de 69 en 80 euro.

De trein ticketprijs voor een ligcoupé (een ligcoupé is te zien op de foto in het stukje over de damescoupé) is +/- 30 euro duurder en een slaapcoupé is +/-60 euro duurder. Gemiddeld ligt de prijs voor een slaapcoupé (zoals je hieronder ziet met twee bedden) tussen de 169 en 230 euro per persoon voor een enkele reis.

Goedkoop met de trein naar Oostenrijk kosten van een ticket voor wintersport

Dit lijkt prijzig (vooral met de spotprijzen van vliegtickets tegenwoordig), maar besef wel dat je niet extra hoeft te betalen voor het meenemen van een grote koffer (of eventueel twee koffers), ski’s en skischoenen. Voor een luxe slaapcoupé met eigen badkamer betaal +/- 50 euro bovenop de normale slaapcoupé prijs.

Lees ook:  Adler Resort: luxe aparthotel direct aan piste van Hinterglemm

Boek hier een ticket voor de nachttrein naar Oostenrijk.

Met de nachttrein op wintersport: mijn ervaring

Met de nachttrein naar Oostenrijk op wintersport is een groot avontuur, maar het is wel handig als je dat avontuur goed voorbereid. Zelf ben ik niet zo van de voorbereidingen, maar eerlijk is eerlijk aan de tips die ik je nu ga geven had ik zeker wat gehad.

Handige tips

  • Er is niet veel ruimte in de slaapcoupé, dus reizen met een grote grote koffer is niet enorm praktisch. Reis je, net als ik, toch met een grote koffer zorg er dan voor dat je voor de nacht een apart tasje maakt. Dan hoef je niet midden in het gangpad je hele koffer overhoop te gooien.
  • Je kan, zoals ik hierboven al schreef, het een en ander bestellen, maar het is best wel fijn om wat lekkere dingen zoals chipjes en dergelijke, mee te nemen.
  • Wij hadden de pech dat tijdens een deel van de reis de stopcontacten niet werkten. Gelukkig had ik een powerbank mee. Vooral omdat de stroom tijdens onze rit niet werkte raad ik jou ook aan een powerbank in je koffer te gooien.

Nadelen

  • Het enige nadeel is de tijd. Hoe je het ook wendt of keert; op wintersport gaan met het vliegtuig gaat gewoon veel sneller dan op wintersport gaan met de trein.

Voordelen

  • Grootste voordeel is natuurlijk de unieke ervaring, wie wil nou niet een keer in de trein slapen en wakker worden met uitzicht op de Alpen?
  • Met de nachttrein naar Oostenrijk op wintersport gaan is, niet heel onbelangrijk, veel milieuvriendelijker in vergelijking met het vliegtuig.
  • Een ander groot voordeel is dat je vakantie meteen begint tijdens het instappen. Je hoeft niet gestresst eerder naar het vliegveld of constant op te letten, zoals je vast wel kent van wanneer je met de auto op wintersport gaat. Pak je de Nightjet dan stap je om 19:00 uur en begint in principe je vakantie meteen. Dit is vooral als je kinderen hebt heel erg fijn. Zij kunnen gewoon lekker rondlopen, je kan een spelletje doen met de kids voordat ze gaan slapen en als jullie wakker worden is het nog maar heel even tot de wintersport kan beginnen. Ideaal dus!
  • Als laatste voordel is een tripje met de Nightjet echt heel gezelliger!
Goedkoop met de trein naar Oostenrijk kosten van een ticket voor wintersport

En op die gezelligheid, daar wil ik nog even op door gaan. Wij stapten namelijk in de nachttrein naar Oostenrijk en maakten meteen ‘interrail vrienden’, die ons inspireerden om na onze Stubai trip, nog een paar dagen Sank Anton te boeken.

Enthousiast geworden over met de nachttrein naar Oostenrijk op wintersport gaan? Boek dan je ticket hier!

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Chloë Sterk

Chloe (32) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in een knusse studio Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.