Lunchen bij Hospiz Alm met Ski Arlberg icoon Adi Werner

Wie op wintersport naar Sankt Anton en/of Lech am Arlberg gaat kan niet om de Hospiz Alm in St. Christoph am Arlberg heen. Deze iconische alm is tussen december en april de place to be en als je wilt lunchen op het befaamde balkon van de alm moet je tijdig reserveren.

De ligging tussen de bergen is uniek, maar wat deze alm vooral bijzonder maakt is de inmiddels 86-jarige eigenaar Adi Werner die er in 1978 in slaagde bekende wijnhuizen als Hâut-Marbuzet in Bordeaux te overtuigen om grote flessen wijn te vullen.

Wijnkoning van de Arlberg

Hier, in Bordeaux, was het ook waar zijn idee geboren werd om de wijnkoning van de Arlberg te worden en de Arlberg Hospiz Hotel en zijn Hospiz Alm internationaal op de kaart te zetten.

Adi Werner, icon Ski Arlberg - Hospiz Alm
© Thomas Schauer

En dat is gelukt, want vandaag de dag vind je de grootste privécollectie grote bordeaux flessen in de kelders van de Hospiz.

Grootste privécollectie bordeaux wijnflessen ter wereld

Er staan maar liefst 10.000 flessen in de formaten magnum (1,5 liter) tot melchior (18 liter), wat de wijncollectie uniek maakt in de wereld. Overigens liggen de 60 jaar oude wijnjuwelen opgeslagen in de stenen kelder die ooit in 1386 door Heinrich, de oprichter van Broederschap van St. Christopher, gebouwd werd.

Je begrijpt het al, deze alm is veel meer dan een standaard piste restaurant. Deze plek adement geschiedenis en tijdens mijn wintersport naar Sankt Anton kreeg ik de kans om Adi te spreken. Want hoe begon hij ooit dit avontuur en wat maakt volgens hem deze plek zo uniek?

Leukste plekken in Ski Arlberg - Hospiz Alm
Leukste plekken in Ski Arlberg - Hospiz Alm

Het is rond de klok van half 12 als we aankomen skiën bij de Hospiz Alm. Het is nog rustig en net voor de zogeheten stilte voor de storm ga ik de iconische Adi Werner ontmoeten. Omdat het nogal onduidelijk is wat er nou precies gaat gebeuren probeer ik de controle zo veel mogelijk los te laten. Loslaten en gewoon zien hoe het loopt levert immers vaak de mooiste momenten en verhalen op.

Hospiz Alm in St. Christoph am Arlberg

Lopend met onze skischoenen over het beneden terras spot ik onze namen op een reserveringskaartje. ‘Zullen we gewoon hier even wachten dan maar’. Mijn vader knikt en bestelt meteen twee kopjes koffie. Ondanks dat ik mij voorgenomen heb om alles deze middag op mij af te laten komen kan ik het niet laten om na een minuut of vijf toch maar eens naar binnen te gaan.

Lees ook:  Drie dagen zomer skiën in Ischgl

Eenmaal binnen tref ik Adi. ‘Met wie ben je hier? Je vriend?’ vraagt hij terwijl we naar buiten wandelen. Als hij bij onze tafel ontdekt dat ik met mijn vader op pad ben lacht hij vriendelijk. ‘Neem je spullen mee, we gaan boven lunchen. Het aspergeseizoen is begonnen en die moet je proeven’.

Leukste plekken in Ski Arlberg - Hospiz Alm
Leukste plekken in Ski Arlberg - Hospiz Alm

Boven aan tafel is het eerste wat gebeurt, je raad het vast al, wijn bestellen. Adi adviseert de Grüner Veltliner Federspiel Peunt uit 2021 van Weingut Johann Donabaum. Wanneer de wijn rijkelijk vloeit begint Adi te vertellen over het ontstaan van de Hospiz Alm.

Bruderschaft St. Christoph

Het nabijgelegen hotel was al jaren bekend vanwege de Bruderschaft St. Christoph. De schoonvader van Adi, Arnold Ganahl, was namelijk diegene die in 1962, die bruderschaft oprichtte. Twee jaar later ontmoette Adi zijn dochter Gerda in het hotel waar hij werkte in San Francisco. Al gauw won hij het vertrouwen van de familie en door middel van een handgeschreven brief vroeg Arnold of hij kon komen werken in zijn hotel in de Arlberg.

De bouw van de Hospiz Alm

Pas twintig jaar later, in 1988, raakte Adi door de Lürzer Alm in Obertauern geïnspireerd om op zijn net aangekochte stuk land iets soortgelijks te beginnen. Voor de bouw had hij 25 miljoen schillingen nodig, maar door zijn grote enthousiasme en oog voor perfectie viel het allemaal iets hoger uit dan verwacht. De alm opende op 18 december 1988 met een schuld van 56 miljoen schillingen.

Leukste plekken in Ski Arlberg - Hospiz Alm

Waar hij vol in had gezet op de avonden, bleken die een flop te zijn. Maar wonder boven wonder waren de lunches een enorm succes. Daarnaast was er vraag naar wijn, goede wijn. Ondanks de grote schuld was opgeven geen optie en waar verdien je als restauranthouder een lekker centje aan? Juist ja wijn!

Vintage wijnen op het exclusieve balkon

Samen met zijn chef reed hij naar Bordeaux – waar hij inmiddels al 82 keer is geweest – en slaagde hij erin om Hâut-Marbuzet in Bordeaux te overtuigen om zes grote flessen voor hem te vullen. Geduld is een schone zaak, is niet voor niets wat ze zeggen, want uiteindelijk duurde het nog zo’n 5 jaar om alle schuld weg te werken.

Leukste plekken in Ski Arlberg - Hospiz Alm

Wanneer het hoofdgerecht, verse asperges op klassieke wijze, wordt geserveerd vertelt Adi mij dat met de komst van de vintage wijnen het idee van een exclusief balkon ontstond. Waar gasten beneden na een schnitzel of een pizza weer op de latten staan komen de gasten op het balkon echt uitgebreid lunchen. Hier zitten gasten al snel zo’n 2 a 3 uur om te genieten van een culinaire lunch en goede wijnen.

Lees ook:  Adler Resort: luxe aparthotel direct aan piste van Hinterglemm

Om even in de cijfers te treden: tussen december en april zet de Hospiz Alm zo’n 80 miljoen om. Iedere dag genieten zo’n 1400 gasten van de alm, waarvan er 1200 komen voor lunch en 200 voor diner. En geloof het of niet, maar de helft van die enorme omzet, komt van gemiddeld zo’n 90 gasten die zich dagelijks op het balkon vermaken. Een ding is zeker dat exclusieve balkon was absoluut geen slechte investering.

Leukste plekken in Ski Arlberg - Hospiz Alm

‘Je zit hier toch fantastisch, dit uitzicht heeft toch geen verandering nodig’ zegt Adi als ik hem vraag over de toekomst van de alm. Ik lach en neem een hap van mijn dessert.

Even later komt hij toch nog terug op mijn vraag. ‘Wellicht heeft de keuken wel een opknapbeurt nodig, dat zou een goede investering zijn’. Maar verder wilt hij de alm zo laten als het is.

En heel eerlijk dat snap ik wel. De Hospiz Alm is een heerlijke plek en ieder die naar Ski Arlberg gaat, of het nou voor een wintersport in Sankt Anton, of wintersport in Lech am Arlberg is, kan ik adviseren om ten minste een middag hier te gaan lunchen. En is er geen plek op het balkon, dan is een schnitzel beneden op het terras net zo prima.

Leukste plekken in Ski Arlberg - Hospiz Alm

Een tip die ik je wel nog mee geef is dat als je in Sankt Anton verblijft de laatste lift maar tot een bepaalde tijd loopt (afhankelijk van het seizoen). En weetje, als je die lift dan mist, is er altijd nog de gratis skibus die je met liefde weer terug brengt. Geloof mij thuiskomen doe je altijd!

Lees ook over dit skigebied:

Authentieke plekken in Ski Arlberg die je wilt bezoeken

Ski Arlberg: mooiste skitocht vanaf Lech in het voorjaar

SEVERIN*S – the Alpine Retreat in Lech am Arlberg

The Cell Hostel: betaalbaar overnachten in St. Anton

Sankt Anton am Alberg: uitdagende pistes en de beste après ski

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook,  Instagram en TikTok.

Chloë Sterk

Chloe (34) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt enorm van reizen en wil op een gegeven moment naar Spanje verhuizen. Op dit moment woont ze nog in een knusse studio in Amsterdam en probeert daar een gezonde balans in de welbekende rat race te vinden.

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.