Amsterdam: 10x leukste terrassen in De Baarsjes met zon

Wanneer de eerste zonnestralen doorkomen wil ’tout Amsterdam’ naar het terras. We komen uit onze winterslaap en zijn klaar om te stralen als een zonnetje. Maar welk terras heeft zon als je wilt ontbijten, waar kun je niet zonder zonnebril lunchen of borrelen en misschien wel de meest belangrijke vraag; wat is het terras met de meeste zonuren? In deze reeks delen wij, de beste terrassen in de zon in Amsterdam. De artikelen zijn opgedeeld per wijk en daarbij proberen we niet alleen maar die ‘hippe tentjes’, maar juist de verborgen parels, met jullie te delen. 

De Baarsjes, in de jaren ’80 kenmerkend als buitenwijk met veel bebouwing in vervallen toestand en alles behalve hip en happening. Daar kwam verandering in toen diverse woningen werden opgeknapt en hiermee ook verschillende leuke cafeetjes en restaurants zich vestigden in de Baarsjes. In 10 jaar tijd groeide de wijk uit tot een van de leukste, multiculturele, buurten van Amsterdam. Zelf woonachtig in Oud-West kom ik met regelmaat in De Baarsjes en heb ik zo mijn favoriete plekjes en terrassen in de zon.

Ontbijten en koffie op een zonnig terras in de Baarsjes

De zon schijnt en je wilt een koffietje doen, of ontbijten, op een zonnig terras in De Baarsjes. Zelfs als het nog fris is in de wintermaanden is het mogelijk. Hieronder twee tips waar je het gehele jaar door in de ochtend zon hebt.

Pink’s Bakery

Hoog op nummer een, met een inimini terrasje in de zon, staat Pinks’ Bakery. Pink’s Bakery is de verborgen parel wat betreft beste bakkers in Amsterdam. Je eet hier de lekkerste amandelcroissants, koopt hier nog voor een schapelijke prijs vers brood en, als klap op de vuurpijl, hebben ze buiten twee heerlijke tafels in de zon.

beste bakker Amsterdam West - Pink's Bakery

Dit is voor mij de plek waar ik op zaterdag mijn brood haal en mijzelf vervolgens trakteer op een koffietje, krantje en uiteraard een amandelcroissant in de zon. Wat wil een mens nog meer?

Pink’s Bakery – Postjesweg 86a – geopend van dinsdag tot en met zaterdag tussen 08:00 en 17:00

Mundi

Iets verderop zit het in 2021 geopende Mundi welke wordt gerund door Benten Wijnen en zijn vrouw Lila Felperlaan (bekend van Chez Mine). Mundi, wat letterlijk vertaald uit het Latijn werelden betekent, refereert naar de diverse wijk, De Baarsjes.

Deze spot heeft geen groot terras, maar de houten bankjes voor Mundi staat de hele dag in de zon. Ga hierheen voor koffie en iets lekkers. De plek is overigens ook ideaal als je wilt werken. Leuk weetje is dat de lekkernijen van Mundi worden gebakken bij Pink’s Bakery.

Mundi – Postjesweg 98 – iedere dag geopend tussen 09:00 en 16:00

Lunchen met de zon op je bol in De Baarsjes

Zin om te lunchen in De Baarsjes, terwijl je geniet van het zonnetje op je bol? Dan zit je wat mij betreft goed op het terras bij de onderstaande restaurantjes.

Iets Aparts

Een verborgen parel in De Baarsjes is Iets Aparts welke te vinden is aan het einde van de Postjesweg, op de hoek van de Orteliusstraat. Het is een klein familiebedrijfje met eerlijke gerechten voor een eerlijk prijsjes waarbij de meeste gerechten ook nog eens huisgemaakt zijn.

local lunchen in de zon De Baarsjes Amsterdam - Iets Aparts

Als je niet zou weten dat deze parel hier zit dan zou je er wellicht voorbij fietsen. Sla hem dus zeker op voor wanneer je opzoek bent naar een zonnig lunch plekje in De Baarsjes.

Iets Aparts – Postjesweg 122-H – geopend van woensdag tot en met zondag tussen 11:00 en 16:00

BARTACK

De buren van Iets Aparts zijn BARTACK. Met regelmaat spreek ik hier af voor een koffie meeting in het zonnetje. Je zit hier namelijk uit de wind (ideaal als het nog fris is in de wintermaanden) op een rustige plek.

Lees ook:  FC Hyena: bioscoop, restaurant & wijnbar in Amsterdam Noord

BARTACK heeft een all-day menu wat betekent dat je al vanaf 12:00 gerechten als kreeftensoep, kabeljauw en ravioli kan bestellen. Smullen dus!

BARTACK – Postjesweg 124 – Iedere dag geopend tussen 08:00 en 22:00

Huiskamer van Rembrandt

Om de hoek van BARTACK, naast het Rembrandtpark zit de Huiskamer van Rembrandt. Dit buurtcafé ligt een beetje verscholen achter de Postjesweg.

Het is de ideale plek als je na een wandeling in het park, in alle rust, koffie wilt drinken of lunchen in het zonnetje. Op het binnenplaatsterras bij De Huiskamer van Rembrandt zit je namelijk net iets comfortabeler dan op een kleedje in het gras.

De Huiskamer van Rembrandt – Orteliuskade 5 – geopend van dinsdag tot en met zondag tussen 10:00 – 18:00

Terras aan het water in Oud-West

Wanneer het zonnetje schijnt en het mooi weer is wil je vast niets liever dan lunchen aan het water. Er zijn twee plekjes in De Baarsjes die daar het hele jaar door ideaal voor zijn.

Vanaut

Vanaut is alles behalve een bekende spot en dat is niet geheel gek. Deze spot is namelijk net pas geopend en wordt gerund door de Filipijnse Babe.

Wanneer je voorbij deze, iets wat kitsch, plek loopt heb je geen idee dat Vanaut een terras aan de achterzijde heeft die ook nog eens aan het water ligt. Het is dus weer een kwestie van; moet je net weten.

verborgen parel voor koffie in de Baarsjes - terras aan het water Amsterdam Vanaut

Via een vriendinnetje die in De Baarjes woont ontdekte ik dit terras aan het water. Hierbij moet ik eerlijk toegeven dat het zelfs toen ik de naam had van deze spot het nog steeds een beetje zoeken was waar dit terras nou precies ligt. Juist doordat het niet zo bekend is is het een heerlijke spot om koffie te drinken en een beetje te werken.

verborgen parel voor koffie in de Baarsjes - terras aan het water Amsterdam Vanaut

Na afloop van mijn bezoek heb ik uiteraard even aan de eigenaresse gevraagd waarom ze aan de voorzijde geen groot bord met terras aan het water erop plaats. Ze antwoordde vrij zelfverzekerd dat mensen hier moeten komen voor lekkere koffie en niet alleen om het terras. De koffie is inderdaad erg lekker, maar ik kan je verklappen dat het terras aan het water de koffie nog lekkerder laat smaken. 

Vanaut – Postjesweg 55 – geopend tussen 08:00 en 18:00 (in de weekenden vanaf 10:00)

De Neef van Fred

De nieuwkomer en klapper van De Baarsjes, met een groot zonnig terras aan het water, is toch wel De Neef van Fred. Het pand, waar voorheen restaurant Radijs zat, op de hoek van de Admiralengracht en de Jan Evertsenstraat, werd begin 2021 gekocht door de Drie Wijzen en omgetoverd tot De Neef van Fred.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_6770_jpg-990x1320.jpg

De Neef van Fred is de hele dag geopend en in de weekenden kan je zelfs borrelen tot 03:00 nachts. Er is zowel een terras voor het restaurant (aan de straatkant) als een terras aan het water. Er is voldoende plek en er is altijd wel een plekje vrij.

Je zou denken; waarom zit het niet vol? Ik denk simpelweg om het feit dat deze hotspot aan het water nog niet zo bekend is. Laten we het dus vooral ons geheimpje houden. Afgesproken? 

De Neef van Fred – Jan Evertsenstraat 41HS – hele dag geopend en in de weekenden zelfs tot 03:00

Borrelen op een zonnig terras in De Baarsjes

Zin om te borrelen op een zonnig terras in De Baarsjes? In de wintermaanden zijn er een aantal plekken die vanaf de middag al zon hebben. Hieronder deel ik mijn twee favorieten!

Lees ook:  De beste koffie van Amsterdam vind je bij Lot Sixty One

De eerste spot zit op Mercatorplein. Rond de eeuwwisseling kwam dit plein door rellen als probleembuurt bekend te staan. Inmiddels wordt het café op de hoek van datzelfde plein bevolkt door witte, goed verdienende dertigers, die gemoedelijk converserend scharrelvleesburgers en speciaalbier tot zich nemen is wat dagblad Trouw in 2016 schrijft over Mercatorplein.

Cafe Zurich

Het cafe op de hoek heeft inmiddels plaats gemaakt voor de Biertuin (ook een concept van, je raad het misschien al, de Drie Wijzen) en met regelmaat kom ik daar langs fietsen. Maar eerlijk het Biertuin concept in Oost werkt super, maar in West krijgt het niet echt voet aan de grond.

Terras in de zon De Baarsjes - Mercatorplein Cafe Zurich

Wat wel voet aan de grond kreeg en een heerlijke spot is om te borrelen is Cafe Zurich. Cafe Zurich heeft een groot terras, waar je bijna de hele dag van de zon kan genieten. Het is dus een prima spot voor een biertje, wijntje en bitterbal in de zon.

Cafe Zurich – Mercatorplein 2b – iedere dag geopend tussen 09:00 en 01:00

Bar Bistro Belleami

Aan de Kostverlorenvaart, tussen de Kinkerstraat en De Clercqstraat, ligt een verborgen parel genaamd Bar Bistro Belleami. Het is een plekje waar je de hele dag terecht kan, maar eigenlijk het fijnst is zo rond het avonduur. Deel hier een borrelplank, geniet van een wijntje of biertje of bestel iets lekkers van de menukaart.

De Baarsjes is, in vergelijking met het centrum, natuurlijk al minder toeristisch, maar omdat Bar Bistro Belleami ook nog eens verscholen ligt in een woonwijk spot je hier nog minder toeristen en juist meer locals uit de buurt. Stiekem is dat wat deze spot zo gezellig maakt!

Bar Bistro Bellami – Tweede Kostverlorenkade 70 – geopend van dinsdag tot en met zondag tussen 11:00 en 22:00

Lekker uiteten op het terras in de zon

Amsterdam stikt van de barretjes en kroegjes, maar waar ik soms zelf tegenaanloop is het feit dat zij over het algemeen een beetje dezelfde gerechten serveren. Een goed, betaalbaar restaurant met bijzondere gerechten, waar je ook nog eens in de zon zit is in Amsterdam echt nog niet zo makkelijk te vinden. Na een korte zoektocht ontdekte ik een jaar of twee geleden een hele fijne verborgen parel.

Cafe Cook

Cafe Cook is het buurtrestaurant van De Baarsjes en serveert heerlijke gerechten voor een fijn prijsje. Dat Cafe Cook een goede prijs/kwaliteit verhouding heeft weten de locals maar al te goed. Bijna iedere dag zit dit tentje vol!

Toen ik laatst spontaan op een dinsdagavond een hapje wilde gaan eten bij Cafe Cook waren er alleen nog twee plekjes aan de bar vrij. Niet dat het hier minder gezellig was, integendeel! 

Goedkope restaurants, buurt , terras in de zon De Baarsjes Amsterdam West - Cafe Cook

Het publiek bij Cafe Cook is gemend, van jong tot oud, en op het terras zit je tot laat in de zon. Goede service, veel locals, lekker eten en tot laat in de zon; alles klopt bij Cafe Cook. Een echte aanrader dus! 

Cafe Cook – James Cookstraat 2 – Iedere dag geopend tussen 11:00 en 22:00 

Wil je bovenstaande tips overzichtelijk en makkelijk in een kaart bij elkaar hebben? Download dan nu de GoHere app, voeg mij dan toe via gebruikersnaam Chloe Sterk en ga op pad! 

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Chloë Sterk

Chloe (34) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt enorm van reizen en wil op een gegeven moment naar Spanje verhuizen. Op dit moment woont ze nog in een knusse studio in Amsterdam en probeert daar een gezonde balans in de welbekende rat race te vinden.

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.