Dailynonsense
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Overwinteren in Zuid Spanje: zes bestemmingen en tips!

Overwinteren in Spanje, het klinkt niet alleen heerlijk, het ís het ook zeker! In de winter van 2020/2021 belandde ik toevallig in Zuid Spanje en bleef er maar liefst 8,5 maand wonen.

Overwinteren in Zuid Spanje tips en bestemmingen Tarifa

Een ervaring die ik voor geen goud had willen missen.

De voordelen van overwinteren in Zuid Spanje

Waarom Zuid Spanje? Hier zijn enkele grote voordelen ten opzichte van Nederland

Langer licht

In Nederland wordt het in de wintermaanden rond half 5 al donker, terwijl je in Zuid Spanje vaak nog tot een uur of half 6 geniet van de zon. Het scheelt minimaal een uur aan extra daglicht.

Regelmatig was ik met mijn ouders aan het facetimen, terwijl zij al in het donker binnen zaten en ik heerlijk op het strand in de zon zat. 

Aangename temperatuur

De temperatuur ligt aanzienlijk hoger in Zuid Spanje. Gedurende de wintermaanden schommelt het gemiddeld tussen de 15 en 23 graden. Vooral oktober en november kunnen nog verrassend warm zijn!

Overwinteren in Zuid Spanje tips en bestemmingen Tarifa

Oke, het is dan wel geen 30 graden, maar geloof mij, het verschil tussen 8 graden en regen in Nederland en 17 graden en zon in Zuid Spanje is aanzienlijk. Alleen al een kopje koffie drinken in het zonnetje in je t-shirt in januari voelt als winnen.

Betaalbaar genieten

In Spanje wordt in veel restaurants, tijdens de lunch, een voordelig menu del día geserveerd voor een klein bedrag, variërend tussen de 12 en 15 euro. Hierdoor is het net iets fijner voor je portemonnee om buiten de deur te gaan eten.

Daarnaast zijn wijntjes, koffietjes, biertjes en eigenlijk alles buiten de deur ook nog eens een stuk goedkoper in vergelijkbaar met Nederland.

Spanje is er namelijk meer op ingesteld om er op uit te gaan. In Nederland blijven we toch sneller binnen, althans in Amsterdam gaat iedereen wel uiteten, maar dan ben je meteen bakken met geld kwijt. Geen feestje voor de portemonnee! 

Hoe warm is het in de winter in Zuid Spanje?

Een van de meest gestelde vragen die ik de afgelopen jaren ontving, is hoe warm het is in de wintermaanden in Zuid Spanje.

Costa Blanca in de winter, hoe warm is het? Zuid Spanje

Over het algemeen schommelt de temperatuur tussen de 15 en 21 graden, maar uiteraard zijn er altijd uitschieters naar boven en naar beneden.

Tijdens mijn vijf maanden in Tarifa, waar het weer wat wisselvalliger is vanwege de ligging aan de Atlantische Oceaan, viel het me op dat als het iPhone weerbericht een week regen voorspelde, het meestal slechts een dag of maximaal twee dagen regende, waarna de zon weer tevoorschijn kwam.

Overwinteren in Zuid Spanje - Tarifa - tips 2024

Grappig genoeg blijven de locals wanneer het slecht weer is binnen en is er letterlijk niets te doen als het regent. Simpelweg omdat het zelden voorkomt.

Wat zijn de koudste maanden in Zuid Spanje?

De koudste en meest wisselvallige maanden in Zuid Spanje zijn januari, februari en maart. Toen ik er zelf zat was het rond die periode tussen de 16 en 19 graden, wat voor mij uiteindelijk de aanleiding was om half januari voor drie maanden te verkassen naar het warmere Fuerteventura.

Lees ook:  Córdoba stedentrip: bezienswaardigheden en tips!

Maar, dat betekent zeker niet dat dat altijd zo is, op dit moment (januari 2024) is het namelijk al weken +/- 21 graden.

Waar kun je het beste overwinteren in Zuid Spanje

Wie overweegt te overwinteren in Zuid Spanje, staat voor vele opties. Zelf verbleef ik een aantal maanden in Tarifa (Costa de la Luz), maar anderen geven wellicht de voorkeur aan Javea of Alicante gelegen aan de Costa Blanca.

Nadat ik meerdere winters en in verschillende maanden in Zuid Spanje ben geweest, deel ik hieronder mijn ervaringen en de voordelen en nadelen van enkele populaire plekken.

1. Malaga (Costa del Sol – Andalusië)

Malaga is met een korte vliegtijd en eenvoudige verbindingen vanaf het vliegveld naar het stadscentrum via taxi of bus een top bestemming om te overwinteren.

Overwinteren in Zuid Spanje - Malaga, beste bestemming, meeste zon en stadse leven 2024

Het stadsleven biedt aanzienlijke voordelen, waaronder een overvloed aan restaurants (meer diversiteit in vergelijking met Alicante), terwijl je daarnaast ook het strand direct voor de deur hebt.

Overwinteren in Zuid Spanje - Malaga, beste bestemming, meeste zon en stadse leven 2024

Een nadeel kan zijn dat de stad weinig natuurlijke omgeving voor je biedt en dat de stranden in de winter vaak leeg zijn. Dit, omdat de locals er minder vaak naartoe gaan. Bovendien, ondanks de levendigheid, kan het midden in de stad druk zijn.

2. Marbella (Costa del Sol – Andalusië)

Marbella is absoluut niet mijn favoriet in de zomer (te druk, te overdreven, te luid etc.), maar wel een erg fijne bestemming om te overwinteren.

Marbella is zeer gunstig gelegen, waardoor het er minder waait in vergelijking met andere bestemmingen, en het altijd 1 à 2 graden warmer aanvoelt. 

Overwinteren in Marbella tips, voordelen en nadelen in 2024

Daarbij kun je, als een van de weinige bestemmingen, nog strandbedjes huren op het strand (Malaga kan dit ook maar is minder gezellig!).

Een nadeel kan de grote hoeveelheid Nederlanders en Belgen zijn. Bovendien is Marbella aanzienlijk duurder dan andere bestemmingen.

3. Tarifa (Costa de la Luz – Andalusië)

Tarifa is de ideale bestemming om te overwinteren als je van actie houdt. Deze stad wordt omgeven door bergen, natuur en een prachtige kustlijn, waardoor je er kan wandelen, klimmen, paardrijden en meer.

Overwinteren in Tarifa voordelen en nadelen / tips 2024

Omdat Tarifa op de splitsing tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan ligt, kan het weer hier wat wisselvallig zijn, met hoge golven, veel wind en een grotere kans op regen.

Overwinteren in Tarifa voordelen en nadelen / tips 2024 / hoe warm is het in de wintermaanden in Zuid Spanje

Dit kan echter een voordeel zijn voor kitesurfers, aangezien je hier het hele jaar door kunt kitesurfen. Houd er rekening mee dat kitesurfen in Tarifa in de wintermaanden uitdagender kan zijn.

4. Cabo de Gata (Costa de Almería – Andalusië)

De omgeving van Cabo de Gata is diep van binnen mijn favoriet als het over overwinteren in Zuid-Spanje gaat.

Deze plek is omgeven door natuur en puurder dan dit ga je het niet vinden. Als je echt wilt opladen, ontspannen en weinig afleiding wilt hebben van restaurants en drukte, dan raad ik je deze plek aan.

Let er alleen wel op dat veel gesloten is in de wintermaanden, en met veel bedoel ik echt veel! Ik ben hier zowel in mei als november geweest, en het verschil is aanzienlijk.

Lees ook:  Dineren in de bergen van Marbella bij Finca Besaya

In november was er bijvoorbeeld maar één restaurant open in elk dorpje, en de meeste kledingwinkels houden een siësta van een aantal maanden.

Overwinteren in Zuid Spanje / Cabo de Gata / las Negras voordelen en nadelen

Tip: huur een bungalow op de We Camp camping in Las Negras!

Dus als je echt rust zoekt en tevreden bent met een paar restaurants, natuur en de supermarkt, dan is Cabo de Gata als bestemming om te overwinteren zeker aan te raden.

5. Omgeving Javea (Costa Blanca – Alicante)

Zelf ben ik een grote fan van de costa’s in Andalusië, maar het kan natuurlijk ook zijn dat je liever naar de omgeving van Costa Blanca gaat. En omdat ik overwinteren in de omgeving van de Costa Blanca wilde onderzoeken, besloot ik een paar jaar geleden in februari naar Javea te gaan.

Overwinteren Costa Blanca Javea - voordelen en nadelen

Een groot voordeel voor sommige mensen kan zijn dat het er wemelt van de Nederlanders (zakelijk kan dat ook handig zijn), maar dat is voor mij persoonlijk echt een nadeel. Javea is niet echt authentiek, voelt beduidend minder Spaans aan en veel restaurantjes zijn echt mega commercieel.

Overwinteren Costa Blanca Javea - voordelen en nadelen

De stranden van de Costa Blanca zijn daarintegen prachtig (het zeewater is in vergelijking met de zee in Marbella een stuk helderder). Ben je er, net als ik, in februari ga dan zeker even een kijkje nemen bij de in bloei staande bloesembomen.

6. Alicante (Costa Blanca – Alicante)

Als laatste Alicante, mijn minst favoriete bestemming om te overwinteren. Dit is natuurlijk persoonlijke voorkeur, want er zijn velen die Alicante echt fantastisch vinden. Het is namelijk een kleine stad (daardoor minder druk in vergelijking met Malaga) met het strand voor de deur. 

Alleen ikzelf vond het wederom iets te commercieel en werd niet verrast door deze stad. Maar nogmaals, meningen verschillen.

De temperatuur is over het algemeen tussen de 18 en 21 graden, dus prima vertoeven! Wil je meer weten over overwinteren in Alicante. Check dan Alicante like a local.

Overwinteren op de Canarische Eilanden

Wil je echt zonzekerheid, dan kun je natuurlijk ook altijd gaan overwinteren op de Canarische eilanden. Hier is het ongeveer 5 graden warmer en heb je meer zekerheid op mooi weer.

Zelf heb ik een aantal maanden op Fuerteventura gezeten. Wil je daar meer over weten? Lees dan het artikel “Wonen en werken als digital nomad op Fuerteventura“.

Wil je weten wat de verschillen zijn tussen de Canarische Eilanden, want die zijn er zeker! Lees dan het artikel: “Vakantie Canarische Eilanden: de verschillen en tips!”

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze dan gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Dit is Chloe!

Chloe (34) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt enorm van reizen en wil op een gegeven moment naar Spanje verhuizen. Op dit moment woont ze nog in een knusse studio in Amsterdam en probeert daar een gezonde balans in de welbekende rat race te vinden.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *