Dit zijn de mooiste stranden aan de Costa Blanca

De Costa Blanca is enorm populair onder Nederlandse vakantiegangers en dat viel op toen ik een weekje in Javea verbleef. Nooit eerder, ok, met uitzondering van Ibiza, hoorde ik zoveel Nederlanders om mij heen. De een vindt veel Nederlands op hun vakantiebestemming juist fijn, terwijl de ander juist heel gelukkig wordt om zich alleen maar tussen de locals te begeven.

Ik behoor tot de laatste groep en word dolgelukkig van juist die plekken waar alleen maar Spaans gesproken wordt. Daarom besloot ik tijdens mijn vakantie aan de Costa Blanca op zoek te gaan naar de verborgen parels en de mooiste stranden van de Costa Blanca.

mooiste stranden aan de Costa Blanca - Cala Fustera - Benissa

In 2020/2021 verbleef ik een aantal maanden in Andalusie en wat meteen opviel tijdens deze vakantie is dat er, aan de Costa Blanca veel meer van die kleine baaitjes en strandjes met prachtig helder blauw water zijn. De stranden aan de Costa Blanca hebben naar mijn mening meer weg van de strandjes op Ibiza en Mallorca, dan bijvoorbeeld de uitgestrekte stranden van Tarifa. Maar wat zijn nou mijn favoriete stranden aan de Costa Blanca? Ik deel ze graag met je.

Playa de Cala Ambolo – Javea

Playa de Cala Ambola, in Javea, staat hoog bovenaan het lijstje van de mooiste stranden van de Costa Blanca. Dit strand ligt verborgen en ver weg van het toeristische strand van Javea, Platja de l’Arenal. Wat dit strand bijzonder maakt is de natuurlijke vibe. Niks is hier artificieel (wat helaas wel veel het geval is in andere Costa Blanca baaitjes), maar juist enorm natuurlijk. Het water in de baai is glashelder, je ziet veel bloemen en planten en de houten trapleuning wankelt een beetje.

Playa de Cala Ambolo - mooiste stranden Javea

Nu hoor ik je denken; waar zit het addertje onder het Spaanse gras. Als je geen problemen hebt met een beetje moeite doen om iets moois te bereiken is er geen adertje. Heb je dat wel, dan kan de bereikbaarheid van Playa de Cala Ambolo een dingetje zijn.

Laat ik beginnen met het feit dat de weg naar de baai officieel is afgesloten voor auto’s (de ene keer is de weg open, de andere keer niet). Je moet dus net geluk hebben. Is de weg gesloten, dan dien je een kleine wandeling naar beneden te maken. Op een gegeven moment tref je het toetje van de wandeling, zo’n 135 trappen. Je begrijpt dat dit al heel wat mensen weerhoudt, want je moet die uiteraard naar beneden, maar ook weer naar boven lopen.

Lees ook:  Almería: de tips voor een 2-daagse citytrip

Maar eerlijk, dat maakt deze plek voor mij juist bijzonder. Er is letterlijk niks meer dan puur natuur. Er zijn dus ook geen voorzieningen als restaurantjes of barretjes. Ga je hier heen, neem dan eten, drinken, zonnebrand en je goede humeur mee. Een relaxte dag is zeker gegarandeerd.

Playa del Portet – Moraira

Playa del Portet in Moraira is eigenlijk precies het tegenovergestelde van Cala Ambola. Het ligt op nog geen kilometer van Moreira, oftewel de Nederlandse enclave aan de Costa Blanca en is super makkelijk bereikbaar. Al kan parkeren in de zomermaanden wat lastig zijn, maar de vindbaarheid van dit strand is appeltje/eitje.

Ondanks dat ik niet van enorme drukte hou heb ik toch besloten om dit strandje in de lijst van de mooiste stranden aan de Costa Blanca te vermelden. Dit heeft als reden dat Playa del Portet in vergelijking met andere zandstrandjes aan de Costa Blanca een stuk minder toeristisch is. Daarnaast zitten er aantal leuke ‘simpele’ restaurantjes waar je voor een klein prijsje heerlijk kan lunchen.

Cala Pinets – Benissa

Tijdens mijn eerste keer Costa Blanca verbleef ik in Benissa bij de prachtige B&B Casa Alba (aanrader!). Vanuit hier werd mij aangeraden om de wandelroute El Paseo Ecológico de Benissa te gaan wandelen. Dit is een korte wandeling van nog geen 1,5km die start bij Cala Pinets.

Vanuit deze plek start dus de wandeling, maar ik kan het ook zeker aanraden als je van kleine baaitjes houdt om hier lekker een ochtend, middag of misschien wel dagje te gaan zwemmen. Een heerlijke spot! Let er wel op dat in deze baai geen voorzieningen en/ of restaurantjes aanwezig zijn.

Cala Fustera – Benissa

El Paseo Ecológico de Benissa eindigt officieel in Calpe, maar veel beter is het om te eindigen op het zandstrandje Cala Fustera. Waar Calpe groot, massaal en enorm toeristisch is, is Cala Fustera juist heerlijk lokaal en rustig.

Cala Fustera - Benissa - mooiste zandstrand Costa Blanca

Mijn tip: begin je dag in de baai Cala Pinets, loop rond het middaguur via El Paseo Ecológico de Benissa naar Cala Fustera, ga lunchen bij strandbar Mandala om vervolgens aan het eind van de dag weer via dezelfde weg terug te lopen. Een perfecte combinatie van actief bezig zijn, lekker eten en genieten is gegarandeerd.

Lees ook:  Cala de San Pedro: hippie strand in Cabo de Gata

Platja del Portixol – Javea

Platja del Portixol kan niet ontbreken in de lijst van de mooiste stranden van Costa Blanca. Deze baai, wat door de locals ‘La Barraca’ wordt genoemd, met zijn wit blauwe huisjes, is anders dan de rest. Het geeft je een beetje het gevoel van Griekenland, terwijl je toch echt in Spanje bent.

Mooiste stranden costa Blanca - Platja del Portixol - Javea

Platja del Portixol staat bekend om restaurant Cala Clemence. Een kleine disclaimer; ik ben zelf niet bij dit restaurant geweest, omdat het in de wintermaanden, tijdens mijn vakantie aan de Costa Blanca, gesloten was. Als ik in de zomer terug ben ga ik zeker langs, want de foto’s zijn veelbelovend.

Platja Granadella – Javea

Als laatste strand/baai in deze lijst; Platja Grandella. Dit strand en vooral de weg er naar toe (lees slingerend door de natuur vanaf Javea helemaal naar beneden) is echt prachtig.

Platja Grandella is vooral in de wintermaanden een aanrader, omdat het restaurantje in de baai, genaamd La Bandideta, het hele jaar door met mooi weer is geopend.

Platja Granadella - Javea

Zelf verbleef ik een kleine week in februari in Javea en ben ik hier twee keer gaan lunchen. Geloof mij, het is echt een fantastische lunchplek (het restaurant is tot 17:00 geopend).

Let er wel op dat dit een klein baaitje is en de parkeergelegenheid nihil is. Waarschijnlijk is deze plek in de zomermaanden stukken drukker en dien je dus vroeg te komen voor zowel een parkeer als lunchspot.

Lees meer gerelateerde artikelen

Cabo de Gata: de mooiste stranden, plekken en tips

→ Cala de San Pedro: hippie strand in Cabo de Gata

→ Beneficio: verborgen ‘hippie’ commune in Zuid-Spanje

 Vakantie op Mallorca: verborgen plekken en tips

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Chloë Sterk

Chloe (34) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt enorm van reizen en wil op een gegeven moment naar Spanje verhuizen. Op dit moment woont ze nog in een knusse studio in Amsterdam en probeert daar een gezonde balans in de welbekende rat race te vinden.

2 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.