Dailynonsense
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Adrenaline zorgt voor een geluksgevoel of toch niet?

Als kind voelde elke dag aan als een avontuur. Alles was nieuw, alles was een ontdekking, waar je ook heen ging. En dat bracht een gevoel van geluk met zich mee, een gelukzaligheid die we als volwassene helaas slechts zelden meer kunnen ervaren of zelfs evenaren.

Maar dat weerhoudt ons er niet van om nog steeds te zoeken naar dat avontuur, dat onbekende, die kick. Men zegt wel eens dat je pas voelt dat je leeft op die momenten waar emoties het sterkste zijn. Zou ik mij daarom altijd zo gelukkig voelen tijdens het reizen?

Voor tegenovergestelde situatie, wanneer we gevaar zijn, dat er een bedreiging is, of als we stress, angst of woede ervaren, geldt overigens hetzelfde En ja, dat besefte ik maar al te goed toen ik een enorme angst en woede ervaarde tijdens het leren kitesurfen in Tarifa.

In beide gevallen wordt er volop adrenaline door je lichaam vrijgelaten. Hierdoor krijgen we een soort van “superman of -vrouw ervaring” oftewel we ervaren een adrenalinekick.

Maar wat is adrenaline precies, waarom gaan sommige mensen hier actief naar op zoek, en is dat wel goed voor ons?

Wat is adrenaline precies?

Adrenaline is een neurotransmitter, een hormoon dat in het bijniermerg en in sommige zenuwcellen wordt aangemaakt. In normale omstandigheden beschikken mensen over een zeer lage tot onbestaande hoeveelheid adrenaline.

Wanneer het lichaam een vermeende bedreiging ervaart, gaan alle remmen los. Ons “fight or flight” systeem schiet in actie, en er wordt volop adrenaline door het lichaam vrijgelaten. Adrenaline heeft één hoofdfunctie: onze overlevingskansen verhogen.

Er veranderd van alles in je lichaam

Als je een adrenaline rush ervaart, zal je onder andere sneller beginnen ademen, je hart zal sneller beginnen kloppen, je pupillen verbreden, je geheugen zal tijdelijk verbeteren, en er wordt veel energie (in de vorm van glucose) vrijgemaakt.

Ook je perceptie van tijd verandert, zodat gebeurtenissen vanuit jouw oogpunt trager verlopen. Dit geeft je meer tijd om te reageren. Niet-noodzakelijke functies zoals de spijsvertering worden onderdrukt om zoveel mogelijk bloed en zuurstof naar de belangrijke delen van het lichaam te kunnen pompen, zoals het hart en de longen. Kortom, je ervaart een gevoel van sterk toegenomen overlevingscapaciteit.

Een hysterische kracht ervaren

Toen ik ontdekte dat mijn auto was opengebroken in Spanje en mijn paspoort was gestolen heb ik zeer waarschijnlijk die adrenaline rush ervaart. Dit is een klein voorbeeld, maar wist je dat sommige mensen schijnbaar onmogelijke menselijke krachtinspanningen hebben verricht onder de invloed van zo’n rush? Dit wordt “hysterische kracht” genoemd.

Zoals je je wel kan inbeelden, is een dergelijk gevoel nogal verslavend. Je voelt je meer dan een gewone man of vrouw. Je kan en ervaart veel meer dan je in gewone omstandigheden zou kunnen.

Verslaafd raken aan de adrenalinekick

Door dat verslavende aspect, zijn er heel wat mensen die actief een adrenalinekick opzoeken. Ze brengen zichzelf met opzet in situaties die hun lichaam als bedreigend ervaart, zodat er een tijdelijke stroom adrenaline wordt geproduceerd.

Een goed voorbeeld hiervan is bungeejumpen of skydiving. Mensen kunnen niet vliegen en ook krijg bij het idee al kriebels in mijn buik.  Niet gek, want wanneer het lichaam plots in vrije val komt, kan je er zeker van zijn dat we allemaal nogal intens zullen reageren, vooral als je het niet gewend bent.

Passend om hier te vermelden is dat ik afgelopen jaar de Jebel Jais Flight, de langste zipline ter wereld, uit probeerde. Ik kan je vertellen, de adrenaline gierde net voor de start, maar ook tijdens de vlucht, vooral toen ik bleef hangen boven de afgrond (zie video) door mijn lichaam.

Andere activiteiten die een adrenalinerush kunnen opwekken zijn klifduiken, rotsklimmen, autoracen, kitesurfen, in een militaire operatie zitten, in een brandend gebouw lopen en ga zo maar door.

Maar ook hele andere spannende, maar op zich fysiek ongevaarlijke activiteiten kunnen ons een adrenalineboost geven. Denk bijvoorbeeld aan flirten met die knappe jongen waar je al een tijdje een oogje op hebt, gokken bij een online casino en wat gratis spins winnen of solliciteren op die ene fuctie die je zo graag wilt hebben.

Wat je lichaam als bedreiging ziet, hangt natuurlijk volledig af van persoon tot persoon. Iemand die al duizend keer uit een vliegtuig is gesprongen, zal hier minder hevig op reageren dan iemand die dit voor de eerste keer doet. Om je een beeld te geven, sommige mensen ervaren zelfs een adrenalinekick bij een hoge glijbaan in het zwembad of een duik van een springplank.

Een adrenaline-kick krijgen, is dat nou goed of toch niet?

Het ongenuanceerde en meestal geldende antwoord hier is: ja. Een adrenalinekick is zeer goed voor een individu, want het verhoogt de overlevingskansen van die persoon aanzienlijk.

Als je bijvoorbeeld oog in oog komt te staan met een wolf, een rivaal of een overvaller, zal je dankzij de adrenaline boost die door je lichaam stroomt een veel hogere kans hebben om levend uit die situatie te geraken.Het is evolutionair een voordeel dat we dit stofje aanmaken, en daarom is dat iets dat we nog steeds hebben.

Sneeuwscooter rijden in IJsland

Actief adrenalinekicks opzoeken is ook goed voor mensen, maar wel tot op zekere hoogte. Het staat zonder twijfel vast dat het avontuur nastreven je in de meeste gevallen gelukkiger maakt en daar weet ik alles van. Je voelt namelijk dat je leeft.

Al kan je hier wel te ver in gaan. Wanneer adrenaline voor een veel te lange periode vrijkomt in je lichaam, of gewoon in te grote hoeveelheden, kan dat enorm schadelijk zijn voor je gezondheid. In het slechtste geval kan het zelfs leiden tot een tumor en dat is wat we natuurlijk niet willen.

Kortom, het avontuur opzoeken en een adrenalinekick nastreven is goed voor je, als je het maar binnen de perken weet te houden.  Maar hey dat is vaak met alles het geval.. Kan ik weer met een gerust hart op reis!

Heb je vragen? Laat het dan vooral weten in een reactie hieronder. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram. 

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Dit is Chloe!

Chloe (34) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt enorm van reizen en wil op een gegeven moment naar Spanje verhuizen. Op dit moment woont ze nog in een knusse studio in Amsterdam en probeert daar een gezonde balans in de welbekende rat race te vinden.

Categorieën

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *