Playa Rijana, is tussen de plastic kassen van Almeria, aan de Costa Tropical, een paradijs. Hier moest ik naar toe, want de plek zou uniek zijn. Wat er niet bij werd verteld dat deze plek bekend staat om de velen auto-inbraken. Juist deze cruciale informatie was achteraf gezien best wel handig geweest.
Want, zoals je misschien wel aan de titel van dit artikel op kon maken is mijn paspoort gestolen in het buitenland. Het gebeurde tijdens mijn laatste dag van mijn rondreis door Andalusie, of de duivel er mee speelt zou je bijna denken.
Nadat ik ben uitgecheckt en voordat ik mijn vriendin op het vliegveld ga ophalen besluit ik nog een paar uurtje te gaan chillen op Playa Rijana. Mijn auto parkeer op de parkeerplaats (die vol staat met andere auto’s) en via de tunnel loop ik naar het prachtige strand.
Inbraak en diefstal uit huurauto
Als ik uitgerust en wel terug kom bij de auto vallen mij scherven op de grond op. Waar komen die vandaan? Na een kleine inspectie ontdek ik dat mijn achterraampje van de auto is ingeslapen. Je zou denken dat ik in paniek raak, maar ik blijf uiterst rustig. Wat is er weg, is de eerste gedachte die door mijn heen gaat.
Wanneer ik de auto open maak zie ik meteen dat mijn laptoptas (gelukkig had ik mijn laptop eruit gehaald), die ik onder de stoel heb gelegd, weg is. Er gaat een enorme schok door mij heen. De tas heb ik maanden lang bij mij gehad en naast dat mijn camera en paspoort er in zaten bewaarde ik ook alle boekjes, kaarten en aantekeningen van mijn rondreis door Andalusië in deze tas. Ik heb gevoel dat opeens in een klap mijn indentiteit letterlijk en figuurlijk weg is.
Identiteitsfraude voorkomen
Ondanks dat ik mij afvraag hoe de dieven wisten dat deze tas onder de stoel lag, want ten eerste, mijn auto heeft geblindeerde ramen en ten tweede hij lag onder de stoel probeer ik ook meteen in oplossingen te denken. Ik ben bang voor identiteitsfraude, dus moet op de een op andere manier zorgen dat mijn paspoort ongeldig wordt verklaard. Aangifte doen, en zo snel mogelijk, is de zin die door mijn hoofd spookt.
Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen; aangifte doen in Spanje werkt net even anders dan in Nederland. Aan de Engelse taal heb je niks, je moet Spaans spreken. Spreek je geen Spaans dan heb je echt een probleem. Gelukkig wil iemand die ik ken van mijn verblijf bij hotel Miba, die ook goed Spaans spreekt, wel mee naar het bureau.
Als we aankloppen bij de Guardia Civil in Salobreña wordt geïrriteerd het raampje geopend. Si, is wat ik versta en daarna kan ik er geen woord meer aan vast knopen. Uiteindelijk blijkt dat we even moeten wachten en over een half uur aangifte kunnen doen.
Gespannen zit ik in de auto en vooral de gedachte dat iemand nu mijn camera heeft met mijn foto’s en andere persoonlijke bezittingen geeft mij een naar gevoel. Snel probeer ik met mijn rationele verstand dit gevoel te onderdrukken. Want waarschijnlijk was diegene alleen uit op waardevolle spullen en heeft hij of zij het SD kaartje al lang weggegooid.
Aangifte doen in het buitenland
We zijn aan de beurt. Als ik binnen kom moet ik allerlei papieren invullen. Ik moet aangeven wat voor een tas het was, waar hij lag, wat er is zat en er wordt een paar keer naar de naam van mijn vader en moeder gevraagd. Als ik zeg waar de auto is opengebroken vraagt de agent waarom diegene die deze plek heeft geadviseerd mij niet heeft verteld dat hier enorm veel auto-inbraken plaats vinden. Ik haal mijn schouders op en zeg in het gebrekkig Spaans dat ik dat ook graag van te voren had geweten. Dat had mij namelijk een boel ellende gescheeld.
Rond de klok van half 10 sta ik weer buiten. Bij hotel Miba krijg ik van de eigenaresse een take-away maaltijd waarna ik snel in de auto spring om mijn vriendin van het vliegveld te halen.
Ik ben nog geen 5 minuten weg wanneer het opeens uit het niets vreselijk begint te stormen, regenen en onweren. Ik zie het licht van de bliksem letterlijk voor mij naar beneden komen. Het is in tijden niet meer zo’n noodweer geweest. De laatste keer was het zo’n noodweer aan het begin van mijn reis, net voor mijn Tai Chi sessie, in de bergen van Zuid Spanje.
Het vriendinnetje die ik nu weer op ga halen grapte toen over het spirituele boek ‘Ki – Kracht van binnen uit‘ van Hans Peter Roel. Hierin kwam onder andere naar voren dat storm en onweer zorgt voor een spirituele verandering. Ik voel tranen opkomen, die ik er nu gewoon laat zijn. Bijna 9 maanden lang reisde ik in mijn eentje door Spanje, geen moment dacht ik aan naar huis gaan. Tot vandaag. Opeens heb ik het gevoel dat de cirkel rond is, mijn reis door Spanje, wat je bijna een persoonlijke groei reis kan noemen zit erop. Het is goed zo.
Wanneer je rijbewijs wordt gestolen of wanneer je je rijbewijs kwijt bent in het buitenland mag je niet meer rijden. Gelukkig kwamen mijn ouders en vriendin over voor mijn verjaardag, want anders had ik echt een probleem gehad. Omdat het in de avond was gebeurt besloten we een dag later met karton de ruit af te dekken om vervolgens toen mijn ouders kwamen de auto om te wisselen.
Maar voor dat alles was ik eerst lichtelijk in paniek. Wat vooral door mijn hoofd spookte was de vraag hoe ik zonder paspoort, ID en of rijbewijs terug kon vliegen naar Nederland. Ik ging van het ergste uit en had ergens al ingecalculeerd dat ik met trein naar Madrid moest en bij de ambassade een nieuw paspoort moest regelen. Niets was minder waar, alles was veel makkelijker dan ik dacht.
Paspoort gestolen in het buitenland
Hieronder de stappen die je moet nemen wanneer jouw paspoort wordt gestolen in het buitenland.
- Het allerbelangrijkste is aangifte doen bij de politie. Hiermee wordt het document geregistreerd als gestolen en kan er geen fraude mee gepleegd worden. Je voorkomt hiermee dus identiteitsfraude.
- Neem vervolgens contact op met de luchtvaartmaatschappij om met hen te overleggen of je terug mag reizen met een politieverklaring eventueel in combinatie met een kopie van je vermist reisdocument of van het rijbewijs (meestal kan dit bij Transavia en KLM).
- Mag dit niet, dan dien je een noodpaspoort aan te vragen. Dit kan via de website van Rijksoverheid. Via een link in hun website stuur je een automatische mail waar in je alle gegevens kan invullen.
- Met deze gegevens wordt bij de Ministerie van Buitenlandse Zaken toestemming gevraagd voor de afgifte van een Laissez Passer. Bij toestemming wordt er bij de dichtstbijzijnde Honorair Consul een Laissez Passer aangevraagd.
- De kosten van een Laissez Passer zijn €50,85. Deze dient contant en gepast bij de Honorair Consul te worden betaald (vergeet niet om 2 pasfoto’s mee te nemen).
Zoals ik hierboven al schreef vloog ik met Transavia en na een paar telefoontjes (ook ter check, want kon het bijna niet geloven) bleek dat ik met de aangifte en een kopie van een paspoort mocht vliegen naar Nederland.
Vliegen naar Nederland zonder paspoort of ID-kaart
Op de dag van vertrek naar Nederland was ik uiteraard gespannen. Na bijna 9 maanden in Spanje ging ik dan eindelijk terug naar Nederland en wel zonder paspoort. Het was enorm gek om bij de balie te staan zonder paspoort, maar alles ging eigenlijk heel soepel. Voordat ik het wist had ik mijn terugticket in de handen. Hulde aan Transavia!
En daar stond ik dan op het vliegveld. Bruine kop, mondkapje op mijn kin, kopie van paspoort en aangifte in mijn handen. Maar ook zonder paspoort, rijbewijs, al mijn aantekenen, mijn vertrouwde tas en mijn camera. Het gekke is dat ik er best ok mee was en ben. Als blogger, influencer of how you name it heb ik de afgelopen tien jaar enorm veel vastgelegd. Constant was ik bezig met beeld, video etc.
Deze bijzondere reis, die plots tot stand kwam (want eigenlijk zou ik maar een week in Spanje blijven) was uiteindelijk echt een persoonlijk reis. En ondanks dat de tastbare herinneringen gestolen zijn en daardoor verloren zijn gegaan, zitten de niet tastbare herinneringen allemaal in mijn hoofd en dat is wat telt.
En dan na een kleine vier uur vliegen sta ik samen met mijn lieve ouders weer op Nederlandse bodem. Hierna verblijf ik nog een week in mijn geliefde dorpje bij Nijmegen (bij mijn ouders), ga ik op vaarvakantie in Friesland en nu inmiddels ben ik weer terug in Amsterdam
Nieuw paspoort aanvragen in Nederland
In de tussentijd heb ik een nieuw paspoort en rijbewijs aanvraagt (je hoeft tegenwoordig geen boete meer te betalen, maar he kostte mij nog steeds wel 115 euro) en binnenkort kan ik dus weer op reis. De grote vraag is natuurlijk wanneer ik weer weg ga en waarheen?
Maar eerlijk? Ik weet het nog niet zo. Mijn huisje in Amsterdam en zo samen zijn met familie en vrienden bevalt best wel goed. Al kan het zomaar zijn dat over een paar maanden de reiskriebels weer op komen zetten. Niets veranderlijker dan een mens. Wordt vervolgd..
Lees meer gerelateerde artikelen
→ Door coaching leerde ik communiceren over die ‘onverklaarbare’ pijn
→ Op weg naar een ‘gelukkig’ leven zonder angst en pijn
→ Door kitesurfen kon ik mijn zelfsabotage doorbreken
→ Beneficio: verborgen ‘hippie’ commune in Zuid-Spanje
→ Tai Chi zorgde voor balans tussen mijn hoofd, hart en lichaam
Heb je nog vragen over een gestolen paspoort in het buitenland na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.
2 reacties
Beste Chloe, bedankt voor het delen van jouw verhaal, gelukkig is alles goed afgelopen. Het lijkt me enorm spannend als je paspoort gestolen wordt, wie weet wat ze daarmee doen. Het is inderdaad slim om direct aangifte te doen, om identiteitsfraude te voorkomen. Met een kopie van een paspoort kan je meer dan je denkt, ook daarmee mag je best voorzichtig zijn. Gelukkig bestaat er ook goede ID verificatie voor bedrijven, zo krijgen minder mensen jouw persoonsgegevens in handen. https://www.janusid.nl/
Op de Canarische Eilanden zegt de politie tegen vakantiegangers dat de aangifte een paar weken (tot het einde van de vakantie) als “tijdelijk rijbewijs” wordt gezien. Misschien zijn ze op de Canarische Eilanden soepeler? Of zijn ze het bij jou vergeten te zeggen? De meeste luchtvaartmaatschappijen doen inderdaad niet moeilijk om alleen met de aangifte te reizen, behalve Ryanair en Easyjet, die eisen een laissez passer. Wat betreft de tas onder de stoel: alle dieven zoeken daar, het is een overbekende verstopplek. Groeten van een politietolk.