Wandelen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Nederland bezit over talloze prachtig mooie wandellocaties om ontspannen en te hiken in de natuur. Maar waar ga je nou heen? 12 augustus tijdens de welbekende hittegolf in ons land vertrok ik richting Overveen om met een groepje enthousiastelingen te gaan wandelen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Vanaf Amsterdam pakte wij de trein naar Overveen. Vanaf hier is het ongeveer 20 minuten wandelen naar Nationaal Park Zuid Kennemerland. Tip: Voer in je navigatie Duincafé in. Bij dit cafe kun je het nationaal park inlopen en dit is tevens de perfecte plek om de eerste plaspauze in te lassen, te genieten van in ons geval een ijskoffie en een eventuele snack.

Wandelen van Overveen naar Bloemendaal aan zee

Vanaf het Duincafé beginnen verschillende wandelroutes Nationaal Park Zuid-Kennemerland in. Wij hebben uiteindelijk een route van (niet officiële) van 16km gelopen, die ik echt kan aanrader. Deze wandelroute is namelijk lang genoeg om van de prachtige landschappen en natuur te genieten en heeft een bijzonder mooie afsluiting met een stretch en drankjes op het strand van Bloemendaal.

kaart met wandelroute Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Na ons eerste drankje bij Duincafé de Kennemerduinen vervolgden wij onze wandeling via de gele route richting Bleek en Berg. Dit is normaal gesproken een rondwandeling van 9,5 km, maar wij besloten om bij de afslag Parnassia strand af te slaan richting het strand en over het strand richting Bloemendaal te wandelen. Dit mede zodat we aan het einde van onze wandeling het water in konden voor verkoeling en in Bloemendaal konden genieten van een drankje en een hapje tijdens een prachtige zonsondergang.

Ben je benieuwd wat je mee moet nemen tijdens een dag hike? Lees dan mijn artikel ‘Hiken voor Beginners‘.

De eerste twee uur loop je in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland door een prachtig bosrijke omgeving. Je passeert eerst de plas ’t Wed en later loop je langs de Oosterplas.

Oosterplas Nationaal Park Zuid-Kennemerland

De Oosterplas is over het algemeen wat rustiger in vergelijking met ’t Wed en het is een aanrader om hier een duik in te nemen op een warme zomerse dag.

De Oostplas en het Vogelmeer

Afsluitend, vlak voordat je bij de overgang naar de duinen aankomt, kom je langs het Vogelmeer. Het Vogelmeer is een broedgebied voor vogels en is prachtig. Vanaf hier loop je ongeveer een uurtje door de duinen om bij Parnassia strand aan te komen.

Vogelmeer Nationaal Park Zuid-Kennemerland
kuddes Konikspaarden Bloemendaal aan Zee

Als je geluk hebt kun je hier kuddes Konikspaarden tegenkomen. Een verrassend maar super mooi gezicht!

Parnassia aan Zee

Zin in een verkoelend drankje of een koffietje? Strijk dan neer bij strandtent Parnassia aan zee. Dit is een grote strandtent op het strand, welke omgeven is door duinen en zee. Hierna kun je de wandeling voortzetten. De kans is groot dat, mocht je je benen nog niet voelen, je ze hier wel zeker gaat voelen, al wandelend door het mulle zand.

Wij sloten onze wandeldag af bij een vriend in Bloemendaal aan Zee. Wij hadden namelijk het geluk dat een van de wandelaars en vriend met een strandhuisje hier had waar we onze boodschappen voor een strand barbecue konden oppikken.

Bloemendaal aan zee - vakantie in Nederland

Wij hebben echt heerlijk genoten van een drankje en een barbecue terwijl de zon in de Noordzee zonk, nagenietend van een heerlijk sportieve dag vol natuur en gezelligheid!

Fosfor Zandvoort aan Zee

Wil je na de wandeling door het Nationaal Park Zuid-Kennemerland nog ergens aan het strand gaan eten? Wandel dan (is nog wel een stukje) naar strandtent Fosfor in Zandvoort aan Zee. Deze plek is echt magisch en een enorme aanrader. Meer weten hierover? Lees dan het artikel: ‘Fosfor, het mooiste plekje van Zandvoort aan Zee‘.

Bereikbaarheid Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een 3.800 hectaren groot bos- en duingebied tussen Haarlem en de kust van Bloemendaal. Het wordt ook wel een oase van rust tussen de bruisende Randstad en het brede Noordzeestrand genoemd. Het natuurgebied bezit vele wandel- en fietspaden, een aantal recreatie plassen om te zwemmen, broedgebieden voor vogels, etc. Het gebied is met de auto bereikbaar, er zijn 13 parkeergelegenheden (zie kaart hieronder).

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Screenshot-2020-09-08-at-17.58.04-990x421.png

Daarnaast is Nationaal Park Zuid-Kennemerland met de trein te bereiken, via station Overveen of Zandvoort.

Heb je na het lezen nog vragen over dit artikel? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Janneke Scherpenhuyzen
Janneke Scherpenhuyzen

Janneke (28) is een geboren en getogen Nijmegenaar. De afgelopen 10 jaar realiseerde haar kinderdroom om model te worden en reisde voor verschillende agencies en opdrachtgevers de hele wereld over. De laatste vier jaar heeft ze in het prachtige Zuid-Afrika doorgebracht waar  de liefde aka “gezonde verslaving” voor de natuur, bergen en outdoor is ontstaan. Ze beklom de Kilimanjaro, liep meerdere keren mee met de Nijmeegse Vierdaagse en struint het liefst door de natuur. Voor DailyNonsense.nl schrijft Janneke over alles wat te maken heeft met actief bezig zijn. Ze gaat opzoek naar de coolste outdoor bestemmingen en activiteiten, ze probeert de gadgets die hierbij aansluiten en deelt tips om comfortabel, maar toch hip op een outdoor trip te gaan.

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP