Strandtent Fosfor: het mooiste plekje van Zandvoort

Soms kom je op van die plekken die magisch zijn, die je het liefst voor jezelf wilt houden, maar aan de andere kant ook graag wilt delen. Dit omdat je iedereen een bezoek aan zo’n magische plek gunt.

Meerdere malen zag ik Fosfor op Instagram voorbij komen, maar eigenlijk had geen idee waar deze strandtent nou precies lag. Ik werd nieuwsgierig, besloot daarom Google Maps raad te plegen, in de trein naar Zandvoort aan Zee te springen en met een OV-fiets op pad te gaan. Tijdens de eerste keer Fosfor werd ik verliefd op de ontspannen vibe. Ik bekroonde het tot het mooiste plekje van Zandvoort en ja mijn ervaring wil ik natuurlijk graag met jullie te delen (ps. tell it only to your best friends).

Door de duinen naar Fosfor

Wanneer ik op een warme woensdag na een kleine 10 minuten fietsen de drukke boulevard van Zandvoort aan Zee verlaat en de duinen in fiets heb ik het gevoel alsof ik op vakantie ga.

fietsen door de Amsterdamse Waterleidingduinen in Zandvoort aan Zee

De natuur heeft iets rustgevend. Om mij heen hoor ik geen verkeer meer, nee ik hoor de vogels die fluiten en in de verte zie ik herten in het gras staan. Dit is fijn! Nog geen 15 minuten later bereik ik Avenue Fosfor. Hier is het dan, die magische plek, althans, voordat ik strandtent Fosfor bereik moet ik eerst nog even die stijle zandberg omhoog. Maar ik weet van de vorige keer dat het de moeite waard is.

In de hitte (lees 30 graden) ga ik al puffend naar boven. Het klimmen en klauteren valt zwaar. Tussendoor maak ik even een stop en doe ik alsof ik van het uitzicht geniet. Dit is geen leugen, maar daarbij moet ik gewoon ook even even op adem komen.

Hoe kom je bij Fosfor Zandvoort aan Zee - duinen

Eenmaal boven weet ik weer waarom ik hierheen ging. Het uitzicht is echt prachtig. Van de hoge Zandvoortse gebouwen is niks meer te zien, het enige wat ik zie hier zijn de duinen, de zee en FosFor.

Fosfor Zandvoort aan Zee - mooiste plek

Fosfor ligt op het naaktstrand wat betekent dat op het strandgedeelte naaktrecreatie is toegestaan. Ik voel een lichte paniek bij je op komen, maar wees gerust, op het terras en in de strandtent Fosfor is een broekje of doekje verplicht. Geen naakte mensen dus op het terras!

Strandtent Fosfor, voorheen het strandpaviljoen South Beach, is sinds 2015 in handen van de Zandvoortse Robert Hartog (welke hij runt samen met zijn vriendin Estrella Brand).

Interieur Fosfor Zandvoort aan Zee

Lees ook: Noosa: strandtent met Australische surfvibe in Zandvoort

De naam Fosfor is afgeleid van het fenomeen Zeevonk (de Zandvoortse benaming is Fosfor), waarbij de zee fosforescerend oplicht. Grappig weetje; in 2015 was er extreem veel zeevonk in de Noordzee, dus zodoende dat Robert deze naam bedacht.

Strandtent Fosfor: onbezonnen en sfeervol

Een houten vloer, trommels, een kast met spelletjes, een hangstoel en een paar tafels. Het interieur van Fosfor is simpel, maar wel sfeervol. Het is lekker onbezonnen en dat voelt fijn.

interieur Zandvoort aan Zee

Als rond een uur of 10 binnen kom wandelen is het nog rustig. Ik drink een koffie aan de bar, the Italian way en wat meteen opvalt is de vriendelijke uitstraling van de jongen aan de bar. Ik maak een praatje met hem en voel mij enorm thuis en welkom. Hierna loop ik richting het strand om even een paar uur te genieten van het zonnetje.

leuke strandtenten in Zandvoort aan Zee

Strandtent Fosfor ligt op het naaktstrand, maar je bent zeker niet verplicht om naakt te zonnen. Bikini, naakt, topless, alles is hier prima, iedereen is welkom. Op het strand zie ik de, laat ik hem, de zon gebruinde bedjesman noemen, lopen. Vol enthousiasme en met een grote glimlach op zijn gezicht, hij lijkt iedereen trouwens te kennen, verhuurd hij de bedjes (prijs 7,50 per dag).

Ik besluit lekker op een handdoek te gaan liggen en loop iets meer richting de zee. Waar het op het strand van Zandvoort aan Zee (bij de boulevard) in het hoogseizoen echt een mierennest is, heb ik hier heerlijk alle ruimte. Uiteindelijk val ik 1,5 uur, gelukkig wel ingesmeerd van top tot teen, in een diepe slaap. Ik kan je vertellen, dit voelt net als op vakantie.

Rond een uur of twee is het tijd voor lunch en een klein wijntje. Tijdens mijn eerste bezoek aan Fosfor maakte ik kennis met Robert en Estrella, Tijdens de lunch komen ze er daarom even gezellig bij zitten. Gedurende de tijd dat ik er zit besef ik waarom deze plek zo fijn voelt. Robert en Estrella behandelen hun personeel, maar ook de gasten als een soort van familie. Alles gaat heel relaxt en soepel en er hangt echt een ongedwongen sfeertje.

Estrella Brand bij Fosfor Zandvoort aan Zee

Even later hangt Emma kletsend met haar nieuwe hippe vissenhoedje uit het keukenraam. Het ziet er zo grappig dat we het allemaal niet kunnen laten om er een foto van te maken.

Menu Fosfor

Bij Fosfor kan je terecht voor ontbijt, lunch en diner. Het menu is uitgebreid en bestaat uit broodjes, salades en soepen. Mijn favoriete gerechtjes zijn de gamba’s Piri Piri met knoflook, pepers en olijfolie en de burrata.

Na de lunch wilt Robert mij nog even strandpaviljoen Adam & Eva laten zien. Dit is de enige strandtent waar naaktrecreatie ook op het terras is toegestaan. Als ik de full-expierence van dit strand wil hebben, moet ik daar volgens hem ook geweest.

Eenmaal in de auto crossend over het strand richting Adam & Eva voel ik mij intens gelukkig. Ik reis de laatste tijd minder, vanwege COVID19, maar heb nu echt even dat reisgevoel, dat hele fijne avontuurlijke gevoel en dat zo dicht bij huis. Ik glimlach van oor tot oor.

Strandtent Fosfor – Zuidstrand 7 – Zandvoort aan Zee

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP