Tai Chi zorgde voor balans tussen mijn hoofd, hart en lichaam

Dit is het tweede deel van mijn Tai Chi ervaring. Benieuwd naar het eerder verschenen artikel? Lees dan: Door een bezoek aan Happilization Centre kwam ik nog dichter bij mijzelf.

Na het gesprek met Tai Chi Master Choy, waar ik flink geconfronteerd werd met mijn angst, krijgen we even een kleine pauze. We hebben inmiddels ook flinke honger gekregen, dus besluiten in het eerste de beste tentje wat we tegen komen te gaan lunchen.

Beide zijn we een beetje lamgeslagen van het gebeuren en ik voel dat ik zelf niet zo goed weet wat ik nou met de hele situatie aan moet. Het liefst wil ik weg, weg van Cortes de la Frontera, weg van dit gevoel. Ik probeer mijn gedachtes stil te zetten. Laat het gewoon op je afkomen Chlo, zeg ik tegen mijzelf.

Een paar uur later rijden we weer terug naar de Happilization Centre. Als we aankomen staan Yoann, Linda en Vincent op ons te wachten. ‘Welkom terug. Vanmiddag gaan we met Linda en Vincent aan de slag en gaan jullie de Tai Chi oefeningen toepassen’ zegt Yoann.

Tai Chi met Peter Chin Kean Choy bij de Happylization Centre in Spanje

Master Choy, de eigenaar en oprichter van de Happilization Centre geeft les in Rainbow Tai Chi Chi-Kung. Voordat hij dit centrum opende beoefende hij meer dan 50 jaar van zijn leven de leer van Tai Chi bij zeven bekende Tai Chi meesters in China, Amerika en India. De zeven Tai Chi stijlen (aangegeven door verschillende kleuren van de regenboog), die hij daar leerde, heeft hij nu gebundeld tot een Tai Chi lering genaamd Rainbow Tai Chi Chi-Kung.

Wat is Tai Chi?

Tai Chi is een vorm van dynamische meditatie die ervoor zorgt dat de stress en spanning, die in de loop der jaren in het lichaam is opgebouwd, langzaam weer opgelost kan worden.

De rivier van energie die eindeloos stroomt

De letterlijke betekening van Tai Chi is de rivier van energie die eindeloos stroomt. Tijdens de trainingen is het de bedoeling dat de energiestroom van binnenuit geoptimaliseerd wordt.

Tai chi letterlijke betekenis; de rivier van energie die eindeloos stroomt

Het is de bedoeling dat je door Tai Chi een eigen balans gaat vinden in de veranderlijke wereld waarin we vandaag de dag leven. We zouden vaker ons bewustzijn moeten trainen om naar je hart te gaan luisteren, dit is namelijk plek van onvoorwaardelijke liefde. Uiteindelijk is het allerbelangrijkste dat ons hoofd, hart en lichaam in een lijn zijn.

Tien minuten na aankomst worden mijn vriendin en ik opgesplitst. Samen met Linda ga ik richting de rivier. Hier ga ik met haar een aantal Tai Chi oefeningen doornemen en ze proberen uit te voeren. Mijn vriendin Juliette loopt met Vincent de andere kant op en al snel verdwijnt ze uit het zicht.

Je bent goed genoeg; laat gaan, laat los

‘De eerste stap in Tai Chi is ontspannen’. Linda pakt mijn arm vast. ‘Doe je ogen dicht en laat de spanningen in gezicht, je armen en je benen los.’ Linda heeft een zachte en lieve stem die mij rustig maakt. ‘Laat even alles wat je van jezelf moet doen los. Het leven vraagt veel van je. Je bent goed genoeg. Laat gaan, laat los’.

In een fractie van een seconde gaat mijn hoofd weer aan en gedachtes komen boven drijven. Jemig wat een zoetsappig gedoe dit allemaal. Waarom sta ik hier? Ik ben hier echt veel te nuchter voor. Laten we gewoon weer praten. Ik wil mijzelf verdedigen en wil haar uitleggen dat ik echt wel begrijp dat ik goed genoeg ben, dat ik begrijp wat we aan het doen zijn.

Ik haal lucht om te gaan praten, maar dan legt ze haar hand op mijn schouder. ‘We gaan straks weer praten, probeer nu juist te ontspannen. Ik voel nog steeds een weerstand in je arm. Laat even het oordeel van wat je van jezelf hebt en wat je over anderen helemaal los. Wees lief voor de kleine Chloe. Laat gaan, laat los’

Lees ook:  Eetstoornis herstel in een kliniek in Zuid Afrika

En dan opeens kom ik weer bij dat gevoel. Die oude emotie die ik dacht te hebben losgelaten tijdens mijn coaching, maar die nu weer vol aanwezig is. Er komen tranen, heel veel tranen. Pas later als Linda mij meer vertelt over de basis achter Tai Chi begrijp ik waarom dit negatieve gevoel weer boven komt.

Basis Tai Chi oefeningen toepassen

Net als ik blijven de meeste mensen vaak in hun hoofd zitten. Dit omdat ze bepaalde pijnen niet willen voelen. Door te blijven rennen, altijd maar bezig te zijn en afleiding te zoeken word je nooit echt geconfronteerd met jezelf. Wil je hele? Durf dan uit die comfortzone te stappen en juist die confrontatie aan te gaan. Beland je in een negatieve situatie, deze kan klein of groot zijn, probeer dan de volgende Tai Chi stappen toe te passen.

Ontspanning en loslaten

De belangrijkste stap is ontspanning. Slow down. Doe even rustig aan en las een pauze in. Ga zitten, ga liggen en word vooral bewust van je lichaam. Focus op de ademhaling. Ontspanning in deze zin is dus niet Netflixen, scrollen door je Instagram tijdlijn etc. Stop echt met dingen doen en zoek ook geen afleiding.

Probeer vervolgens het oordeel over jezelf en over de ander los te laten. Er komt vanuit hier een moment dat je meer in contact komt met wat je echt voelt. Meestal voel je op dit punt twee versies van jezelf. Er zit namelijk een vrolijke en een verdrietige kant in jezelf. Waarschijnlijk wil je het liefst alleen maar die vrolijke kant van jezelf zijn en vooral laten zien. Maar uiteindelijk word je diep van binnen niet gelukkiger als je alleen maar positief doet en jouw negatieve kant niet kan accepteren (en wegstopt).

Bij elkaar brengen van negatief en positief

Je kent het vast wel, er gebeurt iets negatiefs en voordat je het weet zit je in een negatieve spiraal. Hoe kom je dan weer terug? Het is belangrijk om positief en negatief bij elkaar te brengen en het is de kunst om beide kanten van jezelf volledig te accepteren. In een fysieke Tai Chi oefening kun je deze twee kanten samen brengen, maar zorg er wel voordat je begint deze oefening alle oordelen over jezelf en de ander hebt loslaten.

Stop een negatief gevoel over jezelf in je linkerhand. Dit kan iets zijn wat er nu is, maar het kan ook iets zijn wat je ver hebt weg gestopt. Probeer niet te analyseren of te verklaren, dit is een gevoel. Probeer er niet van weg te rennen, maar probeer dit gevoel volledig te accepteren.

Open je rechterhand en zoek hiervoor een tegenovergestelde kwaliteit van jezelf. Stop hier dus een positief gevoel van jezelf in. Heb je bijvoorbeeld in de linkerkant het gevoel dat je jezelf niet goed genoeg vindt, gestopt, dan kan in de rechterhand een gevoel van zelfvertrouwen stoppen. Het kan helpen om jezelf in een situatie wanneer je ergens vol zelfvertrouwen was in te beelden.

Breng daarna beide handen fysiek naar je hart en laat vervolgens je handen naar beneden glijden richting je buik. In Tai Chi is de buik de plek waar je negatief en positief samen brengt naar een nieuwe creatieve oplossing.

De buik wordt in de Tai Chi gezien als een plek waar je negativiteit kan composteren. Probeer negativiteit dus niet weg te gooien, maar leg het enkel op de juiste plek, zodat het jezelf persoonlijk kan laten groeien.

Praten met je innerlijke stem

Op het moment dat je gaat vertragen word je bewust van de manier hoe je tegen jezelf praat. Ga na of dit een stem van liefde is? Gelooft deze stem in je? Of praat hij je naar beneden, maakt hij je bang?

Als mens zijn we vaak niet bewust van deze stem. Onze echte stem zit oorspronkelijk vol met liefde en steun, maar er zit vaak een geconditioneerde stem voor. Dat kan een stem zijn van een leraar die vroeger op school had, je ex, je ouders, maar het kan ook al een stem zijn die gekomen is door een bepaalde zin die ooit iemand tegen je heeft gezegd. Besef dat deze stem geconditioneerd is en probeer in deze stap weer de stem van liefde en steun naar voren te halen.

Lees ook:  HSP en introvertheid. Wat betekent dat en hoe ga je daarmee om?
Wat is Tai Chi, oefeningen voor beginners

Na ongeveer een klein uurtje verzamelen we op de plek voor het Happilization Centre. Ik besef mij nog steeds niet helemaal goed wat er nou precies gebeurt is, alles dolt in mijn hoofd. Deze spirituele ervaring gaat mij niet in de koude kleren zitten. Ik wil mijzelf graag herpakken, dit omdat ik uiteindelijk een informatief goed artikel wil schrijven over Tai Chi in Cortes de la Frontera. Pas later besef ik mij dat ik hier dus weer veel te veel aan het doen was vanuit mijn ‘ik moet’ hoofd in plaats van te voelen vanuit mijn ‘wees lief voor jezelf’ hart.

Bewustwording van energie door een te zijn met de natuur

Voordat we weg gaan laat Yoann ons nog even de tuin en omgeving van de Happilization Centre zien. Yoann woont samen met zeven anderen op de campus van de Happilization Centre. Iedere dag studeert hij en krijgt hij les in Rainbow Tai Chi Chi-Kung. Vincent woont niet meer in de Happilization Centre, na 1,5 jaar intern te hebben gewoond besloot hij terug naar Nederland te gaan om daar zijn lering te verspreiden.

Happilization Centre Cortes de la Frontera Spanje

Yoann vertelt dat hij door helemaal terug te gaan naar zichzelf erachter kwam dat hij een enorme passie heeft voor tuinieren. De natuur maakt je meer bewust en kunnen als metaforen werken voor onze eigen struggles. Tuinieren is nu zijn hobby, hij vind het nu helemaal fantastisch.

‘Weet je, je hebt shit nodig om te kunnen groeien. Maar gooi die shit niet op je bord, gooi het op de wortels, op de aarde. Van compost gaat groenten uiteindelijk veel sneller groeien en dat is wat je wilt. Maar vergeet niet dat onkruid veel sneller groeit dan groente en fruit. Je moet dus wel constant onkruid wieden en zo ook in het echte leven. Negativiteit in jezelf als gedachtes van angst, twijfels, minderwaardigheid, groeien veel sneller dan gedachtes van positiviteit, dat moet je niet vergeten’ zegt Vincent.

We lopen verder en komen uit bij het kippenhok en de vijver. Vincent begint weer te vertellen. ‘De omgeving waar je in zit is heel belangrijk. Toen ik terug kwam in Nederland voelde ik opeens weer de trekkende kracht van mijn omgeving.

Balans houden in een nieuwe omgeving

Het kan erg lastig zijn om in balans te blijven als je met mensen bent die je onbewust naar je oude emoties, gedachtes en gewoontes kunnen trekken. Het is hier een gezegde dat je een vis gezond kan maken, maar als je hem terug gooit in vergiftigd water de vis dan weinig kans heeft om te overleven.’

Wat is Tai Chi, basis oefeningen voor beginners

Mijn bezoek aan de Happilization was mindblowing en had een grote invloed op de weken die volgde. In Tarifa beland ik per toeval in een grote groep met Nederlanders uit Amsterdam en krijg ik de kans om te leren kitesurfen.

Waar ik aanvankelijk denk dat ik na mijn coaching alle ‘oude’ emoties heb losgelaten, blijkt uiteindelijk het toepassen van een goede balans vinden tussen mijn hoofd, hart en lichaam in een nieuwe omgeving toch velen malen moeilijker dan gedacht..

Benieuwd na de laatste fase van mijn persoonlijke reis? Binnenkort verschijnt hier een artikel over op DailyNonsense.nl. Heb je vragen? Stel ze dan in de reacties hieronder. Up to date blijven? Volg ons dan via Facebook en Instagram.

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Chloë Sterk

Chloe (32) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in een knusse studio Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.