Leren kitesurfen Tarifa: beginners tips voor de eerste les

Na het snow-kite avontuur in Obertauern, waar ik 0 controle heb over de kite en hij letterlijk van links naar rechts vliegt, besluit ik dat dit gewoon niet mijn ding is. Dat ik een paar jaar later toch ga leren kitesurfen in Tarifa, had ik nooit kunnen bedenken. Soms lopen dingen net iets anders dan je verwacht en eerlijk, dat bevalt wel.

Tijdens mijn rondreis door Andalusië hoor ik van verschillende mensen over de magie van Tarifa, de kitesurf hoofdstad van Europa, de plek waar mensen lang blijven hangen. Een plek waar je sowieso een kitesurf les moet nemen, al is het maar om het te proberen. Ik raak geïnspireerd door alle verhalen en besluit geheel onverwachts van Malaga naar Tarifa te rijden.

Nog voordat ik in Tarifa ben, kom ik in contact met de Nederlandse Harmen. Harmen is eigenaar van Kau Pi Kite en heeft sinds 2015 zijn eigen kitesurf school aan het strand van Valdevaqueros in Tarifa. Als ik het leuk vind dan kan ik wel een paar kitesurf lessen bij hem komen nemen. Zo moeilijk als ik ben met besluiten nemen, zo makkelijk gooi ik ze overboord. Want hey, alles verdient een tweede kans. Ik ga leren kitesurfen in Tarifa, wie had dat ooit verwacht?

Als ik aan kom lopen bij Valdevaqueros is Harmen al bezig met het klaar leggen van het kitesurf materiaal. Ik krijg een trapeze (een soort van harnas waar ik de kite (vlieger) aan vast kan maken) en een ‘prachtige’ helm, die echt heel charmant staat, aangereikt.

Voordat het kitesurf avontuur van start gaat maak ik cool een foto met het kiteboard. Totaal niet beseffend dat voordat ik echt op dat board sta, heel wat uren van ploeteren en doorzetten, nog voorbij zullen gaan. Na de foto gooit Harmen twee maten kites naar buiten en dan eindelijk is het zo ver.

Leren kitesurfen in Tarifa Kau Pi Kite door Harmen Bakker - Valdevaqueros

Als een pakezel, althans dat gevoel heb ik, wandel ik naar het strand. ‘Zoveel materiaal Harmen’ klaag ik. Het enige wat Harmen doet is lachen. Daar moet ik het dus maar mee doen, denk ik. Als we op het strand aankomen gaat het eindelijk ‘echt’ gebeuren.

 

Opbouwen van het materiaal

Aan het begin van de eerste kitesurf les leer je hoe je een kite en de lijnen van de kite moet opbouwen. Dus in principe leer je hoe je een kite start klaar maakt om te kunnen vliegeren.

kitesurf materiaal opbouwen, het oppompen van de kite tijdens de eerste les

Eenmaal op het strand aangekomen begin ik met het oppompen van de kite. ‘Gebruik ook je benen en niet alleen je armen’ zegt Harmen terwijl ik allang blij ben dat ik überhaupt overeind kan blijven staan. De wind is duidelijk aan. Als de kite opgepomd is rol ik samen met Harmen de lijnen uit. Daarna bevestigen we de lijnen aan de kite. Ready to go? Nee zeker niet, want eerst moet ik het een en ander leren over veilig kitesurfen. Een van de belangrijkste dingen als je wilt leren kitesurfen.

Veiligheid tijdens het kiten

Want, misschien vraag jij je nu ook wel af: is kitesurfen niet gevaarlijk? Of wat zijn eigenlijk de gevaren van kiten? Gebeuren er niet heel veel ongelukken met dat kiten? Precies deze vragen kreeg ik namelijk toen ik aan mijn ouders vertelde dat ik wilde leren kitesurfen in Tarifa.

Eerlijk? Leren kiten is zeker niet makkelijk, het is, vooral in het begin, heel lastig en het kost heel wat tijd om bepaalde dingen onder de knie te krijgen. Maar als je de veiligheidssystemen kent en weet hoe je ze moet gebruiken en toepassen, dan is kiten wel echt hartstikke veilig.

Veiligheid tijdens je eerste les - afbeelding uitleg van quickrelease - leash, chicken loop, donkey stick

Niet trekken, maar loslaten

Een van de belangrijkste dingen die ik leerde tijdens het kiten is loslaten. Als je de eerste les gaat kiten op het strand besef je pas hoe sterk de wind kan zijn. Soms is de wind zo sterk dat hij de kite en jou mee trekt en ik kan je vertellen dat dat hartstikke spannend is.

Wat we als mens gewend zijn is om uit paniek te gaan trekken, maar het is juist belangrijk om in zo’n situatie de kite los te laten. Want als jij niet trekt, en gewoon de bar loslaat dan verliest de kite zijn power en land hij hoogstwaarschijnlijk op het zand (of later in het water).

Veiligheidssysteem 1 en 2

Heeft de kite nog steeds te veel power of kom je in een gevaarlijke situatie op het water dan zijn er nog twee andere veiligheidssystemen. Deze gebruik je in principe veel minder, maar het is wel noodzakelijk om te weten hoe ze werken.

 • Het gebruiken van de quickrelease: je bar schiet weg en zit alleen nog maar aan de kite vast met je leash.
 • Het gebruiken van je quickrelease leash: zowel je bar als de kite schiet hierdoor verder weg. 

Veiligheidssysteem 2 gebruik je alleen als de eerste twee stappen (dus loslaten en quickrelease) niet werken. Dit kan zijn als je bij aflandige wind de zee op getrokken wordt of als je kite vast zit in bv een boot die nog vaart.

Leren kitesurfen in Tarifa beginners tips

Op bovenstaande foto’s is te zien hoe het loslaten van de bar werkt. Op de eerste foto veranderde waarschijnlijk de wind of werd de wind net iets te sterk en werd ik meegetrokken. Waneer je vervolgens de bar loslaat dan valt de kite op de het zand.

Na heel wat uitleg over het opbouwen van de kite en de veiligheidssystemen kunnen we aan de slag met het leren besturen van de kite. Alle informatie heeft mij een beetje dol gemaakt, maar hoe vaker ik het doe, hoe makkelijker het wordt, verzekerd Harmen mij.

Kite leren besturen

De tweede stap die je maakt tijdens het leren kitesurfen, is het besturen van de kite op het strand. Belangrijk is dat je een hand op de bar hebt en de andere ontspannen naast je hebt hangen.

Windvenster

Om de perfecte kite positie aan te geven wordt de theorie van het windvenster gebruikt.

Kite controleren en stilhouden op de juiste positie

In eerste instantie is het de bedoeling dat je tijdens de eerste paar uren van je les(sen) de kite kan controleren en in de goede positie kan sturen, Vervolgens is het de kunst om hem hier stil te kunnen houden. De posities van de kite worden aangeduid met de klok (je kan het zien als een halve klok van negen tot drie uur).

Je hebt de rechterhand op de bar als de kite links staat, hierin is de ideale positie half 11. Je hebt de linkerhand op de bar, als de kite rechts staat, hierin is de ideale positie half 2.

Het doel van de eerste paar uur kitesurf les is dat je de kite onder controle hebt en hem op bovenstaande posities kan stil houden.

Voor mij zijn de eerste paar uren van de kitesurf les op het strand flink ploeteren. Ik vind het lastig om de kite onder controle te houden en hij vliegt van links naar rechts. Het idee dat ik over een paar lessen in het water lig en laat staan met een board onder mijn voeten, dat is opeens heel ver weg. Maar ik blijf doorzetten, want leren kitesurfen is ‘letterlijk’ vallen en opstaan.

Leren kitesurfen in Tarifa bij Kau Pi Kite

En vallen? Dat doe ik tijdens de eerste les tientallen keren. De wind is sterk en balans houden is lastig. Daarom besluit Harmen dat het voor mij misschien makkelijker is om op de grond te gaan zitten. Hierdoor kan ik meer focus op de kite houden in plaats van dat ik steeds bezig ben om maar niet om te vallen. En ja hoor, dat werpt zijn vruchten af!

Zitten op het strand van Tarifa Chloe Sterk

Uiteindelijk kost het mij ongeveer 3 uur voordat ik het water in kan gaan en kan gaan bodydraggen (oftewel heel veel zout water happen). Daar in een ander artikel meer over.

Handige weetjes als je wilt leren kitesurfen in Tarifa

Enthousiast geworden? Dan ben je nu vast benieuwd hoelang je nodig hebt om te leren kitesurfen en hoeveel de kosten hiervoor zijn? Hieronder een aantal handige tips en weetjes over Tarifa, Kau Pi Kite en leren kitesurfen in Tarifa.

Tarifa

 • Tarifa is het kitesurf mecca van Europa en je kan in principe het hele jaar kitesurfen.
 • In de wintermaanden kan je geluk hebben qua weer, maar het kan ook zomaar zijn dat je een week lang alleen maar harde wind, te hoge golven en regen hebt. Hierdoor is het voor een beginner niet mogelijk om te leren kitesurfen en vaak wordt dan de les gecanceld. Ik kan je vertellen, het levert flink frustratie op, als je je ‘gevorderde’ kitesurf vrienden hun materiaal ziet opbouwen en jij niet kan gaan.
Valdevaqueros in Tarifa
 • Het kitesurf seizoen in Tarifa loopt van maart tot en met oktober (mei – juni – september zijn de beste maanden). In deze maanden staat er vaak een goede wind om te leren kitesurfen, heb je weinig last van hoge golfen en is er dus een grote kans dat jouw kitesurf les doorgaat.
 • Het hoogseizoen in Tarifa is in de maanden juli en augustus. Het is dan heel gezellig in de barretjes van old town Tarifa, omdat er veel mensen zijn. Echter is leren kitesurfen, met daardoor ook veel kites op het water niet heel handig. Deze twee maanden raad ik dus af om naar Tarifa te komen, als je wilt leren kitesurfen.

Kau pi Kite

 • De kitesurf lessen van Kau pi Kite worden gegeven op het strand van Valdevaqueros. Dit strand ligt op ongeveer 15 minuten rijden van het oude centrum van Tarifa. Parkeren bij de kite-school is gratis.
 • Je kunt privé of semi-privé (met een vriend of vriendin) kitesurf les nemen. Voor mij werkte privé les heel erg goed, omdat ik dan een betere focus heb. Groepslessen zijn niet aan te raden en is ook niet mogelijk bij Kau Pi Kite.
vasthouden van de leading edge
 • Hoeveel uur heb je nodig om te leren kitesurfen? Is de vraag die ook ik stelde toen ik wilde gaan leren kitesurfen in Tarifa. Eerlijk? Dat is geheel afhankelijk van de persoon. Soms heeft iemand 10 uur kitesurf les nodig, maar het kan ook zomaar 20 kitesurf uren duren, voordat je kan kitesurfen.
 • Leren kitsurfen is niet goedkoop, maar ik advieseer je wel om te investeren in kitesurf lessen als je het echt wilt leren. Wat het precies kost om te leren kitesurfen is geheel afhankelijk van de uren die je nodig hebt. Een uur privé les bij Kau Pi Kite kost 60 euro en voor een pakket van 10 uur lessen betaal je 480 euro.
 • Koop je een kitesurf les pakket, en gaan er lessen niet door vanwege te harde of juist geen wind, dan krijg je het geld, als je openstaande uren hebt en je naar huis gaat, terug.

Vragen over leren kitesurfen in Tarifa?

Heb je nog vragen over de leren kitesurfen in Tarifa na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Chloë Sterk

Chloe (32) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in een knusse studio Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.