9x Star Wars filmlocaties om te bezoeken in Tunesië

Bij een vakantie naar Tunesië weet ik zeker dat je niet meteen denkt aan Star Wars. Waarschijnlijk als ik Tunesië zeg zie jij strand, zee, zon en wellicht kamelen. Dit is niet geheel verwonderlijk, want op strandvakantie toerisme heeft Tunesië ook jarenlang de focus gelegd. Zelfs mijn moeder is ooit in Tunesië geweest (wel te verstaan in Monestir) voor een strandvakantie en ook ik heb de meeste toeristische badplaatsen aan de kust tijdens mijn eerste reis naar Tunesië bezocht.

Maar wist je dat maar liefst vier Star Wars films gedeeltelijk zijn opgenomen in Tunesië en dat de Star Wars planeet Tatooine vernoemd is naar Tataouine, een regio gelegen in het zuiden van Tunesië? Ondanks dat je mij wakker kan maken voor een Harry Potter marathon, ik meerdere keren The Lord of The Rings heb gekeken en ook heel goed ga op de Chronicles of Narnia films heb ik op een of andere manier nog nooit een Star Wars film bekeken.

Star Wars Tunesië George Lucas Netfa

Eenmaal reizende door het hart van filmregisseur George Lucas raakte ik steeds meer geïnteresseerd in de verschillende Star Wars filmsets die verspreid liggen over vier gebieden in het zuiden van Tunesië. Al moet ik wel toegeven dat de filmlocaties vinden, op zijn zachts uitgedrukt niet makkelijk was. Sommige locaties zijn bijvoorbeeld geheel weggevaagd door het zand in de woestijn.

Tunesië toerisme in 2022

Daarnaast hebben vele Tunesiërs nog nooit van Star Wars gehoord. Ze hebben geen idee waar het over gaat. Dit resulteert in het feit dat de plekken de laatste jaren (ook mede doordat het zuiden van Tunesië een tijd lang kampte met negatief reisadvies) slecht onderhouden zijn en/of iets wat vreemd zijn geëxploiteerd. Maar, gelukkig is er ook positief nieuws.

Via mijn Tunesische vriend Medhi (die ik ontmoette in Zuid-Goa tijdens mijn reis door India) kom ik in contact met de Tunesische Oscar Scafidi. Samen met organisatie Galaxy Tours probeert hij het Star Wars toerisme te vergroten.

Galaxy Tours biedt Star Wars reizen aan van 8/9 dagen waarbij je maar liefst twaalf verschillende Star Wars bezienswaardigheden bezoekt en overnacht in prachtige lokale en of luxueuze hotels. Tijdens mijn rondreis door Zuid-Tunesië bezoek ik zelf acht Star Wars filmlocaties verspreid over de vier gebieden regio Tozeur, Gabes, Tataouine en Djerba.

Star Wars filmlocaties in regio Tozeur (Nefta)

Ten noorden van de stad Nefta zijn maar liefst vier filmlocaties te vinden. Vooral de filmset ‘markt van Mos Espa‘ aangegeven op Google Maps als Set cinematografie di Star Wars is een bekende bezienswaardigheid.

Wil je deze bezoeken dan is mijn advies om vroeg op pad te gaan. Wij namen vanuit onze accommodatie, hotel Anantara (aanrader!), een ontbijtbox mee en gingen al om 06:00 op pad. Hierdoor ben je niet alleen de hitte voor, maar vermijd je ook nog eens de grote tourgroepen en dus de drukte.

1. De buitenwijk van Mos Espa

Om 07:00 komen we aan bij onze eerste Star Wars stop midden in de woestijn van Nefta. De Mos Espa buitenwijk scènes in The Phantom Menace zijn hier op deze locatie opgenomen. Anakin Skywalker, het slavenjongetje die uiteindelijk Darth Vader zal worden, is, onder andere geboren, in Mos Espa.

filmlocaties Star Wars rondom Tozeur - Mos Espa buitenwijken 2022

Wat meteen opvalt als we aankomen zijn de gigantische rotsformaties. Deze rotsformaties lijken van steen, maar blijken als ik dichterbij kom gewoon van zand te zijn.

filmlocaties Star Wars rondom Tozeur - Mos Espa buitenwijken 2022

Wellicht herken je niet meteen Mos Espa aan bovenstaande locatie, maar achter de glooiende zandduinen, die er in de vroege ochtend echt prachtig bij liggen ligt een bekendere spot namelijk de markt van Mos Espa.

2. De markt van Mos Espa

De tweede Star Wars filmlocatie wekt waarschijnlijk voor de meeste mensen meer Star Wars herkenning op doordat er nog steeds een klein deel van de oorspronkelijke filmset te zien is.

De markt van Mos Espa Tatooine  - filmlocaties Tunesië Star Wars

Verhuizende zandduinen en een aantal hebberige schatzoekers hebben de filmlocatie wel iets verkleind. De oorspronkelijke Mos Espa markt bestond namelijk uit dertig grote bouwwerken, twee hoofdwegen en een klein plein.

Lees ook:  Vakantie naar Tunesië: Djerba en bezienswaardigheden langs de kust

De huizen lijken van buiten zo echt, maar niet is wat het lijkt. Als ik naar binnen stap word ik er meteen aan herinnerend dat ik op een filmset loop. Het is allemaal nep!

Uiteindelijk verblijven we een klein uurtje op deze Star Wars locatie. Rond de klok van 08:00 zie ik ook een grote stoet aan tourbussen aankomen dus het is nu echt tijd om door te gaan. Ik besef mij dat doordat we vroeg zijn gegaan ik echt de Star Wars magie heb kunnen voelen. 

De markt van Mos Espa Tatooine  - filmlocaties Tunesië Star Wars  - Nefta / Tozeur 2022
De markt van Mos Espa Tatooine  - filmlocaties Tunesië Star Wars  - Nefta / Tozeur 2022

Interessant ander feitje is dat ook een aantal scènes van de film Star Wars: Attack of the Clones (Episode II) met onder andere Haydn Christensen en Natalie Portman in september 2020 hier op deze filmlocatie zijn opgenomen.

3. Camel’s Neck (Ong Jemel)

De derde spot, Ong Jemel, ligt op ongeveer een kleine 10 minuten rijden (zo’n 7km over de Chott el-Gharsa zoutvlaktes) van de Mos Espa markt. Ong Jemel is de berg op de zoutvlaktes en betekend letterlijk vertaald uit het Arabisch kamelen nek (zie foto rechtsonder).

Camel's Neck (Ong Jemel) - Star Wars filmlocaties in Tunesie Tatooine 2022

Als we aankomen besluiten. we de Ong Jemel naar boven te lopen. Dat is even klimmen en klauteren, maar vanaf de top heb je echt een prachtig uitzicht over de Chott el-Gharsa zoutvlaktes. Deze Star Wars spot was zowel de Sith-landingsplaats op de woestijn mesa als de Canyon Dune Turn (als onderdeel van het Mos Espa podrace-circuit).

4.  The Lars Homestead

De laatste Star Wars filmlocatie is het lastigste te vinden en wij hebben deze ook niet bezocht. Ik wil hem toch graag vermelden, omdat het wel de moeite is, vooral voor de echte die-hard Star Wars fans om deze spot, The Lars Homestead, te bezoeken. Het is namelijk de moisture farm waar Luke Skywalker opgroeide.

The Lars Homestead Star Wars film locaties planeet Tatooine 2022

Deze filmlocatie is maar liefst veertig jaar geleden gebouwd en is niet altijd in goede staat geweest. Mede door de Belgische Mark Dermul is Lars Homestead sinds 2012 weer in goede staat. Tijdens zijn bezoek aan Tunesië  was samen met andere Star Wars fans namelijk enorm verbijsterd over de slechte staat waarin sommige iconische locaties zich bevonden.

Na de reis werd er een crowdfunding opgestart om Lars Homestead te gaan herstellen. In minder dan 10 maanden werd de benodigde 10.000 dollar voor dit Save The Lars Homestead project binnen gehaald. De rest van het verhaal is geschiedenis. 

Locatie coördinaten The Lars Homestead moisture farm waar Luke Skywalker opgroeide. Star Wars Tunesië 2022

Wil je de Lars Homestead zelf bezoeken? Hierboven vind je de coördinaten.

Iets anders wat leuk is om te vermelden is dat in 1999, nadat George Lucas en het Star Wars-team klaar waren met het filmen van Star Wars: The Phantom Menace (Episode I), Souilah Kamel een overeenkomst sloot met de filmploeg om alle rekwisieten op te ruimen die in de woestijn rond Nefta en Tozeur waren achtergelaten.

Star Wars filmlocaties in regio Gabès

De tweede regio waar je een hele bekende Star Wars filmlocatie te vinden is, is Gabès. De regio Gabès ligt op ongeveer 3,5 uur rijden van de regio Tozeur.

5. Hôtel Sidi Driss (Star Wars hotel)

Hôtel Sidi Driss ligt in het Matmata en diende als decor voor de binnenkant van Lars Homestead. De buitenkant vind je dus maar liefst 300 kilometer naar het westen, op Chott el Jerid (zie Star Wars filmlocatie 4.)

5. Hôtel Sidi Driss (Star Wars hotel) Matmata bezoeken
©: droomplekken.nl

Tijdens mijn rondreis door Zuid-Tunesie verbleef ik zelf in het nabij gelegen dorp Tamezret. Dit is een van de drie nog overgebleven Berbersprekende dorpen. Een bezoek aan dit dorp en overnachting bij Auberge de Tamezret kan ik zeker aanbevelen. Wil je hier meer over weten? Lees dan het artikel: Tamezret: authentiek berberdorp in Zuid-Tunesië

Star Wars filmlocaties in regio Tatouine

De derde regio heeft iets bijzonders want, een van de planeten, planeet Tatooine, is naar deze Tunesische regio vernoemd. Het schijnt dat George Lucas zijn inspiratie voor de Star Wars film The New Hope kreeg tijdens het bezoeken van de regio Tatouine. Op een van de laatste dagen van de rondreis door Zuid-Tunesië bezoeken we de regio Tatouine.

Lees ook:  Toujane: het onbekende Dahar gebergte in Zuid-Tunesie

6. Ksar Hallouf

De eerste stop maken we bij Ksar Hallouf, welke volgens lokale bronnen werd gebruikt als inspiratiebron voor de Star Wars films.

Ksar Hallouf planeet Tatooine bezienswaardigheden

Een Ksar (meervoud ksour) is een versterkte graanschuur die door de lokale stammen, tussen de elfde en negentiende eeuw, gebouwd werden. Hierna vervolgen we onze route naar Ksar Hadada

7. Ksar Hadada (HotelKsarHadeda)

In Ksar Hedada werd Star Wars: Episode I – The Phantom Menace gefilmd. Bekend is de scène waar de Jedi Qui-Gon Jinn en Shmi Skywalker aan het praten zijn en over de veranda’s van Ksar Hadada lopen, die fungeren als de Mos Espa Slaven Quarter.

Ksar Hadada (HotelKsarHadeda) filmlocatie  - Mos Espa Slaven Quarter - Tatooine 2022 filmlocaties Star Wars

Grappig feitje is dat hier op deze filmlocatie maar een halve dag werd gefilmd in augustus 1997. Overigens, op het moment van ons bezoek heeft de eigenaar een geschil met de Tunesische overheid en daarom is Ksar Hadada gesloten. Na mijn rondreis spreek ik via Facebook iemand van Ksar Hadada die mij vertelt dat ze binnenkort weer open gaan.

We vervolgen onze trip richting Ksar Ouled Soltane en wat ons opvalt tijdens de reis is dat we eigenlijk maar weinig Star Wars merchandise of ander dingen om Star Wars toerisme aan te trekken tegen zijn gekomen.

Maar dan opeens uit het niets popt er toch iets Star Wars-achtig op. Midden in de woestijn, omgeven door een groot hek, staan de Star Wars figuren Yoda, Darth Vader en C-3PO ons aan te kijken.

ar Wars figuren Yoda, Darth Vader en C-3PO in Tunesië planeet Tatooine

Ze schijnen er te zijn neer gezet door het nabij gelegen Hotel Sangho. Wij maken een korte stop om wat foto’s te maken en rijden vervolgens verder.

8. Ksar Ouled Soltane 

Wat meteen opvalt als we aankomen bij Ksar Ouled Soltane, de woonplaats van Anakin Skywalker in zijn jonge jaren (Star Wars: Episode I: The Phantom Menace), is dat deze plek goed is onderhouden. 

Star Wars filmlocaties Ksar Ouled Soltane Tatooine bezoeken in 2022
Star Wars filmlocaties Ksar Ouled Soltane Tatooine bezoeken in 2022

Overigens ligt Ksar Ouled Soltane tussen de steden Tatouine en Ramada, een gebied wat volgens de Nederlandse overheid anno 2022 nog steeds oranje gebied is. Maar heel eerlijk, ik heb mij niet onveiliger in oranje gebied, of veiliger in geel gebied gevoeld.

Wat ook opvalt tijdens mijn bezoek aan Ksar Ouled Soltane is dat er een ‘Star Wars restaurant’ is. Ik verwacht binnen (ik geef mijn hoop nooit op, zoals je hoort) Star Wars merchandise aan te treffen, maar wederom is er alleen koffie te verkrijgen. 

Star Wars filmlocaties in regio Djerba

De laatste dag van de rondreis door Zuid-Tunesië crossen we over het eiland Djerba. Djerba is naast de omgeving van Sousse een van de meest toeristische gedeeltes van Tunesië.

9. Obi-wan Kenobi home

Het schijnt dat er op meerdere locaties in Djerba is gefilmd, maar wij bezoeken alleen het huis van Obi-wan Kenobi. Interessant om te vermelden is dat het poppetje van mozaïek aan de zijkant van het huis er opgeplakt is door de Franse stadskunstenaar ‘Invader‘. 

Star Wars filmlocaties om te bezoeken in 2022 Obi-wan Kenobi home Djerba

Hij staat bekend om zijn keramische tegelmozaïeken geïnspireerd op videogames uit de jaren 70 en 80. Op andere plekken op het eiland is Invader ook aan de slag gegaan met andere mozaïeken. In de documentaire I INVADE DJERBA zie je hoe Invader zijn werk uitvoert. Dat is voornamelijk anoniem en illegaal

Heb je nog vragen, over een van de Star Wars filmlocaties of een rondreis door Tunesië, na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Chloë Sterk

Chloe (32) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in een knusse studio Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

2 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.