Agonda & Palolem beach; is Zuid Goa het nieuwe Bali?

Eind april 2018 reisde ik voor de derde keer naar India. Na vijf dagen Noord India waar ik samen met Tom tijgers spotte in het Dudhwa National Park en een aantal dagen in Hampi reisde ik met de nachtbus (daar lees je over in het artikel: ‘Ik voelde tranen van angst toen ik in de Indiase nachtbus stapte‘) naar het zonnige Goa.

Vakantie naar Zuid Goa

Een aantal jaar geleden verkende ik Noord Goa en nu was het tijd voor Zuid Goa. Via via kreeg ik de tip om een accommodatie te boeken in Agonda. Dit zou de beste plek zijn voor een zonvakantie naar India. Zuid Goa betekent relaxen, relaxen en nog eens relaxen. Oh het betekent ook gezond eten, strand, yoga, meditatie en het wordt ook wel het nieuwe Bali genoemd. Hier moest ik dus meer van weten. Maar hoe kom je in Zuid Goa?

Agonda beach Zuid Goa. Genieten van het uitzicht bij The White Goa. Een vakantie naar Goa India

Vanaf Amsterdam vliegt Jet Airways dagelijks naar Mumbai, Delhi en Bangalore. Vanaf hier kun je overstappen, of verder reizen met de trein of bus.

Met de bus naar Goa

Vanaf de grote steden Bangalore, Mumbai, Hyderabad en dergelijke gaan er dagelijks meerdere keren per dag busverbindingen richting Goa. Wij kwamen vanuit Hampi (een minder grote plek, dus hier is geen vliegveld) en vanuit deze backpackers hup vertrekt minimaal 1x per dag een bus naar Goa. De nachtbus vertrekt in de plaats Hospet om 20:00 en doet er ongeveer 10 uur over.

Een nachtbus? Dit klinkt waarschijnlijk enorm spannend, maar uiteindelijk valt het allemaal reuze mee. Ik heb bijna de hele weg geslapen en voordat ik het door had was ik in Goa. De bus stopt op diverse plekken in Goa dus check van te voren even waar je uit gaat stappen.

Als je bij het instappen aangeeft waar je eruit wilt dan roept de buschaffeur je naam om als je moet uitstappen (handigheid in India :D). Tip wanneer je reist in een Indiase nachtbus: Boek een double sleeper met iemand die je kent. Dit is niet alleen goedkoper, maar ook minder spannend (kosten ongeveer 950 Indiase roepie per persoon).

Vliegen naar Goa

Wil je meer comfort en kom je vanuit de grote steden in India? Dan is het natuurlijk ook mogelijk om te vliegen naar Goa. Goa ligt in het zuiden van India op ongeveer een uurtje vliegen vanaf Mumbai. Maar liefst vijf keer per dag vliegt Jet Airways direct van Mumbai naar Goa. De prijzen voor een ticket variëren tussen de 70 a 100 euro.

Drie dagen Agonda Beach

Helaas was ik ook deze keer weer kort in Goa. We hadden de eerste 1,5 week van de India reis volledig volgepland. Hierna hadden we nog drie dagen in onze agenda leeg. Wat nu? Vanuit Hampi wilden we in eerste instantie naar Dandali reizen (deze plaats staat bekend om de outdoor activiteiten), maar we besloten uiteindelijk om te gaan relaxen in Goa. Dit was zo’n goede beslissing! Het is echt heerlijk om de laatste paar dagen van je reis naar India af te sluiten aan het strand van Goa.

De eerste dag kwamen we al vroeg aan in Zuid Goa (de nachtbus arriveerde rond de klok van 7 in Goa). Vanaf het busstation pakten we een riksja naar onze accommodatie. Dit duurde ongeveer 20 minuten. Ik ben altijd wel fan van riksja’s omdat je dan een beetje rond kan kijken en ondertussen de omgeving kan ontdekken.

De omgeving van Agonda beach Zuid Goa. Een vakantie naar Goa India

De omgeving van Agonda beach Zuid Goa. Een vakantie naar Goa India

Agonda is klein en er is niets meer dan een paar straten met restaurants, barretjes en winkels. Wil je echt gaan winkelen dan adviseer ik om naar de stad Palolem (op ongeveer 10 minuten afstand) of naar de flea market in Anjuna (in Noord Goa) te gaan. Wist je dat Agonda pas 2 tot 3 jaar in opkomst is qua toerisme. Hierdoor is het nog steeds authentiek.

Bijzonder overnachten in Zuid Goa

Zuid Goa staat bekend om de lange stranden en de enorme hoeveelheid strandhuisjes, die ook wel beach snacks of beach houses worden genoemd. Er is genoeg keus en eigenlijk lijkt bijna alles op elkaar. De ene is net iets luxer dan de andere (en dat merk je in de prijs). Wij verbleven in een de strandhuisjes van Ramsus en ik vond het een fantastische ervaring. Het kost echt niks, maar verwarcht ook niet te veel luxe. De huisjes zien er van buiten schattig uit, maar binnen staat niet meer dan een bed, er is een douche, toilet en sommige huisjes hebben airco. That’s it!

Lees ook:  Zo ontdek je de Kerala Backwaters in Zuid India

Bijzonder overnachten in Goa, beach shacks op Agonda Beach in Zuid Goa. Vakantie Goa India

Bijzonder overnachten in Goa, beach shacks op Agonda Beach in Zuid Goa. Vakantie Goa India

Wij betaalden voor strandhuisje in Zuid Goa rond de 20 a 25 euro per nacht. Wij waren in Agonda in de maand april en de prijzen schijnen hoger te liggen in de hoogseizoen (peak season: december-januari).

Slapen in een strand huisje in Zuid Goa

The White Goa

Tijdens mijn verblijf in Agonda ontdekte ik The White Goa. Een hotel/accomodatie welke totaal anders is dan de standaard Indiase of standaard Westerse hotel. Hier moest ik meer van weten. Ik werd echt super vriendelijk ontvangen en mocht zelfs gratis gebruik maken van de strandbedjes op het strand en bij het zwembad. Hierna kwam ik met een van de partners in gesprek over het toffe concept.

Dattaraj Sawant en zijn partners werden geïnspireerd om iets op te zetten tijdens een vakantie op Ibiza. Hier ontstond onder andere het idee om een boutique hotel in Ibiza stijl in Zuid Goa te openen. Zo gezegd zo gedaan. The White Goa was een feit!

Agonda beach Zuid Goa. Genieten van het uitzicht bij The White Goa. Een vakantie naar Goa India

Agonda beach Zuid Goa. Accommodaties en kamers bij The White Goa. Een vakantie naar Goa India

Agonda beach Zuid Goa. Zwembad The White Goa. Een vakantie naar Goa India

Dit hotel is natuurlijk veel luxer dan een gemiddelde beach shack en dus ook voor Indiase begrippen aan de prijzige kant. Voor een overnachting betaal je tussen de 80 en 150 euro (hangt van het seizoen af). Naast overnachten kan je hier ook heerlijk ontbijten, lunchen en dineren.

Agonda beach Zuid Goa. Lunchen en dineren bij The White Goa. Een vakantie naar Goa India

Ondanks dat het einde van het seizoen in Goa naderde waren er nog steeds heel veel jonge reizigers (voornamelijk backpackers). Zo ontmoette ik twee jongens uit LA en een meisje uit België. Het meisje uit België kwam naar Goa om te surfen en gaf yoga lessen in Agonda. De twee jongens maakte een rondreis door India. Je ziet duidelijk dat Zuid Goa een bestemming is waar jongeren komen om even terug te schakelen, te genieten van het strand en om nieuwe mensen te ontmoeten. Iedereen is enorm vriendelijk. Het Belgische meisje gaf mij een aantal tips voor leuke restaurants waar je gezond en lekker kan eten.

Restaurants Agonda beach

Laten we voorop stellen dat er qua restaurants in Agonda enorm veel keus is. Zowel op het strand als in de straat achter het strand (Agonda is niet enorm groot) zijn tal van leuke restaurants te vinden. Daarnaast is het ook mogelijk om te gaan dineren in het nabij gelegen Palolem. Hieronder de restaurants waar je sowieso een bezoek aan moet hebben gebracht als je naar Agonda in Zuid Goa gaat:

Zest

Zest is echt mijn ultieme favoriet. Eerlijk? Een aantal andere toppers waren in april al gesloten, maar desondanks ging mijn hart sneller kloppen van de Zest keuken. Alles op de kaart is lekker en dineren is voor Westerse begrippen niet duur (voor Indiase begrippen weer wel!). Reis je op een klein budget, laat de prijs je dan weerhouden om niet te gaan. Wij zijn hier twee ochtenden en twee avonden gaan eten en het was keer op keer smullen. Leuk weetje: naast Zest zit een hippe kledingzaak.

Agonda beach Zuid Goa. De leukste restaurants en lunch plekken van Zuid Goa. Dit is Zest Goa

Agonda beach Zuid Goa. De leukste restaurants en lunch plekken van Zuid Goa. Dit is Zest Goa

Mandala Café

Mandala Cafe is vergelijkbaar met Zest, maar was helaas al gesloten toen ik in Agonda was. Het is een simpel restaurant waar ze zowel Indiase als Westerse gerechten aanbieden. Er is een grote keus uit vegetarische en vegan gerechten. Deze plek is ideaal als je even wilt relaxen of op je laptop wilt werken.

Restaurant Fatima

Restaurant Fatima is totaal anders in vergelijking met de hippe (vegan) spots in Agonda beach. Bij restaurant Fatima eet je traditioneel Indiaas voor een Indiaas prijsje en soms kan dat ook heerlijk zijn. Wij gingen hier ontbijten of lunchen en bestelde dan een koffie, een eitje, een pannenkoek of mijn favoriete Indiase gerecht Paneer Butter Masala. Helmaal prima!

Agonda beach Zuid Goa. De leukste restaurants en lunch plekken van Zuid Goa. Dit is restaurant Fatima

Blue Planet Café

Dit vegan cafe is ‘famous’ in heel Goa. Er is een enorme keuze uit heerlijke gerechten zoals tofu steak, vegan BBQ burger of spinazie lasagna. Geen honger maar wel zin om even iets te gaan drinken? Kies dan voor een van de heerlijke power juices.

Palolem

Palolem is de bekendste plek van Zuid Goa, en tot 15 jaar geleden was deze plek totaal onontdekt. Er kwamen bijna geen toeristen en er waren niet tot nauwelijks voorzieningen. Dat is nu wel anders, Palolem is uitgegroeid tot de place to be voor backpackers. In Palolem vind je strandjes, leuke winkels, restaurants en vooral een relaxte sfeer. Velen zeggen dat door de prijsdaling van de vliegtickets Palolem iets weg heeft van Kuta op Bali (druk en overvol). Maar andere vinden weer dat het ondanks de stijging van het toerisme zijn charme heeft behouden.

Lees ook:  Wat je niet mag missen tijdens je bezoek aan Mumbai

De verschillen tussen Agonda en Palolem zijn duidelijk te zien. Agonda is rustiger en gericht op yoga en meditatie terwijl in Palolem het drukker is en er meer is te doen qua feestjes. Mijn advies is om een accommodatie in Agonda te boeken als je op zoek bent naar een relaxte strandvakantie. Wil je toch de drukte opzoeken dan kun je altijd naar Palolem gaan. Je bent er namelijk in nog geen 15 minuten.

Palolem beach Zuid Goa. Een vakantie naar Goa India in de wintermaanden

Restaurants Palolem

  • Little World: Wij waren maar drie dagen in Zuid Goa en daarom kon ik helaas geen bezoek brengen aan Palolem. Desondanks vind ik het nog steeds jammer dat ik hier niet heen ben geweest. Ik heb namelijk nog nooit zo vaak de naam van een restaurant horen vallen. De volgende keer ga ik dus zeker naar Little World in Palolem. Al is het maar om de legendarische Chai Tea te drinken.
  • The Space Goa: dit is een cafe, restaurant, winkel en trainingcentrum in een. Je vindt The Space Goa op de weg tussen Agonda en Palolem.
  • Cafe Inn Goa: dit cafe schijnt de beste koffie van heel India te serveren.

Uitgaan in Zuid Goa

Noord Goa is de place to be als het gaat om de grote dance feesten, terwijl je in Zuid Goa vooral de kleine kroegjes waar je tot laat in de avond biertjes kan drinken kan vinden. Daarnaast zijn er twee clubs waar je zeker geweest moet zijn als je van een feestje houdt. De openingstijden van de meeste clubs in Zuid Goa liggen tussen 22:00 en 04:00.

Silent House Palolem

Een club in Palolem welke het gehele jaar door geopend is (ook tijdens de moesson periode)

Leopard Valley

Dit is de grootste openluchtclub van Zuid Goa. Naast de muziek is de entertainment show al een reden om deze club te bezoeken. Vanaf Agonda beach kost een taxi ongeveer 250 tot 300 Indiase roepies (let op: is niet het hele jaar geopend. Opent in oktober/november)

Agonda beach Zuid Goa. The White Goa. Een vakantie naar Goa India

Algemene informatie Zuid Goa

  • De beste reistijd voor Goa is oktober tot en met begin maart. Het is dan winter met een constante temperatuur van 25 graden (in de avonden kan het afkoelen). Van maart tot en met begin juni is het zomer en dat betekent dat het heet is (temperaturen kunnen oplopen tot zo’n 40 graden). Vanaf juni begint het moesson seizoen en kan het dagenlang regenen. Dit duurt tot en met september. Tijdens het moesson seizoen is het verstandig om niet te reizen naar Goa.
  • Goa is de kleinste staat van India en Zuid Goa kun je daarom makkelijk met een riksja ontdekken. Leuker is het om scooter te huren. Dit kost meestal tussen de 300 en 500 Indiase roepie. Een scooter is ook handig als je bijvoorbeeld regelmatig van Agonda beach naar Palolem of andersom wilt
  • Galgibaga Beach is de verborgen parel van Zuid Goa en wordt het schoonste strand van India genoemd. Aanrader voor als je even de rust op wilt zoeken.
  • Er zijn diverse yoga scholen in de omgeven die 3,5,7 of 15 daagse yoga cursussen aanbieden. Vraag hierna tijdens je vakantie in Zuid Goa.
  • Wil je een keer iets anders dan yoga, strand en lekker eten? Ga dan naar de Dudhsagar Falls (+/- 2 uur van Agonda Beach). Dit is een waterval in Bhagwan Mahaveer Sanctuary en Mollem National Park.

Agonda beach Zuid Goa. Een vakantie naar Goa India. De stranden van Zuid Goa

Ik ben echt enorm enthousiast over een korte vakantie naar Zuid Goa. Zoals ik al eerder schreef zou ik iedereen aanraden om tijdens je rondreis door India een paar dagen tot rust te komen in Agonda. Daarnaast is Agonda of Palolem ook de ideale plek om langer te blijven. Het leven is niet duur, er is genoeg te doen en je ontmoet constant nieuwe mensen. Hoe leuk is dat? Ondanks dat ik nog nooit op Bali ben geweest (say what?!) kan ik best begrijpen dat Zuid Goa als het nieuwe Bali wordt gezien. Natuurlijk dan wel op een positieve manier.

Ben je van plan om een reis te boeken naar Goa? Boek dan voordeling een accommodatie hier. Vragen? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en instagram.

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Chloë Sterk

Chloe (32) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in een knusse studio Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.