Oktoberfest München. Dit zijn alle tips voor een weekend bezoek!

‘Ik had nou nooit verwacht dat jij bier zou gaan zuipen in zo’n tent. Wat moet je daar nou zoeken?’ was de vraag die mijn moeder een aantal weken geleden aan mij stelde toen ik haar vertelde dat ik samen met vriendinnen naar het Oktoberfest in München wilde gaan.

Ik ben een die-hard apres-ski fan en kan alle nummers uit volle borst mee zingen. Ieder jaar weer wacht ik met smart op mijn eerste ski-tripje en luister ik stiekem het hele jaar door naar mijn favoriete Duitse nummers. Dus waarom niet een keer Oktoberfest München bezoeken? Dat past vast en zeker in mijn straatje.

Oktoberfest München. Chloe Sterk samen met Les Berlinettes en The Goldenbun

Eind september bracht ik mijn eerste bezoek aan Oktoberfest in München. Ik ging met een groepje meiden, en daar zaten gelukkig een aantal doorgewinterde Oktoberfest gangers tussen.

Oktoberfest München is een traditie

Oktoberfest in München is een traditie en wordt door de bewoners in München eigenlijk Wiesn genoemd. Volgens insiders is de naam Oktoberfest echt voor de toeristen, dus ben je in München gebruik dan het woord Wiesn.. De eerste Wiesn werd gehouden in 1810 ter ere van de bruiloft van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprinsLodewijk van Beieren. Op de weide naast de bruiloft vonden diverse activiteiten plaats. De naam van de weide werd omgetoverd tot Theresienwiese.

Deze activiteiten werden ieder jaar herhaald en het feest werd steeds groter en groter. Het Oktoberfest in München was een feit! Nu zou je denken, waarom heet het Oktoberfest als het in september plaats vindt? De reden hiervan is dat de organisatie de datum steeds meer naar voren schoof. Dit om de kans op beter weer te vergoten.

Oktoberfest in München duurt gemiddeld 16 tot 18 dagen ( de laatste drie weekenden van september) en eindigt het eerste weekend van oktober. Oktoberfest München 2019 vindt plaats van zaterdag 21 september tot en met zondag 6 oktober 2019.

Oktoberfest München. het festival terrein met de kermis

Hierboven een foto van Oktoberfest München. De oppervlakte van het terrein is net zo groot als 53 voetbalvelden.

Tickets voor Oktoberfest in München

Nu natuurlijk de vraag: hoe zit het met tickets voor Oktoberfest? Moet je betalen om naar binnen te mogen? Goed nieuws;  een bezoek aan Oktoberfest in München is gratis! Jong of oud, iedereen is welkom. Oktoberfest is populair en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Wil je een plekje in een van de biertenten bemachtigen, zorg dan dat je er vroeg bij bent. Heb je geen reservering voor een tafel gemaakt en kom je in het weekend? Dan adviseer ik om nog voor openingstijd bij een van de ingangen te staan.

Wij hadden op zaterdag tijdens het tweede weekend geen tafel reservering. Hierdoor waren we dus genoodzaakt om ook in deze rij plaats te nemen (dit vooral omdat we met een groep van 5 meiden waren, en dan moeilijker is om een tafel te vinden). De rij was echt enorm lang, maar het was het wachten zeker waard. Uiteindelijk hebben wij hierdoor wel een plekje in Hackerbiertent kunnen bemachtigen.

Oktoberfest München Duitsland. Alle tips en openingstijden

Dus hoe gaat dan dan in zijn werk? Het is simpel. Bedenk van te voren naar welke biertent (er zijn er in totaal 14, dus doe research) je graag naar toe wilt gaan. Zorg dat je vroeg aan de ingang staat. Eenmaal door de ingang heen? Dan wordt het rennen geblazen naar de desbetreffende tent (geen grap!).

Oktoberfest München; biertafel reserveren

Heb je geen zin om te rennen en wil je verzekerd zijn van een tafel? Dan kun je ook een tafel reserveren. Maar ook hiervoor geldt hoe eerder je dat doet, hoe meer kans je hebt op een goede tafel. De meeste biertenten bieden vanaf april (bier) tafels aan, maar het is maar de vraag of er dan nog tafels zijn.

Via via kwam ik er namelijk achter dat het nogal een inwikkelt proces is. In Käfer sprak ik met een jongen uit München die vertelde dat het een echt ons kent ons feest is. Hoe meer ‘belangrijke’ mensen je kent hoe makkelijker het is om ergens binnen te komen. Daarnaast geldt ook, hoe vaker je in dezelfde tent een tafel boekt hoe meer korting je krijgt voor het volgende jaar.

Oktoberfest München Duitsland, Biertenten Schützen Festzelt

De last-minute prijzen voor een tafel kunnen oplopen tot 3000 euro (voor 10 personen), maar ik sprak ook iemand die (door connecties) een tafel in Schoftenhamel voor 460 euro wist te bemachtigen. Boek je een tafel dan krijg je meestal 2 Maß (2 liter bier) en een halve kip per persoon, Daarnaast ben je gegarandeerd van een tafel en een bandje zodat je naar binnen en buiten kan lopen.

De (ongeschreven) regels aan een biertafel

Wij hadden dus niet betaald voor een tafel en dan geldt de regel wie het eerst komt wie het eerst wie het eerst maalt. Maar er zijn natuurlijk wel een aantal regels aan zo’n biertafel.

Oktoberfest München Duitsland, Biertenten Schützen Festzelt

 • Je kan alleen maar bier of eten bestellen als je aan een tafel zit. Heb je geen tafel dan kun je mee dansen, maar dan heb je er eigenlijk niks aan.
 • Zit je met minder dan 10 personen aan een tafel, dan kan de bediening je opdragen om je tafel volledig te bezetten (wij hadden dit de eerste dag).
 • Een tafel reserveer je meestal voor 2 of 4 uur. Je kan langer blijven zitten, maar heeft iemand anders daarna jouw tafel gereserveerd dan moet je helaas de tent verlaten
 • Er zijn twee zogeheten biershifts. De eerste shift is tijdens de lunch van 11:00 tot ongeveer 16:00. De avond shift loopt van 17:00 tot sluit.
 • Heb je geen reservering, maar wel een tafel. Let dan op als je de biertent verlaat. In de weekenden (bij drukte) sluiten ze rond half 12 de biertent. Hierna mag je (zonder reseveringsbandje) de biertent niet meer betreden.

Oktoberfest München Duitsland, Biertenten Schützen Festzelt

Hierboven een foto van Schützen-Festzelt. Deze foto is tijdens het tweede weekend op zaterdag om 11 uur gemaakt. De biertent was toen al helemaal vol!

Keus uit 14 verschillende biertenten

Over het hele terrein zijn viertien tenten te vinden. In bijna alle tenten wordt alleen bier geschonken, maar er zijn twee uitzonderingen. Er is een echte wijntent en in Käfer Wies’n-Schänke wordt naast bier ook wijn en champagne geschonken. Daarnaast is het in alle biertenten mogelijk om limonade te bestellen.

De vijf leukste Oktoberfest biertenten

Schützen Festzelt

Mijn favoriet! Dit, vanwege het jonge en leuke publiek. De leeftijd ligt hier aanzienlijk lager in vergelijking met de andere biertenten. Deze tent is populair dus heb je een plekje bemachtigd ga dan niet meer weg. Op zaterdag wilden wij hier graag naar toe, maar helaas kwamen wij door drukte niet meer binnen. Zondag hadden we meer geluk. Toen konden wij om 11:00 nog een aantal plekken aan een tafel bemachtigen.

Oktoberfest München Duitsland, Biertenten Schützen Festzelt

HackerPschorr Festzelt

Hacker is mijn tweede favoriet. Waarom? Hier vind je het traditionele Beieren. De meeste locals prefereren deze biertent, omdat er tot laat traditionele Beierse muziek wordt gedraaid. Daarnaast is het publiek gemengd en net iets ouder in vergelijking met Schützen.

Oktoberfest München Duitsland, Biertenten Oktoberfest München Duitsland, Biertenten Schützen Festzelt

Marstall

Bij Marstall kijk je je ogen uit. In de tent speelt de live-band in een carrousel. Daarnaast is de aankleding van Marstall sowieso een reden om even een kijkje te gaan nemen in deze biertent.

Oktoberfest München Duitsland, Biertenten Oktoberfest München Duitsland, Biertenten Marstall

Käfer’s Wiesn’ Schänke

Käfer een tent waar het allemaal draait om gezien en gezien worden. Dit is de tent waar de vips heen gaan en het publiek kan vergeleken worden met het publiek in de bekende clubs in Saint Tropez en Cannes. Käfer gaf mij mixed feelings.

Aan de ene kant is de inrichting echt prachtig en heb je totaal niet het idee dat je in een biertent staat, het publiek is veelal knap en verzorgd, het eten is top en er worden goede wijnen geschonken. Maar aan de andere kant gaat het niet echt los, de mensen staan niet te hossen op de tafels zoals in de andere biertenten wel het geval is.

Ben je uit op business en wil je een zakenlunch of zakelijke dinner plannen op het oktoberfest in München? Dan is Käfer de place to be!

Oktoberfest München Duitsland, Biertenten Oktoberfest München Duitsland, Biertenten Käfer's Wiesn' Schänke

Oktoberfest München Duitsland, Biertenten Oktoberfest München Duitsland, Biertenten Käfer's Wiesn' Schänke

Weinzelt

Weinzelt is bijzonder en je snapt denk ik al waarom. In deze tent kun je namelijk goede wijnen drinken. Daarnaast is Weinzelt tot 01:00 geopend. Wil je graag nog een bezoek brengen aan deze tent? Zorg dan dat je voor 22:00 binnen bent. Zo kun je nog tot het einde doorfeesten.

Oktoberfest München Duitsland, Biertenten Oktoberfest München Duitsland, Biertenten Weinzelt

Bovenstaande biertenten zijn mijn favorieten, zijn deze vol? geen paniek! Er zijn nog 9 andere tenten waar je terecht kan.

Overige biertenten Oktoberfest München

 • Augustiner-Festzel

Wordt ook wel gezien als de familie tent tijdens Oktoberfest in München

 • Pschorr-Bräurosl

Ik ben hier even snel naar binnen gelopen, maar werd er niet echt warm van.

Oktoberfest München Duitsland, Biertenten Oktoberfest München Duitsland, Biertenten Pschorr-Bräurosl

 • Hofbräu

Uniek in deze biertent zijn de staan tafels. Hierdoor is Hofbräu erg in trek bij toeristen. Als zij geen reservering hebben of nergens binnen kunnen komen is het vaak wel mogelijk om een plekje aan een staan tafel bij Hofbräu te bemachtigen.

 • Löwenbräu

Oktoberfest München Duitsland, Biertenten Oktoberfest München Duitsland, Biertenten

 • Schottenhamel

Zelf ben ik niet in Schottenhamel geweest. Maar van horen zeggen is het publiek hier aanzienlijk jonger. Op de terug weg van München naar Amsterdam kwam ik ook een aantal studenten tegen (leeftijd 21-24 jaar) die in deze tent hun weekend hadden besteed.

 • Paulaner Festzelt Winzerer Fähndl

 • Fischer Vroni

 • Armbrustschützen

Oktoberfest München Duitsland, Biertenten Oktoberfest München Duitsland, Biertenten Armbrustschützen

 • Ochsenbraterei

In twee dagen (vooral in het weekend) kon ik helaas niet alle tenten bezoeken. Hierdoor heb ik niet bij alle biertenten extra informatie. Heb je zelf nog tips en/of op of aanmerken over bepaalde biertenten? Laat het dan vooral weten hieronder in de reacties.

Geniet van de zon in een biergarten

Is het mooi weer? Dan kun je natuurlijk ook gewoon een biertje drinken in een van de velen biertuinen. Het enige verschil met de biertenten is wel dat hier geen live-band speelt en er dus niet op de tafels wordt gedanst.

Oktoberfest München Duitsland, Biertenten Oktoberfest München Duitsland, Biertenten en biergarten

Openingstijden & Biertijden

Er wordt bier geschonken tussen 10:00 en 22:30. In het weekend kun je al een uur eerder terecht op het festival terrein van Oktoberfest München. Ben je na 22:30 nog niet klaar en wil je meer? Käfers Wiesnschänke’ en de ‘Weinzelt’ zijn open tot +/- 01.00.

Kleding Oktoberfest München

Kleding is een ding tijdens het Oktoberfest in München. Misschien leuk om te weten; van oudsher gingen mensen niet in traditionele Beierse kleding naar Wiesn. Inmiddels is de kleding die gedragen wordt tijdens het Oktoberfest echt een big thing. Diverse Dirndl en Lederhose merken zien door Oktoberfest de vraag enorm toenemen.

Waar je tot een paar jaar geleden nog alleen maar de traditionele Dirndl voorbij zag komen, zie je nu echte Oktoberfest trends. Zelf droegen mijn vriendin en ik een Dirndl van het merk Krüger.

Oktoberfest München Duitsland, Biertenten Oktoberfest München Duitsland. Kleding Oktoberfest München

Tip: Ga niet voor goedkope oktoberfest kleding uit een feestwinkel. Ook al heb je misschien het idee dat Oktoberfest een soort van carnaval is, is dat het zeker niet. Oktoberfest in Munchen oftewel Wiesn is een traditie en daar hoort ook passende kleding bij.

Oktoberfest München Duitsland, Biertenten Oktoberfest München Duitsland. Kleding Oktoberfest München

Hierboven alle meiden en ik samen op een foto. Wij dragen dindrl jurken van de merken; Spieth & Wensky Ludwig und Therese Trachten, Hallhuber en Krüger.

Oktoberfest eten; geniet van Beierse specialiteiten

Tijdens Oktoberfest staat naast bier drinken ook Beiers eten centraal. Hou je van de Duitse keuken? Dan kan je tijdens het grootste bierfeest ter wereld je hart ophalen. Wil je graag iets eten? Dan kun je kiezen om uitgebreid te lunchen of dineren in een van de 14 biertenten of je kan een snelle hap halen bij een van de velen eetkraampjes op het festival terrein.

Oktoberfest München Duitsland, Biertenten Oktoberfest München Duitsland. Oktoberfest eten; geniet van Beierse specialiteiten

Oktoberfest München Duitsland, Biertenten Oktoberfest München Duitsland. Oktoberfest eten; geniet van Beierse specialiteiten

Hierboven een foto van een eetkraampje op het terrein en de menukaart van HackerPschorr Festzelt.

Lunchen en dineren in een biertent

Het leukste en lekkerste is om te eten in een van de viertien biertenten. Er zijn een aantal Beierse specialiteiten die je sowieso geprobeerd moet hebben. Tijdens ons Oktoberfest weekend hebben wij gegeten bij HackerPschorr Festzelt en Schützen Festzelt.

Beierse specialiteiten die je geprobeerd moet hebben:

 • Kässpätzle: Stevige, eenvoudige kost uit de Allgäu. (benden op de foto, het bord in het midden)
 • Semmelknödel: (links boven op het bord naast de kip)

Oktoberfest München Duitsland, Biertenten Oktoberfest München Duitsland. Oktoberfest eten; geniet van Beierse specialiteiten

 • Münchner Weißwurst: we waren nog geen uur binnen toen mijn vriendin zei dat ik de Weißwurst moest en zou proberen. Dus zo gezegd zo gedaan. Wel een beetje gek is dat je de worst eerst van zijn vel moet ontleden. De smaak van deze worst; tja, je moet er van houden.

Oktoberfest München Duitsland, Biertenten Oktoberfest München Duitsland. Oktoberfest eten; geniet van Beierse specialiteiten

 • Brez’n – Pretzel: de beste Pretzel heb je volgens insiders in München, dus die moet je sowiesogeprobeerd hebben.
 • Bayerischer Süßer SenfBeierse zoete mosterd: speciale zoete mosterd voor de de Münchner Weisswurst.

Oktoberfest München Duitsland, Biertenten Oktoberfest München Duitsland. Oktoberfest eten; geniet van Beierse specialiteiten

 • Kaiserschmarrn: een zoet Beiers gerecht, wat iets weg heeft van pannenkoeken en of poffertjes.
 • Hänchen/halve haan: niet echt speciaal, maar wel een typisch Oktoberfest gerecht.

Oktoberfest München Duitsland, Biertenten Oktoberfest München Duitsland. Oktoberfest eten; geniet van Beierse specialiteiten

Naast deze typische Beierse specialiteiten kun je ook een heerlijke koude vlees of kaasplank bestellen. Die gaat er denk ik altijd wel in.

 Oktoberfest München Duitsland, Biertenten Oktoberfest München Duitsland. Oktoberfest eten; geniet van Beierse specialiteiten

Geen zin meer in eten, hossen en heel veel bier drinken dan is er ook genoeg ander vermaak tijdens Oktoberfest München.

Oktoberfest festival terrein

Naast de viertien biertenten is er veel meer te doen op het Oktobertest festival terrein. Zo is er ook een kermis met maar liefst drie verschillende achtbanen. Ritjes in attracties op kermis is niet goedkoop. Een rit in de achtbaan kost gemiddeld tussen de 7 en 10 euro per persoon.

Oktoberfest München Duitsland. Oktoberfest festival terrein

Oktoberfest München Duitsland. Oktoberfest festival terrein

Oktoberfest Afterparty

Ben je na middernacht nog niet klaar met feesten en wil je meer? Dan kun je altijd naar een Oktoberfest afterparty gaan in het centrum van München.

Wiesn club

Wiesn club is de plaats om je Oktoberfest feestje verder voort te zetten. De club opent rond de klok van 10 en ligt op loopaftsand van Theresienwiese,

Bereikbaarheid Oktoberfest München

Enthousiast geworden en wil je ook naar het Oktoberfest in München? Hieronder lees je hoe je het beste in München kan komen.

Met het vliegtuig naar München

De snelste en ook meest comfortabele optie (1 uur en 20 minuten) is natuurlijk het vliegtuig. Zowel Transavia, KLM en Lufthansa vliegen rechtsstreek van Amsterdam naar München. Daarnaast vliegt Eurowings vanuit Dusseldorf naar München. Tip: boek je vliegticket naar Oktoberfest in Munchen op tijd. Last-minute kunnen de prijzen oplopen tot 300 euro per ticket (voor een enkele reis).

Met de trein naar München

Een tweede optie is de trein. Redelijk comfortabel, maar natuurlijk wel velen malen minder snel. De reistijd vanaf Amsterdam naar Munchen met de trein (inclusief een overstap) is 7 uur en 45 minuten. Prijzen beginnen bij 40 euro voor een enkele reis. Ook hier geldt wees op tijd met boeken.

Met de bus naar München

Met de bus naar München klinkt vast niet heel aantrekkelijk, maar is wel de goedkoopste optie. Ik besloot last-minute om naar Oktoberfest in München te gaan en vliegen was echt onbetaalbaar. Flixbus rijdt van Amsterdam naar München in 12 uur tijd. Je rijdt in de nacht dus het is prima te doen (mits je een goede slaper bent). Een enkele reis boek al vanaf 30 euro per persoon. Ideaal wel is dat Flixbus stopt op ZOB München Bahnhof. Dit station ligt op 10 minuten loopafstand van het Oktoberfest festival terrein.

Het terrein zelf is te bereiken het openbaar vervoer. Lijnen U4 en U5 (halte TheresienWiese) of  U3 en U6 (halte Goetheplatz) rijden langs het festival terrein.

Oktoberfest München Duitsland. Hoe kom je bij Oktoberfest. Bereikbaarheid

Overnachten tijdens Oktoberfest in München

Laat ik maar meteen eerlijk zijn. De prijzen van een hotelkamer in München tijdens de Oktoberfest periode zijn enorm hoog. Een jaar van te voren worden de meeste hotelkamers al geboekt en voor een overnachting in een middelklas hotel betaal je met gemak 200 euro.

Goedkope hotels voor Oktoberfest 2019

Wil je toch tijdens Oktoberfest 2019 in een hotel slapen? Boek dan zo snel mogelijk een voordelig hotel hier.

Wiesn Camping

Is alles vol? Dan is kamperen ook een optie. Op Wiesn camping kun je een tentje huren voor ongeveer 30 euro per persoon. Je slaapt dan met drie personen in een tent. Let wel op: je boekt alleen een tent. Luchtbed, kussen en slaapzak moet je dus zelf meenemen. De camping ligt op ongeveer 20 minuten van het festival terrein af.

Extra Oktoberfest Munchen tips en weetjes:

 • Pin van te voren cash geld om lang wachten bij een pin automaat te voorkomen. Zoals je op de foto hieronder kan zien is pinnen mogelijk. Echter zijn de rijen voor een ATM enorm lang. Hierdoor moet je altijd wachten en daar heb je natuurlijk geen zin in. Bespaar dus tijd en pin van te voren.

Oktoberfest München Duitsland.Pinnen en betalen op Oktoberfest

 • Je kan ook Veganistisch eten op Oktoberfest München. Je kan het bijna niet geloven, maar ook op dit grootste bierfeest ter wereld kan je vegan eten. In Schützen-Festzelt worden drie veganistische gerechten aangeboden.
 • Op zondag bieden verschillende biertenten tussen 9:00  en 11:30 een speciaal zogeheten ‘Bayerisches Fruhstuck’ aan. Deze bestaat bij Schützen-Festzelt uit twee stuks Weißwurst met een pretzel voor €7,60.
 • Iedere dag rond de klok van 11 uur staan er paarden met biervaten voor de diverse biertenten. Dit is van oudsher een traditie, alleen vandaag de dag zit er geen bier meer in de biervaten. Toch is het wel leuk om even te gaan kijken. De koetsen zijn namelijk prachtig versierd!

Oktoberfest München Duitsland.

 • In verband met veiligheid zijn grote tassen niet toegestaan op het Oktoberfest München festival terrein.
 • Er is een garderobe zodat je grote tassen veilig kan opbergen. De lockers/garderobe is te vinden bij uitgang TheresienWiese. Voor het opbergen van handbagage betaal je €4 per dag, een grote koffer €7 per dag en voor een kinderwagen €3 per dag.

Oktoberfest München Duitsland. bagage meenemen, lockers op oktoberfest München

Ik heb het echt super naar mijn zin gehad en ga zeker weer een weekend naar Oktoberfest in 2019. Ben je van plan om een bezoek te brengen aan dit grootste bierfeest ter wereld? Boek dan voordeling een accommodatie hier. Vragen? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes en of heb je extra tips voor Oktoberfest München 2019? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en instagram.

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

1 Reactie

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP