Carnaval: een feest waar iedereen geaccepteerd wordt zoals ‘ie is

“Witte gij wat Carnaval echt is?” Het meisje hangt over onze tafel heen bij de Ribsfactory in Den Bosch. “Carnaval is samenhorigheid”. Ik neem een hap van mijn truffel burger. “Als je bij de wc geen geld op zak hebt dan is er altijd iemand in de rij die voor jou wilt lappen. Carnaval zit je in het bloed, dat is traditie en dat vier je samen”. Ze knikt om haar eigen zin te bevestigen en zegt dan: “ja, dat is wat carnaval nou zo leuk maakt”.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; ik ben van oorsprong geen die-hard carnavalist. Waarom? Ik ben wel met carnaval opgegroeid, maar de woonplaats waar ik vandaan kom valt eigenlijk een beetje tussen het zogeheten wal en schip.

Voordat ik verder ga, deel ik eerst voor de non-carnavalist even een korte introductie. Boven de rivieren wordt normaliter geen carnaval gevierd, onder de rivieren wel. De dorpen en steden die een soort van op de rivier liggen (niet letterlijk natuurlijk) hebben, kennen en voelen het carnavalsgevoel eigenlijk net niet.

Ik ben van oorsprong zeker geen die-hard carnavalist.

Althans zij ademen geen carnaval zoals in bijvoorbeeld de bekende steden als Oeteldonk (Den Bosch), Lampegat (Eindhoven) of Kielegat (Breda). In deze steden gaat het zelfs zo ver dat ze een petitie zijn gestart om carnaval als officiële feestdag te erkennen. Wat je krijgt als je dorp tussen het zogeheten carnavals wal en schip valt? Dan viert de ene helft van de dorpelingen wel uitbundig carnaval en begrijpt de andere helft het eigenlijk allemaal niet zo.

carnaval cuijk Kuukse Kroegentocht

Laat ik even verder gaan bij het niet begrijpen. Want eerlijk is eerlijk ik kan mij best voorstellen dat als je er niet mee opgegroeid bent, je er geen snars van snapt. Want waarom ga je in vredesnaam vier dagen debiel doen op van die rare muziek. Ho stop ho! Voordat je conclusies trekt lees eerst even verder.

Waarom ga je in vredesnaam vier dagen debiel doen op van die rare muziek?

Bij mij is, zoals ik al eerder schreef, carnaval ook er echt niet met de paplepel ingegoten. Tijdens de krokusvakantie gingen wij meestal op wintersport waardoor ik de hele carnavalstijd en het gevoel er omheen miste. Dit resulteerde in het feit dat ik, ondanks dat ik wel carnaval vierde, het soms (vooral in mijn eigen dorp) nog steeds lastig vond om helemaal in de sfeer te komen. Hieronder een foto van een avondje carnaval op wintersport.

carnaval Obertauern Oostenrijk Chloe Sterk

Dus om het eens echt helemaal te begrijpen besloot ik dit jaar mijzelf er totaal aan over te geven en dit had enorm veel succes!  Vier dagen ging ik op carnavalspad. Ik was twee dagen in het Brabantse Oeteldonk (Den Bosch) te vinden, waar ik gekleed in traditionele kledij De Korte Putstraat onveilig maakte. Ik keek een dag naar de Rozenmaondag carnvalsoptocht in mijn eigen dorp, stond later die avond zelfs te dansen op het podium en deed uiteindelijk het licht uit. Als klapper op de vuurpijl deed ik ook nog eens mee aan de Kuukse kroegentocht in Cuijk.

En toen zag ik het, zo door mijn gekleurde gele carnavalsbril…

Tijdens deze dagen besloot ik al mijn vooroordelen,meningen en dergelijke thuis te laten, gaf mij  totaal over en zette mijn carnavalsbril op. En toen zag ik het door die gekleurde gele carnavalsbril. Iedereen ging uit zijn dak en had het naar zijn zin.

In De Korte Putstraat was het enorm druk. Je moest echt als een soort van haringen in een ton door de massa heen richting het volgende café, maar er was totaal geen vijandige sfeer. Niemand zeurde dat ze op een “fashionable gastenlijst” stonden en dus voorrang wilde. Nee iedereen wachtte netjes waar ze moeten wachten of hosste er vrolijk en dansend doorheen.

carnaval De Korte Putstraat Den Bosch Oeteldonk 2018

Eerlijk is eerlijk als je eenmaal in het feestgedruis zit dan voel je echt dat onbeschrijfelijke gevoel. Dat gevoel van samenhorigheid. Maar als je dit wilt voelen dan moet je je wel helemaal overgegeven aan carnaval. Dus verkleed je, accepteer tradities, ga lekker mee hossen, doe gek en geniet.

Als je eenmaal in het feestgedruis zit dan voel je echt dat onbeschrijfelijke gevoel.

Geloof mij als je jezelf even over die figuurlijke (oh wat gaan we doen, wat doet iedereen toch raar en gek) drempel hebt getild dan is carnaval echt het leukste feestje van het jaar. Doe je dit niet, dan ga je het nooit, maar ook nooit begrijpen.

En nog een ding. Wees vooral niet bang dat je misschien sommige carnavalsnummers of mensen niet kent. De liedjes zijn makkelijk en nadat je een paar uur in dezelfde kroeg staat heb je het gevoel alsof je niet alleen de liedjes, maar ook alle mensen kent.

carnaval Herksenketel Beek Ubbergen Chloe Sterk

Carnaval is een feest met tradities en wil je mee doen aan dit festijn dan zou je je daar een beetje aan over moeten geven. Zet je niet af, maar omarm het. In Oeteldonk wordt het gewaardeerd om in een traditionele Bosche outfit (of doe in ieder geval die rood/wit/gele sjaal om) voor de dag te komen.

Met carnaval zou je soms klef en kleverig gedrag een beetje door de vingers moeten zien.

Tijdens carnaval zou je soms klef en kleverig gedrag een beetje door de vingers moeten zien, respecteer dat prins carnaval met zijn kabinet en pages even de baas is en koester dat bepaalde nummers nog steeds in dialect worden meegezongen.

Want weetje, het grote verschil tussen carnaval en ieder ander feest is dat in the end iedereen geaccepteerd wordt zoals die is. Sproeten of geen sproeten, klein of groot, dik of dun, blond of donker, piraat of heks iedereen is gelijk en iedereen viert samen hetzelfde feestje.

carnaval cuijk Kuukse Kroegentocht

Het is dag vier van Carnaval. Vandaag ben ik verkleed als ski-lerares. Ik sta op het kerkplein in Cuijk. De dj zet een nieuw nummer in. “Ik moet zuipen” van Schorre Chef, het carnavalsnummer van 2018, galmt door de speakers. Ik sta als een kind te springen, stoot mijn vriendin aan en zeg; “dit is het nummer wat ik je net geleerd heb”. Ik zing het refrein uit volle borst mee: “Ik moet zuipen! Barman hedde gij mij nog niet geheurd. Doe mij wat bier… Ieder kwartier”. Dan kijk ik om mij heen en zie ik iedereen vrolijk dansen. De zon schijnt, het is een prachtige dag en dan opeens komt het gevoel weer naar boven… Ik als einzelgänger heb mij de afgelopen carnavals dagen nog nooit zo aangesloten gevoeld bij een groep en dat is uniek. Carnaval is een traditie, een hele mooie, een feest welke bijna met geen pen te beschrijven is. 

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (29) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

6 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Haha, leuk om te lezen Chloe! Dat heb je enorm goed omschreven. Een bijzonder en uniek gevoel wat alleen maar een feest als Carnaval kan geven. Ik heb Carnaval in mijn woonplaats Kielegat gevierd. Wat een feest, wat een feest! Omg…ik mis het nu al! Op naar volgend jaar. X

  1. Hi Marloes, bedankt voor je leuke reactie! Ik denk dat je carnaval ook alleen kan vieren als je je er echt aan overgeeft.. Anders is het lastig.. Ik kan inderdaad zelf ook niet wachten tot volgend jaar.. Gelukkig ga ik nog een paar dagen skiën.. Dus dan kan ik de apres-ski in 🙂

 2. Leuk om te lezen.
  Enige wat ik miste en waar van ik denk dat je onderschat is dat er boven de rivieren zeker wel carnaval gevierd wordt. Ik vier feest is Sassendonk, Zwolle. Ook in Raalte wordt groots carnaval gevierd.
  Zwolle wordt op vrijdagavond omgedoopt tot Sassendonk t/m dinsdag avond. Hier wordt 5 dagen gefeest. Ik nodig je dan ook graag uit om volgend jaar hier carnaval te ervaren.

  Zoals jij je gevoel weergeeft is heel levendig, alle vooroordelen verdwijnen. Er zullen altijd mensen zijn die er niet van houden. Het accepteren en respecteren van iedereen is het grootste geluk.

  Bedankt voor het delen van jou ervaring en graag tot ziens in Sassendonk maart 2019

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP