Dailynonsense
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Waarom betalen voor een psycholoog gelukkiger maakt

Zonder blikken of blozen geven we 100 euro uit aan nieuwe kleding bij de Zara, 80 euro aan een gezellig hapje eten, 100 euro aan een ticket naar Barcelona, 50 euro voor een paar rondjes in de kroeg, en nog eens 100 euro voor een dagje eropuit. Maar toch voelt het vaak als ’te duur’ om tussen de 90 en 120 euro betalen aan een sessie met een psycholoog. Hoe kan dat toch?

Wij mensen zijn uiterst dol op korte termijn denken en het korte termijn plezier/geluk wat daar mee gepaard gaat.

Zelf betalen voor een psycholoog, vergoeding van GGZ, geluk, investeren in jezelf

Hup lekker afleiding zoeken en vermijden, zodat we niet naar die verdomde emotionele pijn hoeven te gaan en wel even plezier kunnen hebben.

Voordelen van korte termijn denken

Een hapje eten, een nieuw kledingstuk shoppen (het liefst online, man wat heerlijk) of een drankje zorgen snel voor geluk. Het zijn kortstondige dopamine shots die fijn zijn om je even beter te laten voelen.

Directe voldoening

Korte termijn denken biedt vaak snelle en directe voldoening. Het kan een onmiddellijk gevoel van plezier, genot of succes opleveren.

Stressverlichting

Het kan dienen als een snelle manier om stress te verminderen of problemen tijdelijk te ontvluchten.

Nadelen van korte termijn denken

Maar aan de keuze voor korte termijn geluk kleven ook zeker nadelen.

Beperkt duurzaam geluk

De voldoening die je krijgt is meestal van korte duur. De blijdschap of tevredenheid die het biedt, verdwijnt namelijk snel, waardoor er vaak een constante zoektocht ontstaat naar nieuwe dingen die wederom plezier bieden. Herken je deze visuele cirkel?

Pijnlijk voor de bankrekening

Korte termijn denken lijkt soms goedkoper te zijn, maar hey, eerlijk, zijn al die online impulsaankopen en tot laat in de kroeg hangen echt zo nodig, en maken ze je op lange termijn gelukkig?

Toenemende stress op de lange termijn

Voortdurend korte termijn denken kan op de lange termijn juist stress verhogen. Hoe werkt dat dan? Nou wanneer dingen onopgelost blijven en zich blijven opstapelen gaat deze stress in het lichaam zitten. En geloof mij dat is niet wat je wilt!

Steeds vaker zie ik vriendinnen, volgers, vriendinnen van vriendinnen, en ga zo maar door, worstelen met zichzelf. Of het nu gaat om werkstruggles, liefdesdrama’s of hoe nou om te gaan met negatieve emoties. 

Lees ook:  Zo leer je omgaan met digitale afleidingen!

Materieel succesvol, maar toch niet echt gelukkig

Maar zo slecht gaat het toch helemaal niet? Ik ben succesvol, verdien genoeg geld en heb mooie spulletjes? Ja oke, die leuke partner mis ik wel. En ja soms zit ik niet helemaal lekker in mijn vel, maar hey dan gewoon hup tanden op elkaar en doorgaan.

Wanneer lichamelijke klachten de overhand nemen

Goed eerlijk is eerlijk; ook ik rende mega lang door. Pas toen mijn lichamelijke klachten: hoesten en benauwdheid, de overhand namen (lees meer erover hier) en ik niet meer kon vermijden (de pandemie brak uit en ik kon dus niet meer op reis) voelde ik voor het eerst dat er echt wel werk aan de winkel was.

Ademhalingssessies werkt het, tips - Zelf betalen voor een psycholoog, vergoeding van GGZ, geluk, investeren in jezelf

En wat doe je dan? De meeste bellen de huisarts. Begrijp me niet verkeerd, huisartsen doen hun werk, maar helaas heb je daar maar 10 minuten om je verhaal te doen.

Op een lange wachtlijst via de huisarts of investeer jij in jezelf 

Vervolgens kom je op een wachtlijst te staan en duurt het vaak weken, zelfs maanden voordat je aan de beurt bent en een behandeltraject kunt starten. Maar vraag je eens af, ga jij in de wachtkamer zitten en houd jij jezelf dus slachtoffer van het systeem?

Toch maar weer even Netflixen, avondje op stap, een nieuwe jurk kopen, en wachten tot je aan de beurt bent of ga je nu eindelijk eens wel echt investeren in jezelf? De keus is aan jou!

Gratis naar een psycholoog met een diagnose

Heel veel mensen willen gratis naar een psycholoog (en dat begrijp ik heel goed, want makkelijk!) en wachten liever op een wachtlijst of een verwijsbrief dan dat ze zelf verantwoordelijkheid nemen.

Maar wist je als je het via dit systeem doet je vaak pas goed wordt geholpen met een bepaalde diagnose?

Zelf ben ik geen voorstander van het labelen van mensen (en al helemaal niet door middel van een medische diagnose). Uiteindelijk is iedereen uniek en ben je niet jouw diagnose.

Boekentip Je hebt het niet je doet het - verlos jezelf van je angst, depressie en ziekte of probleem - tips voor gratis psycholoog

Een waardevolle boekentip om te lezen is: Je hebt het niet, je doet het van Edwin Selij.

Het boek van Edwin biedt enorm veel inzichten in het belang van het nemen van eigen verantwoordelijkheid en actie om verandering te bewerkstelligen. Geloof mij jij kunt dit!

Lees ook:  Door coaching leerde ik communiceren over die 'onverklaarbare' pijn.

Dwars door de weerstand op weg naar lange termijn geluk

Begrijp mij niet verkeerd ik schrijf dit artikel absoluut niet om met de vinger naar je te wijzen.

Bij mij gingen er ook maanden overheen voordat ik de stap zette en in eerste instantie Gerben (meer daarover hier) en later Sarah Hofman ( dit was meer gericht op relaties aangaan – lees daar meer over hier) een mailtje stuurde voor hulp.

En zelfs toen ik erheen ging, dacht ik nog: ‘Help, ik moet hiervoor gaan betalen, wat als het niet gaat werken? Dan ben ik mijn geld kwijt’

Het is elke euro meer dan waard

Maar uiteindelijk kan ik alleen maar zeggen dat het elke euro waard was. Wat je namelijk doet, is investeren op de lange termijn in jezelf. Ja, je moet even door wat weerstand heen en het kost geld.

Zelf betalen voor een psycholoog, vergoeding van GGZ, geluk, investeren in jezelf

Maar geloof mij vast blijven zitten in die slachtofferrol en al die korte termijn dopamine shots kan lekker comfortabel zijn, maar lost op de lange termijn helemaal niets op. En is dat wat je wilt?

Durf in jezelf te investeren, want ook jij bent het waard! En vergeet nooit durven is even je evenwicht verliezen, niet durven is uiteindelijk jezelf verliezen!

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Dit is Chloe!

Chloe (34) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt enorm van reizen en wil op een gegeven moment naar Spanje verhuizen. Op dit moment woont ze nog in een knusse studio in Amsterdam en probeert daar een gezonde balans in de welbekende rat race te vinden.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *