Dailynonsense
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ademhaling: beste ‘medicijn’ tegen mijn hoest en benauwdheid

Ademhalen, we doen het allemaal. Maar goed ademhalen is zo makkelijk nog niet, of toch wel? 

Benauwdheid, astma, hoesten. Het zit in de familie. Van de dokter krijg je vaak zo’n pufje met medicijnen erin die de de benauwdheid, hoest en of astma onderdrukken. Het lijkt dan opgelost te zijn, maar wat je eigenlijk doet is een tijdelijke onderdrukking.

Volgens longarts Franssen krijgen mensen te vaak en te makkelijk een pufje voorgeschreven, waarbij de bijwerkingen onvoldoende worden afgewogen. Maar, omdat patiënten vaak veel klachten hebben, vinden ze het lastig te begrijpen dat het beter is om te stoppen. Uit angst om alleen maar meer benauwdheid en klachten te gaan krijgen, stoppen ze niet, waardoor ze hun klachten deels blijven onderdrukken. Hierdoor komen ze geen stap verder. 

Ik herken het, ook ik heb last van benauwdheid en ontdek pas op latere leeftijd dat mijn hoest en benauwdheid voorkomen uit het feit dat ik mijzelf veel te veel overspan. Ik wil meedoen in een extraverte wereld, die eigenlijk helemaal niet zo bij mij past.

De wereld is snel en je moet voor mijn gevoel altijd meedraaien

Maar hey, de wereld is snel en je moet voor mijn gevoel altijd meedraaien. Dit is dus ook wat ik jarenlang doe. En omdat ik niet in een pufje (en onderdrukking) geloof blijft mijn hoest en benauwdheid door kabbelen.

Het liefst wil ik alle ballen hoog houden, iedereen tevreden stellen en meegaan van steeds meer en beter.

Als na mijn relatiebreuk de hoest en benauwdheid zijn tol eist besef ik dat er werk aan de winkel is

Vooral bij spannende dingen (situaties waar veel mensen bij betrokken zijn, telefoongesprekken, maar ook gesprekken met belangrijke mensen in mijn business, maar ook simpel als ik gewoon al zwaar over mijn introverte grens ben gegaan) voel ik de benauwdsheidskriebel opkomen. 

Als na mijn relatiebreuk de hoest en benauwdheid zijn tol eist besef ik dat er werk aan de winkel is. Nu moet ik echt eens actie gaan ondernemen.

Per toeval kom ik, tijdens mijn laatste reis door Zuid Spanje, in contact met Marijn en Femke van Taita Travel. Marijn geeft ademhalingssessies bij Cortijo Jamaica en daar wil meer van weten.

Marijn en Femke van Taita travel met dochter - retreat voor ademhaling, yoga en San Pedro in Zuid Spanje

Wanneer ik met hem bel hoort hij meteen dat ik te hoog in mijn ademhaling zit, maar daar heeft hij wel wat oefeningen voor. Hij heeft echter wel pas over een week plek.

Ik voel dat dit een teken is dus besluit in Zuid – Spanje te blijven

Ik voel dat dit een teken is dus besluit in Zuid – Spanje te blijven. In de tussentijd breng ik een bezoek aan Amy, die in haar eentje naar Zuid-Spanje is geëmigreerd, en doe ik een paardencoaching sessie bij Mariposa Holidays.

En dan is het eindelijk zover. Cortijo Jamaica ligt in het redelijk onontdekte deel van Zuid-Spanje, iets van de kust, in het binnenland van de Costa Tropical.

Cortijo Jamaica B&B en accomodatie off - grid in Zuid Spanje - tot rust komen en yoga en ademhaling retreats

“Laat me weten als je hulp nodig hebt, de eerste keer op onze Rambla is even wennen, maar je moet gewoon rechtdoor, we zitten aan het einde,” stuurt Marijn me op de dag van aankomst.

Vanaf La Herradura rijd ik richting Motril, en eerlijk gezegd wordt de omgeving er niet mooier op. Maar misschien is dat juist wel de bedoeling.

Afleiding zou er alleen maar voor zorgen dat ik niet echt met mezelf aan de slag ga

Afleiding zou er alleen maar voor zorgen dat ik niet echt met mezelf aan de slag ga. De navigatie wijst me landinwaarts, de weg wordt steeds slechter en uiteindelijk sta ik op een soort van verlaten terrein. Zou dit de juiste plek zijn? De twijfel slaat toe, maar de navigatie zegt dat ik goed zit. Ik moet rechtsaf, de onverharde weg op.

Cortijo Jamaica B&B en accomodatie off - grid in Zuid Spanje - tot rust komen en yoga en ademhaling retreats

Ik ben gewend aan uitdagende wegen door mijn ervaring met historische rally’s, maar toch, ondanks de navigatie, blijft die twijfel knagen. Help, ben ik wel op de juiste plek? En dan na ongeveer 10 minuten verschijnt daar in de vallei een prachtige plek. Dit moet het zijn.

Lees ook:  Ik laat mij niet meer leiden door onzekerheid
Cortijo Jamaica B&B en accomodatie off - grid in Zuid Spanje - tot rust komen en yoga en ademhaling retreats

Marijn en Femke ontvangen me hartelijk en leiden me meteen naar mijn accommodatie. Het is adembenemend mooi, en eerlijk gezegd had ik nooit verwacht dat zo’n plek midden in ’the middle of nowhere’ zou liggen. Hier is geen bereik, maar gelukkig is er wel WIFI. Rust is wat ik meteen voel.

Op de tweede dag is het tijd voor mijn eerste ademhalingssessies. We beginnen met een kort gesprekje, waarin ik uitleg dat ik het meest benauwd word in gespannen periodes, met een grote groep mensen of wanneer ik veel taken achter elkaar moet afwerken. 

Je gaat steeds hoger in je ademhaling zitten. Dat noemen we onze vecht of vlucht reactie

Marijn luistert aandachtig. “Ik denk dat je het zelf ook wel voelt tijdens dit gesprek, maar je gaat steeds hoger in je ademhaling zitten. Dat noemen we onze vechtreactie. Je systeem gaat er op ‘aan’.

In de snelle maatschappij waar we tegenwoordig leven bevinden we ons voortdurend in een vecht of vlucht reactie. Je vecht en vlucht reactie helpt je in eerste instantie om op korte termijn beter te presteren, maar dit is niet bedoeld om altijd hoog houden. Daarna is ontspanning enorm belangrijk om te herstellende want anders kost dit op lange termijn je gezondheid.

Het is belangrijk dat je gaat leren ontspannen. Daarvoor ga ik je nu een hulpmiddel geven. Een hulpmiddel om bijvoorbeeld na zo’n telefoongesprek weer terug te kunnen keren naar jezelf. Hierdoor kalmeer je je zenuwstelsel.”

Wanneer we emotionele pijn voelen, zoeken we snel afleiding en sluiten emoties op in ons lichaam

Hij deelt ook inzichten over hoe we meestal met onze emoties omgaan. Wanneer we hoofdpijn hebben, nemen we een pilletje, en wanneer we emotionele pijn voelen, zoeken we snel afleiding of praten we met vrienden. Dit, zo legt hij uit, is eigenlijk als een deken over onze emoties leggen en ze op die manier in ons lichaam opsluiten.

In de eerste ademhalingssessie richten we ons op belly breathing, en full body breathing.

Belly breathing is onze natuurlijke manier van ademhaling, die we vanuit onze geboorte meekrijgen. Door ons drukke leven gaan we steeds hoger in onze ademhaling zitten. Full body breathing is een techniek om je bewust te worden van de juiste manier van ademhalen.

Ik moet op de mat gaan liggen, en Marijn begint heel rustig tegen me te praten. “Adem rustig in, door je neus, uit door je mond, en ontspan je helemaal.” Ik hoor de vogels fluiten en ruik de wierook naast me. In eerste instantie voel ik een enorme weerstand. Kan dit zweverige gedoe me echt verder helpen? Ik besluit door te zetten.

Marijn vraagt me om een kussen op mijn buik te leggen. “Voel het gewicht van het kussen op je buik drukken,” zegt hij. “Probeer je ademhaling steeds langer te maken, en vertraag.” 

Wat is Belly breathing en Full body breathing? Ademhalingssessies beste medicijn om hoest en benauwdheid op te lossen

Na ongeveer tien minuten voel ik opeens benauwdheid opkomen, maar dit keer komt het als emotie naar boven zetten.

Pijn en verdriet steken de kop op, en mijn eerste reactie is om ze weg te duwen en mijn tranen er niet te laten zijn. Ik zie beelden voorbij flitsen, die vooral laten zie hoe ik bezig ben met dingen voor anderen te regelen. 

Ik moet hoesten, maar richt mij vervolgens weer op mijn ademhaling. 

“Het is oké, alles mag er zijn, heb er geen oordeel over” zegt Marijn rustig. De tranen biggelen over mijn gezicht. Mijn voeten bewegen en ik voel dat ik wil ontsnappen. Ik moet hoesten, maar richt mij vervolgens weer op mijn ademhaling. 

“We gaan nog vijf keer rustig inademen, vanuit je buik. Hierna, als het goed voelt, mag je weer terugkomen en gaan zitten. “Als ik weer zit en vertel over mijn weerstand tegen dit ‘zweverige’ ademhalen moet Marijn lachen.

Door je adempatroon te veranderen, of door bewust te ademen, komt er veel los

”Hoezo zweverig? We ademen toch allemaal? En dat er emoties achter zitten, dat heb je nu wel gemerkt,” zegt Marijn. “Door je adempatroon te veranderen, of door bewust te ademen, komt er veel los.” Ik knik instemmend.

Lees ook:  Door paardrijden in Nerja kon ik mijn innerlijk kind helen

In de dagen die volgen, nemen we elke avond de tijd voor een ademhalingssessie bij Cortijo Jamaica. We verkennen verschillende ademhalingstechnieken, zowel krachtige als subtiele en ademretentie. Met elke ademhalingssessie wordt iets nieuws onthuld.

Wat is Belly breathing en Full body breathing? Ademhalingssessies beste medicijn om hoest en benauwdheid op te lossen

Tussen de sessies door probeer ik momenten van rust te vinden, waarbij ik mijn ademhaling in de gaten houd. Af en toe laat ik mijn emoties de vrije loop en dat voelt letterlijk als een verademing. 

Af en toe laat ik mijn emoties de vrije loop en dat voelt letterlijk als een verademing

Het laatste onderdeel van mijn verblijf in Cortijo Jamaica is een oefening waarbij ik bewust mijn lichaam onder druk moet zetten. “Wat mij opvalt, is dat wanneer iets zwaar voor je wordt, je ademhaling heel hoog wordt. Door in deze situatie bij je ademhaling te blijven, leert je lichaam om te kunnen gaan met stressvolle momenten” zegt Marijn. 

Met ademhalingstechniek als breath of fire doorbreek je ademhalingspatronen die je door de jaren hebt aangeleerd om te overleven (in de maatschappij). Hierdoor train je jezelf om een nieuw ademhalingspatroon aan te leren. Door je ademhaling in te houden krijg je tijdelijk minder zuurstof en je lichaam raakt even in paniek om zich vervolgens te herstellen door meer zuurstof op te nemen (dit is het Bohr effect). Het verhoogt je neuroplasticiteit, je atletisch vermogen en jouw immuunsysteem krijgt een boost.

Deze ademhalingssessie voelt enorm zwaar. Mijn hele lichaam doet pijn, en ik hoor mijn innerlijke kind schreeuwen dat ze het niet kan, iets wat ik vroeger vaak dacht.

Wat is breath of fire? Ademhalingssessies beste medicijn om hoest en benauwdheid op te lossen

Woede borrelt op, want mijn hele lichaam sputtert tegen. Marijn moedigt me aan met de woorden “Nog twintig keer,” en ik zet door, omdat ik weet dat ik het echt wel kan.

Wat is breath of fire? Ademhalingssessies beste medicijn om hoest en benauwdheid op te lossen

We herhalen de oefening nog twee keer, maar in verschillende posities. Opnieuw stromen de tranen over mijn wangen.

Wat is breath of fire? Ademhalingssessies beste medicijn om hoest en benauwdheid op te lossen

Nu besef ik pas echt hoeveel pijn er in mijn lichaam is opgeslagen en dat ik die pijn alleen kan transformeren als ik rust neem, bij mijzelf blijf en in de toekomst mijn grenzen en behoeftes blijf aangeven. “Heb je gezien dat je, zelfs in een moeilijke en boze situatie, uiteindelijk naar een fase van rust en inzicht gaat?” merk Marijn na de sessie op.

Wat is breath of fire? Ademhalingssessies beste medicijn om hoest en benauwdheid op te lossen

Ik knik, pas toen ik mezelf in een kalme omgeving zag, werd ikzelf uiteindelijk ook kalmer. 

Door bij mezelf te blijven en mijn innerlijke pijnen te doorleven voel ik dat er ruimte is ontstaan voor een nieuw pad

Aan het einde van mijn persoonlijke (ademhalings) retreat bij Taita Travel voel ik kalmte, meer rust en realiseer me dat ik al dagenlang niemand meer heb gebeld. Door bij mezelf te blijven en mijn innerlijke pijnen te doorleven voel ik dat er ruimte is ontstaan voor een nieuw pad. 

Op de dag van mijn vertrek open ik Instagram en zie ik een post van Amy over een nieuwe ademhalingspraktijk genaamd “Return to Innocence” in Soest, genoemd naar een van mijn favoriete nummers van Enigma. Daar wil ik meer van weten.

Later die middag, terwijl ik dit verhaal schrijf, bij mijn favoriete restaurantje in de buurt van Taita Travel, stuurt ze mij een bericht dat de eigenaresse van deze praktijk interesse heeft in een samenwerking. Mijn hart maakt een sprongetje.

En dan opeens hoor ik het, het nummer “Return to Innocence van Enigma, galmt uit de speakers bij het restaurant. Het voelt als een teken. Ik haal adem, ik ben op het juiste pad..

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram. 

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Dit is Chloe!

Chloe (34) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt enorm van reizen en wil op een gegeven moment naar Spanje verhuizen. Op dit moment woont ze nog in een knusse studio in Amsterdam en probeert daar een gezonde balans in de welbekende rat race te vinden.

Categorieën

2 reacties

  1. Geweldig artikel Chloe, ik ga dit ook eens proberen. Succes en heel veel sterkte met je innerlijke ‘strijd’! <3 liefs Janneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *