Cala de San Pedro: hippie strand in Cabo de Gata

‘Hoe hebben jullie deze magische plek gevonden?’ vraag ik als ik ontdek dat de twee jongens onder de boom Nederlanders zijn. ‘San Pedro komt op je pad als dat zo moet zijn’ zegt de  jongen met lange bruine haren, met een grote glimlach op zijn gezicht. Ik knik, lach, sla zijn wijze woorden op in mijn gedachte en groet de twee gedag. Cale de San Pedro, het is er voor velen hemel op aarde, het is een plek waar mensen vrij zijn en leven als god in Andalusië.

Per toeval ontdek ik deze plek, want zoals de jongen in bovenstaand fragment al zei: Cala de San Pedro komt op je pad. Dus tijdens mijn rondreis door Andalusie, wat inmiddels steeds meer weg lijkt te hebben van een spirituele en vooral persoonlijke groei reis, kwam deze plek op mijn pad.

‘Piraten’ dorp Las Negras in Cabo de Gata

Het verhaal begint in Las Negras, een dorpje in natuurpark Cabo de Gata, ver weg van de drukke Costa del Sol. Waar ik in eerste instantie nogal sceptisch ben wanneer ik de Costa de Almeria in kom rijden, want de route ernaartoe, die met al zijn plastic kassen niet bepaald prachtig is, slaat mijn mening de eerste avond al meteen om.

Las Negras in Cabo de Gata

In La Bodeguiya, een bar aan het strand van Las Negras tref ik excentrieke figuren die duidelijk zichtbaar genieten van hun leven. Ze drinken een biertje, praten, lachen en dansen tot in de late uurtjes. Een van hen is Pedro, een Spaanse kale man, die voor het bedrijf Al Abordaje del Cabo werkt.

Ik kom met hem in gesprek over deze bijzondere en vooral onbekende Spaanse regio. Als ik mijn interesse toen in deze excentrieke mensen begint hij te vertellen over Cala de San Pedro. ‘Iets verderop in een baai, leeft een ‘hippie’ commune en sommige van hen tref je hier in Las Negras op zondag middag.’

Cala de San Pedro bezoeken

Ik raak nieuwsgierig naar deze plek en vraag hoe Cala de San Pedro te bereiken is. ‘Cala de San Pedro is alleen bereikbaar met de boot of via die weg daar’ Pedro wijst naar boven. ‘Ik kan je wel brengen met mijn boot maar ga niet iedere dag, laat het mij maar weten wat je wilt’ zegt hij vriendelijk.

Wandelen van Las Negras naar Cala de San Pedro

Een paar dagen later, op een woensdag, vroeg in de ochtend besluit ik mijn sportieve schoenen aan te trekken. De boot gaat zo vroeg nog niet, en daarom kies ervoor om de wandeling van het dorp Las Negras naar Cala de San Pedro te gaan maken. Net buiten het dorp (op de eerste parkeerplaats die ik tegen kom en bij het bord Cala de San Pedro) parkeer ik mijn auto.

parkeren Cala de San Pedro

Je zou in principe vanaf hier nog verder omhoog kunnen rijden, maar met mijn kleine Kia Picanto lijkt mij dat niet verstandig. In eerste instantie gaat de wandeling over een brede weg dwars door een natuurpark Cerro Negro. De eerste drie kwartier zie ik niemand, maar dan opeens popt er een parkeerplaats, waar een paar ‘hippies’ voor hun camper zitten, op. Ze groeten mij vriendelijk.

Tot dit punt kun je dus in principe met een auto rijden en vanaf hier moet je echt gaan wandelen. Het pad wordt dan ook smaller en er liggen meer stenen. Het uitzicht over de baai is met geen pen te beschrijven, ik weet niet waar ik kijken en ben constant foto’s aan het maken.

wandeling van het dorp Las Negras naar Cala de San Pedro

Voor mij lopen inmiddels wat mensen die ook naar Cala de San Pedro gaan en in de verte zie ik het oude kasteel/ fort van Cale de San Pedro. Aan de linkerkant spot ik een klein helder baaitje waar een naakte vrouw verkoeling zoekt en iemand aan het snorkelen is. My god, dit is paradijs. De klim gaat naar beneden en ik kom steeds dichter bij de baai.

Lees ook:  Leukste strandtentjes in Tarifa tijdens de winter maanden

Geschiedenis Cala San Pedro

De geschiedenis van Cala de San Pedro gaat ver terug in de tijd en wat er nog van over is gebleven zijn de ruïnes van een fort uit 1400. Dit fort/kasteel werd gebouwd om Cala de San Pedro te beschermen tegen Berber piraten.

Pas in de jaren 80 besloot een hippie gemeenschap zich hier te vestigen. Er werden zo’n 25 tot 30 huizen gebouwd, maar volgens de locals is Cala de San Pedro van oorsprong particulier bezit.

Hippie gemeenschap Cala San Pedro

Degenen met de rechten op dit land hebben het echter nooit gebruikt. Nadat de hippies hier in de jaren 80 een gemeenschap hadden gebouwd en reizigers van over de hele wereld de baai begonnen te bezoeken, wilde de familie hun land terugeisen.

De politie nam ze nooit serieus en deed niets tegen de indringers omdat het toeristengeld een positieve invloed had op het nabij gelegen dorpje Las Negras. Tot op de dag van vandaag controleert de politie de baai alleen per boot om ervoor te zorgen dat alles goed gaat, maar ze bemoeien zich niet met de inwoners.

Leefregels en activiteiten

Nog voordat ik de baai bereik tref ik een informatiebord waar in verschillende talen de leefregels van Cala de San Pedro zijn opgeschreven. Door de toestroom van toeristen werd de baai namelijk sterk vervuild en niemand wilt dat dit erger gaat worden.

Cala de San Pedro heeft geen mogelijkheid tot recyclen en daarom is het erg belangrijk om je rotzooi na een bezoek aan Cala de San Pedro mee terug te nemen naar Las Negras. Daarnaast is wild toiletteren ten strengste verboden en moet je de zelfgemaakte toiletten (die aangegeven staan met een rode vlag) gebruiken. Verder mag je geen chemische producten gebruiken en dien je ten alle tijden de natuur te respecteren.

Op deze plek ligt ook de belangrijkste waterbron van Cala de San Pedro. Zonder deze bron, die uit de bergen komt. had deze plek, op deze manier, niet kunnen bestaan.

Weer iets verder ligt de gemeenschappelijke ruimte van ‘Asociacion Amigos de San Pedro’. Deze plek is vooral bedoeld voor mensen die langer willen blijven en dus willen deelnemen aan deze gemeenschap.

Hippie gemeenschap in Cala de San Pedro

Er zijn in Cala de San Pedro geen standaard activiteiten. Via mijn Nederlandse vriend Bas (de jongen met lange bruine haren uit het fragment) kom ik er achter dat er regelmatig in de avond rond het kampvuur op het strand word gezongen (Mantra’s, Badjans en eigen songs).

Iedere maandag is er vanaf 12:00 een Cala San Pedro bijeenkomst en op woensdag vanaf half 11 wordt er gemeenschappelijke gewerkt. Daarnaast wordt de gemeenschappelijke ruimte gebruikt voor meditatie en om samen te komen.

‘legaal’ wild kamperen in Andalusie

In Spanje mag je officieel niet wild kamperen en de meeste stranden worden regelmatig door de politie gecheckt. Van horen zeggen krijg je vaak geen bekeuring, maar word je weggestuurd. Wild kamperen in Cala de San Pedro wordt gedoogd en is dus soort van legaal. Wil je langer blijven in Cala de San Pedro dan mag je je tentje op een vrij plekje gratis neerzetten.

Ik had stiekem best wel willen overnachten, maar omdat ik uiteraard niet voorbereid was op deze spontane trip moest ik die avond gewoon weer terugkeren naar Las Negras. Wil je niet overnachten in Cala de San Pedro, dan bieden hotels in Las Negras de uitkomst. Aanraders in Las Negras zijn: Hotel Spa Calagrande Cabo de Gata (luxe hotel) of La Caleta Camping (bungalows in de natuur).

En dan uiteindelijk iets meer dan een uur wandelen kom ik uit in de baai van San Pedro. Dit strand is nudistengebied en echt helemaal niemand kijkt dus raar op van naakte mensen. Wat een vrijheid!

Als je hoort van deze plek, denk je niet meteen aan een restaurant of bar, maar maar niets blijkt, bij aankomst, minder waar.

Lees ook:  Beneficio: verborgen 'hippie' commune in Zuid-Spanje

Bar / restaurant in Cala de San Pedro

In de baai zijn drie plekken waar je iets kan nuttigen, al is het nogal vaag wanneer ze open zijn. Mijn tip is het daarom wel om sowieso water en een broodje mee te nemen.

Bar & co Pirata

Bar & co Pirata wordt gerund door een local die al meer dan 20 jaar hier woont. Ondanks dat het allemaal erg ‘tranquilo‘ gaat is dit volgens mij de meest commerciële van de drie. Je hebt hier dus ook de meeste kans om iets te eten en of te drinken te bestellen.

Bar / restaurant in Cala de San Pedro / Bar & co Pirata

Je kan er terecht voor simpele broodjes, koude blikjes drinken, cocktails en pizza’s. Houd er rekening mee en eigenlijk geheel logisch, dat betalen alleen mogelijk is met cashgeld.

Verderop zijn nog twee andere barretjes. De middelste bar is meer een ontmoetingsplek en de eigenaar (die mij vertelt dat hij voordat hij hier kwam totaal iemand anders was) heet iedereen welkom.

Bar / restaurant in Cala de San Pedro

Hij verkoopt biertjes en andere drankjes, maar je mag ook prima met je eigen eten en drinken hier plaats nemen. ‘Be happy and enjoy life’ is wat hij zegt.

Casa bar Heli

Nog iets verderop ligt een weer ander barretje genaamd Casa bar Heli. Deze eigenaar is iets minder vriendelijk als ik binnen kom. Hij heeft zoals hij zelf zegt net zijn bar pas weer geopend, moet nog opstarten en heeft duidelijk geen zin om iets te doen.

Normaliter zou je hier terecht voor ontbijt, lunch en meer, maar vandaag even niet (volgens het bord buiten kan je hier zelfs je telefoon oplader). Bij deze bar wordt vooral deephouse gedraaid terwijl bij Bar&Co Pirata vooral Spaanse muziek uit de speakers komt.

Uiteindelijk besluit ik een kleine wandeling over het strand en over de rotsen naar het meest idyllische baaitje van Cala de San Pedro te maken. Het water is hier zo azuurblauw en omdat je een klein beetje moet klimmen en klauteren zijn hier bijna geen mensen.

mooiste strand in Cabo de Gata

Tijdens het hoogseizoen kun je twee keer per dag met het bootje van Pedro van en naar Cala de San Pedro varen. Ik besluit op de woensdag aan het einde van de dag met de tweede vaart (om 5 uur) mee terug te varen. Een ding week ik zeker terug komen op deze plek, dat ga ik zeker doen.

Met de boot van Cala de San Pedro naar Las Negras

Wil je ook met het bootje mee? Dan kan je een ticket kopen aan boord (enkele vaart 8 euro), maar je kan ook bij Al Abordaje del Cabo in het dorp van te voren een retourticket (voor 12 euro) kopen. Koop je van te voren een ticket dan ben je verzekerd van een plekje in de boot. Van en naar Cala de San Pedro met de boot is het ongeveer 10 tot 15 minuten varen.

Met de boot van Cala de San Pedro naar Las Negras

Een week later keer ik terug naar Cala de San Pedro en interview ik de Nederlandse Bas over zijn bewuste dakloze leven. Daar later meer over!

Lees meer gerelateerde Spanje artikelen

Almeria: tips voor een 2-daagse citytrip

Tabernas woestijn in Spanje bezoeken. Dit zijn alle tips!

De mooiste dorpjes in de Alpujarras bezoeken

→ Cordoba stedentrip; bezienswaardigheden en tips!

Heb je nog vragen over Cala de San Pedro, het mooiste strand van Cabo de Gata na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Chloë Sterk

Chloe (32) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in een knusse studio Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

2 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Wat een mooi verhaal! Dit artikel is echt leuk om te lezen. Ik wil hier zeker een keer heen. Het is zoiezo leuk om al je verhalen te lezen! Veel plezier in nederland en vervelend dat er is ingebroken. Groet simon