Beneficio: verborgen ‘hippie’ commune in Zuid-Spanje

Ik heb expres mijn haren niet gewassen en draag afgetrapte schoenen. Na mijn bezoek aan het hippie strand Cala de San Pedro, waar ik erg uit de toon viel, lijkt mij dat beter. Excited als ik ben voor mijn bezoek aan Beneficio bestudeer ik een dag eerder grondig Google Maps om uit te vinden waar de ‘hippie’ gemeenschap Beneficio nou precies ligt.

Route naar Beneficio

Vanaf Órgiva (in de Spaanse Alpujarras) moet ik schijnbaar via een slingerweg naar boven richting Cãnãr en na een paar bochten zou het zandpad mij naar Beneficio leiden. Maar zoals wel vaker rij ik de eerste keer al fout. Ik kom boven aan bij Cãnãr uit. Ik zit verkeerd en besluit om te keren. Nog geen 5 minuten later vind ik dan toch het zandpad.

route naar Beneficio, zandpad vanaf Orgiva

Hobbel, de bobbel, hobbel, de bobbel. Op een gegeven moment wordt de weg zo slecht dat ik mijn auto aan de kant zet. Ik moet er niet aan denken dat ik met mijn Kia Picanto vast kom te zitten.

De camperplaats staat vol met campers en als ik omhoog loop ontmoet ik al snel de Duitse Frank uit Berlijn. Ik loop een stukje met hem mee richting de ingang. Hij is, zoals hij zelf zegt, ‘Im urlaub aber lebt auch ein bischen hier.’

Hij wijst mij naar boven. De waterval en de plaatselijke bakker daar moet ik sowieso even naar toe gaan nu ik hier ben. We nemen afscheid en ik loop door de bossen naar boven.

Er is één groot pad’, die midden door Beneficio naar boven loopt. De huizen, tenten en tipi’s zijn wijd verspreid over de heuvels. De toegang naar de verschillende gemeenschappelijke plekken en ruimtes, bestaan uit weer allemaal kleine paden en trappetjes. Het begin van het bos is bedoelt voor bezoekers van Beneficio die een paar dagen willen blijven. Zij kunnen hier hun tentje opzetten.

In totaal zijn er rond de 200 tot 300 vaste bewoners en al 35 jaar leven mensen van over de hele wereld in deze community voor korte of lange tijd samen met elkaar.

Permanente Rainbow Gathering in Zuid-Spanje

Beneficio wordt vaak aangeduid als een permanente Rainbow Gathering. Deze bijeenkomsten proberen de idealen van vrede, liefde, respect, harmonie, vrijheid en de gemeenschap als een grote familie, in de praktijk te brengen. Het is een bewust alternatief voor het consumentisme, het kapitalisme, en de massamedia. 

De klim gaat verder naar boven en nog geen 5 minuten later stuit ik op een groot informatiebord die waarschijnlijk bedoeld is bezoekers die voor een langere tijd in Beneficio willen verblijven.

The Big Lodge

Ik kom er achter dat er iedere donderdagochtend rond de klok van tien een bijeenkomst is om te sparren over ideeën en gemeenschappelijke projecten. Daarnaast kun je wekelijks mee doen met voetbal, biedt iemand zonnepanelen aan en is er zelfs iemand die een ‘airport shuttle’ verzorgd. Ook hangt er een aanplakbiljet voor een Kambo ceremonie. Beneficio lijkt echt veel meer op een dorp dan ik had gedacht.

informatie voor een bezoek aan beneficio Orgiva Alpujarras

Net achter het informatie ligt de Big Lodge, oftewel de gemeenschappelijke ruimte. Het is een grote tipi-tent en als ik aankom ligt hij er verlaten bij. Niet veel later zie ik achter de Big Lodge op matjes rondom een soort van kampvuur, onder de bomen, een groepje mensen zitten.

You want to join‘ zegt de kleine man, met donkere dreadlocks die bij elkaar worden gehouden door een tijger haarband, tegen mij. Ik glimlach. ‘please put off your shoes‘. hij wijst naar mijn aftrapte gympen. Er ontstaat een kleine twijfel. Laat je oordeel los en ga zitten, spreek ik mijzelf in mijn hoofd toe.

Nieuwsgierig als ik ben vraag ik waar het stel links van mij vandaan komt. Ze zijn Duits, begin 20 en hebben nog geen zin om te gaan studeren. Tijdens hun reis door Europa kwamen ze hier terecht. Als ik vertel dat ik uit Amsterdam kom, wijst de jongen met de blonde baard naar zijn shirt. Hij is dol op Amsterdam.

Ondertussen wordt er koffie, sjekkies en hasjiesj uitgedeeld. Ook mij wordt van alles aangeboden, maar ik bedank vriendelijk. Ik raak nieuwsgierig naar het gebruik van drugs op Beneficio. Op het internet heb ik namelijk gelezen dat het gebruik van drugs in Beneficio ten strengste verboden is.

Drugs en alcohol in Beneficio

Alcohol en drugs blijken niet te zijn toegestaan, want daar worden mensen agressief van. Als ik vraag hoe het dan zit met gebruik van marijuana, want dat is toch ook drugs? lacht de kleine man terwijl hij zijn sjekkie in de lucht houdt. ‘marijuana no problema. tranquilo, es una medicina‘. Het is dus een medicijn en datzelfde geldt voor LSD. LSD is volgens mijn nieuwe Spaanse vriend een fijn middel (en dus ook een medicijn) om een betere connectie met jezelf te maken.

Het is een komen en gaan van mensen. De Duitse Stefan loopt langs en als de jongen met bruine krullen naast mij gaat zitten lijk ik hem te herkennen. Hij heeft geen idee. Wat blijkt? Hij was op dezelfde dag als ik op het hippie strand Cala de San Pedro. Zou toeval dan toch bestaan?

Lees ook:  Stedentrip Sevilla: bezienswaardigheden en andere tips!
de hippies van Orgiva

Inmiddels is het druk geworden rondom het ‘kampvuur’. Ieder doet zijn eigen ding; een boek lezen, muziek maken, op de trommel slaan, en twee mensen liggen met hun ogen dicht te genieten van de rust.

De Spaanse man begint rustig te zingen en ondertussen wandelt een kind, met een grote unicorn zwemband om haar middel, langs. Ondanks dat deze situatie iets wat onwennig voor mij voelt lijkt alles precies te zijn zoals het zou moeten zijn.

Ik sta op om de bakkerij te gaan zoeken. De jongen met de donkere krullen die uit Zurich komt en Coco blijkt te heten wilt graag mee. Want, ondanks dat hij al een kleine week hier is, heeft hij de bakkerij nog niet gezien.

De vraag die meteen door mijn hoofd spookt is hoe je een week hier kan zijn en nog niet eens de bakker hebt gezien. Dat is wel wat ander met mij, de reis-blogger, die voor de pandemie, van alles wilde doen en zien in een zo kort mogelijke tijd.

We wandelen in langzaam tempo naar boven. Aan de rechterkant spot ik de ‘kids space‘ en als ik vraag of we even kunnen kijken stemt hij meteen in. Deze jongen heeft duidelijk, zoals ik al dacht, geen haast.

informatie over Beneficio

We vervolgen de route, belanden tussendoor nog heel random op een plek waar een verjaardag wordt gevierd en dan eindelijk vinden we de ‘panaderia‘. Voor de bakkerij staat een paars bord waar met sierlijke letters de spulletjes die verkocht worden zijn opgeschilderd. Voor brood, ijsjes en ambachten kan je schijnbaar hier terecht.

Panaderia: de Nederlandse bakker in Beneficio

De plek van de bakker lijkt uitgestorven en in het huisje is ook niemand te bekennen. Mijn oog valt op de klok die beschilderd is met de tekst time doesn’t matter. Opeens verschijnt uit het niets Harmonie. Hij blijkt Nederlands te zijn en een paar jaar geleden van Groningen naar Beneficio te zijn verhuisd.

De nederlandse bakker in Orgiva Beneficio

Terwijl ik een aantal kopjes koffie voor 50 cent en een plak cake, ik vraag ter check of het geen spacecake is, bestel, raak ik aan de praat met Harmonie. ‘Beneficio is een geweldige plek om te leren, maar als je er niet voor open staat dan gaat het knap lastig worden kan ik je zeggen. Ik heb een hoop mensen zien komen, maar ook zien gaan. Wonen in vrijheid is een keuze, men vergeet soms dat waar mijn vrijheid stopt die van de ander begin. Voor mij is Beneficio mijn droom’ zegt hij met een glimlach op zijn gezicht.

‘Je maakt hier dus iedere dag brood of hoe gaat dat?’ vraag ik nieuwsgierig. ‘Het ligt er een beetje aan, iedere dag maak ik wel brood, soms maak ik ijs, of taart erbij. Het is net waar ik zin in heb.’

‘Mis je Nederland dan niet?’ vraag ik hem net voordat de koffie klaar is. ‘Nee in Nederland pakt een derde partij mijn geld, waar ik hard voor werk. Dus daar hoef ik zeker niet meer naar toe. Daarbij is mijn paspoort verlopen dus de Nederlandse Harmonie bestaat officieel niet eens meer.’ hij geeft mij de koffies en het stukje cake. Ik bedank hem vriendelijk en voeg mijzelf weer bij de inmiddels groep op het terras van de bakker.

Samen met de Zwitserse Coco bij de bakker

Eenmaal buiten op de bank voel ik mij steeds meer op mijn gemak. Het langzame leven zonder tijd zo in ‘the middle of nowhere‘ bevalt wel. Rationeel gezien kan het niet, maar toch voel ik het geluk door mijn lichaam stromen.

Casa Luna: ruimte voor vrouwelijke energie

Aan de overkant van de bakkerij lig een plek voor vrouwelijke energie. Tussendoor neem ik daar natuurlijk even een kijkje. Coco blijft achter, want alleen vrouwen zijn toegestaan op deze plek. Ik dwaal door de ruimte, zie een boeken en een schriftje met een aantal mantra’s.

Matra zingen in hippie commune 

Ik blader het boekje door en kom uit bij de mantra Soham en Shivoham. Shivoham betekent letterlijk vertaald uit het hindoeïsme: ik ben Shiva. Het herhalen van de Shivoham Shivoham mantra creëert een krachtige en positieve vibratie die een blijvende transformatie in je leven teweeg kan brengen.

Shiva is een van de belangrijkste goddelijke persoonlijkheid in het hindoeïsme en een paar jaar geleden bezocht ik zijn tempel genaamd Big Shiva Linga or Badaviling Temple in het Indiase Hampi. Meer weten daarover? Lees dan: Reizen naar Hampi; het historische hart van India. Dit zijn alle tips!

Casa Luna ; ruimte voor vrouwelijke energien

Vervolgens valt mijn oog op de grote steen in het raam met de tekst ‘NOW’. Steeds meer besef ik hoe hier alles is ingericht op leven in het moment, niet denken, maar voelen en een positieve transformatie.

Ik heb het idee dat ik nog maar 10 minuten in Beneficio ben, maar als ik op mijn telefoon kijk en zie dat het al tegen zessen is begin ik steeds meer te begrijpen dat Coco de bakkerij nog niet had bezocht.

In eerste instantie dacht ik namelijk Beneficio in een paar uur gezien te hebben, maar niets is minder waar. Het dorp is enorm uitgestrekt en sommige gemeenschappelijke plekken liggen diep verscholen in de Alpujarras vallei. Ik moet nu dus keuzes gaan maken, want blijven logeren, wat mij wel wordt aangeboden, vind ik, zo alleen, net iets te spannend.

Lees ook:  Citytrip Barcelona deel 1

Casa Maya

Ik besluit afscheid te nemen van Coco en vervolg mijn route naar boven. Er is een zwembad gebouwd en die moet ik volgens Harmonie wel gezien hebben. Ik passeer een groot gebouw genaamd Casa Maya. Binnen sta ik oog in oog met een soort van rad van fortuin wat later een Maya Kalender blijkt te zijn.

Kennis maken met de Mayakalender

De Mayakalender oftewel Tzolkin is een eeuwenoude wijsheid, door de Maya’s ontwikkeld en vorm gegeven. De Tzolkin is de heilige kalender van de Maya. Deze energetische matrix zorgt voor de verbinding tussen ieder van ons met het universum. De Maya kalender kan je inzicht geven in jouw persoonlijke zijn op aarde met jouw specifieke missie en aandeel in ’t grote plan.

Helaas heb ik te weinig tijd om mij verder te verdiepen en loop daarom verder naar boven. Uit het niets popt een zwembad op en niet veel later lijken alle kinderen uit Beneficio er in te liggen. Het is een vrolijke bedoeling.

Beneficio Zuid Spanje - Hippie community Orgiva

Terwijl alle kinderen zonder schaamte naakt ronddobberen in het pad tref ik Cherry Blossom Rain aangekleed en met een wollen muts op langs de kant. Ze wil niet zwemmen, want ze is vorige week bijna verdronken. Ze spreekt vloeiend Engels en vuurt allerlei vragen op mij af. ‘Do you know I am a cat, I can prove it’. Ik glimlach en voordat ik het doorheb gromt ze naar mij als een kat en hangt ze bijna in mijn kleren. Het is duidelijk dat je hier in Beneficio gewoon kan en mag zijn wie jij wilt zijn.

The Italian Plateau

Do you want to see the Italian Plateau?’ vraagt Cherry Blossom Rain. Ik stem in en voordat ik het door heb is ze verdwenen het bos in. Ze hupt als een jong hert vooruit en ik heb moeite om haar bij te houden. Tussendoor kust ze nog de grond, omdat precies daar haar overleden hond begraven ligt.

Na 15 minuten komen we uit op het Italian Plateau. Als ik wil vragen waar we nu precies zijn zit Cherry Blossom Rain alweer op de schommel. Ik kom in gesprek met een Italiaanse vrouw en zij vertelt mij dat er verschillende plateau’s (een plek gelegen op een helling die vrijwel geheel begrensd wordt door steil aflopende terreinen) in Beneficio te vinden zijn. Naast een Italian Plateau is er bijvoorbeeld ook een German Plateau.

Het zijn gemeenschappelijke ruimtes waar mensen samen komen om te koken, te zingen, te eten en te mediteren. Het uitzicht is prachtig en vanaf hier zie ik pas goed hoe uitgestrekt Beneficio eigenlijk is. Het is inmiddels 20:00 en ik besluit afscheid te nemen van Cherry Blossom Rain.

Biblioteca La Frontera

Op de terugweg, net voor de uitgaan passeer ik biblioteca La Frontera. De naam La Frontera is ontstaan in de 13de eeuw toen de Moren in Andalusie streden tegen de Christenen. Stadjes gelegen op de grens (frontera) kregen achter hun plaatsnaam la Frontera (denk aan Jerez de la Frontera). De bibliotheek ligt op de grens van Beneficio en de bewoonde wereld en wordt daarom biblioteca la frontera genoemd.

De bibliotheek is klein, maar de boekenkast staat vol met boeken in verschillende talen. Verder staan er een paar stoelen, planten en zou je in principe hier een boekje kunnen lezen. Het boek wat opvalt en Beneficio voor mij typeert is het boek met de titel ‘Simply being Happy’. Ik sla het boek open blader er door heen en lees life is really simple, but we insist on making it complicated.

Ik sluit mijn dag af bij Cafe Baraka, een Moors tentje in Órgiva waar ze de lekkerste falafel van Zuid Spanje verkopen. Hierna boek ik een goedkoop hotel genaamd Hotel Puerta Nazarí waar ik al een roosje in slaap val.

Mijn bezoek aan Beneficio was er een om nooit te vergeten. Ik heb lang nog niet alles gezien en weet zeker dat ik nog eens terug ga komen. Het openstellen voor een totaal andere wereld dan in die welke ik ben opgegroeid heeft mij velen nieuwe inzichten gegeven die ik iedereen gun. Ben je dus in de buurt van de Alpujarras? Ga dan zeker op bezoek bij deze prachtige gemeenschap.

Lees meer gerelateerde Spanje artikelen

→ Cala de San Pedro: hippie strand in Cabo de Gata

→ Tabernas woestijn in Spanje bezoeken. Dit zijn alle tips!

→ De mooiste dorpjes in de Alpujarras bezoeken

→ 2-daagse hike door de Alpujarras

Heb je nog vragen over hippie commune Beneficio of de Alpujarras na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Chloë Sterk

Chloe (34) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt enorm van reizen en wil op een gegeven moment naar Spanje verhuizen. Op dit moment woont ze nog in een knusse studio in Amsterdam en probeert daar een gezonde balans in de welbekende rat race te vinden.

6 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Ik was daar in 2008, met mijn gezinnetje. Geheel onverwacht. Beneden in het dal, vonden we leeg staande huisjes, alsof ze hals over kop vertrokken waren. Schijnbaar in de zomer vertrokken ze naar festivals, om geld te verdienen en te genieten van het leven. En aan het einde van het seizoen kwamen ze weer terug.

  2. Hi, wat interessant deze plek! Ik zou hier wel heen willen met een paar klasgenoten voor een schoolonderzoek naar mensen met een eigen manier van leven. Hoe kan ik met ze in contact komen over of wij daar een week mogen zijn voor onderzoek? Ik hoor het graag van je!

    1. Hi Charlie, dank voor je berichtje. Je kan niet echt in contact komen. Ben je überhaupt al in de buurt, zo ja dan zou ik gewoon langsgaan en het een beetje aanvoelen. Dat is ook wat ik heb gedaan. Ben erg benieuwd naar je onderzoek trouwens! Stuur mij anders even een mailtje. Groetjes Chloe