Tabernas woestijn in Spanje bezoeken. Dit zijn alle tips!

De Tabernas woestijn, een woestijn in Spanje? Waar ligt die woestijn dan? Precies dat dacht ik toen men mij voor het eerst vertelde over, op zijn Spaans gezegd, Dieserto de Tabernas. Zoals ik ben, wilde ik meteen meer weten over de enige (steen)woestijn in West-Europa.

Tijdens mijn reis door de provincie Almeria krijg ik de kans om twee dagen de Tabernas woestijn, waar ook veel zogeheten spaghetti western films zijn opgenomen, te bezoeken. In de Tabernas woestijn valt het minste regen van Europa, slechts 3 of 4 dagen valt er hevige regen. Geloof het of niet wanneer ik naar Tabernas ga is het bewolkt en regenachtig. Maar hey, dat kan de pret niet drukken.

Leuk om te weten is dat in 2021 de European Film Academy (EFA) Tabernas toegevoegd heeft aan de lijst ‘Schatten van de Europese filmcultuur’.

4×4 fim tour door de Tabernas woestijn

De eerste ochtend begin ik met een 4×4 tour met Rolling Almeria. Gids Jorge neemt mij mee dwars door de woestijn, langs verschillende filmlocaties. Langs mij zie ik rotspartijen, ravijnen, cactussen en hier en daar wat palmbomen, die vaak gepland zijn voor film scenes.

film tour door de Tabernas woestijn met Rolling Almeria

Af en toe stappen we uit om door een zogeheten ramblas (droge rivierbedding) te wandelen of om een foto te maken van het uitzicht. Daarnaast stoppen we zo nu en dan bij filmlocaties en laat Jorge mij een filmfragment zien welke op die locatie is opgenomen.

Films en series opgenomen in de Tabernas woestijn

Bekende films en series die in de Tabernas woestijn zijn opgenomen zijn: Lawrence de Arabia (1962), A Fistful of Dollars (1965), Indiana Jones y la última cruzada (1989), Winnetou Return (1998), Les Dalton (2004), Exodus (2014), Game of Thrones (2015) en Black Mirror (2018).

Bepaalde delen uit de grimmige Nederlands/Amerikaanse western film Brimstone (2016) van Martin Koolhoven werden ook opgenomen in Diesierto de Tabernas.

Een 4×4 film tour is te boeken via Rolling Almeria en kost 35 euro per persoon (minimaal 2 personen). Na tour door de woestijn wil ik meer zien van het stadje Tabernas en besluit daarom daar heen te rijden.

De stad Tarbernas bezoeken

Tabernas is een oud Romeins stadje met Moorse invloeden. Tabernas werd door zijn strategische ligging door de Romeinse mannen en hun dieren gebruikt om te rusten. De naam Tabernas is afgeleid van het woord Tavern.

De stad Tarbernas bezoeken

Een tavern is een plek waar mensen samen komen om te eten, drinken en te rusten. In de Romeinse tijd werden er veel tavernas gebouwd in Tabernas en deze historische plek gaf de stad zijn naam.

Inmiddels zijn we een aantal jaar verder en is Tabernas een rustig en redelijk verlaten stadje in de woestijn. Op de berg vind je de ruïnes van Castillo de Tabernas, een 14de eeuws Moors kasteel. Dit kasteel dateert uit de tijd van de Moren en was een van de laatste bolwerken van Al-Andalus. Een bezoek aan dit kasteel, vergt een steile klim naar boven.

Lees ook:  Almería: de tips voor een 2-daagse citytrip

American diner Route 66 Tabernas

Wie mij kent weet dat ik dol ben op American diners. Tijdens mijn trip naar LA, maakte mijn hart dan ook een sprongetje toen ik de famous Peggy Sue’s Diner, op de weg van LA naar Las Vegas, kon bezoeken.

Ook de Tabernas woestijn heeft zijn eigen American diner. Het restaurant Route 66 Tabernas is gelegen aan de lange rechte weg tussen Sorbas en Tabernas. Deze weg, door de woestijn, geeft je echt het gevoelt alsof je over een Amerikaanse weg rijdt.

Route 66 Tabernas restaurant is iedere dag geopend en in de weekenden is er live-muziek. De eigenaar komt van Belgie en is op het moment van schrijven ook bezig om een camping met tipi-tenten aan te leggen.

Dieserto de Tabernas Almeria tips en dingen doen

Aan het einde van de dag besluit ik nog een beetje rond te rijden om een mooie plek te vinden om de zonsondergang te kijken.

Zonsondergang bij Western Scene

Op nog geen 5 minuten rijden van het bekende Fort Bravo en het Texas Hollywood sign ligt Western Scene. Western Scene zijn de ruïnes van een western set en deze locatie is perfect om de zonsondergang te bekijken.

Dieserto de Tabernas Almeria tips en dingen doen

Mijn advies is om van te voren langs het Texas Hollywood sign te rijden om vervolgens tijdens de zonsondergang bij western Scene aan te komen. Beide plekken zijn makkelijk te vinden met Google Maps. Houd er wel rekening mee dat wanneer je Western Scene bezoekt je hiervoor dient te parkeren in de berm en vanuit hier een klein stukje moet lopen.

Overnachten in de Tabernas woestijn

Veel toeristen maken een dagtrip vanuit Almeria naar Tabernas, maar hoe leuk is het om in de woestijn te overnachten? In de omgeving van Tabernas zijn de accomodaties niet in overvloed, maar een pareltje en een enorme aanrader om te overnachten is: Cortijo Oro Verde.

Deze B&B ligt midden in de woestijn, heeft maar drie kamers en een zwembad waar je na een dagje zweten in de woestijn heerlijk in kan plonzen. Kamerprijzen variëren tussen de 65 en 80 euro per nacht (voor 2 personen).

Door een western filmset uit jaren ’60 dwalen

Vooral in de jaren 60 en 70 werden er veel zogeheten spaghetti western films opgenomen in de Tabernas woestijn. Ooit, lang geleden, waren hier daarom maar liefst 17 western filmsets te vinden. Inmiddels zijn er drie van over, die te bezoeken zijn.

Tabernas Western Leone

De kleinste filmset is Tabernas Western Leone. Het is de oude filmset van Sergio Leone (Italiaanse regisseur), die oorspronkelijk gebouwd is voor de opnames van de western film “Once upon a time in the West”.

Dit western park is in de zomermaanden (vanaf begin juni tot eind september) iedere dag geopend van 10:00 tot 20:00. Een entreeticket kost 12 euro voor volwassenen en 6 euro voor kinderen.

Lees ook:  Bijzonder overnachten bij Alora yurts in Las Alpujarras

Wild West Texas Hollywood/Fort Bravo

Het oudste park in de Tabernas woestijn is Fort Bravo en staat ook wel bekend als Wild West Texas Hollywood. Het park werd in 1966 gebouwd en het is het enige western park waar je ook kan overnachten in bijvoorbeeld een tiptent (leuk om te doen met kinderen wanneer je de woestijn bezoekt).

Dit park is in de zomermaanden (vanaf begin juni tot eind september) iedere dag geopend van 10:00 to 20:00. Een entreeticket kost 19,40 euro voor volwassenen en 9,90 euro voor kinderen.

Oasys Mini Hollywood

Tijdens mijn tweede dag in de Tabernas woestijn bezoek ik Oasys Mini Hollywood. Dit western park heeft naast een filmstudio ook een dierentuin. De filmset, die te bezoeken is in Oasys Mini Hollywood werd gebouwd voor Sergio’s Leone’s filmset For a Few Dollars More en staat daarom ook bekend als Yucca City, het stadje uit die film.

themapark western films in Tabernas - Oasys Mini Hollywood

Helaas heb ik weer enorme pech met het weer. De tweede dag komt het echt met bakken uit de hemel. Maar, gelukkig zijn er ook een aantal dingen binnen te bezoeken. Zo kun je door het filmmuseum dwalen waar diverse oude filmprojectors te bezichtigen zijn en waar posters hangen van oude Tabernas western films.

themapark western films in Tabernas - Oasys Mini Hollywood

Daarnaast is er ook een klein museum waar je diverse voertuigen die gebruikt zijn in oude western films kan bekijken. En als laatste kun je in de western saloon iets drinken en genieten van een heuse Can Can dansshow.

Over shows gesproken in alle parken vinden diverse western shows plaatst. Check voor je bezoek aan een van de parken goed op welk tijdstip welke show plaatsvindt. Over het algemeen gelden bepaalde show tijden voor het hele seizoen, maar het kan voorkomen dat tijden door omstandigheden opeens veranderen.

themapark western films in Tabernas - Oasys Mini Hollywood

Oasys Mini Hollywood is in de zomermaanden (vanaf begin juni tot eind september) in de weekenden (vrijdag tot en met zondag) geopend van 10:00 tot 20:00. Een entreeticket kost 22,90 euro voor volwassenen en 13,60 euro voor kinderen.

Lees meer gerelateerde artikelen

Weekendje weg naar Europapark. Dit zijn alle tips!

→ Auto rondreis door de Alpujarras: de mooiste dorpjes op een rij

Actief in Andalusie: via ferrata John Hogbin

Heb je nog vragen over de Tabernas woestijn of over een vakantie naar de Almeria na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Chloë Sterk

Chloe (32) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in een knusse studio Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.